Ukrajinski kreditori žele svoj novac nazad

Ukrajina novac dolari
22 komentara

Grupa vlasnika stranih obveznica poduzela je korake kako bi primorala Ukrajinu da počne otplaćivati ​​svoje dugove već sljedeće godine, objavio je Wall Street Journal u nedjelju. Ako uspiju, Kijev bi mogao izlivati ​​500 miliona dolara svake godine samo na osnovu kamata.

Grupa, koja uključuje investicione gigante Blackrock i Pimco, odobrila je Kijevu dvogodišnji dug 2022. godine, kockajući se da bi sukob s Rusijom do sada bio završen.

Kako se sukobima ne nazire kraj, zajmodavci su sada unajmili advokate u Weil Gotshal & Manges i bankare iz PJT Partners da se sastanu s ukrajinskim zvaničnicima i sklope dogovor prema kojem će Ukrajina nastaviti s plaćanjem kamata sljedeće godine u zamjenu za značajan dio otpisanog duga, rekli su anonimni izvori za Wall Street Journal.

Grupa drži oko petinu ukrajinskih evroobveznica od 20 milijardi dolara, objavile su novine. Iako ova brojka predstavlja dio ukupnog vanjskog duga Ukrajine od 161,5 milijardi dolara , servisiranje kamata na ove obveznice koštalo bi zemlju 500 miliona dolara godišnje, rekli su vlasnici obveznica.

Ukoliko vlasnici obveznica ne postignu dogovor sa Kijevom do avgusta, Ukrajina bi mogla da plati. To bi oštetilo kreditni rejting zemlje i ograničilo njenu mogućnost da pozajmi još više novca u budućnosti.

Prema pisanju lista, ukrajinski zvaničnici se nadaju da će SAD i druge zapadne vlade stati na njegovu stranu tokom razgovora sa vlasnicima obveznica. Međutim, grupa ovih zemalja je Ukrajini već ponudila otpuštanje duga na oko 4 milijarde dolara vrijednih zajmova do 2027. godine i navodno su zabrinuti da bi svaki dogovor s vlasnicima obveznica doveo do otplate privatnih kreditora prije njih.

Ukrajina se već oslanja na stranu pomoć kako bi vladina odjela ostala otvorena i državni službenici plaćeni. Vojska zemlje gotovo u potpunosti zavisi od stranih sredstava; Zvaničnici u Kijevu i Zapadu predviđali su neposredan poraz sve dok američki Kongres prošlog mjeseca nije odobrio zakon o stranoj pomoći koji uključuje 61 milijardu dolara za Ukrajinu i američke vladine agencije uključene u sukob.

Nacrt zakona predviđa skoro 14 milijardi dolara Ukrajini za kupovinu oružja, a uključuje 9 milijardi dolara novih “oprostivih zajmova”.

Prema Wall Street Journalu, neki vlasnici obveznica sugerirali su da bi SAD i EU mogle koristiti zamrznutu rusku imovinu za otplatu ukrajinskih dugova. Dok je oko 300 milijardi dolara imovine koja pripada ruskoj centralnoj banci zamrznuta u američkim i evropskim bankama od 2022. godine, SAD su tek prošlog mjeseca donijele zakon koji dozvoljava njihovu zapljenu, a sličan pravni mehanizam ne postoji u Evropi, gdje je velika većina ovih imovina se drži.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska centralna banka (ECB) pozvale su vlade da ne kradu ovaj novac, a šefica ECB-a Christine Lagarde upozorila je prošlog mjeseca da bi to riskiralo „razbijanje međunarodnog poretka koji želite zaštititi“.

PovjeriociSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
12 dana prije

A dobiti će … Isto što i Marica prve bračne noći 😁

onaj najglu...Dalton
12 dana prije

Sudeći po EU predviđanjima, preostale su dvije-tri godine do procvata Ukrajine.
Najviše pet…

P.S.
Mornar utrčava u kapetanovu kabinu:
”Kapetane, imam dvije vijesti!!”
”Prvo reci dobru…”
”Nemamo ni jednog štakora na brodu!!”

Tupko
12 dana prije

ako je novac dug bit će para

eks
12 dana prije

Pljačkaši u panici . Iz čega da vraća kredite Ukrajina ? Ekonomija je u kolapsu, a očekije se još gora situacija. Pljačkaši su se preračunali. Ukrajina je gubitak .

Max
12 dana prije

Znaju da su gotovi.

hogar strašni
12 dana prije

kakav bi bio postupak da Ukrajina izgubi rat i sav teritorij ode pod Rusku upravu i time Ukrajina prestane postojati kao država? Što s kreditima??

Dokurčilomi
12 dana prije

Kockali ste se a sada šupite i šutite. Ako je zarada dobra onda je kockanje OK ali ako se izgubi novac na kockanju onda se uzimaju odvjetnici i dižu tužbe. Smeće demokratsko.

Biti-ili-ne-biti
12 dana prije

Tko će platiti sve te nasilno nametnute ratne dugove, kada su Ukrajinci ili poginuli ili su na frontu ili u inozemstvu?

Marko.K
12 dana prije

Došao vrag po svoje…

Zvone
12 dana prije

Glupi kreditori neće više nikada vidjeti svoj novac.

Josip
12 dana prije

Skinuti ce Ukrajini i majmunu Zelenskom i gace. Spas mu je samo da kapitulir.

abc
12 dana prije

Podcjenili su Rusiju, zato če izgubiti sve što su uložili. Putin nije dobar u pokru ali u šahu je velemajstor. A šah nije gemblanje ili kockanje.

Zlovenac
12 dana prije

Ima Zelenko to na kontu

goran
12 dana prije

e sad su najebali,sad če raspačati cijelu ukrajinuništa neće ostati od nje,tek sad vam počinju muke blesavi ukrajinci.
da ste bili pametni ko što niste i da ste odmah uhapsili zelenskog sad vam se ne bi dešavalo ono što vam se sprema.

Teodorik
12 dana prije

Cionista Zelenski pozajmljuje novac za naciste od drugih Cionista za rat. Cudo nad cudima, hahaha!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI