Ulazak u blok će trajati više od jedne decenije, upozorava austrijska ministarka za pitanja EU Karoline Edtstadler

Karoline Edtstadler
22 komentara

Ulazak Ukrajine u Evropsku uniju neće se dogoditi “u narednih pet do deset godina”, predvidjela je austrijska ministarka za evropske poslove Karoline Edtstadler. Ministar vanjskih poslova Austrije izrazio je sličan stav, uprkos insistiranju predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da će Ukrajina brzo biti uvedena u blok.

Ulazak Ukrajine u EU bio bi “dug proces za prilagođavanje, koji se sigurno ne može postići u narednih pet do deset godina”, rekao je Edtstadler za austrijsku novinsku agenciju APA u srijedu. Ministar je dodao da kako neke balkanske države čekaju “decenijama” da se pridruže uniji, za Ukrajinu ne može biti brzog puta.

Prije Edtstadlerovih komentara, austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg razljutio je Kijev sugerirajući da Ukrajina umjesto toga teži sporazumu o pridruživanju s EU, odnosno integraciji u Evropski ekonomski prostor. Portparol ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko nazvao je ovaj savjet “strateški kratkovidnim i ne u interesu ujedinjene Evrope”.

“Ono što je ministar vanjskih poslova… želio da se pozabavi ovim je da ćete možda morati biti kreativni u tome kako Ukrajinu upoznate sa zapadnim vrijednostima”, rekao je Edtstadler za APA. “Ono što je Ukrajina očito čula bilo je ne članstvu u EU, što nije ono što se mislilo i nije stav Austrije.”

Austrija nije jedina članica EU koja poziva na oprez u pogledu ubrzanja nastojanja Ukrajine za članstvo. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock upozorila je u martu da “pridruživanje EU nije nešto što se može učiniti za nekoliko mjeseci”, dok je holandski premijer Mark Rutte upozorio da bi ubrzanje članstva Ukrajine moglo biti viđeno kao nepravedno od strane dugoročnih kandidata kao što su Turska i Crna Gora.

U procjeni kandidature zemlje za članstvo, Evropska komisija ocjenjuje sve, od njenog ekonomskog učinka do njenog pravnog sistema, zajedno sa ekološkim propisima i poljoprivrednim praksama. Ovaj proces može potrajati decenijama, a Turska, na primjer, ostaje zemlja kandidat od 1999. godine.

Ipak, Ukrajina je ispunila prvi dio upitnika za buduće članove, a predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prošlog mjeseca obećala ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da „neće, kao i obično, biti pitanje godina da se formira ovo mišljenje, ali ja razmisli o nekoliko sedmica.”

Izvori iz EU rekli su Bloombergu prošlog mjeseca da bi preliminarna odluka o kandidaturi Ukrajine mogla doći već u junu. Međutim, punopravno članstvo i dalje bi zavisilo od istrage Evropske komisije i jednoglasnog pristanka svake zemlje članice EU.

Karoline Edtstadlerukrajinaulazak u EU
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lobo
2 godine prije

Verovatno misli zapadno Ukrajino

nekoime
2 godine prije

Zaboravljaš kako Poljaci, Rumunji i Mađari već čekaju u redu za svoje dijelove.

nekoime
2 godine prije

Možda su obećali neku pinkicu Ursuli, a ona je samo slaba žena koja hrani čopor djece…

nekoime
2 godine prije

Kako li je Europa uopće do sada živjela bez Ukrajine ?

antisionista
2 godine prije

Ono šta od Ukrajine ostane, uči če u neonacistički četvrti raih zvani EU. A ostače vrlo malo.

sandokan
2 godine prije

U Ukrajini treba obavezno (prije možda moguček primanja u EU) da se sprovede sveobuhvatna velika , masovna deratizacija pošto su jim rovovi puni nekih velikih gadnih pacova i štakora , jer postoji velika i realna opasnost da se prošire po celoj Evropi.

tihobl
2 godine prije

Ko nju sta pita. Amerikanci su naredili da se “Ukrajina” primi na ljeto u EU. Koliko se pitala lad su ilazile Bugarska i Rumunija toliko se pita i sad.

ZriBra
2 godine prije

“U procjeni kandidature zemlje za članstvo, Evropska komisija ocjenjuje sve”,ali sve pada u vodu ako se dovljno ne probodu.

Max
2 godine prije

Očekivano.

ivan
2 godine prije

Karolina ljubavi, za pet godina nama više EU.

EU-p
2 godine prije

Nije to briga ukrajinsku elitu, oni plivaju u novcu koji dolazi s zapada za rat s Rusijom

Lucija, prva
2 godine prije

“Objavljena snimka susreta Plenkovića i Zelenskog – Pogledajte što mu je ukrajinski šef rekao
08. 05. 2022. 14:17Autor: Nacional/ M.G.

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je doputovao u Kijev, gdje se susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ured ukrajinskog predsjednika na Telegramu je objavio je snimku susreta. Na njoj se vidi kako se Zelenski približava Plenkoviću i govori: “Andrej!”, na što mu Plenković uzvraća: “Volodimir”.

Na to mu Zelenski govori: “Vrlo ste dobrodošli. Hvala vam što ste došli”.

“Hvala vam na svemu što činite”, odgovorio je Plenković, na što se Zelenski ponovno zahvalio.”

Zar to nije slatko?
Btw, primjetila sam kako je Zelenski 1.60, otprilike.
Ali i njemački Sholz.

mrdo
2 godine prije

Ulazak bivše Ukrajine u EU će da traje – vječno.

Prije će EU da se raspadne no što će bivša Ukrajina da uđe u ogromnu YU, aka EU.

Rudar
2 godine prije

Za tih deset godina lepa ministarka će biti stara baka a Ukrajina neće postojati, zato ne pravite ražanj bez zeca, janjeta ili vola !

nessy
2 godine prije

Ukrajinu treba primiti u EU, istog trena. Nema smisla da samo Ukrajina prima ruske donacije u raketama. Dakle, primiti Ukrajinu, i sve dijeliti bratski. Oni ce sa ostatkom EU podijeliti rakete i artiljerijske granate, koje primaju svakodnevno, a ostale EU drzave sa njima ce podijeliti miljarde eura. Posto Ukrajina do sada nije bila zadovoljna sa smijesnih 10-20 miljardi (sa 33 miljarde iz USA u pripremi), sto u oruzju, sto u novcu, siguran sam da ih ni ovo ne bi usrecilo. Dakle, da izbjegnemo da se Zelenski ljuti (sto treba svakako izbjeci, zamislite da dobije zgaravicu), treba ih primiti u EU po kratkom postupku, i Zelenskom dati odrijesene ruke, da raspolaze svim novcem unije. Tko se ne slaze, sram ga bilo.

nessy
2 godine prije

Tako je. Balkan je, sto se tice korupcije i kriminala uzas, ali, za Ukrajinu, amater do amatera. Mogu zamisliti nebrojene tone, sto lakog oruzja i municije, sto Stingera i Javelina, koje su zavrsile u rukama ozbiljnih kriminalaca. Bez obzira sto bude sa ratom, ovo je dobitak na lotu za svakog krimosa u Ukrajini.

Lucija, prva
2 godine prije

Hm…ne znam kako i dali ovo reći… Ursulja…je gotova. Vidjela sam jednu novu sliku.
Isti luđački pogled kao Killary i Nancy…i obabila…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI