fbpx

UN: S ovakvom depopulacijom Balkana, današnji narodi će biti manjine ili će nestati

Ošanići - Stećci - Stolac - Bosna i Hercegovina

Zapadne zemlje i bivša komunistička Europa suočavaju se s demografskom krizom bez presedana u povijesti. Dok u zemljama poput Italije, Njemačke i Japana jezivi prizori praznih kolijevki prolaze ispod radara zbog još uvijek relativno velike populacije, a zemlje poput Mađarske ulažu velike napore u povećanju nataliteta i bilježe prve pozitivne rezultate, na Balkanu je situacija radikalno drugačija i unutar nekoliko desetljeća, osim ako ne dođe do dubokog i dugotrajnog zaokreta, mogli bismo svjedočiti distopijskim scenarijima.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, Balkanski poluotok je geopolitičko područje koje proživljava demografski pad najteži na planeti, gore od svih u južnoj Europi. U Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Srbiji stopa nataliteta neprestano se smanjuje već više od dvadeset godina i nedavno je dosegla kritični prag od devet rođenih na tisuću stanovnika.

Pet zemalja zajedno ima prosječnu stopu nataliteta od 1,4 djeteta po ženi, ili 0,7 bodova manje od stope 2,1 koja je potrebna kako bi jamčila smjenu generacija.

Ova demografska zima, ako se ne zaustave dalekovidnim političkim programima, može imati samo jedan izlaz, usput vrlo sumoran. Prema stručnjacima će se, zbog postupnog nestanka čitavog stanovništva, ponovno morati pisati etnička slika Balkana.

Bugarska drama

Bugarska je najzanimljiviji slučaja u studiji. U toj je zemlji pad stanovništva počeo nakon Prvog svjetskog rata  i nikada se nije zaustavio, čak ni tijekom godina komunističke vladavine i kada su sve zemlje bilježile demografsku eksploziju.

Uzevši podate popisa stanovništva na grafikonu za Bugarsku možete povući silaznu liniju, počevši od 40 rođenih na 1000 stanovnika u 1915. godini do nezamislivo malog broja od tek 9,1 rođenih na 1000 stanovnika u 2016.

Stopa fertiliteta ispod razine prirodne zamjene stanovništva pada od 1979. godine, a demografsko krvarenje ubrzalo se u poslije pada komunizma s biblijskim egzodusom gotovo milijun Bugara u ostatak Europske unije.

Zemlja bilježi impresivne stope depopulacije i svake godine nestaje 60 000 ljudi, ili prosječno 164 Bugara manje dnevno. Ako se trend nastavi, od danas do kraja stoljeća bi se stanovništvo moglo prepoloviti, krećući se sa sadašnjih 7 milijuna na 3 milijuna.

Uglavnom odlaze mladi i radno sposobni ljudi, koji se odlučuju za preseljenje u inozemstvo, što objašnjava i visoku prosječnu dob stanovništva, koja je sada 43 godine. Javljaju se i poteškoće na tržištu rada zbog pronalaženja radne snage. Nema radnika za javne službe,  što je istovremeno uzrok začaranog kruga koji od početka ometa uspjeh bilo koje strategije za povećanje nataliteta.

Zemlja je ušla u vrtlog depopulacije iz kojeg je teško izaći, a situaciju pogoršava rastuća socijalna napetost između etničkih Bugara i Roma, koji se pripremaju postati većina u roku od tri desetljeća.

Prema Centru za demografske politike iz Sofije (CPD) i Bugarskoj akademiji znanosti, udio Roma u ukupnom stanovništvu je puno veći od 4,9%, kako kaže posljednji popis stanovništva, koji datira iz 2011. godine. Vjerojatno bi bio među 11% i 17 %.

Uzimajući u obzir tu razliku u postotku, razlike u stopi smrtnosti i nataliteta, te stopi iseljavanja, CPD je razvio projekciju za dugoročno razdoblje u kojoj je 2050. godina opisana kao godina pada Bugara s prvoga na treće mjesto po broju stanovnika u vlastitoj zemlji. Bugare će nadmašiti čak i Turci, a 2100. godina, ako ne bude promjene trenda, predviđa se kao godina virtualnog istrijebljena povijesne Bugarske.

Bosna i Hercegovina i drugi

Stopa nataliteta u Bosni i Hercegovini najniža je na Balkanskom poluotoku i jedanaesta je najgora na svijetu, a nastavlja se smanjivati ubrzanim tempom.

Između 2016. i 2019. Stopa nataliteta je u BiH pala s 1,36 na 1,26. Također, baš kao i Bugarska, BiH ne bilježi pozitivnu stopu nataliteta, veću od 2,1, od kraja ’70-ih, a između 1991. i 2019. izgubila je  nešto više od milijun stanovnika, prelazeći sa stanovništva od oko 4 milijuna i 400 tisuća do oko 3 milijuna i 300 tisuća.

Ujedinjeni narodi su procijenili da bi se do 2050. godine stanovništvo trebalo smanjiti za gotovo 30% i u BiH će živjeti nešto više od milijun ljudi.

U ovom slučaju je također problem iseljavanje u inozemstvo, posebno u Njemačku, koje pomaže ubrzavanju depopulacije, a vlade zemlje nisu u stanju niti u mogućnosti pripremiti demografske planove oporavka, jer su prisiljene raditi sa sve skromnijim javnim proračunima i pod socijalnim i ekonomskim pritiscima.

Zdravstveni sustav je jedan od sektora koji najviše pati od posljedica nestanka stanovništva. U posljednjih šest godina je više od 5000 medicinskih sestara napustilo zemlju i otišle su u Njemačku, uskraćujući zemlji izuzetno vrijedan resurs radnika. U istom se razdoblju preko 40 000 državljana BiH uputilo u susjednu Sloveniju, pronalazeći posao u građevinarstvu i sektoru teškog prometa.

S izuzetkom Slovenije, sve balkanske zemlje proživljavaju duboke demografske krize, ponekad praćene promjenama etničke slike uz neizbježne socijalne, kulturne i političke posljedice u bliskoj budućnosti, kao u bugarskom slučaju, ali i u Srbiji i Rumunjskoj.

Zapravo, čini se da je čak i Srbiji i Rumunjskoj, koje su na ljestvici zemalja s najozbiljnijom depopulacijom Balkanskog poluotoka na četvrtom i drugom mjestu, suđeno da prema projekcijama nacionalnih istraživačkih centara predodređeno da postanu većinski romske države.

Ove projekcije su, naravno, rađene pod pretpostavkom da se trend velike depopulacije nastavi ili čak da se zamrzne na postojećoj stopi rekordno niskog nataliteta. To znači da su ovo posljednji trenuci u kojima vlade zemalja Balkana nešto mogu poduzeti, poput Orbana i njegovog Fidesza koji su nakon godina napora, ostvarili stidljiv rezultat, ali se trend demografskog rasta nastavlja. Kada je 2010. godine Orban preuzeo dužnost premijera, zemlja je proživljavala ogromnu demografsku krizu sa stopom nataliteta od 1,25 djece po ženi. Nakon više od osam godina truda, Mađarska sada ima stopu nataliteta od 1,49 djece po ženi. Još uvijek daleko od potrebnih 2,1, ali je rast osjetan i trend ima uzlaznu putanju. Ako balkanske zemlje ništa ne poduzmu, gdje je problem? Netko će živjeti na ovoj zemlji, a narodi koji su donedavno ratovali za nekoliko kvadratnih kilometara će biti ili manjine ili će se, dugoročno, spominjati kao narodi koji su nekoć živjeli na ovim prostorima i nestali su s dolaskom Slavena na Balkanski poluotok.

UN

0 0 vote
Ocijenite članak

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
143 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Kada nam generacijama tupe glavu- tvoje tijelo tvoj izbor, bubaj se, uvijek mozes uzimati pilule prije, poslije, ili pobaciti.
Svaki lijecnicki prigovor savjesti odmah je pribijen na stubove srama pmacenickih glasila.
Svako nastojanje za pomoc buducoj mladoj majci se smatra se gorim od ubojstva.
Pored toga- ona neka mafija gore zasjela, pa zajahala, pa se ne da, iz ociju otima ono sva sto nase bilo je nekada.
Odlazimo prati stran staracge g*zice, za nista, za dzeparac.
I tamo gdje idemo, sirotinja pocinje jedva prezivljavati.
Oni gore kancerogeni paaziti, u tonama dovode one neke kancerogene parazite sa strane, opet nas kalibrirajuci kod zdravih ociju i mozga.
I tako…
Americkih indijanaca biko je nekad stotine milijuna.
Danas ih je negdje osamsto tisuca,
Pobili ih oni za koji nisu smatrali da su takvi.
i Aboridina slicno.
I nas ce tako spominjati, mozda…

eprwgiowaerigfnergfiaewfrubwdisdfewfew
Gost
eprwgiowaerigfnergfiaewfrubwdisdfewfew
1 godina prije
Reply to  Ana

U pravu si, mi smo balkanski indijanci i aboriđani.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Uskoro cemo imati Balkan sa dominantnim nacijama Roma i Albanaca. Nazdravlje!

zx 14
Gost
zx 14
1 godina prije
Reply to  nessy

Nece , vecina je u Svajcarkoj,Nemackoj.Austriji…i odlaze u najvecem broju, i nece se vratiti.Citao sam procenu prema broju aktivnih mobilnih kartica da je na Kosovu ostalo jos oko 500000 ljudi …a i to ce uskoro preko…

fauna BALKAN
Gost
fauna BALKAN
1 godina prije

Balkanace pobijaju rusi i zlovaki … bas su neprijatelji u kostumima … a FAUNA Balkana bice: slon, tigar, leopard, ptice, noj, gorila, gepard, ris, strvinarji, zirafa, hijene …

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Baš simbolično što su stećci na naslovnici. Kao nekakva poveznica s tisućljetnom, a ne stoljetnom poveznicom obitavanja na ovim prostorima

eprwgiowaerigfnergfiaewfrubwdisdfewfew
Gost
eprwgiowaerigfnergfiaewfrubwdisdfewfew
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Od sveg povjesnog na našim prostorima najviše cijenim stečke, a i Krleža je bio njihov štovatelj.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ eprwgiowaerigfnergfiaewfrubwdisdfewfew
I Obelix voli stecke.

Goschini
Gost
Goschini
1 godina prije
Reply to  nessy

Obelix je Obilić

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Pita se Mlata ima li to ikakve veze sa porastom prava žena u zadnjih par deecenija.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Mlata

Nema veze, ali ima veze sa standardom kad moraju raditi oba dva da bi prezivjeli i neznaju kakva ce biti buducnost djeteta pa ga ne naprave.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Pa i ti se slažeš samnom samo to ne znaš! Pročitaj polako šta si napisao, ajde

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata
Ti bi …dvostruku plaću? A možeš raditi 16 sati?

SamoKratko
Gost
SamoKratko
1 godina prije
Reply to  Lucija

Pa možda bi i mogao raditi 16 sati, samo mislim da žena ne bi imala ništa od njega, pa opet nema djece… 🙂

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Rolling Bluesman Pa Afrikanci te demantiraju, puno lošiji standard, puno veća neizvjesnost i puno veći natalitet . . . i ne samo Afrikanci . . . prij će bit stvar u društvenome inženjeringu kojim su se umovi isprogramirali da funkcioniraju na ”standard”, ”napredak”, ”BDP” . . . i sve ”blagodati” pop kulture . . . samo pogledaj iz daljega tvoj nick pa će ti možda bit jasnije šta je to društveni inženjering i pop kultura . . .

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Moreno

Imas pravo u neku ruku, iako se sve nemoze usporedivati na taj nacin. U Africi treba puno djece jer ih puno umire. Inace volim blues koji vuce svoje korjene iz Afrike. Nikakve veze kao i tvoja usporedba.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Rolling Bluesman O ukusima se ne raspravlja, pa tako ni o glazbenim ukusima, tvoj glazbeni izbor poštujen, blues se i meni sviđa, samo san primjetija kako taj blues koji vuče korjene iz Afrike nije iz Afrike doša u Europu, nego tek nakon šta je u Americi dobija svjetlucavu ambalažu . . .

A evo napisat ću zašto san spomenija pop kulturu . . . u gradu u kojemu živin dogodilo se nešto paradoksalno . . . do 1990-te u gradu nije bilo niti jedno, ali baš niti jedno misto u kojemu su se mogle čut cajke, a nacionalna struktura je bila puno šporkija s obzirom na tisuće oficira JNA . . . tek koju godinu nakon završetka rata 1990-ih cajke su se pojavile na nekoliko mista, premda je nacionalna struktura bila puno čistija . . . postoje objašnjenja za to, ali na primjer to se taji, nego se to medijski tumači ka primitivizam, ali radi se o velikoj manipulaciji . . .

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Mlata

@ Mlata

Jedan jako mali postotak ima. Ali taj dio priče nije negativan.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Mercury

Veliki je procenat bato….kvalitetan deo stanovništva rađa sve manje i manje dece, o ovom drugom delu neću, admin će me razvaliti, ugasi me opet na godinu dana

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata Ajde piši, ja ću ti reć kako ćeš zajebat admina kad te banira . . . 🙂

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Moreno

Nemam volje bato, slabo se prima to ovde. Pročitam stavove polovine otprilike i neda mi se dalje

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Mlata

@ Mlata

Prije nego što zaključiš priču, probaj prije spavanja nabrojati još desetak razloga. Ja ću ti dati samo jedan od niza razloga pa te tematika možda dublje zainteresira – pogledaj statistiku neplodnosti u Kanadi.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Mercury

Pre nego počnem samo mi nađi stat, podatke posebno za svaku rasu, tamo, u Kanadi toj

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Mlata

@ Mlata

I da ti još skuham kavu?

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Kome ja vazna nacionalnost osim nacionalistima?
Ima bozanske pravde u tome sto nacionalistima tonu lade. Krenuli mangupi u ostvarenje mokrih snova da bi se istrebili. Kao kad Trump pokusava „make America great again“ 🙂
Osim toga, kroz 25, 50, 100 godina… Nacionalnost je stvar ubedenja. Ako im propaganda kaze da su aboridzani, onda ce biti aboridzani.

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Koga briga sto ce se dogoditi sa nebeskim narodima koji za sebe tvrde da su bogom dani i nezamjenjivi a nista pametnog ovom svijetu nisu donijeli ili ostavili,samo destrukciju,mrznju i ratove.Ok,dogodio se Tesla,koji je na vrijeme zbrisao u Ameriku pa ga domorodci nisu uspjeli zatuci jer to inace rade sa svima koji misle svojom glavom.Uostalom koga briga,neka sele u nebo nebeski narodi,sami pali-sami se ubili.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

American_dreams Tesla je reka kako je njemu sve sa neba došlo, a on je to samo proslijedija čovječanstvu. A sad koja je to bogom dana nacija, odnosno nacija u čije se ime uvode nebeska pravila po cilome svitu dalo bi se raspravljat.

eprwgiowaerigfnergfiaewfrubwdisdfewfew
Gost
eprwgiowaerigfnergfiaewfrubwdisdfewfew
1 godina prije
Reply to  Moreno

Kako veli ono Tesla, imao sam prolaz u drugu dimenziju iz koje sam spoznao.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Opet neka nacionalnost…

eprwgiowaerigfnergfiaewfrubwdisdfewfew
Gost
eprwgiowaerigfnergfiaewfrubwdisdfewfew
1 godina prije

Cilj “demokratiziranja” Balkana i jeste depopulacija na statističku pogrešku, trebaju im naši prostori zbog izvora vode koje će sve biti manje, zbog plodne zemlje, relativno nezageđene, za GMO, trebaju im vile po Jadranu da se mogu preseravati, trebaju im šume da si prave namještaj, treba im prostor da se nasele, mi im ne trebamo nizašto, zato flixsiobus odvozi raju da robuju tamo kod njih.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Balkancima su se svidila šarena stakalca ”demokracije” koja su im varani ponudili . . . tako da će i Balkanci proć ka i svi domorodci kojima su se šarena stakalca sviđala.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Moreno

Hvala to tvojoj demokraciji kojima mi je omogucila normalan i kvalitativan zivot 50g.Jedino kad sam dolazijo na odmor,imo sam problema sa tvojim t.z.demokratima.Djeca crvene bagre,nikad to nece razumjeti.

Steve
Gost
Steve
1 godina prije

Da, na zalost, treci svetski je otpoceo odavno sa novim reich-om, samo mi to kasno kapiramo, jer se vodi na sasvim drugaciji nacin i drugim sredstvima. Nahuskali su nas da se koljemo medjusobno dok su nam oni ,,delili pravdu i sudili,, kako ne bi smo videli ko nam je u stvari neprijatelj i ko nas osvaja. I sada, dok mi gledaamo put neba ima li neprijateljskih aviona na horizontu, kupujemo oruzja i orudja za odbranu kako bi se branili opet od sebe samih, u stvari smo vec porobljeni a da toga nismo ni bili svesni. A kad se budemo osvestili, ostacemo samo podstanari u vlastitim zemljama, pa tako dok i poslednji ne iscezne…

norbert bolf
Gost
norbert bolf
1 godina prije

stari latini bi rekli
Veritas est circulus, cuius centrum ubique, et cirkuferentia vero nusquam!

Era sa onoga svijeta
Gost
Era sa onoga svijeta
1 godina prije

To bi bio vrhunac ovog ludila,paradoks nad paradoksima, da nakon balkanskog Games of Thrones (svi protiv svih), stotina godina ratovanja, mržnje, ponekad i mira, na kraju svi napustimo ovu napaćenu i krvlju, znojom i ljubavlju natopljenu arenu. I bez metka ili pogovora, prepustimo je nekom trećem.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Bice vise vocnog jogurta za one koji ostanu

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Era
Paradoks?
Za koga? Sigurno ne za one koji dugoročno planiraju…😊
A pad Balkana je i sigurni pad Europe.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Era
Pa vec smo je prepustili. U Hrvatskoj, soferi, konobari, kasirke, sobarice, drugim rijecima, sluge. Zahvaljujuci mudroj politici naseg vodstva, dabogda im djeca dozivila istu sudbinu.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

“To znači da su ovo posljednji trenuci u kojima vlade zemalja Balkana nešto mogu poduzeti…” – neće nitko ništa poduzeti jer to nikome nije u interesu.
Rast populacije nije slučajno prepolovljen. Još malo Afrika i Indija i za 50 godina ćemo imati početak pada populacije.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…demografska zima, ako se ne zaustave dalekovidnim političkim programima, može imati samo jedan izlaz, usput vrlo sumoran”
Ne političkim. EKONOMSKIM.
Ako nema investicija u gospodarstvo, nikakve demografske mjere becdaju učinka.
Dakle: Spriječiti iznošenje zarađenog vani, što legalno, a što rade banke, što ilegalno tj zatvoriti lupeže.
Arađeno investirati u zemlji. To je sve.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Lucija

Kvariš nečiji plan, sve je to povezano i jedno bez drugog ne može. Nisu samo balkanci ugroženi, nemci nestaju, francuzi itd itd. Pita se neko;- “pa kako onda nam navaljuju milioni migranata, pa neće valda oni zagospodariti ovde za sotinak godina”? Kako stoje stvari hoće, ne treba ti matematika srednje škole da bi izračunao otprilike kad je kraj, mislim da sedmak to može

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Lucija

Pre par godina kumu Milorada Dodika, Stankovića vlasnika Integrala, Hrvatska granična Policija zapleni pola miliona maraka….čovek hladno u gepeku prenosio novac;Republika Srpska kažu 5 milijardi duga i nema kraja kreditima, svaki treći radnik u Srpskoj radi u Javnim ustanovama;od radnih kolega sva djeca planiraju ići vani ili su već vani;privatnici traže da se bolovanje plaća sa 50% plate, prokletinjama nema ko da radi ali i dalje su prokleti.
Želim reći….apsolutno si u pravu, samo to niko ne želi uraditi;BiH je protektorat NATOA, USA i EU ali ipak se to dešava.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Lucija

@ Lucija
Tocno, na primjer, iz Juznoafricke Republike, mozes iznjeti 10.000$ kesa godisnje. I, to je to. Ako te uhvate u zloupotrebi, nece ti se dopasti.

Bna
Gost
Bna
1 godina prije

Pa zar to nije realnost , Ali Sami smo krivi . Odrekli smo se tradicionalizma I sve stavili u ruke zapadu . Pa prosjecan engleski vodoinstalater moze da bira koju ce djevojku u hrvatskoj da vodi kuci . Postali smo druga ukrajina . Mozemo da zenimo albanke jer ove nase oce jedino zapadnjake I jeftine karte preko ryanaira . Sve u svemu veoma jadno

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Bna

Pa i demografska slika zapadnih zemalja je u haosu, ne stoji ti baš to. Super je to odrađeno, zamagljen nam je um svima i ne vidimo krivca

STOJ med.mafija
Gost
STOJ med.mafija
1 godina prije
Reply to  Bna

Englezi su zlovaki. Sve ovo vodi “dr.med.mafija” i radi bioloski rat … zlovaki i ukrajinci i zlotvorna med.mafija

puf
Gost
puf
1 godina prije

Obišao sam manje-više sve dijelove BiH. Iz onoga što sam vidio mogu reći da je BiH prazna. Popis stanovništva koji je u BiH zadnji puta bio 2013. godine ne daje tačnu sliku broja stanovnika BiH, jer nisu poštovane razlike između rezidenata i državljana. Naime, popisivani su državljani, a ne rezidenti. Rezidentom se smatra osoba koja u BiH živi više od tri godine, nevažno da li je državljanin ili ne. Ako osoba živi van BiH više od tri godine, onda se više ne smatra rezidentom, nego državljaninom. Zbog toga ne može da ulazi u statistiku o stanovništvu BiH, jer ne živi u BiH, nego u statistiku državljana BiH, koji mogu da žive bilo gdje po svijetu. Tako je u suštini broj stanovnika BiH te 2013. godine, kada je popis obavljen, bio mnogo manji od službenih 3.5 miliona.

Regije koje sam primijetio da su najviše prazne su istočna Hercegovina, zapadna Hercegovina, zapadna Bosna, Podrinje, Posavina, centralna Krajina, te dijelovi srednje Bosne. Planinska sela su manje-više nestala. Npr. selo moje mame je prije 20 godina imalo oko 40 kuća, a sada ima 3 kuće u kojima živi 5-6 staraca, koji su stariji od 60 godina. Selo do tog je imalo 500 stanovnika, a sada ima oko 30, većinom staraca starijih od 60 godina. Prvo veće selo u okolini je imalo 900+ stanovnika, sada ima jedva 250, i to većinom osoba starijih od 50 godina.

Rijetke su opštine u BiH koje imaju veći broj stanovnika u odnosu na popis iz 1991. godine. Čak i kada se pogleda Sarajevo u cjelini pad stanovništva je osjetan. Grad Sarajevo je po popisu stanovništva iz 1991. godine imao 527.000 stanovnika, u čiji sastav su ulazile opštine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići, Trnovo, Ilijaš i Pale. Po popisu stanovništva iz 2013. godine Kanton Sarajevo ima 413.000, a Grad Istočno Sarajevo bez Sokoca 50.000 stanovnika. Dakle, sve predratne opštine Grada Sarajeva sada imaju oko 465.000 stanovnika, što je u odnosu na popis iz 1991. godine smanjenje od oko 62.000 stanovnika.

Sadašnja generacija “baby boomera” koji su rođeni pedesetih, šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošloga stoljeća u ovim godinama odlazi u penziju. Tako će kroz par godina broj penzionera u BiH premašiti broj radnika. Što je još gore u svemu tome je da mlado-sposobno stanovništvo, kao i stanovništvo u reproduktivnoj dobi od 20 do 40 godina starosti masovno odlazi vani, tako da će stanje u idućih 10 godina biti mnogo gore. Čak i oni mladi koji i dalje žive u BiH se odlučuju da imaju većinom jedno dijete, ili nekada dvoje, tako da je trenutna stopa fertiliteta u BiH 1.26.

Kako pokazatelji govore, ionako visoki porezi u BiH, koji u FBiH iznose 39%, a u RS 31%, kao i indirektni porezi, akcize na gorivo 15%, PDV 17%, na duhanske proizvode preko 300%, uvozne carine 11% i slično će morati da se povećavaju. Imovina u državnom, entitetskom, kantonalnom i opštinskom vlasništvu će morati da se sva rasproda kako bi se odložio totalni pad sistema, koji će nakon svega toga biti neminovan. BiH je već sada mrtvo društvo!

eprwgiowaerigfnergfiaewfrubwdisdfewfew
Gost
eprwgiowaerigfnergfiaewfrubwdisdfewfew
1 godina prije
Reply to  puf

Dobro si ovo uradio.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  puf

Sve ste točno napisali. Kada sam prvi put nakon rata vadio osobnu a to je bilo prije 2 godine kartu u BiH, frend iz djetinjstva koji radi u CIPS mi reče da CIPS dokumente ima oko 2,5 milijuna ljudi i da su tu ubrojani i cca 300 tisuća onih koji i ne žive u BiH, znači total cijela BiH cca 2,2 milijuna.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije
Reply to  puf

Zanimljive i zabrinjavajuće informacije.

Steve
Gost
Steve
1 godina prije
Reply to  puf

Drustvo mrtvih pesnika..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…narodi koji su nekoć živjeli na ovim prostorima i nestali su s dolaskom Slavena na Balkanski poluotok.”
Ovo je prokleta laž koju sam i ja učila u školi.
1. Da bi četvetočlana obitelj u to vrijeme došla ovamo, otprilike sa udeljenosti kao od Crnog mora, potrebna joj je tona hrane.
Šume, od Baltika do Crnog mora bile su neprohodne. A prelasci npr Dunava? Da he došljaka bilo malo, ili im ne bi uspjelo, ili bi se asimilirali. Ako ih je bilo puno, gdje su zapisi o bitkama? Nitko ti neće prepustiti svoje rezerve hrane do iduće žetve bez borbe.

2. Genetika. Logika širenja I2a haplogrupe. Najstarije knjige Rusa, Poljaka i Čeha govore da su došli s ovih prostora.

3. Klasična arheologija. Kao što je rekao prof Janković: Ako na jednom području imate iste keramičke posude i ista ognjišta (be peći npr) u doba ‘romanizacije’, i onda isto to i nakon navodnih naseljavanja…o čemu pričamo?
4. Lingvistika.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Lucija

I nisu imali avion da bi to napravili u jednom danu?
A tvoje objasnjenje je ?????

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Lucija

Al’ se ti namlati ovdje. Jesi li ti kada čula za lingvističku asimilaciju većine od strane manjine? Napadi raznih grupa na rimske granice na Balkanu su trajali decenijama. Zbog toga se stanovništvo povlači u izolovane dijelove ili se postepeno miješa sa došljacima. Taj smijer je normalno tekao iz pravca sjevera prema jugu. Slavenske grupe svakako nisu došle odjednom, kako to naša historiografija generalizira, nego su prvo dolazile grupe pljačkaša koje su se poslije vraćale sjeverno od Dunava, Save Drave i slično. Onda su dolazile manje grupe koje su se nastanjivale uz granicu, pa se sve više pomjerale južnije. Pri tome su, u tom svom haosu koji je trajao vijekovima, uspjeli da lingvistički postepeno asimiliraju razne ilirske skupine.

Što se BiH tiče, o tome govori i genetika. 52% Bosanaca ima ilirski gen, a u Hercegovini taj postotak doseže 75%. Razlog? Pa jer je Hercegovina izolovanija, mnogo rjeđe naseljiva, te je samim time bila manje privlačna za Slavene. Ako se gleda genetička slika BiH generalno 55% stanovništva BiH ima većinski ilirski gen, 20% slavenski, 20% keltski, 1% bliskoistočni i 4% ostali.

Lingvistička asimilacija ne čudi, jer imamo primjer Finske gdje finski gen, koji je mongoloidni u suštini čini samo 3%.

Dakle, asimilacija se nije desila odjednom niti naglo, nego postepeno, stoljećima, gdje se izolacacija ilirskig grupa pokazala kobnom.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  puf

puf
Ne, mlatiš ti. Negdje si nešto načuo, pa ‘ajmo odma’…
Imala sam gebetiku u školi.
I ovo što ja tvrdim, tvrdili su mnogo pametniji od mene.
Znaš li što je “protoindoeuropski”?
I što je korijen riječi kao pojam?
Mislim da neću više komentirati puno na ovom portalu.
Ne samo da budale propadaju, nego i – trebaju propasti.
Do 2000. sa prostora Jugoslavije otišlo je 2 milijuna ljudi.
Popis 2011. – Mislite da se nije vidjelo?
Je li netko reagirao?

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Lucija

Negdje načuo? To što si ti imala genetiku u školi znači da je samo ti znaš i da si je samo ti imala i da si samo ti stručna u vezi iste?

Uz dužno poštovanje, ovdje si namlatila tonu stvari koje nemaju veze sa prošlošću Balkana. Uhvatila si se teorije Jovana Deretića i sličnih koji mlate kako stignu, bez da analiziraju historijske izvore.

Šta misliš zašto u našoj historiji, posebno u historiji BiH, od petog do desetog stoljeća nema gotovo nikakvog pomena? Zapada li ti nešto u mozak u vezi toga? Pa pobogu, jer je ovo područje od početka petog stoljeća pa do kraja osmog poharalo sve što je moglo da ga pohara. Tone nomadskih, polunomadskih, plemenskih, etničkih grupa prolaze te sa sobom kupe lokalno stanovništvo, ubijaju, siluju, pale, uništavaju, neki ostaju i asimiliraju se ili asimiliraju druge.

Ravničarski dijelovi zapadnog Balkana su ionako bili mješavina Ilira i Kelta, uključujući velike grupe kao Breuke, Panonce i Japode, te ta mješavina postaje još jača miješanjem sa novim grupama koje su dolazile sa sjevera. Lokalci se povlače pred naletom, te postepeno jezički asimiliraju sa Salvenima. To je i posve normalno ako se vidi gdje su se Slaveni generalno naseljavali. Uz doline rijeka i u plodnim dolinama. Tako se Iliri kroz vijekove postepeno spuštaju prema slavenskom naseljima, ali pošto je taj proces tekao sporo, tako se miješaju s njima i jezički asimiliraju. Isti proces se može pratiti svuda po svijetu, kada jedna manja grupa ima geografsku prednost u odnosu na veću grupu, veća grupa se vremenom asimilira i postaje dio manje grupe.

Kakve veze imaju Iliri, Slaveni i slično sa današnjim brojem stanovnika? Nikakve! Ovo nije više vrijeme kada će osoba da rinta cijeli dan u polju i tako svaki dan dok ne umre. Danas uz par klikova sve završiš, sjedeš u avion, voz, bus i putuješ gdje ti je volja, seliš se gdje misliš da ti je bolje. Zašto bi to neko ostao gdje m je gore? Prirodni proces, gdje kada se određena grupacija uzdigne iznad površnih ideala koji su vještačka kreacija, onda misli na sebe i svoju porodicu i ide gdje mu je bolje.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  puf

Puf
Ja i dalje ne vidim dokaze za naseljavanje.
Baš bi netko napustio plodnu Ukrajinsku zemlju i došao na krš.
Njemačka je napustila ideju o doseljavanju PRED 10 godina.
Jedna iz Hrv. je doktorirala na lažnoj povjesti. Naravno u Njemačkoj.
Vani su napisane knjige i radovi o realnoj povjesti.
Nabrojali ste neka ilirska plemena.
A tko su Iliri?
Ne postoji baš ništau povjesti po čemu bi se Iliri razlikovali od Slavena.
Nošnja, anatomija.
Iliri su bili udarna “pesnica” Rimskog carstva. Nekako mi je teško zamisliti male kržljavce kao udarnu pesnicu.
(ako su bili tako dobri, kako su ih Slaveni savladali?)
Kad su Slaveni navodno došli na more, trebali su preuzeti ilirsje izrsze za čamac, veslanje, ribanje itd
E, to se nije dogodilo.
Nazivi za pojedino brdo ili rijeku također se preuzimaju od domicilnog stanovništva.
E, ni to se nije dogodilo.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija je u pravu.

Čovek, drvo i narod ne funkcionišu dobro, ako im se poseče korenje,
a “naši” (pre svega germanski) zavojevači su nam – pisali istoriju, po svojoj meri.

Da ne pominjem domaće perjanice autohtonističke škole, Deretića, Gorana Šarića, Domagoja Nikolića, Radovana Damjanovića, Olgu Pjanović Luković itd. ni ruskog amerikanca Kljosova, na koga su mnogi “balkanski istoričari” gadljivi – pomenuću samo dva italijanska palelingvista – DR Maria Alineia i Dr Đankarla Ticijanija, od kojih prvi dokazuje kontinuitet življenja, na Balkanu, u poslednjih 8000 godina, negirajući bilo kakvo doseljavanje “Slavena”, a drugi dokazuje da su rana Kretska i Minojska kultura – protoslavenske.

Bajke o velikom doseljavanju Slavena na Balkan, još važe samo u školskim sistemima balkanskih vukohebinica.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Čudi me da izostavljaš Slovence, pa oni su prvi počeli s autohtonističkim teorijama dok je još malo tko bio svjestan toga.
Također preporučujem čitanje Miloša Milojevića koje su još za života napadali jer eto nije povijest ono što polupismeni seljaci prenose usmenom predajom.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Zvrk

@Zvrk

Iskreno, ne poznajem dovoljno slovenačke autore, jer se slovenačkim jezikom ne služim dovoljno dobro. Čini mi se, da sam negde čitao, da su u Sloveniji te autohtonističke teorije prilično dobro prihvaćene i gotovo ozvaničene.

Što se tiče Miloša S. Milojevića njegov delo poznajem dobro, onoliko koliko je uopšte sačuvano i javnosti dostupno.Za veći deo onoga što je uradio, ne zna se uopšte gde je. Nije problem kod njega u izvorima, jer gotovo za sve što tvrdi ima izvore u nekim ranijim autorima, ali ima problema sa politikom – od tada, pa sve do danas.

No, Milojević nije jedini zaboravljeni demograf, istoričar ili lingvista, sa ovih prostora.
Mavro Orbini, Pavle Šafarik, npr. Ili, Pavle Solarić, koji svoje delo “Rimljani slovenstvući” piše početkom 19.veka.

I, mnogi drugi. Naravno.

No, kod nas je uvek lakše i udobnije, pozivati se na autoritete sa strane, jer ih je teže dovesti pod sumnju, da su nacionalisti ove ili one boje, ili “nacionalni romantičari”. Pa se tim, kad o tome ponešto napišem, povedem i ja.

Usput rečeno, sve to treba i razumevati sa “zrnom soli”.
Ni svi autohtonisti se među sobom ne slažu.
Mnogi od njih, bukvalno izmišljaju.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Imaš gomilu sadržaja na slovenskom na međumrežju. Malo sporije čitaj i lako ćeš skužiti pojmove.
Primjerice uvijek mi je bilo zanimljivo kako grad Trst u svom latinskom izvorniku zvuči slavenskije nego romanskije i gle čuda, zaista ima veze sa venetskim Slavenima. Značenje mu je isto kao i sada – mjesto za trgovanje. Ili ako si ikad skužio da postoji golem broj slovenskih toponima na Alpama koji su naknadno germanizirani, a ne obrnuto kako navodi službena povijest.

Ali ima jedan problem, tj. teškoća kod njih i dobrog dijela ostalih autohtonista bez obzira na zemlju odakle su. Taj problem je što idoliziraju vlastitu naciju i smatraju je izvornom dok su ostale nacije naknadno doseljene ili su nastale odnarođivanjem. Time umjesto spajanja nacija oni se još više odvajaju od ostalih postavljajući se iznad. To nije samo kod slovenskih autohtonista, već i kod hrvatskih, bošnjačkih, makedonskih, srpskih, albanskih itd. Primijetio si, svaka balkanska ili humska nacija ima svoje autohtoniste koji se međusobno uzvisuju.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Zvrk

@Zvrk
Nije samo Trst.

Evo, pada mi na pamet npr. ime italijanskog grada “Peskara”. Nemam pojma šta bi to značilo na italijanskom ili latinskom jeziku, ali na bilo kojoj varijanti slovenskog jezika, to je mesto gde ima – peska. Ima mnoštvo i drugih sličnih primera.

Obrazovani Rimljanin poznaje 3 jezika – latinski, grčki i etrurski, kao jezik na kome se odvijaju verski obredi.
Na kom se jeziku Rimljani, sporazumevaju sa Ilirima? Nigde nisam pročitao da su im potrebni prevodioci. 😀

U pravu si, što se tiče nacionalističkih tumačenja. Ozbiljan istoričar bi trebao da zna kada se formiraju “nacije” i da zna da je svaki “nacionalizam” u tim prastarim vremenima – budalaština.

Istina, nisam prevelik poznavalac ove “grane” Istorije i nikada je nisam sistematski izučavao. Pročitam ponešto, kad mi dopadne u ruke i to je sve, ali dovoljno znam da mogu da izgradim i izložim svoj stav.

Vanja
Gost
Vanja
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Sloveni, Iliri izmišljeni nazivi radi potreba politike novijeg datuma.

Istoričar
Gost
Istoričar
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Upao si u zamku “venetski Sloveni” ? Postojali su : veneti, a naziv “sloveni” je izmišljen novijeg datuma ali ne od struke već od političara da sakriju starost jednog naroda. Tako je nastavljeno i dalje, tako da se danas piše o bošnjačkim, albanskim …

Mika
Gost
Mika
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Milojević nije zaboravljen, on je proteran iz Beograda, oduzete su mu sve knjige i naučna dela koja je napisao kao i poništene diplome. Ni danas nije rehabilitovan jer to ne odgovora našim akademcima koji bas ništa ne rade u korist istine i naroda.

Krivotvoreni Porfirogenet
Gost
Krivotvoreni Porfirogenet
1 godina prije
Reply to  Zvrk

vidi i Stjepan Pantelić (hrv), popisao sve teorije i izložio argumente, a zaključak se nameće.. i Homer je bio naš čoek;)

Viki
Gost
Viki
1 godina prije
Reply to  Zvrk

M.Milojevic je bio obrazon profesor tj. direktor škole koga su prognali iz Beograda. Njegova dela sklonjena i zabranjena.

Viki
Gost
Viki
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Tako ti Boga batali Slovence nisu oni počeli prvi u istraživanjima baš ništa.Oni su uvek bili “smetnja”.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Deretić??? hahaha, pa to sam primijetio i kod Lucije. Dovoljno jasno da okončam diskusiju sa svoje strane. Taj isti eretić po kome je Isus Srbin, jer je njegova majka Marija Srpkinja. Isti po kome su Asirci Srbi, jer njihov najpoznatiji vođa Ausurbanipal u svome imenu ima surb – ASURBanipal. Isti po kome su i Irci i Islanđani Srbi. Meni dosta 😀

Albatros benz
Gost
Albatros benz
1 godina prije
Reply to  Lucija

Na http://www.eupedia.com (haplogroupe i2 (y-adn)-eupedia) mozete pronaci kako se mjenja stanovnistvo u Evropi od pocetka naseljavanja pa do danas. Danas mozemo za mali novac analizirat nas DNA i vidjeti gdje su putovali nasi Djedovi.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija
Ponavljam ti, ta takozvana “seoba” nije bila nešto kao što sada ovi imigranti dođu iz Indije, Pakistana, Afganistana i slično i nasele se. Rimsko carstvo je do četvrtog stoljeća bilo u haosu. Otada mu prijeti raspad, te je jedva uspijevalo da sačuva svoje granice. Slavenske grupe se nisu počele pomjerati prema granicama Rimskog carstva, odjednom niti naglo. Mnogi od njih čak nisu ni željeli da se pomjeraju. Pritisak iz Azije i Sibira je rastao, te je to uzrokovalo postepene migracije većih razmjera. A tu je svakako bio i psihološki učinak, jer je vladalo ubjeđenje da je Rimsko carstvo bogato, organizovano, da će se tu dobiti sve što se poželi.

Tako se mnoge grupacije postepeno pomjeraju prema Dunavu. Slaveni nisu čak bili ni prvi od njih. Upadi Huna u četvrtom stoljeću i njihovi ratovi sa Rimljanima su oslabili rimske sjeverne granice. Onda tu dolaze mnogi drugi, od kojih su posebno bitni Vizigoti I Ostrogoti. Rimska vojska nije mogla da ih zaustavi, te ih kao “poziva” da se nasele na Balkan. Pri tome je došlo do sudara organizovanih stanovnika Carstva, i došljaka sa sjevera, te ti došljaci pale, uništavaju, siluju te se postepeno pomjeraju prema Italiji i dalje. Tu možemo spomenuti i Langobarde, Gepide i druge.

Onda dolaze grupe Avara i za njima i grupe Slavena. Prvo u pljačkaškim formacijama, gdje su koristili prednost velikih rijeka kako bi pljačkali gradove i sela na njihovoj obali, pa su onda sve dublje i dublje ulazili u teritoriju Carstva. Tako su 527. godine opljačkali Sirmium, današnju Sremsku Mirrovicu, te 629. godine bezuspješno napali Carigrad. Dakle, Balkan je od četvrtog stoljeća pa sve do devetog bio izložen upadima pljačkaša, migracijama, paljenju, uništavanju, pomjeranju lokalnog stanovništva i slično.

Ti se pitaš zašto bi se oni pomjerali iz Ukrrajine i doselili se na Balkan? Ti to ozbiljno? Jesi li ti svjesna koliko je Rimsko carstvo bilo organizovano? Koja je to mašinerija od države bila? Rudnici zlata u njihovom samom susdjedstvu u Dakiji, današnji Karpati u Rumuniji, rudnici zlata u istočnoj Srbiji, rudnici zlata, srebra u istočnoj i srednjoj Bosni. Izvori vruće vode, terme, kupatila, organizovani gradovi, uređen sistem cesta, generalna sigurnost, veom arazvijena trgovina, zanatstvo i šta sve ne. Šta su od toga imali Slaveni u Ukrajini? Živjeli su od ribarstva, djelimično zemljoradnje. Bili su izloženi stalnim napadima grupa koje su živjele istočno od njih, i zbog kojih su se pomjerali sve zapadnije. Ratovali su čak i sami među sobom. Ja lično da sam Salven meni bi se Rmsko carstvo učinilo privlačnim u to vrijeme. Ti uorno pišeš nebuloze kako su trebali tonu hrane i slično na naseljavanje, a ja ti ponavljam kako to nije bilo nešto odjednom, nego kroz stoljeća, postepeno, kroz generacije.

Pitaš zašto Slaveni nemaju ilirsku terminologiju na moru. Od rimskog osvajanja istočnog Jadrana teče ubrzani proces kolonizacije i poslije i asimilacije stanovnika istočnog Jadrana. Rim je bio jako dobar u tome, te su uspjeli lingvistički asimilirati Italiju, Francusku, Portugal, Rumuniju, ali i dijelove Balkana. To se posebno odnosilo na priobalne gradove i otoke, ali sve manje i manje u unutrašnjosti, zbog geografije terena. Ali, do kraja četvrtog stoljeća stanovništvo zapadnog Balkana je bilo u velikoj mjeri romanizovano, te je govorilo neku varijantu vulgarnog latinskog. O tome govore i ostaci rimske baštine koji se mogu naći svuda po Bosni, Hercegovini, Dalmaciji i slično. Svi podaci koje imamo u tom vremenu su na latinskom jeziku. A i zašto bi to Slaveni od nekoga preuzeli izraze za čamac, veslanje i slično? Ukrajina je puna džinovskih rijeka na kojima su Slaveni živjeli i kojima su redovno plovili od Crnog mora pa duboko u unutrašnjost Ukrajine, Rusije i Bjelorusije. Samim time im ni ribarenje nije bilo strano, jer su se i time bavili na tim velikim rijekama i na obali Crnog mora.

Tek od osmog stoljeća u Srbiji, i od desetog stoljeća u BiH se mogu naći neki izvori na slavenskom jeziku. Razlog zašto nema mnogo izvora je upravo od strane haosa na sve strane u tom vremenu. Tek je prvi izvor dao Konstanin VII Porfirogenet kada u svom djelu “De administrando imperio” iz 945. godine nabraja određene državice na zapadnom Balkanu. Ali čak i u njegovom pisanju se vidi da veoma detaljno nabraja slavenska plemena u Makedoniji i sjevernoj Grčkoj, kao i na obali jadrana u Hrvatskoj, djelimično u Hercegovini, te na jugu Crne Gore, zato što su ta područja bila ili blizu Carigradu i Solunu, ili blizu pomorskim putevima koje su kontrolisali Bizantinci. O unutrašnjosti daje veoma šture podatke koji u suštini ne govore ništa. Zašto? Pa zbog geografije koja je uzrokovala veoma lošu povezanost tih dijelova sa jadranskom obalom itd.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
1 godina prije
Reply to  puf

@ puf
Učio sam i ja tu povijest ali nisam o njoj kritički razmišljao. Tko je pisal tu povijest? Kome koristi takva vizija svijeta? U toj verziji povijesti, Slaveni su ti divljaci koji pale, pljačkaju, rasturaju kulturu i nemaju svoje. I na kraju, dolaze kasnije od svih. Pa i Germani su na tim prostorima duže. To jako dobro zvuči, ali za koga?
A kako se širilo Rimsko Carstvo? Maslinovom grančicom?

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  puf

Prouči malo najnovije nemacke ili talijanske I dr. zapadne istoričare, arheologe pa piši o tzv. Ilirima, Slavenima. Učio si komunističko-Austrougarsku ideologiju.

eprwgiowaerigfnergfiaewfrubwdisdfewfew
Gost
eprwgiowaerigfnergfiaewfrubwdisdfewfew
1 godina prije
Reply to  puf

To za hercegovce i bosance i ilirski gen sam čuo prije 15 godina pisao neeki ukrajinac koji je pravio haplogrupe.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Subaru
Ja sam ti dala -.
U genetici se stvari mijenjaju doslovce najmanje jednom godišnje.
Osim što nitko nikad nije tražio ni našao ilirski gen, a najmanje u Ukrajini.

oewrgvewrgfbewrgfebwrgfewrgfer
Gost
oewrgvewrgfbewrgfebwrgfewrgfer
1 godina prije
Reply to  Lucija

Tip živi u Hrvatskoj, nisam sad išao tražiti njegovo ime i prezime, to po sjećanju velim a ti provjeri njegove haplogrupe pa češ viditi da ne griješimo ni puf ni ja po pitanju hercegovaca i bosanaca i kolićini ilirskog gena.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

@oewrgvewrgfbewrgfebwrgfewrgfer

Problem je u tumačenju tog pojma.

Ni jedan gen na sebi nema natpis: “Ja sam Ilirski” gen.

Čak i sam pojam “Ilir” nije potpuno definiran. Naime, mi se danas povodimo za zbirnim imenom koji su koristili Rimljani za razna plemena u svojoj provinciji “Ilirik”. Ti narodi su sebe zvali drugim (plemenskim) nazivima, a za neka plemena i rodove, imamo sačuvane rimske nazive – Delmati, Liburni itd. Koliko se u ovo imenovanje možemo pouzdati, vidi se iz npr. iz latinskog imena “Arminius” – “izdajnika” iz Teutoburške šume, a čije je germansko ime bilo “Herman”.

Inače postoji i jedan prilično veliki problem za genetska istraživanja starih balkanskih naroda. Naime, veliki broj tih naroda (uključujući i “Slavene”) je imao običaj da svoje mrtve – spaljuje (i radili su to sve do 10-12 veka, n.e).
Zbog toga se ta istraživanja mogu vršiti samo na onim ostacima – koji su pronađeni, a da nisu prošli kroz “vatru”.

Ali, da li su oni, zemni ostaci, koji su pronađeni pripadali domaćem stanovništvu, ili se radi o doseljenim strancima, koji imaju drugačije pogrebne običaje ili stranim ratnicima u vojnom pohodu, ili o domaćim stanovnicima koji iz nekog razloga imaju drugačije pogrebne običaje – ko danas može da utvrdi. Isto tako, ko može da utvrdi i kako da su oni narodi koji su posle smrti spaljivali mrtve, i oni koji to nisu radili – genetski bliski.

Ono što se može uraditi, jeste poređenje dostupnog genetskog materijala iz starih vremena, sa situacijom danas. Ništa više i – ništa manje od toga.

ioesrgfeawrugfnuwerfnuwsfuws
Gost
ioesrgfeawrugfnuwerfnuwsfuws
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Ostape, znaš sad možemo ko u sudnici nastaviti izbacivati umotvorine da ispadnemo veći sa količinom suvislih argumenata ko odvjetnici svaki cigo svog konja hvali. Nije mi namjera ispasti sa bujicom riječi verbalni, tipkajući, pobjednik iako ovim ne pljujem po tvojoj erudiciji i kulturi ophođenja. Taj tip ukrajinac je nešto izračunao ja nemam pojma što ali ti se podatci mogu naći a svako može naći tisuće kontrargumenata njegovom uradku no tip je ipak specijalac u svom fahu i za nas ipak je ko neki autoritet. Iako autoritete, u bilo čemu da se kužim, ne priznajem dok se ne uvijerim da griješim u prosudbi, ovaj ipak nešto zna što ja ne znam. Naravno nisam naivan da su ta istraživanja naručena od tame da se putem njih nameće “istina” koja je u stvari laž a pošto milenijski minhauzeni žive u laži i obmani sve je moguće.

Miha
Gost
Miha
1 godina prije
Reply to  Lucija

//

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Miha

Genetika je odličan alat koji razbija dogme, ali nije za binarne osobe koji će iz nje sve pogrešno zaključiti.

Narod s ovih prostora definitivno nije nestao. Dokaz? Uzmite zube iz grobnica koje su pronađene u Stocu (Daorson) i testirajte ih genetski. Odmah ćete vidjeti da se vjerojatno radi o I2 haplo grupi. Dakle, narod na ovim prostorima je autohton, nevezano za religiju ili nacionalnost koje su se pojavile tek kasnije.

Jesu li se ljudi miješali s drugim narodima?: Jesu 100%.

Ima li čistih gena?: Nema.

Postoje li neke specifične karakteristike za narode Balkana u odnosu na druge?: Postoje sigurno, jer okolina utječe na genetiku i obratno.

Većina žena Balkana pripada Slavenima i to je ta veza sa slavenstvom, a muškarci su većinom s ovih prostora. Razmumljivo. Muški su ginuli kao mušice jer nas je na ovim prostorima svatko tlačio i koristio za svoje ratove (Kelti, Rimljani…).

Migracije su trajale stoljećima. Cesta je bilo, ali ne i vlakova. Zato imamo razne haplo grupe na Balkanu. To ne znači da osobe s haplogrupama I, R, J,… ne pripadaju istom autohtonom narodu s naših prostora. Čista matematika i logika.

Najsmješniji su mi znanstvenici koji kažu haplogrupa I2 priprada jednom narodu. Kao da nikada nisu učili temelje matematike.

Osoba koja nema haplogrupu I2, a čiji preci stoljećima žive na našim prostorima je autohtoni stanovnik.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  puf

Sta je ilirski gen, sta je slavenski gen…ko je radio tu studiju, i na koliko procenata stanovnistva.
Mislim da ova vremena mogu da ti pokazu kako zapad radi na brisanju pamcenja i istorije naroda…eto ti sirija Alepo najstariji grad na svijetu u kontinuitetu….pa su ga izmasakrirali….i za 200 godina..ce izbrisat i pamcenje…..i ovdej imas stecke o kojima znas 5%

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  puf

Od severa prema jugu? Znaci kako se led od poslednjeg ledenog doba povlacio sa severa, ljudi su se odatle selili ka jugu, a na obrnuto? Otopili se i pravac jug ovamo ka sedmorecju? Bravo. Ti si suvi genije. Tebi logika funkcionise na nacine nerazumne nama ostalima.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Ivan

O cemu ti pricas? Govorimo o vremenu od petog do devetog stoljeca, ne o okoncanju zadnjeg ledenog doba?! Dodajes sol u kolace umjesto secera!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Lucija

Pusti to, poznata stvar. Vidi se po jeziku, vjeri i ostacima poganske religije u našj verziji kršćanstva, genetici, plus asimilirani narodi itd. od toliko teorija da smo oduvijek bili tu zaboli me glava, majke mi, a izvori – profesori i akademici da Sveučilišta u Konjicu, ili Zubinom Potoku. Uzmi samo najnovije, koji su trenutno najveći biseri BANU (BiH) Makedonska akademija, što ti pišu? Kao da su svi na LSD-u.

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
1 godina prije

Jebem mater i un-u i zapadnjačkim smradovima!Evo vam malo hrvatski k….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pa tamo gdje je pobijedio kapital a ne rad, a to je sad svugdje u eu nacije – nestaju. Parazita previše. Ne samo velikih kapitalista. Mali paraziti će naravno uginuti zajedno s domaćinom. Veliki misle kako će:
– stvoriti nove domaćine – robove (good luck with that 😃 )
– preseliti se , opet, good luck with that 😃

shumadinac
Member
1 godina prije

Pričao Miloš Tarabić (najpoznatiji srpski vidovnjak iz Kremne iznad Užica) još pre WWI “da će ostati Srba toliko da svi mogu da stanu pod jednu šljivu”.
Za sve su mu verovali a sa ovim se sprdali. Neki ozbiljniji su mislili da to može biti posledica rata ili strašne epidemije ali do pre dvadesetak godina nikome nije padala na pamet suština – da ćemo sami biti uzrok.

p.s. rekao je da Srbi neće učestvovati u sledećem velikom ratu (što mi je i dalje teško da zamislim) a najavio je i dolazak vanzemaljaca – odnosno da će doći vreme kada će ljudi mnogo bolje da žive zahvaljujući tom dolasku. Kako je tačno rekao ne mogu da se setim.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac Nije to samo za Srbe istina, istina je to i za nas ostale na Balkanu!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
To sa tom šljivom je – laž. Rekao i unuk od Tarabića. Nikad oni to nisu rekli.
Imala sam sreću da sam na to naletila 80 i neke.
Ovim proročanstvom se manipulira naveliko. Ima i engleska varijanta, bolja. Vidjela sam da nešto fali, pa išla tražiti…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Shumi
Vidi komentare niže.
Eto, zato su to izmislili.
Fakat nas se hoće svih riješiti.
Planiraju to od 16. st.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Tarabić je dopisivan po političkoj potrebi, to je priznao i jedan glumac koji je u tom učestvovao ( demokrate 1990-tih). Nije poznato šta je prava istina kod Tarabica a šta manipulacija. Tako da njega nikad ne treba uzimati za ozbiljne dokaze.

shumadinac
Member
1 godina prije

Najveći razlog depopulacije je uništenje porodice i to zahvaljujući individualizmu. Hoćete decu ali nemate dovoljnu zaradu za sve izdatke, kada malo uznapredujete u karijeri… a posle 40. kada ste dostigli željeni-potrebni nivo to više nije lako.

Nekada su bake čuvale decu (bake sa 50 godina), spremale ručak, dede završavale nešto sitnijeg posla oko kuće, stoke a mladi išli na posao i imali dovoljno vremena za neki normalan život (normalan za tadašnje vreme). Ali ako hoćeš veliki stan u gradu, nova kola bolje marke, letovanja, zimovanja, dočeke, kafane… moraš da radiš dva posla i ne samo da ne stigneš da se odmoriš već se noću budiš razmišljajući šta ćeš sa silnim kreditima ako ostaneš bez posla. Da li je nekada bilo teže ili danas – odgovor nije lak kako se čini.

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Točno pad nataliteta je psihološke prirode a ne ekonomske.

Aurora
Gost
Aurora
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac, u potpunosti se slažem sa vama.
Ovo nakaradno društvo lakše upravlja sa pojedincima.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Ako se ovdje ljudi tajno ne udruze (ako treba i poput sardinije i sicilije), i ne skinu napokon ove dosadasnje vodje …koji su nas prodali
onda smo nestali (sve ove nase banana drzavice)

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Ako se ljudi ovdasnji ne udruze (ako treba i tajno poput sardinije i sicilije), i ne ukinu ove dosadasnej vodje (prodane dushe),
onda cemo i nestat u dogledno vrijeme

kihot
Gost
kihot
1 godina prije
Reply to  Bosanac

nema nade…

Mister NO
Gost
Mister NO
1 godina prije
Reply to  kihot

Ne biti defetist!!!

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Mister NO

Pa mogao si vidjeti neki dan u temi o HR izborima za predsjednika da,ako ne vecina a onda dobar broj,komentatora dobiva ospice na mogucnost da ove politicki potrosene spodobe(cije je politicko djelovanje i dovelo do ovako lose situacije,ekonomske i demografske) budu smjenjene onima koji bi mozda mogli promijeniti stanje na bolje.

X60
Gost
X60
1 godina prije

Nitko od vas nije spomenuo jedan drugi problem koji možda i najviše pridonosi osipanju stanovništva.
Živim na periferiji provincijskog gradića i poznajem ljude iz nekoliko ulica oko sebe. Jako je puuuno neoženjenih, sad već starih momaka. Moram ponoviti, jako je puno nikad oženjenih.

Ne znam elaborirati zašto je to tako, ali to je definitivno pojava modernih društvenih odnosa. Ne tako davno, roditelji su ženili i udavali djecu i ne pitajući ih za njihove preferencije. Naravno da ne mislim da je to bilo dobro, ali ovo stanje je očigledno rezultat raznih vidova emancipacije.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  X60

X60 To je u nešto drugačijem obliku spomenuto u komentaru koji je pisala Ana. A šta se tiče nikad oženjenih muških, njihov broj odgovara broju ženskih s greškom. Emancipacija nije uzrok nego posljedica društvenog inženjeringa.

inexorable
Gost
inexorable
1 godina prije
Reply to  X60

Proucite pojam hipergamija, bit ce vam jasnij danasnji musko zenski odnosi.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Kao sta rece autor pri kraju clanka, gdje je problem? Doci ce neki drugi narodi na ove prostore, kad vec nama nevalja. Njima ce valjati, tako to ide.

Alfa33
Gost
Alfa33
1 godina prije

Natalitet bi trebao biti prioritet svakoj državi na ovom prostoru,ali svi dobro znamo što su prioriteti svim korumpiranim izdajicama ovog naroda. Sve ovo ima smisla,najprije su uništili i prodali sve firme i banke,a sad su ostali samo ljudi i njih je sve manje,i na kraju što ostaje,samo jedna stvar koju mnogi žele a to je zemlja i prirodni resursi. Sve je to dio plana depopulacije i tihog osvajanja Balkana. A sad su izbori u Hrvatskoj,pitam se,koji od kandidata ima jasan i argumentiran program nataliteta. Nisam imao prilike čuti još,za kraj bi se moglo zaključiti, što nam govore političari,..samo jedna stvar…jeb..te se…..

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Prema ovom linku afrika bude do 2050 2milijardi ljudi, balkan pad sve drzave ni 30milijuna slovenija hrvatska, bosna crna gora albanija rumunjska bugarska grcka. Definitivno bude sirenja Afrike turske i mađarske. Nema sanse da granice ostanu kao danas za 30godina budemo kao baba Mara koja je od 1923 da se nije pomjerila iz sela naselja promjenila 4drzave

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Aga

Aga Meni je did, koji je rođen za vrime stare Austrije, početkom 1990-ih priča kako mu je ova hrvatska bandira sa beštijama bila šesta bandira ispod koje je živija, i reka je kako je svaka slijedeća koja je došla bila gora od predhodne. Ja mu onda baš i nisan virova . . . umra je prij nego je došla ova modra sa žutin zvizdicama, a ja mu sad sve virujen šta mi je govorija.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Moreno

uvijek sam cijenio komentare strogo pisane u dijalektu.

Petko
Gost
Petko
1 godina prije
Reply to  Aga

Srbija vec odavno nepostoji ili si je zaboravio uracunati u tih 30 mil? Ili 35-36 mil sve skupa? Salu na stranu,u pravu si

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

bjela kuga je jedno od specijalnijih oružja globalnih meštara, a balkan je jedan od najatraktivnijih terena za njih .. inače balkanci su sami povodljivi i prilično jeftina ‘marva’ a idalan rasadnik za vjerske i ideološko/demagoške manipulacije! zato se u svjeta stalno koristi termin/sinonim za “BALKANSKI SINDROM /BALKAN=BURE BARUTA”…tu ne treba nešto dugo vatru odlagat, dovoljno je samo iskra i ko suha slama uhvati se planen.. a jeftini su i bogomdani i za služenje drugom-bilo vatikanu, bilo pravoslavlju, cionu il islamu… tu prolazi ko na tržnici: daj sta daš… tako su nas domaći magovi i plememske vođe u nevolje uvalili a za ovih 30setak godina sve narodno odnarodili… tu je tipovima poput Sorosa(intersantno kad se čita negovo ime bilo od straga il od početka uvjek dobiješ istu formulu} idalan teren za kalemljene
i odlaganje šume. balkanski tereni si jednom rječju idealna roba za manipulacije; tako da i nije čudo da je ovdje epicentar BJELE KUGE možda i najatraktivniji teren umorne stare yEvrope.koja će se pošumit i pomladit novim najazdama, seobama na štetu domorodaca.

oewrgvewrgfbewrgfebwrgfewrgfer
Gost
oewrgvewrgfbewrgfebwrgfewrgfer
1 godina prije
Reply to  Pi-zdro

“tu ne treba nešto dugo vatru odlagat, dovoljno je samo iskra i ko suha slama uhvati se planen.. a jeftini su i bogomdani i za služenje drugom-bilo vatikanu, bilo pravoslavlju, cionu il islamu… tu prolazi ko na tržnici: daj sta daš… tako su nas domaći magovi i plememske vođe u nevolje uvalili a za ovih 30setak godina sve narodno odnarodili”

farree
Gost
farree
1 godina prije

Zar nitko od vas nije čitao završni (neoliberalni) “Pakt o Migraciji” iz Marakecha koji je sastavila Njemačka vlada i koji je “usvojen” decembra 2018. Plan kaže otprilike “Migracija je dobra i korisna, te je treba “podržavati” (između ostalog jer je jeftina radna snaga korisna za ekonomiju)”. Ukratko, umijesto što kukate o nekakvoj depopulizaciji Balkana, spremite se da se iselite u Njemačku, a onda će prazne prostore epopuniti Migranti iz Afrike i Azije. Vjerovali ili ne to je službeni PLAN.

Dali postoji i plan u fioci tipa “Kada se glupavi Balkanci isele, treba utrčati i zauzeti još uvijek zdravu zemlju (Njemci i Evropljani su potrovali svoje insekte i pitanje je koliko još mogu održavati svoju Hyperproduktivnu poljuprivredu)” , ne znam, ali ssam prilično siguran da nešto takvo postoji

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  farree

farree Okay, to je završni plan, početni plan za naseljavanje Europe postoji već skoro 100 godin i o tome je pisa stanoviti Kalergi u njegovoj knjizi Praktični Idealizam. Plan nije neka posebna novost.

oewrgvewrgfbewrgfebwrgfewrgfer
Gost
oewrgvewrgfbewrgfebwrgfewrgfer
1 godina prije
Reply to  farree

Sve živo ubijaju sa kemikalijama, među njima i kukce. Plan je uništiti biosferu toliko da je van umjetnih nastamba život nemoguć jer neće biti ni biljaka ni životinja ni pitke vode nit zdrave zemlje nit zdravog zraka, dakle ono kako su naši preci mogli preživjeti vladare bilo koje vrste nama će oduzeti tu mogučnost. Uvest će nas direktno u borg matrix gdje će umjetna vladati a roboti kontrolirati a mi ćemo biti borgovi priključeni na servere preko 5 ili 6G mreže sa stotinama tisuća satelita 200 km iznad nas povezani u matrix binarnog koda. U Teutoniji kad putuješ nema kukaca da ti se lijepe za vjetrobran. Uđeš u Sloveniju a pogotovo Hrvatsku već se lijepe ljeti ko ludi. Samo i to je prorjeđeno, sječam se da sam nekad od Zagreba do Broda ili natrag morao stajati 3 puta da čistim u po ljeta vjetrobran jer brisaći to nisu mogli očistiti. Danas kad ideš tom dionicom ljeti ima toga tri puta manje. Ako nema šišmiša u zraku da love kukce biosfera ne valja. Ako nema žaba u vodotocima voda ne valja. Ako nema kukaca, glista, krtica, bakterija u zemlji zemlja je mrtva. Zeca nisam vidio 35 godina, srna još ima. U čemerici ubijeno kemikalijama, elektromagnetnim zračenjem itd. 3 milijarde ptica. Asteroid bi bio najbolje rješenje ali ovaj put jedno 100 km promjera da ubije i viruse a ne samo teže od 15 kg. Vrlo je bitno da nestanu i oni koji su ovo namjerno prouzročili. Ima jedan film koji to znakovito prikazuje, Dolazak sa Čarli Šinom, u dva primjerka, tamo prikazuje svemirce koji pogoršavaju klimu jer im ova ne odgovara, to se upravo i nama dešava……………….

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Neudanih cura sve je više. Ako nisi upecao zdravo i sposobno žensko čeljade do 32, ajmo reć 35, ti si moj frajeru pušiona. ”Za zdrava čovjeka između 26 i 32 godine kategorički je imperativ – Ti se trebaš i moraš oženiti!” Lako je reći, a kako odabrati? Teško, jer u ovom stoljeću žene biraju…. pa se malo vratimo u prošlost….. i onda su živjeli neki muškarci….. i žene.
”Zakon je ne ženi se iz familija:
1. gdje nema muških nasljednika,
2. u kojih je gusta dlaka po tijelu,
3. koje naginju hemeroidima, lošem varenju, otečenim nogama itd.
Čovjek se može i oženiti djevojkom koja ima sestara. Ali ako je ‘jedina kći’ bježi od toga. Tu su slabi roditelji i to je izumiruća familija.”
”Plavojke su općenito plodnije nego smeđe, ali lakše dobiju tuberkulozu nego crnomanjaste. Riđokose su većinom reumatične, ali rijetko dospijevaju u ludnicu.”
A tako je jednostavno prepoznati zdravu, sposobnu ženu, koja će rađati zdravu i sposobnu djecu.
”Ima okruglu lubanju, malo lice, velike očne duplje. Visoke i tanke obrve. Nisku i usku donju vilicu. Nježan prijelaz obraza na vrat. Okrugli vrat, obla ramena. Nježna građa kostiju. Zaokrugljena pleća i grudi. Široki kukovi. Duga i gusta kosa. Tijelo bez dlake. Nježna koža. Vitak zglob ruke. Mala ruka s dugim putokazom. Ravna, mala ključna kost. Uzan i dug grudni koš. Vitak stas. Visoka križa. Ispupčene i zaokrugljene guzove. Niske i tupe lukove pubisa, s dubokom i uskom granicom čupe. Slabo čupave duplje ispod ruke. Meke konture koljena. Oble listove. Ovlaš istaknute članke.”’
Ah, da…… ”I male prste na nozi. Dugi drugi i kratak peti prst noge”. I…. ovo je vrlo važno, ”široke prednje sjekutiće.”
Dakle, kratko i jasno; ”sve rahitične, hemeroidne, tuberkulozne, astenično infantilne, sve s malom zdjelicom i još manjim sisama, s debelim usnama, krivim nosevima, predlakavim pazusima, lošom probavom, visećim ušima, a nadasve one s prekratkim drugim nožnim prstom” i…. ovo je vrlo važno, ”uskim prednjim sjekutićima”, ne smetajte. ”Maknite se iz udavačkih procesa.”
P.S.
Iz izgubljenog pa ponovo pronađenog eseja ”Djevojke koje ne treba ženiti”’
Nekog R. Gerlinga iz anno domini 1932.

.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Cekaj…
Da zapisem.
Okruglu lobanju, malo lice, velike oci… siroke kukove… :/

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Red Dog

I…. ovo je vrlo važno, ”široke prednje sjekutiće.”
🙂

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Dalton
“Dugi drugi i kratak peti prst noge”.
To se zove “egipatsko stopalo”, za razliku od, valjda – grčkog?
Dulji drugi prst od palca na nozi, narod u nas smatra – buduća udovica (možda i ima nešto u tome?)…
Dakle savjeti padaju…?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Lucija

Tu sam u velikom problemu……
Imam barem minimalnu dozu srama…..
Pa ne gledam, bezobrazno i napasno, ženama u prste.
Gledam im u ……. više onako… ajmo reć…. auru.
”Okani se bludnih misli griješni sine….”
🙂 🙂 🙂

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ah, da…… još nešto.
Lucija, čemu nezadovoljstvo… samo naprijed, odlično Ti ide.
Ima nas koji te podupiru. Kao i druge dame uostalom…..
Koje se, nažalost, nešto slabo javljaju.
Zato mi je žao što sam se malo dohvatio sa Korom.
Meni je drago da je više tu, iako izgleda da se sada slažemo samo oko recepta smjese za palačinke……
Ako i to…. 🙂 🙂 🙂
I zato, drage dame samo naprijed.
Na kraju krajeva, u ovom stoljeću dame su te koje biraju!!!!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton :
Obli listovi ?
Pa kako je prelistat i provjerit hemoroide ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Kaže Luce….
”Dulji drugi prst od palca na nozi, narod u nas smatra – buduća udovica….”
Udovica….. nije ona sirota kriva šta on nije imao dulji……. prst.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Problem je suštinski:
Nema Patrijarhata – nema dece!
Oslobođenjem žene – broj dece se drastično smanjuje!
Rat nije: Crveni vs Plavi, Amer vs Rus, …
Rar je: On vs Ona !?
Ona je nadmoćma!? Ona poseduje matericu !!
Nikakve pare ne pomažu?
Čitali smo, 70-80 godina, Šveđanke su imale samo jedno dete.
Danas, svaka žena u Nigeriji koja nema šestoro dece, džabe se rodila!?
Nije problem nedostatak u novcima?!
Problem je što nemamo IDEJU i VERU !

Pazi
Gost
Pazi
1 godina prije

Hvala Vam politicari

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Nije mi zao.
Glupom ne mozes pomoci.
Ovo je pocelo vec 1990. Kad su privlacile sarene sljokice Mitteleurope i plasticne gondole iz Trsta.

Meštar
Gost
Meštar
1 godina prije

Poštovani čitatelji i gospodine Babiću,
Imate na mrežnoj stranici Geopolitika.hr, dobar članak o nadolazećoj globalnoj depopulaciji. Mi, ljudi, smo sada dosegnuli vrh. Pobjetit će oni narodi koji sačuvaju stanovništvo. Od južnih Alpa do Crnog mora , ratovali smo za teritorij, površinu zemlje, a ljudi nisu bili bitni. Sad se to svima obija o glavu. Svi gubimo jer nas neće biti. Ogromni gubici muškaraca i to moguće najboljih, u dva svjetska rata, te pustošenja u sukobima devedesetih ostavili su generacije demoraliziranih i izranjenih ljudi koji nemaju snage obnoviti i razvijati svoje zajednice. Idioti koji vladaju nad tim narodima uništavaju svaki pojam slobode. Znanje i obrazovanost na prostoru kojeg spominjem je mizerno, najbolji odlaze ili su ubijeni ili ih nema tko roditi. Bez znanja se umire. To piše i u Bibliji. Muškarci su izgubili smisao za normalne odnose, nemaju čast ni riječi, odaju se promiskuitetu i ovisnostima, žive kao nezrela djeca. Žene samo taj trend prate. Molim se Bogu da nam pošalje mudre vladare. A možda je i kraj povijesti blizu…

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Meštar

Tako je!
Drzacemo predavanja nasim novim afro-azijatskim drugovima o osnovama marksizma-lenjinizma i zivecemo srecno zauvek 🙂
Ona bela rasa nije valjala. Da je valjala ne bi nestala :/

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON
1 godina prije
Reply to  Meštar

Demokracija vodi u raspad društva. Ljudi su kao djeca, mislim u prosjeku, i zato je potrebna čvrsta ruka. A čvrsta ruka se danas zove tiranija i nije dopuštena od zapadnih sila. Dakle mi smo okupirani i nametnut nam je najgori model vlasti prema grčkim filozofima, a to je demokracija u kojoj glupaci koji su svugdje većina nadglasavaju pametne. Glupacima se lako manipulira i vodi ih se žedne preko vode. Nema nam života s demokracijom.

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

O da, sad će opet ekipa graknuti kako je pokvareni Zapad kriv za sva zla koja su nas snašla, li bojim se da je to samo izgovor za činjenicu da smo sva sranja sami skuhali, u najmanju ruku nije nas sve bilo teško nagovoriti da se međusobno pljačkamo, pljujemo i ubijamo – prije pod tuđim, a danas pod svojim zastavama.

Viki
Gost
Viki
1 godina prije
Reply to  Saddam

Bravo Huso 😉

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

MA nema veze. Glavno da smo srušili socijalizam i ušli u EU i NATO. Demokracija nema cijenu. I šta ako Cigoši postanu većina, bitna je demokracija.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
1 godina prije

Nema tu nikakve drame. Sve su to procesi koji se odvijaju od kada je svijeta i vijeka. I ove koji dođu poslije nas netko će zamijeniti.

nikadNitko
Gost
nikadNitko
1 godina prije

Nikada nitko nije Hrvatskoj želio dobro, niti “komšija”, niti švaba .. raseli, pokradi , iskoristi , podjarmi, obespravi … žalosna zemlja privjesak svakome je smetanja i trn u oku tzv. Njemačko-Francuske zavjere ( tzv EU) . Kriminialci i domaći izdajnici će stvar dovrštiti do kraja- HR jer neće postojati više, ostaje sluganska nacija jadnika koja moli za kruh bilo koga … ..uništili su “narod” – kojeg bahato preziru s elitne pozornice.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Kad sam pitao Klausa(prijatelja Njemca) zasto se jos uvijek ne zeni I pravi djecu(a vec je u 40tim) on mi je ‘ladno odgovorio-“Danilo,jel’ znas ti koliko Kosta dijete do 18te godine ovdje u Njemackoj da ga podignes I skolujes”.Rekoh-Ne-nisam to posmatrao na taj nacin nikad.Klaus-“e pa 200 000e” moj prijatelji. Tako da zakljucke izvedite sami,zasto namjerno dopustaju toliku migraciju,s tim sto su spremni da istrpe povremene ispade tih mladih migranata koji su by the way u najboljim godinama20-35 samo da bi obezbijedili radnu snagu za poslove koje Njemci nece da rade a u deficitu su sa ljudstvom koje bi pokrilo ta radna mjesta

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

@ Savovic Danilo
Tvoj drug Njemac je u pravu, sa svog stanovista. On racuna, razumno, koliko kosta “ovdje u Njemackoj da ga podignes I skolujes” Ali, novopridosli ‘auslanderi’, arapi ili crnci, ne gledaju na to na isti nacin. Oni naprave copor djece, beru socijalu pomoc, djecje dodatke, subvencije za stan, struju, rezije, i vidi cuda, razuman Njemac u 40tim, jos nema djece, a Abdula iz Nigerije ima 5-6 djetica, i nije mu jasno o kojim to problemima Klaus prica. Klaus je razuman, civiliziran covjek, koji zna koji trud i odricanja mora podnijeti, da bi zaradio dovoljno. Nas Abdula, nije dosao da bi radio, fuj, sa svim gore nabrojenim benefitima koje mu daje drzava, zivi tri puta bolje nego bi zivio tamo odakle je dosao. Cinjenica je da ce Njemacka uskoro, kao i London imati vise muslimana nego krscana. Pa neka Mutti Merkel i dalje vice Vilkommen.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

sve je pocelo sa socijalizacijom uzdrzavanja ostrjelih. hocu reci – praksom davanja mirovina. povecanja nataliteta nece biti dok se takav sustav ne ukine. svakog da uzdrzavaju njegova djeca.
ovdje se mnogi pitaju zasto su onda uplacivali u mirovinski fond. uplacivali su u propale tvornice ali jedino sto vrijedi je zivi rad necije djece.

oewrgvewrgfbewrgfebwrgfewrgfer
Gost
oewrgvewrgfbewrgfebwrgfewrgfer
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Kinezi zakonom osigurali da djeca moraju brinuti o starim roditeljima bakama i djedovima.

oewrgvewrgfbewrgfebwrgfewrgfer
Gost
oewrgvewrgfbewrgfebwrgfewrgfer
1 godina prije

Odi u Dubrovnik ko ogledni primjer. U starom gradu su kuće rasprodane jer se gospari nisu mogli oduprijeti pohlepi jer je cijena m2 otišla u nebo. Na taj način istjeraju domicilno pučanstvo koje otjeraju na periferiju jer je sve skupo a ostane njima prostor. Nekad je u starom gradu živjelo 4.000 ljudi sad jedva 900. Dubrovnik preživi i turke i mlečane i Napija i Šikija i Titu i sve ostade u rukama Dubrovčana. Sad je došlo vrijeme da dubrovčani ostanu bez svojeg Dubrovnika bukvalno. Kao što se 99 posto svjetskog bogatstva preljeva u ruke onih 1 posto tako i u Dubrovniku će autohtono stanovništvo ostati bez svojih nekretnina jer oni koji to kupuju mogu naštancati doara i jeura da kupe planet a ne Dubrovnik. Neki je kupio ono brdo iznad Dubrovnika, tu će sagraditi novi grad u koji hrvateki neće ni smjeti ući jer će biti ograđen sa privatnom policijom koja će ga čuvati. A sad bio potpis ili nebio je nebitno, oni dolaze ovako ili onako a i tu su među nama……….dej liv karpenter…………..

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Ha,ha,ha,koto seli drugi drugovi.Djeca seljaka i koji nemaju veze sa komunizmom.Boljsevici i njihovi su u svim drzavnim institucijama.Kad mi logicno dozvoli,navescu djecu crveni menadzera.Samo dva,Tadeschi i Vanja Spiljak koji ulaze u marine sto milijuna dolara.

username
Gost
username
1 godina prije

dobio sam holandski bnd broj smotacu pljugu i trolat budale po balkanskim portalima, ne bojim se ni konja ni magarca ni sumo borca kruteebo haha

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Ništa ne brlnite… sekiracija će vam još više smanjit broj. 😂😂😂

Abe Tse deja-vu
Gost
Abe Tse deja-vu
1 godina prije

Eto nestat ćemo i dis’ onda??

Buco
Gost
Buco
1 godina prije

Manipulacije sa brojkama u medijima su ogromne. Prica se o 200-300 tisuca koji su odselili izvan HR, dok je pravi broj odavno presao 1 milijun. Cak je i Macron nedavno rekao Vucicu: ” Ne zurite sa ulaskom u EU, da ne bi kao Hrvati osti bez cetvertine stanovnistva.”

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“Treba razmisliti, ponuditi opciju da ti ljudi ostanu u delovima Srbije koji su pusti”.
Brankica Janković
webtribune

POVEZANE VIJESTI

Izbornik