Ukrajinski kontranapadi na Herson su propali

Hersonska oblast
165 komentara

Pokušaji ukrajinskih snaga da probiju odbranu Rusije u oblasti Herson su osujećeni, rekao je zamjenik načelnika lokalne administracije Kiril Stremousov.

U postu Telegrama u ponedjeljak, Stremousov je izjavio da je “sve pod kontrolom u pravcu Nikolajeva”, uprkos naporima Kijeva da povrati region. Napomenuo je da su ukrajinske snage napredovale na jug duž rijeke Dnjepar do sela Dudčany prije nego što su “primale batine” od ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Zvaničnik je priznao da su Ukrajinci mogli malo da napreduju, ali je napomenuo da odbrambeni sistemi regiona funkcionišu i da je “u ovom trenutku situacija potpuno pod kontrolom”.

Stremousov je zaključio pozivajući ljude da ne paniče zbog onoga što čuju i čitaju na društvenim mrežama. „Ovo nije Harkov, ovo nije Krasni Liman, mi držimo ogradu“, izjavio je on.

Ministarstvo odbrane Rusije je takođe potvrdilo odbijanje napada, navodeći da je više od 400 ukrajinskih vojnika, 43 tenka i 89 jedinica specijalne vojne opreme eliminisano u oblasti Nikolajev-Krivoj Rog.

Najava dolazi u trenutku kada su kijevske snage pokrenule velike ofanzive duž nekoliko tačaka sukoba s Rusijom. Ruske trupe su u subotu bile prisiljene da se povuku sa svojih odbrambenih položaja u gradu Krasni Liman u Donjeckoj Narodnoj Republici nakon što su ih zamalo opkolile ukrajinske snage, koje su dovele rezerve i dostigle „značajnu nadmoć u ljudstvu i materijalu“.

Zabilježeno je, međutim, da ukrajinska strana trpi značajne gubitke u ofanzivi, jer je navodno izgubila preko 500 vojnika (200 mrtvih, 320 ranjenih), kao i deset tenkova i 25 borbenih vozila pješadije tokom napada na Krasni Liman, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Ofanziva Kijeva dolazi nakon što je predsednik Vladimir Putin u petak potpisao sporazume o pristupanju Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i regiona Herson i Zaporožje pod ruskom kontrolom, Ruskoj Federaciji. Taj potez uslijedio je nakon što su četiri teritorije velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji na referendumima održanim između 23. i 27. septembra.

Ukrajina i zapadne zemlje odbile su da priznaju rezultate referenduma i obećale su da nikada neće priznati te regije kao dio Rusije.

hersonNapadrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
165 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Za Rusiju je bolje da je to istina.

Tupko Glupko
1 godina prije

“..i obećale su da nikada neće priznati te regije kao dio Rusije.”

Nikad ne reci nikad.
Nikad je beskonačnost.
Nitko toliko dugo ne vlada 😀

hiber
1 godina prije

Potpuna neistina. Od jucer su ukrainci napredovali daljnjih 10 km sa sjevera prema Hersonu. Praktički su rusi morali napustiti, uz gubitke, sve sjeverne utvrde. Dakle, rusi su u 3-4 dana izgubili trećinu teritorija zapadne obale. Praktički je Herson pred padom, jer u ovim uvjetima Rusi više ne mogu uspostaviti novu liniju obrane na zapadnoj obali. I to sa nekad elitnim borbenim grupama.

rade
1 godina prije

Ma sta bi? Neki kazu da su hrabri i nepobjedivi ukrajinski nacisti danas trebali doci do Moskve!?Tako je to kada jurisas kao muha bez glave,i u svakom napadu imas ogromne gubitke.
Od sutra ce Rusija po ustavu imati pravo da koristi sva raspoloziva oruzja,bas me interesuje sta ce biti dalje.

eks
1 godina prije

NATO kontinuirano dovlači nove snage i povećava brojnost i ljudstva i tehnike, tako da je ozbiljno ugrožena i Hersonska oblast. Nije reč o Ukrajinskim snagama , nego NATO snagama, u kojima ima i Ukrajinskih vojnika , koji su pripremani i uvežbavani duže vreme na zapadu . Rusi nanose ozbiljne gubitke ovim jedinicama, ali USA-NATO komanda dovodi stalno nove i sveže snage, koje popunjavaju i uvećavaju brojnost. Rusi se ne oglašavaju i postoji ozbiljna zabrinutost u vezi sa tim. Šta se dogadja iza kulisa ?

Mlata
1 godina prije

Komšije su i dan danas u čudu, ne znaju šta se to desilo te su zaustavljeni pred glavnim gradom rs! 😎😎

Optimista
1 godina prije

Mišo, tvoje ljubav je dokazano bezuvjetna,
Ali, vrati se u realni svijet

tuf
1 godina prije

Dok objavite to je već “stara” vijest i stanje na terenu se već izmijenilo. Ne baš u korist Rusije. Opća situacija nije nikako dobra za ruske trupe. Da li se radi o nedostatku opreme, problemima s logistikom, daleko većim gubicima u (ionako nedovoljnom) ljudstvu od deklariranih ili općem gubitku motivacije (što se daleko brže pojavi kod onih koji napadaju od onih koji se brane) – možda i sve skupa. Plus da im zapovjedništvo očigledno nije doraslo zadatku te se teško nosi s neposrednim (da se ne lažemo) sukobom protiv NATO-a. Ako uskoro ne pokrenu opsežne akcije na cijelom frontu – početi će padati projektili i po Krimu a NATO će imati potvrdu da se s Rusijom može igrati kako hoće i da su sve ‘crvene linije’ isprazan blef. Medijskoj dehumanizaciji unatoč, ovi u vojnim strukturama zapada na Rusiju ipak gledaju kao na mekušca koji nikada neće stisnuti crveni gumb na… Čitaj više »

da_se_zna_istina
1 godina prije

Ove su vijesti kao iz kuće ogledala ili kao negativ filma.
Usput, ako nije propaganda, svi ruski vojnici koji se sada mobiliziraju moraju se pelcovati.
Još im nije rečeno da moraju nositi brnjice u rovovima.
Naravno da ne podržavam niti ono što dolazi sa trulog Zapada, ali nije ni Istok puno zdraviji.
Ovo je u najboljem slučaju bitka između dvije ekipe koje sprovode globalizaciju što uključuje i plandemiju, ili je ista ekipa s različitim ulogama također u istom cilju.
Ničega se dobrog ne smijemo više nadati od zemaljskih država.

Lucija, prva
1 godina prije

Ukratko, Ukri su sa jednim mehaniziranim odredom ušli duboko prema Hersonu.
Pala je kiša i zaglavili su se u glini.
Onda su ih Rusi sredili helikopterima i drugom avijacijom.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Napoleon je rekao “moral prema brojnosti je 3 naprama 1”. Ukrajinci su ionako brojniji od Rusa tamo i još su nakon Kharkovske ofenzive dobili krila i sad bacaju sve na slabe točke fronta koje su im sateliti snimili. Naročito dok se ne sprovede mobilizacija u Rusiji do kraja i dok dodatne trupe ne dođu u Ukrajinu. Realno dosta toga mogu napravit dok ne dođe krčmar.
Ovo me podsjeća na zadnje njemačke ofenzive u ww1 kad su prije dolaska amerikanaca Nijemci sve bacili naprijed. Čak su i imali uspjeha. Ali su se istrošili i kad su skužili da ne mogu više samo je nastupio trenutačan krah.

Peka
1 godina prije

ovdje komentari nestaju ko i okupirani UA teritorij XD

rz brzotrz
1 godina prije

O gubicima lažu obje strane, istina je negdje u sredini.

Zrino
1 godina prije

Ne razumijem tekst autora, razlog i svrhu objave?
Svjedocimo potpunom slomu ruskih postrojbi a prije svega strategije, koordinacije zapovjedanja, obavjestajnog sustava. 10, 20 ili 30km napreduju u jednom ili 2 dana.

Siguran sam da je NATO ukljucen u planiranje i provodenje ukrajinskih operacija ali naivnost i amaterizam navodne 2 svjetske sile je porazavajuc.

Nije kraj ratu i puno toga se moze preokrenuti ali je veliko pitanje da li su to rusi u stanju.

Vojni analitičar
1 godina prije

Vjeruje li itko više ovim “izvješćima” bilo jedne bilo druge strane? A moram primjetiti da su u zadnje vrijeme ruska izvješća prilično zbunjujuća. Jer najprije kažu da su odbili napade i pobili stotine ukrajinskih vojnika, da bi za dan dva saznali da su Ukrajinci opet napredovali. U svakom slučaju sad se već postavlja ozbiljno pitanje borbene sposobnosti ruske vojske . I posebno motiviranosti ruskih vojnika i ruskih građana za ovaj rat. Gdje su ta pojačanja? Gdje su vojnici? Stalno slupamo o velikoj brojnoj nadmoći Ukrajinaca koji su se već odavno trebali raspasti prema ruskim izvješćima. Gdje je rusko zrakoplovstvo i topništvo? Možda stvarno jesu piosrijedi i nekakve lukave taktičke igre u pozadini, ali sada to ne izgleda tako. Sada izgleda da su se Rusi potpuno pogubili i jednostavno ne znaju što rade. I za kraj dozvolite da izrazim svoje divljenje neupitnim stručnjacima s ovog portala koji izgleda imaju ne samo… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Ovo je sramota za NATO. Jos u avgustu Boris Dzonson je naredio da se zauzmu Herson i Energodar. Prodje i septembar, prodje i Bo Jo, orodje i referendum, a cijeli NATO + 800.000 vojnika zelenskog ne mogu se probiti vise od 10 km klina.
A sav taj pravac brani samo 25.000 rusa.

Sta ce biti za 3 mjeseca kad 300.000 mobilisanih prodje obuku. Kako ce tad nato izaci na kraj sa njima kad ne moze sa ovih 25.000?

anik bučko
1 godina prije

največi problem za rusku armiju je njihov president. Čitao sam da je dao komandu da stanu, kad so morali srušiti ukrajinske snage (kod Lisičanska). Mislim da Putin neče biti više dugo ako se nastave porazi i povlačenja.

goran
1 godina prije

pazite vi da vam rusija ne bi došla do rima.

tata mata
1 godina prije

uspalili se nacisti opet po portalu ,ocito ne ide sve kako su zamislili

Lucija, prva
1 godina prije

Ruski ekspert komentira izjavu Lindsey Grahama ( to je onaj prijatelj Mckaina, koji pozivao na ubojstvo Putina, nažalost baš iz S. Caroline) “Dok jedna grupa američkih političara zagovara povlačenje iz Evrope ka Indo-pacifičkom regionu i AUKUS-u, druga gura Belu kuću da raspali moćnu vatru na vratima Rusije, pre nego što se povuče, a treća odbija da se povuče. Lindzi Grejem je upravo iz ovog drugog “, objasnio je stručnjak. „Javnost mora razumeti, da se svi američki političari koji izazivaju eskalaciju, oslanjaju isključivo na to, da mediji prvo naduvaju nuklearnu pretnju u istočnoj Evropi” “…Prvo se ubace informacije u informativno polje, zatim ih Zelenski ponavlja, zapadni mediji to objavljuju i počinju da postavljaju pitanja Bajdenu, koji, naravno, govori o odlučnom odgovoru Rusije. Nakon svega ovoga, najavljuju se pojedinci poput Lindzi Grejem, koji predlaže da se sve ovo smatra napadom na NATO“, … SAD ĆE IGRATI NA NUKLEARNU KARTU protiv Ruske Federacije,… Čitaj više »

Ringo10
1 godina prije

Teško da će Ukri proći u Lugansku i Hersonsku oblast

Hogar
1 godina prije

Tuze se njemci, neki ministri da im ameri skupo prodaju sada energente? Hahahahahaha
Korporacija nema srca samo sisanje ovaca i vaxx uz to. Beeeee beeee

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI