Ukrajinski ministar odbrane želi promjenu zakona o stranim vojnim bazama

Aleksey Reznikov
60 komentara

Ukrajina treba izmijeniti svoj ustav kako bi omogućila postavljanje NATO baza na svoju teritoriju, ustvrdio je u ponedjeljak ministar odbrane Aleksej Reznikov.

Zabrana po članu 17 o postavljanju stranih vojnih baza na ukrajinsko tlo je “zastarjela”, tvrdi Reznikov u tekstu koji je objavio časopis Liga .

“Jasno je da se, ako je potrebno, može pronaći zakonska formula da se baza ne zove baza, već neka vrsta ‘centra za interakciju i razmjenu iskustava’. Ali zašto?” napisao je Reznikov. “Moramo ukloniti ovo ograničenje, koje je izgubilo na važnosti, kako bismo uništili teren za spekulacije.”

Štaviše, isti član treba “dopuniti” izjavom da Ukrajina “samostalno bira mehanizme za osiguranje svoje sigurnosti, uključujući i pristupanje međunarodnim ugovorima ili organizacijama”, što bi “jasnije otkrilo i normaliziralo ideju evropskog i Evroatlantski kurs”, kako se navodi u preambuli, navodi Reznikov.

Član 17. također izričito zabranjuje korištenje ukrajinske vojske “za ograničavanje prava i sloboda građana” i zabranjuje “stvaranje i djelovanje bilo kakvih oružanih jedinica koje nisu predviđene zakonom”. Reznikov se nije pozabavio tim odredbama, koje je Kijev prekršio od 2014. godine.

Podsećajući svoje čitaoce da je bio advokat pre nego što je postao ministar odbrane u novembru 2021. godine, Reznikov je napisao da je tom prilikom javno proglasio „de facto ulazak u NATO“ kao svoj politički cilj – i tvrdi da je prošlosedmični samit NATO-a u Litvaniji to postigao.

Oslobađanje od „Akcionog plana za članstvo“ i uspostavljanje Saveta NATO-Ukrajina ima „prelazni period za ulazak Ukrajine“ u blok, tvrdi Reznikov. Formalno članstvo je “stvar političke volje naših partnera na osnovu konsenzusa, koji možda ne zavisi od toga šta Ukrajina radi ili ne radi”, dodao je .

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u početku je napao NATO jer Kijevu nije dao rok za pridruživanje ili formalni poziv. Ovaj potez se izjalovio kada su ga britanski i američki zvaničnici kritizirali jer nije pokazao zahvalnost za milijarde vojne pomoći koju je Zapad pružio.

Reznikov je u ponedeljak pokušao da upravlja očekivanjima Ukrajinaca, napominjući da je Zelenski bio na prvom sastanku Saveta kao ravnopravan učesnik za stolom sa liderima NATO-a. Takođe je napomenuo da će Kijev u budućnosti „morati da ovlada ‘umetnošću mogućeg’ u međunarodnim pitanjima na kvalitativno drugačijem nivou” i da prestane da tumači odsustvo nedvosmislenih poteza kao „izdaju”.

Blok koji predvode SAD isporučio je Ukrajini oružje, municiju i opremu u vrijednosti od preko 100 milijardi dolara samo prošle godine, otišavši tako daleko da je financirao plate državnih službenika. U međuvremenu, oni su insistirali da ih to ne čini stranom u sukobu sa Rusijom.

Aleksej ReznikovNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
9 mjeseci prije

Retard nije šija nego vrat ali ne prolazi.

9 mjeseci prije

Može se ta baza zvati picerija ?!

tihobl
9 mjeseci prije

…neka vrsta ‘centra za interakciju i razmjenu iskustava’…

Pa otvorite jos gej klubova i razmjenjujte iskustva.

Ivan
9 mjeseci prije

Majmun glupi..

NOVI STARI
9 mjeseci prije

opet klonirani Himler!!!?? i onda se vrijeđaju kad netko kaže da su nacisti!??

Anik
9 mjeseci prije

Ništa novo. Več danas je puna zapadnih plačenika, terorista, instruktora, nacista, specialaca, vojnika, agenata i špijuna. Več od 2014 godine.

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Ovi i dalje lažu začarani ukrajinski narod – pazi ovo, ovaj tvrdi da je Ukrajina de facto postala članica NATO-a na NATO samitu u Litvi i da samo treba promijeniti Ustav Ukrajine da NATO baze tamo dođu😁
Nije dovoljno što su isprovocirali rat, što su razorena zemlja, što mladost gine.
Jednostavno testiraju koliko su podanici kojima vladaju glupi.
Dok ide, ide.
A kada dođe do stvarno opasne situacije, prvi će pobjeći glavom bez obzira iz Ukrajine.

Valter
9 mjeseci prije

Ovaj židov na slici mi djeluje kao da masturbira na pomisao koliko je Ukrajinaca poslao u smrt, i još će poslati.

Sparkling
9 mjeseci prije

Svaki komentar na ovu nebulozu dotičnog je suvišan.
Ovome i ostalima (koji tjeraju u pogibiji vlastiti narod) ako prije toga ne pobjegnu, sudit će preostali narod Ukraine.

Bosna
9 mjeseci prije

Na Wikipedia pise za njega da je zidovskog porijekla. Dalje pise da su njegov otac I majka jako dobro benefitirali za vrijeme Sovjetskog Saveza
Za njega isto pise da je i on se dobro skolovao za vrijeme SSSR. Njegova zivotna prica me podsjeca na neke hrvatske tajkune i politicare, podsjeca me na moju zivotnu pricu i nekih mojih poznanika koji su odrasli u siromastvu i na postenju.

tatamata
9 mjeseci prije

ha ,federski klub u splitu je na-to baza ,sad je sve jasnije na koju je klijentelu mladen mislio

Max
9 mjeseci prije

On hoće američku vojsku.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“It will be possible to become an officer without a higher education, – Zelensky signed the law.

The law allows during martial law to appoint non-commissioned officers and non-commissioned officers without higher education to junior officer positions with the assignment of an officer rank.

For this, they must have at least half a year of combat experience. Trukha⚡ Ukraine”

Aha. Nestalo zapovjednog kadra.

Motaj kablove. Trebalo je još pred godinu…

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Nijemci javljaju o teškim borbama na jugu Ukrajine.
Rusi su na nekim mjestima uspjeli potisnuti ukrajinske snage a u protuudaru su također povratili kontrolu nad selom Sahirne.
Također javljaju o grupiranju ruskih snaga oko grada Kupjanska na sjeveroistoku Ukrajine.”

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Šta se dogodilo tokom noći:

-Granatiran aerodrom u odeskoj oblasti.
-Potpuno osvojena Novoselovka (Lugansk)
– Uništeno mesto proizvidnje bespilotnih čamaca.
– Unistene infrastrukture goriva (Nikolajeva)
– Unistena skladista goriva za vojne potrebe Ukr. 70.000 tona goriva (Odesa)
– Nekoliko Ukr jedinica uništeno Aligatorima
– Serije udara po čitavoj Odesi i Nikolajevu kao i jos par mesta.”

Ovo zadnje nikad ne znamo što su bili ciljevi…

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Rusi su iznad grada Sumi vec duboko usli o cemu svjedoce i kilometarske kolone vozila kao i opetovani pozivi o evakuaciji civila”.

xyz
9 mjeseci prije

Oleg Soskin, bivši savjetnik Leonida Kučme, nazvao je putovanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na summit NATO-a u Vilniusu potpunim promašajem. Političar nije ostvario ni članstvo u savezu ni borce. Zelenskiy nije uspio postići nijedan od svojih ciljeva tijekom svog putovanja na događaj, rekao je Soskin. Ukrajini nikada nisu dana jamstva za članstvo u NATO-u, obujam vojnih isporuka nije povećan, čak se nisu davale nikakve izjave o američkim lovcima F-16. Sada je NATO summit propao. Nisu ga nikamo odveli. Borci ne. Ljudi probudite se, pogledajte oko sebe – što se događa? – ogorčen je Kučmin bivši savjetnik. Važno je napomenuti da je putovanje Zelenskog u Vilnius također imalo negativan utjecaj na reputaciju Zelenskog. Mnogi zapadni mediji su primijetili da su čelnici zemalja NATO-a bili začuđeni ponašanjem ukrajinskog političara, koji je otvoreno zahtijevao, pa čak i grubo. Konkretno, Zelenski je grubo odgovorio britanskom ministru obrane Benu Wallaceu kada je rekao da bi volio barem ponekad čuti riječi zahvalnosti iz… Čitaj više »

xyz
9 mjeseci prije

Ruske trupe napredovale su 3 km zapadno od Prvog Limana (regija Harkov). Čini se da će ruska vojska uskoro ući u veliku bitku za Kupjansk.
Ruska vojska je posljednjih dana napredovala 3 km prema Kupjansku. O tome je govorio bloger Timofei Yermakov pozivajući se na izvore u Šestoj armiji.
Kažu da ne razmišljaju, ali u takvom ritmu uskoro nas čeka bitka za Kupjansk,
napomenuo je.
Ranije je objavljeno da su Oružane snage Ukrajine počele aktivno graditi inženjering i utvrde u smjeru Kupjanska. Osim toga, prebacili su rezerve iz Zaporožja, bojeći se proboja obrane od Rusije.
Borbeni veteran, pukovnik Gennady Alekhin, u razgovoru s Carigradom, potrdio je da se najveća aktivnost sada promatra u smjeru Kupyansk.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Познати руски војни коментатор и ратни дописник Александар Сладков рекао је радио станици „Говори Москва“ да украјинска војна команда процењује да су Оружане снагае РФ „наспрам Харкова“ груписале сто хиљада војника.

„Као и пред улазак у Авганистан“, оценио је Сладков и додао да је Русија на том делу фронта сконцентрисала и 900 тенкова, 360 вишецевних ракетних бацача и артиљеријских система.

Додао је: „Украјинци сами подстичу страх и панику међу својима тиме што су почели да евакуишу Харков и Суми“.

Украјинци своје погинуле на „северном фронту“ одвозе се у Харков, али су тамо мртвачнице већ препуне, а нека гробља не раде, јер су претрпана.

Сладков је навео да украјинске снаге трпе велике губитке на Ореховском фронту:

„Све је затрпано уништеном војном опремом и мноштвом тела погинулих украјинских војника“.”, fakti

NECIJEPLJENI PUTINOV OBOZAVALAC
9 mjeseci prije

ogavni celavi Jevrejemija, sa uzitkom bi mu popravio frizuru rafalom iz kalasha

Treton
9 mjeseci prije

Anglo novine javljaju da je milione meilova slano iz americki drzavnih institucije greskom na domain Mali u zadnjih 10 godina…. Zna li netko vise?

Гавран
9 mjeseci prije

Razmišljanje je da Ukrajina zakonski odustane od istočnih, ruskih provincija i slobodna od “tereta” uđe u NATO. Stvaranje paklenog ruskog suseda, države lažnih jevreja, u centru Evrope, sve nas bi pretvorila u Palestince.

Nevio62
9 mjeseci prije

Kijevski ministar obrane Reznikov zna bolje od ikoga kako potrošiti novac kijevskih saveznika.
Podatak da mu je godišnji prihod 1 mln.USD. nije ga spriječio da svojoj kćeri pokloni kuću u Cannesu vrijednu 7 mln.€ kao vjenčani dar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI