Ukrajinski političar optužuje Poljake za genocid nad Nijemcima

yuri shukhevic
37 komentara

Zastupnik ukrajinske Vrhovne Rade, Jurij Šuhevič, poznatiji kao sin nacističkog kolaboracionista i ratnog zločinca  Romana Šuheviča, u intervjuu za Inforesist se osvrnuo na pogoršanje odnosa između Ukrajine i Poljske.

Jurij Šuhevič je optužio Poljake zbog njihove nepopustljivosti oko pitanja veličanja Stepana Bandere i njegovog oca Romana, te da Varšava pokušava prisiliti Ukrajince da ”plešu kako oni sviraju”.

Poljaci su posebno ogorčeni na povijesnu ulogu Bandere i Šuheviča i njihove takozvane ”Ukrajinske oslobodilačke armije”, koja je teritorije današnje zapadne Ukrajine ”oslobađala” od Poljaka i Židova, ali bez mogućnosti odlaska na neko drugo odredište, osim u masovne grobnice.

”Tko su Poljaci pa da nam oni trebaju da utvrdimo tko je za nas heroj, a tko nije? Tko zaslužuje da bude heroj Ukrajine, a tko to ne zaslužuje?”, pitao je Jurij Šuhevič (84), zastupnik Vrhovne Rade iz redova Radikalne stranke Olega Ljaška.

”Poljaci su počinili genocid nad Nijemcima”

On je naveo da su Poljaci krivi za genocid nad 11 milijuna Nijemaca, koje su nakon Drugog svjetskog rata protjerali iz zapadnog dijela današnje Poljske.

”Ono što oni kažu da su njima činili Ukrajinci, oni su činili Nijemcima. Ako se ne pokaju i ispričaju, vjerujem da su ilegalno ušli u EU. No, oni se za to neće pokajati, rekao je Jurij Šuhevič.

Osvrćući se na moguće načine rješavanja problema u odnosima između dviju država, sin sluge njemačkih nacističkih okupatora je izrazio želju ”da pljune Poljacima u lice”.

”Znate što? Ja bih pljunuo Poljacima i cijeloj situaciji u lice. Zbog toga što smo popuštali svakom prosjaku, na što ličimo? Što će Moskva reći? Što će Varšava reći? Što će Berlin i Bruxelles reći? I na kraju, što imamo u Kijevu, gdje nitko ništa neće reći jer se boji, poput preplašenog miša da ne znaju gdje bi se sakrio”, kritizirajući vladu je rekao Jurij Šuhevič.

Poljska će na europske integracije Ukrajine uložiti veto

Podsjetimo, ranije je poljski ministar vanjskih poslova Vitold Vaschikovsky jasno rekao da će Varšava uložiti veto na ulazak Ukrajine u Europsku uniju, ako će Kijev i dalje bude slavio Stepana Banderu, njegov pokret i zločinačku vojsku.

Prema riječima poljskog ministra Vaschikovskog , odnosi s Ukrajinom imaju dovoljno problema u ekonomskoj sferi, a sada su tu i povijesna pitanja.

9. travnja 2015. je Vrhovna Rada sudionike i militante organizacije OUN-UPA proglasila ”borcima za neovisnost Ukrajine”. Za nacrt zakona kojeg je predstavio Jurij Šuhevič, od potrebnih najmanje 226 glasova, glasovalo je 271 zastupnika. Donošenje ovog zakona je izazvao negativne reakcije Poljske i napetosti između dvije zemlje se još nisu smirile.

genocid nad nijemcimaJurij suhevicodnosi s ukrajinompoljski vetoStepan Bandera
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borac2
6 godine prije

Vizuelno blizanac Johna McCaina 🙂

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Izgleda kao da mu dobra kapljica nije strana 🙂

cdcdcd
6 godine prije

“Ono što oni kažu da su njima činili Ukrajinci, oni su činili Nijemcima”…u ovo ne sumnjam, svi su svima sve cinili, u ratu nema nevinih samo sto neke strane nemaju Holivud iza sebe pa se brzo zaboravi

Miki
6 godine prije

Ko se nezna baviti ekonomijom, bavi se ideologijom!

Koča Popović
6 godine prije

Kapitalizam je rusio socijalizam pomocu nacionalizma, sad mu se vraca kao bumerang. Medju Juzne Slavene su vraceni ustase i cetnici devedesetih godina…na kraju ce zapad skupljati gnoj ispred svojih vrata.

igi
6 godine prije

Ovo je tek početak;…zaludu ljudima mobitel i računalo ako su mentalno na nivou srednjeg vijeka.Dolazi vrijeme nacije,krvi i tla….

Koba
6 godine prije

Ovo za protjerivanje njemaca, odnosno prusa, je točno. Malo je poznato da se poljska nakon ww2 proširila na zapad kao i da se proširila nakon njemačkog zauzimaja čehoslovačke. Kako bilo njemci su nogirani (slično kao i u jugoslaviji) i u njihovim kućama i imanjima danas žive neki drugi ljudi.

Svjatislav 989
6 godine prije

U kojem mi to vremenu zivimo, ludnica .
Makedonci guraju neki genocid za Srbiju nad Albancima, Ukrajinci za Poljake nad svabama. Tako to bude kad se sudilo (x- ovima) za fasizam, jednom po jednom ali nikad se nije sudilo fasizmu, nacizmu. Nikad se nije zabranio taj pokret.
A znalo se da ce to sijeme zla kad tad niknuti u vrtu stare babetine jevropljjanke.
Nije li nesta cudno da se niti jedan spomenik pobijednicima drugog rata u Sloveniji nije rusio a u Hrvatskoj je cifra sa tri nule. A tu je trebalo u RH kojih par tona dinamita (ciketa). A za sve je kriv mrak i suton a ne ljudi 😉

alan ford
6 godine prije

ovo mi se čini zločesti odgovor jednog ukrajinskiog desničara Poljacima, jer Poljaci, iako podržavaju ukrajinsku cionističku vladu hazara Grosmana i Porošenka, nakon puča nad Janukovičem , ne sviđa im se otvoreni ukrajinsko desničarstvo i slavljenje Stepana Bandere, koji se u ratu borio na strani Nijemaca, i kojega Poljaci optužuju za zločine nad Poljacima. Poljaci i Ukrajinci nisu tako dobri pajdaši, kako se čini. Dio današnje zapadne Ukrajine, prije 2. sv. rata zapravo je bio poljska teritorija, koju je osvajanjima Crvene armije nakon 2. sv. rat pripala SSSR-u, ali Poljska ipak nije izgubila ništa. Jer, izgubila je jedan dio tadašnje istočne Poljske, (koji je nakon rat pripao SSSR-u), ali je dobila oblasti Šlezije (sjeverozapadna poljska), koj je do 2. sv,. rat pripadala Njemačkoj, Ne misli se na ono što he Hitler bio osvojio, već je Šlezija doista 20-ih i 30-ih godina bila njemački teritorij, dakle i prije dolaska Hitlera na vlast.… Čitaj više »

ĐURO VIDMAROVIĆ
6 godine prije

OVO NIJE SLUŽBENI STAV KIJEVA, VEĆ STAROGA GOSPODINA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI