Ukrajinski predsjednički ured u Kijevu vandalizovali radikali koji protestuju protiv osude neonacističkom lideru

Kijev vandalizovanje predsjednickog ureda
25 komentara

Mnoštvo pristalica zloglasnog ukrajinskog lidera krajnje desnice osuđenog na sedam godina zatvora zbog otmice političara vandalizovalo je predsjedničku kancelariju u Kijevu dok su tražili njegovo puštanje. Niko nije priveden.

Oko 3.000 radikala okupilo se ispred predsjedničke kancelarije u subotu kako bi obilježili rođendan Sergeja Sternenka, bivšeg šefa odeskog ogranka Desnog sektora, udruženja radikalnih antiruskih ukrajinskih neonacističkih organizacija. Ultranacionalisti su iskoristili priliku da traže njegovo puštanje.

Krajem februara Sternenko je osuđen na sedam godina i tri mjeseca zatvora zbog otmice poslanika okružnog vijeća Sergeja Shcherbicha 2015. On sam negira optužbu i njegove pristalice ga vide kao žrtvu „političkog progona“. Sternenko je takođe optužen za ubistvo s predumišljajem nakon što je ubio čovjeka u uličnoj tuči 2018. Još uvijek mu nije suđeno po ovoj optužbi.

Gomila koja se okupila ispred predsjedničke kancelarije zasula je zgradu bakljama i dimnim bombama koje su palili, razbila prozore i poprskala zidove bojom. Izgrednici su takođe skandirali slogane poput „Sloboda Sternenku!“ I tražili da ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski podnese ostavku. U nekom trenutku uspjeli su da zapale ploču na kojoj piše „Predsjednik Ukrajine“.

Na lice mjesta raspoređene su policijske snage. Međutim, policajci nisu spriječili gomilu da vandalizuje zgradu i nisu uhapsili nijednog izgrednika. Kasnije, zamjenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, Anton Geraschenko, objasnio je da policija nije željela da demonstrantima da razlog da tvrde da su policajci „ugušili miran protest“. Takođe je opisao postupke izgrednika kao “provokaciju” protiv zakona.

Pristalice Sternenka takođe su organizovale još jedan protest odmah nakon što je ukrajinski sud krajem februara izrekao kaznu ekstremno desničarskom lideru. Tada su protesti u centralnom Kijevu završili sukobima sa policijom koji su rezultirali povredama 27 policajaca.

Kijevneonacistiprotestukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
🥷🏿
3 godine prije

Fucking nazzi’s😝😝

Malomorgen
3 godine prije

šteta što putin ne počisti tu bagru😠

Ришона Вилон
3 godine prije

Све те “десничаре” воде и финансирају локални олигарси (увек из истог малог народа) и међусобно се кољу за утицај. Стране службе у владу и у украинске службе улазе ногом. Бротокабала нарочито. Знате ли да је и Зеленски еврејин са пасошем Јудеје. Знате ли да се поклонио (читај повиновао) директору МИ6?

Ringo10a
3 godine prije

Ukrajina je tragedija i katastrofa

Ante
3 godine prije

Jadna Ukrajina, sve nade metnula na Njemacku.

Max
3 godine prije

Ukrajinci Navodno gomilaju snage u Donbasu, a ne mogu uspostaviti red ni u Kijevu.

Marko9
3 godine prije

Bolje bi bili zavrsili da su zadrzali dobre odnose s Rusijom i gradili dobre s EU-USA

nessy
3 godine prije

za L.R. off-topic
Zao mi je, a znam da nisam jedini, sto ste ukinuli prethodni sistem bodovanja komentara. Prije sam mogao letimicnim pogledm zakljuciti koji komentari vrijede vremena citanja, a koji ne. Sada je to nemoguce, a tko zeli manipulirati nick-ovima, i dalje to moze, samo treba otvoriti novi mail, sto traje par minuta.
Volio bih cuti misljenja ostalih komentatora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI