UN alarmira zbog gušenja prava crkve u Ukrajini

Pravoslavna crkva Ukrajina
28 komentara

Ukrajinska država diskriminira najveću vjersku denominaciju u zemlji, Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), navodi se u nedavnom izvještaju UN-ove organizacije za zaštitu ljudskih prava. Vlada predsjednika Vladimira Zelenskog trenutno je u procesu izbacivanja monaha UPC iz njihovih domova.

Očigledno maltretiranje crkve, koja ima istorijske veze s Ruskom pravoslavnom crkvom, istaknuto je u izvještaju koji je prošlog petka objavio Ured visokog komesara UN-a za ljudska prava (OHCHR). Poziva se na nekoliko nacrta zakona dostavljenih ukrajinskom parlamentu, kao i na postupke SBU, ukrajinske domaće sigurnosne agencije, protiv sveštenstva.

Tijelo UN-a je “zabrinuto da bi aktivnosti države usmjerene na UPC mogle biti diskriminatorne”, navodi se. U izvještaju se navodi „nejasna pravna terminologija i odsustvo dovoljnog opravdanja“ u predloženom zakonu, objašnjavajući zašto je privukao negativnu pažnju OHCHR-a.

Izvještaj je pokrivao period između avgusta 2022. i januara 2023., ali noviji akti vlade produbili su sagu o UPC. Ranije ovog mjeseca, ukrajinsko ministarstvo kulture naredilo je monasima koji pripadaju jurisdikciji da napuste svoje domove u Kijevsko-pečerskoj lavri, kultnom manastiru u glavnom gradu Ukrajine.

Zelenski je opisao taj potez kao jačanje “duhovne nezavisnosti” Ukrajine i implicirao da je UPC oruđe koje je Rusija koristila “da manipuliše duhovnošću našeg naroda, da uništi naša sveta mjesta i da ukradu dragocjenosti”.

Predsednik je ignorisao molbe sveštenstva UPC da im izađe u susret i pokuša da ublaži situaciju.

Kijev je prethodno proterao UPC iz dve katedrale iznad manastira. U roku od nekoliko dana od te odluke, Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (OCU) koju podržava vlada bilo je dozvoljeno da održava bogosluženja u prostorijama.

OCU je stvoren uz podršku tadašnjeg predsjednika Porošenka u onome što su mnogi politički posmatrači shvatili kao pokušaj da se povećaju njegove šanse za reizbor. Ministar kulture Aleksandar Tkačenko rekao je da bi protjerani monasi, koji imaju rok do ove srijede da se isele, mogli ostati u svojim domovima ako napuste UPC i pristupe OCU.

Pravoslavna crkvarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Mora se zaustaviti vjerski teror.

Ivan
1 godina prije

Kada ce EU budaletinama doci iz dupeta u glavu da stite i placaju fasisticki rezim Zelenskog? Kada ce EU smijeniti i zatvoriti onu ukrajinsku kurvu Ursulu za svu stetu koju je napravila cijeloj EU? Ima li netko normalan osim Madara u cijeloj EU koji to shvaca?

abc
1 godina prije

UN je trebao alarmirati prije 8 godina, kad je ukrajinski nacizam počeo izvoditi zločine. Javlja se sad, kad je več kasno i kad je učinjena nepopravljiva šteta.
Potpuno jednako podmuklo, prekasno i cinično je prije toga UN reagirao i u primjeru Jugoslavije.

Ico
1 godina prije

5+ za Viktora Orbana.

tihobl
1 godina prije

Pazite fazon – manastire je predao muzeju. Prije su rasprodavali ikone koje je NKVD poplijenio i koje su zavrsile u muzejima, a sad se spremaju da prodaju mosti svetaca – i one su muzejski eksponat.

A ima jos nesto – juveliri zelenskog prepravlaju nakit – ruske pravoslavne krdtove i krstove starovjeraca u klasican krst. Kod Zelenskog postalo je opasno nosti pogresan krst. Jedino je sigirno nosti masonske i lgbt simbole.

Мунгос
1 godina prije

Изгледа да су Срби из Црне Горе ипак добро прошли, иако је Мило Ђукановић још гори (бољи) од Зеленског.
Дошло је крајње време, никада се Јевреји (Зеленски) нису јавно мешали у хришћанске послове.
Сада је лакше, када се неко побуни против Зеленског, дође други па га оптужи за холокауст, натрља нос бунџији, па му каже да Зеленски није Јеврејин него је он Хазар.

Mrki
1 godina prije

Bravo, tako se to radi ! Svaku vrstu petokolonaša unutar države treba odlučno riješiti.

tatamata
1 godina prije

jel i dalje vicu u UN …..slava ukraini ? ili je to opet neka ukrainska grupa koja nema veze sa zenelskim , kao oni turisti sto su zaronili na 100 m da bi napravili diverziju na plinovodu

damir c
1 godina prije

Zašto židovu smeta gotovo sve krščsnsko?

damjan
1 godina prije

jebala vas crkva…

damjan
1 godina prije

jeben vam mater vama i crkvama i kao nekon bogom mamu vam jeben smrdljivu popovsku,,,

Hogar
1 godina prije

Ovoga nadrogiranog zelenog smrada ce ukri razapeti na bandere. Kurrcosvirac na klaviru presjednik hazarije

Pero
11 mjeseci prije

Mazda ce sada A P sa medvedom moci uredovat

“”U Kijev s Plenkovićem stigao i Medved”” na. l a n c u.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI