Poljska će kazniti sve koji izjave da su Poljaci sudjelovali u holokaustu

vojska
40 komentara

Prošlog tjedna je poljski parlament usvojio zakon prema kojem će do tri godine zatvora i novčanom kaznom biti kažnjeni svi oni koji na teritoriju Poljske, bili oni poljski državljani ili stranci, veličaju vođe ukrajinskih kvislinških postrojbi i Ukrajinske ustaničke vojska (UPA), vojnog krila Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) Stepana Bandere, koje su u Drugom svjetskom ratu u Volinju počinile genocid nad lokalnim poljskim stanovništvom i ubile oko 100 000 Poljaka. Poljski parlament je odlučio da će kazneno goniti i one koji negiraju “Volinjski genocid”.

Međutim, čini se da ove teme posebno zanimaju Poljake, koji sada donose novi zakon kojim će parlament zabraniti tvrdnje o uključenosti Poljaka u istrebljenje Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Počinitelj ovog kaznenog dijela, kada postane dio Kaznenog zakona Poljske, može se suočiti s novčanom kaznom ili čak kaznom zatvora.

Izraelska je vlada je ogorčeno reagirala na ovu inicijativu, nazvavši je “poricanjem povijesne istine”, izvještava izraelski “Deveti kanal”.

Zakon kojeg je usvojio Donji dom poljskog parlamenta je izazvao iznenađenje i bijes u Izraelu. Njime se zabranjuje građanima bilo koje zemlje da tvrde kako je Poljska bila uključena u holokaust, osobito ako se koristi termin “poljskih koncentracijskih logora”.

Bilo koji prekršitelj ovog zakona u Poljskoj može biti krivično gonjen i kažnjen istom kaznom kao za veličanje ukrajinskih kvislinga, odgovornih za smrt stotine tisuća Poljaka i još više Židova u zapadnoj Ukrajini, tadašnjoj istočnoj Galiciji. Naime, za one koji se ogriješe o novi zakon je također predviđena kazna zatvora do tri godine ili velika novčana kazna, navodi “Deveti kanal”.

Kada poljski zakon stupi na snagu, svatko tko je napisao na forumu ili u društvenoj mreži da je Poljska sudjelovala u holokaustu riskira lišavanje slobode i zakonom predviđenu kaznu.

To vrijedi i za strance koji iz inozemstva komentiraju ili na društvenim mrežama iznose ove tvrdnje čitateljima u Poljskoj.

Osim toga, posebno kada govorimo o strancima, nitko se neće unaprijed obavijestiti da je prekršio zakon, da je poljsko tužiteljstvo pokrenulo postupak protiv njega i izdalo nalog za uhićenje. Dakle, netko iz inozemstva može upasti u konverzaciju na društvenim mrežama, portalima ili forumima i izjaviti kako si i Poljaci sudjelovali u holokaustu i da kasnije na poljskoj granici bude uhićen, priveden i osuđen zbog svojih izjava.

Međutim, “Deveti kanal” dodaje kako su izraelski političari ogorčeni ne toliko zbog pravnog puta kojim je Poljska krenula u pokušaju osporavanja sudjelovanja Poljaka u holokaustu, koliko su navodi u zakonu proturječni istini i povijesnim dokazima.

“Povijest se ne može promijeniti i holokaust se ne može pobiti”, izjavio premijer izraelskog režima Benjamin Netanyahu. Obećao je da će obavijestiti šefa poljske vlade o negativnom stavu židovske države prema zakonu.

Ministar financija Izraela, Moshe Kahlon, podsjetio je na Twitteru: “Postoji samo jedna povijesna istina i ona je nepobitno dokazana, a uključuje gnusobe koje je počinio nacistički Führer i oni koji su mu pomogli, uključujući i Poljsku. Nitko neće moći poreći holokaust, sigurno ne Međunarodni dan holokausta.”

Ministrica obrazovanja Naftali Bennet, odgovarajući na ovaj zakon, naredila je dva sata nastave na temu holokausta u školama. Pozvala je da se poseban naglasak da na ulogu europskih naroda u pomaganju Nijemcima u istrebljenju Židova.

“To je sramotno poricanje istine. Činjenica je da su mnogi Poljaci pomagali ubijati Židove. To je povijesna istina. Prijavljivali su ih, izručivali i sami ubijali za vrijeme rata, pa čak i nakon njega. Ali je isto tako istina da su koncentracijski logori u Poljskoj bili zamišljeni, planirani i izgrađeni od Nijemaca. Tu činjenicu, također, nitko neće mijenjati. Ona mora biti poznata i biti podsjetnik mlađoj generaciji “, naglasila je Bennet.

Ministrica pravosuđa izraelskog režima, izrazito ekstremističkih stavova kada su u pitanju Palestinci, Ayelet Shaked, također je komentirala poljski zakon.

“Ovo je pokušaj ponovnog pisanja povijesti i skidanja odgovornosti s poljskog naroda. Mnogi Poljaci, poput Ukrajinaca, Mađara i drugih naroda, pomagali su Nijemcima s velikim entuzijazmom. Poljska vlada se ne bi se trebala sramiti, već preuzeti odgovornost za brojna ubojstva, iako su logori smrti na području Poljske doista bili njemački”, rekla je Ayelet Shaked.

Poljska će kazneno goniti veličanje heroja Kijeva i negiranje „Volinjskog genocida“

GalicijagenocidnacistiStepan BanderaUPA
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tedi
6 godine prije

Ala ga Poljaci dobro odvalise sa tim novim zakonom.Sta sada niti su ubijani zidovi niti su postojali logori u Poljskoj,a Crvena armija je od oslobodioca od fasizma,sada po novom bila osvakacka i genocidna vojska nad Poljacima u Katovickim sumama,koja je pobila oficirski poljski kadar na teritoriji SSRa.Koja sizofrenija,da ti zlo dode.
Tako se peru budale.

shumadinac
6 godine prije

Pročitate današnje vesti pa pomislite: “Ovo je kraj, gore od ovakvog ludila ne može…”
Nažalost, već sutrašnje vesti će da vas demantuju.

Antun Comb na aparatima
6 godine prije

ahahahaha

Mikojan
6 godine prije

Nešto takvo može izmisliti samo država koja nema muda obračunati se sa današnjim nacionalistima i neonacistima u svojim redovima. Takvih ima i takvima treba stati na vrat ali ne, valjda je jednostavnije izvrtati činjenice i mijenjati povijest. Da sam ja na vlasti u Hrvatskoj, svako veličanje ndh, isticanje zastave hdh bi tako rigorozno financijski kaznio da bi bila milina za gledati, nema kazne za neonaciste u rvata osim lupit ga po novčaniku, to ga najviše boli.

palermo
6 godine prije

A kolika je kazna u Belgiji za one koji spominju belgijski genocid nad 10 milijuna Kongoanaca? Ah da, Kongoanci su niža rasa ljudi u odnosu na Odabrane, pa zato nitko to niti ne spominje.

Riddick
6 godine prije

Samo jos Ukrajina u Evropi neguje ideologiju i tradicije Nacional – Socijalizma .

Arkaj
6 godine prije

Poljska država nije imala kocentracijske logore niti je vršila genocid nad židovima prije drugog svjetskog rata. Na samom početku drugog svjetskog rata poljska država država je kapitulirala i za koncentracione logore na poljskom teritoriju odgovorna je jednako kao i za zločin u Katynskoj šumi – dakle nimalo. Da su neki poljaci pomagali nijemcima u genocidu nad svojim židovskim sugrađanima sigurno je točno ali to nije odgovornost poljske države jer tada nije postojala. Postoji još jedna činjenica – poljaci nisu imali qvislinga tipa Ante Pavelića ni izdajnike poput ustaša…

Sinisa
6 godine prije

Neki Srbi,neki Jevreji,i dgugi…isto su pomagali u genocidu,nisu Nacisti mogli sve poslove voditi.

Abe
6 godine prije

Dobar zakon. Neka se održi sto dulje na snazi. Čestitam Poljacima sto su se na ovaj nacin potrudili da se njihova sramota i krivnja ne zaborave.

igi
6 godine prije

…..pametno je ovo…uskoro će biti uništeno kritičko mišljenje a sve podređeno državnim neupitnim istinama a što je znak puzajučeg povratka fašizma…..tako imamo nešto danas u hrvatskoj gdje jedna glasna i agresivna grupa upravlja hrvatskom političkom scenom.

Perun
6 godine prije

Pa i Židovi su ubijali Židove u sklopu projekta Sonderkommando iako se ta činjenica pokušava zataškati. Poljska kao država ne može biti odgovorna jer nije egzistirala u to vrijeme. O krivotvorenju povijesti pričali bi oni koji su ubrojali i brojne poljske žrtve kao Židove. Suradnja nekih Židova iz banksterskih krugova sa Gestapom koji im je omogućio bijeg prije eskalacije sukoba uredno se prešućuje. Mene bi zanimalo koliko je židovskih bankstera skončalo po tim logorima? Mislim ako kažem NULA da sam jako blizu točne brojke. Što se tiče prokazivanja siguran sam da se mogu naći primjeri kako Poljaci prokazuju Židove i Židovi koji prokazuju Poljake. Ništa neobično u takvim okolnostima. Nije nikakva tajna da se baš ne vole. Ako je Poljska izgubila petinu predratnog stanovništva zašto nitko ne kleči pred Poljacima zbog toga i zašto cijeli svijet nema komemoracije o njihovom stradavanju? Zašto Poljaci ne smiju zbog toga ubijati koga im… Čitaj više »

Brainstorm
6 godine prije

eto prvih kandidata za progon – izraelski politicari.

neko ime
6 godine prije

“Ministrica obrazovanja Naftali Bennet, odgovarajući na ovaj zakon, naredila je dva sata nastave na temu holokausta”…
Zanimljivo je kako se u demokratskim zemljama lako dopunjava kurikulum. Nema komisije, nema ekspertne skupine, nema kritike, nema rasprave, samo naredba…

Prolaznik
6 godine prije

Ma može se lupati po praznoj ludari i plašiti vrane. Da nam je diplomacija za išta Hrvatska bi sada postavila izložbu o ulozi i snazi partizanskog pokreta u Hrvatskoj tj. bivšoj Jugoslaviji, više je u partizanima bilo Dalmatinaca nego Srba iz Srbije.

Har Megiddo
6 godine prije

Ovako nešto se moglo očekivati prije ili kasnije kao odgovor na istovjetnu legislativnu praksu kad je u pitanju negiranje holokausta. U sedamnaest zemalja EU negiranje holokausta je kažnjivo. Koliko znam, u Austriji možete dobiti do deset godina zatvora, u Njemačkoj do pet za nijekanje holokausta, pri čemu ta sintagma poprima široko značenje. Ako ste npr. neki povjesničar istraživač koji je svojim znanstvenim radom došao do zaključka da na nekom lokalitetu ubijen manji broj žrtava nego što se službeno prikazuje, možete biti optuženi i osuđeni za negiranje holokausta, pa taman da su vam tvrdnje neznamkako dobro argumentirane i potkrijepljene dokazima. Isto će vjerojatno biti i u slučaju Poljske i njihovog zakona, bez obzira što je predmet njihovog zakona suprotnog predznaka. Da stvar bude gora, ovi zakoni uglavnom imaju univerzalnu jurisdikciju, pa tako vrijede za bilo koga tko bilo kad bilo gdje ih prekrši: ta osoba može biti privedena odmah po stupanju… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

vidim da neki diskutanti ovdje na forumu ne shvataju stvari, već su zarobljeni u službenoj verziji povijesti 2. sv. rata, koju su pisali pobjednici: SAD, Britanija, Izrael, odnosno recimo to otvoreno, “duboka država” i cio-banksteri iz FED-a. A dok je to tako, dok “duboka država”,. diktira igru, i dok se svi njima moraju klanjati, izvinjavati, pravdati, ovo i ono, oni ne mogu izgubiti. Iako ste svi mogli pročitati nedavno onaj odlični članak Babića o tome, tko je financirao Hitlera i holokaust. Finacirali su ih “duboka država”, oni isti koji su razjebali cijeli bliski istok, koji su vodili revolucije “arapskog proljeća”, koji su stvorili Talibane, Al Kaidu, Al Nusru, Boko Haram, ISIL..itd, oni koji su vršili agresiju na Siriju, oni koji su izazvali puč u Ukrajini, oni koji vode hibridni rat protiv Rusije…itd. Hitler je bio njihovo kopile, izrod, izrod “duboke države”, a holokaust je također bio zajednički proizvod “duboke države”… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI