Ukrajinski predsjednik Zelensky priznaje da je “ljut” na Trumpa zbog objavljenog telefonskog poziva, izražava nadu da će Biden pomoći Kijevu da se pridruži NATO

Volodymyr Zelensky
16 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelensky kritikovao je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog njegovog poteza da objavi transkript zloglasnog telefonskog poziva dvojice lidera 2019. godine, nazivajući to kršenje privatnosti „potpuno pogrešnim“.

U razgovoru za američku poslovnicu Axios, Zelensky je otkrio da ga je objava poziva “malo” naljutila. Prema njegovom mišljenju, razgovori predsjednika trebali bi biti tajni i povjerljivi.

„Mislim da je to potpuno pogrešno“, primijetio je predsjednik u intervjuu prošle nedjelje. “Ovo je bio prvi ozbiljan razgovor dva predsjednika, između strateških partnera. I u svakom slučaju, niko od nas nema pravo da takve stvari iznosi u javnost.”

2019. godine političari američke Demokratske stranke tvrdili su da je Trump pozvao Zelenskog da ga prisili da pokrene istragu o aktivnostima ukrajinskog gasnog holdinga Burisma uskraćivanjem vojne pomoći. U to vrijeme, Hunter Biden, sin Joe Bidena, sjedio je u upravnom odboru kompanije. Nakon poziva, bivšem predsjedniku je uručen opoziv, prije nego što ga je početkom 2020. godine Senat pod kontrolom republikanaca oslobodio optužbi.

“Kada se moje ime pojavilo u različitim medijima, pročitao sam da je Trump vršio pritisak na mene. Bio sam veoma uvrijeđen kad sam to čuo”, rekao je. “Ja sam predsjednik Ukrajine. Možda smo manji od Sjedinjenih Država, ali smo nezavisna zemlja!”

Zelensky je takođe otkrio da bi volio da vidi početak „nove faze“ u odnosima između Kijeva i Washingtona.

“Volio bih da uđemo u novu fazu, da krenemo novim putem. A taj put za mene je otvoreni razgovor”, rekao je. „Sada vodimo vrlo otvoren razgovor s vama – gledamo se u oči, to nije samo komunikacija diplomatskih savjetnika ili razmjena mišljenja ili pisma.“

Ukrajinski lider je novom predsjedniku Joeu Bidenu uputio čestitke, zahvalio se SAD na „dvostranačkoj podršci“ i pozvao novo rukovodstvo da nastavi sa obećanjima da će raditi na bezbjednosti Evrope.

„Postoji rat na istoku Ukrajine, postoji agresija Ruske Federacije, aneksija Krima“, rekao je on. „Dakle, možda je to nekako sebično, ali prije svega riječi upućujemo Ukrajini.“

Zelensky je takođe rekao za Axios o svojoj ambiciji da se Ukrajina pridruži vojnom savezu NATO pod vođstvom SAD, napominjući da će: „Gospodine predsjedniče, zašto još nismo u NATO?“, biti njegovo prvo pitanje nakon susreta sa Bidenom.

„Da je Ukrajina bila članica NATO, ne bi bilo eskalacija na istoku Ukrajine“, rekao je on.

BidenDonald TrumpNATOukrajinaVladimir Zelensky
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10a
3 godine prije

Moze u NATO ali ce prvo ostati bez cijele
Novorusije od Harkova do Odese i granice sa Rumunjskom, a onda i bez cijele Malorusije sa Kijevom.

A onda im se ostatak moze ukljuciti u NATO.

tihobl
3 godine prije

Zelenski oduzima frekvencije ukrajinskim televizijama koje su prenosile putinovu konferenciju.
Jadnicak, pojede se sto je Putin u Ukrajini 6x popularniji od njega.

Sparkling
3 godine prije

Izuzetni su u Ukrajini zaigrali na “opasnu kartu” i Rusija im je dala do znanja da je crvena linija koju ne smiju prijeći vrlo blizu. Krim je bio upozorenje a dvije pokrajine pokazatelj budućih akcija u slučaju da Nato pomisli na približavanje i postavljanje “obrambenih instalacija”. Nitko više ne želi trošiti resurse na propali projekt Ukrajine. Prepušteni su sami sebi i lažnim obećanjima. A narod im gladuje. Čeka se samo da isti oni koji su rušili Janukoviča, sruše i ovu farsu od tkz. vlade. Nije baš i nemoguće predvidjeti da uskoro bukne i neki unutarnji oružani sukob unutar samog ostatka Ukrajine. Kako je Desni sektor naoružan i organiziran, sve je moguće.

Ришона Вилон
3 godine prije

Ну, мало и о тенденцијама и перформансима иза завесе: https://www.pravda.com.ua/rus/articles/2018/05/13/7179928/

Dokurčilomi
3 godine prije

Tako je, samo naprijed. Korbač će zamijeniti lasom.

Zadranin
3 godine prije

Da je Ukrajina bila članica NATO, ne bi bilo eskalacija na istoku Ukrajine“, rekao je on..

Da je Ukrajina članica NATO-a, ne bi postojala nakon prvog ruskog osvajačkog vala.

A NATO odmazde ne bi bilo, pošto je Rusija nuklearna velesila.

Samo se vi dirajte u ruskog medvjeda.. da ne ugrize.

P***!

Mafijas
3 godine prije

Pogresan zakljucak, ne bi bilo Ukrajine.

Holandez
3 godine prije

Znaci imao sam pogresno misljenje sve do sada ? Na Hrvatskom portalu Rusi imaju bolji rejting od amerogovana i eu-sluga . Stvarno sam mislio da je narod vise za amere/eu samim tim sto je Hrvatska clanica EU / NATO . A Srbija nije . Znam da je tradicija da su Srbi vise privrzeni Rusiji .
Citam i pratim vas portal duze vremena i preporucujem poznanicima .
Svaka cast takodje na iznesenim cinjenicama i objektivnosti .
Pozzzz is kisne Lalandije …….

Bosanac
3 godine prije

Kad bi se trebalo birat koji je najgori predsjednik i premijer u nekoj zemlji koju nastanjuju Slaveni, tesko bi se moglo odlucit za samo jednog pobjednika.

Max
3 godine prije

Ukrajinc kane kupiti i Turske Dronove ne bi li oslobodili Krim . Joj komedije.

Boba Lazarević
3 godine prije

Meni je i pobjeda Plenkija kao da je pobijedio Pervan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI