UN: S ovakvom depopulacijom Balkana, današnji narodi će biti manjine ili će nestati

Ošanići - Stećci - Stolac - Bosna i Hercegovina
143 komentara

Zapadne zemlje i bivša komunistička Europa suočavaju se s demografskom krizom bez presedana u povijesti. Dok u zemljama poput Italije, Njemačke i Japana jezivi prizori praznih kolijevki prolaze ispod radara zbog još uvijek relativno velike populacije, a zemlje poput Mađarske ulažu velike napore u povećanju nataliteta i bilježe prve pozitivne rezultate, na Balkanu je situacija radikalno drugačija i unutar nekoliko desetljeća, osim ako ne dođe do dubokog i dugotrajnog zaokreta, mogli bismo svjedočiti distopijskim scenarijima.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, Balkanski poluotok je geopolitičko područje koje proživljava demografski pad najteži na planeti, gore od svih u južnoj Europi. U Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Srbiji stopa nataliteta neprestano se smanjuje već više od dvadeset godina i nedavno je dosegla kritični prag od devet rođenih na tisuću stanovnika.

Pet zemalja zajedno ima prosječnu stopu nataliteta od 1,4 djeteta po ženi, ili 0,7 bodova manje od stope 2,1 koja je potrebna kako bi jamčila smjenu generacija.

Ova demografska zima, ako se ne zaustave dalekovidnim političkim programima, može imati samo jedan izlaz, usput vrlo sumoran. Prema stručnjacima će se, zbog postupnog nestanka čitavog stanovništva, ponovno morati pisati etnička slika Balkana.

Bugarska drama

Bugarska je najzanimljiviji slučaja u studiji. U toj je zemlji pad stanovništva počeo nakon Prvog svjetskog rata  i nikada se nije zaustavio, čak ni tijekom godina komunističke vladavine i kada su sve zemlje bilježile demografsku eksploziju.

Uzevši podate popisa stanovništva na grafikonu za Bugarsku možete povući silaznu liniju, počevši od 40 rođenih na 1000 stanovnika u 1915. godini do nezamislivo malog broja od tek 9,1 rođenih na 1000 stanovnika u 2016.

Stopa fertiliteta ispod razine prirodne zamjene stanovništva pada od 1979. godine, a demografsko krvarenje ubrzalo se u poslije pada komunizma s biblijskim egzodusom gotovo milijun Bugara u ostatak Europske unije.

Zemlja bilježi impresivne stope depopulacije i svake godine nestaje 60 000 ljudi, ili prosječno 164 Bugara manje dnevno. Ako se trend nastavi, od danas do kraja stoljeća bi se stanovništvo moglo prepoloviti, krećući se sa sadašnjih 7 milijuna na 3 milijuna.

Uglavnom odlaze mladi i radno sposobni ljudi, koji se odlučuju za preseljenje u inozemstvo, što objašnjava i visoku prosječnu dob stanovništva, koja je sada 43 godine. Javljaju se i poteškoće na tržištu rada zbog pronalaženja radne snage. Nema radnika za javne službe,  što je istovremeno uzrok začaranog kruga koji od početka ometa uspjeh bilo koje strategije za povećanje nataliteta.

Zemlja je ušla u vrtlog depopulacije iz kojeg je teško izaći, a situaciju pogoršava rastuća socijalna napetost između etničkih Bugara i Roma, koji se pripremaju postati većina u roku od tri desetljeća.

Prema Centru za demografske politike iz Sofije (CPD) i Bugarskoj akademiji znanosti, udio Roma u ukupnom stanovništvu je puno veći od 4,9%, kako kaže posljednji popis stanovništva, koji datira iz 2011. godine. Vjerojatno bi bio među 11% i 17 %.

Uzimajući u obzir tu razliku u postotku, razlike u stopi smrtnosti i nataliteta, te stopi iseljavanja, CPD je razvio projekciju za dugoročno razdoblje u kojoj je 2050. godina opisana kao godina pada Bugara s prvoga na treće mjesto po broju stanovnika u vlastitoj zemlji. Bugare će nadmašiti čak i Turci, a 2100. godina, ako ne bude promjene trenda, predviđa se kao godina virtualnog istrijebljena povijesne Bugarske.

Bosna i Hercegovina i drugi

Stopa nataliteta u Bosni i Hercegovini najniža je na Balkanskom poluotoku i jedanaesta je najgora na svijetu, a nastavlja se smanjivati ubrzanim tempom.

Između 2016. i 2019. Stopa nataliteta je u BiH pala s 1,36 na 1,26. Također, baš kao i Bugarska, BiH ne bilježi pozitivnu stopu nataliteta, veću od 2,1, od kraja ’70-ih, a između 1991. i 2019. izgubila je  nešto više od milijun stanovnika, prelazeći sa stanovništva od oko 4 milijuna i 400 tisuća do oko 3 milijuna i 300 tisuća.

Ujedinjeni narodi su procijenili da bi se do 2050. godine stanovništvo trebalo smanjiti za gotovo 30% i u BiH će živjeti nešto više od milijun ljudi.

U ovom slučaju je također problem iseljavanje u inozemstvo, posebno u Njemačku, koje pomaže ubrzavanju depopulacije, a vlade zemlje nisu u stanju niti u mogućnosti pripremiti demografske planove oporavka, jer su prisiljene raditi sa sve skromnijim javnim proračunima i pod socijalnim i ekonomskim pritiscima.

Zdravstveni sustav je jedan od sektora koji najviše pati od posljedica nestanka stanovništva. U posljednjih šest godina je više od 5000 medicinskih sestara napustilo zemlju i otišle su u Njemačku, uskraćujući zemlji izuzetno vrijedan resurs radnika. U istom se razdoblju preko 40 000 državljana BiH uputilo u susjednu Sloveniju, pronalazeći posao u građevinarstvu i sektoru teškog prometa.

S izuzetkom Slovenije, sve balkanske zemlje proživljavaju duboke demografske krize, ponekad praćene promjenama etničke slike uz neizbježne socijalne, kulturne i političke posljedice u bliskoj budućnosti, kao u bugarskom slučaju, ali i u Srbiji i Rumunjskoj.

Zapravo, čini se da je čak i Srbiji i Rumunjskoj, koje su na ljestvici zemalja s najozbiljnijom depopulacijom Balkanskog poluotoka na četvrtom i drugom mjestu, suđeno da prema projekcijama nacionalnih istraživačkih centara predodređeno da postanu većinski romske države.

Ove projekcije su, naravno, rađene pod pretpostavkom da se trend velike depopulacije nastavi ili čak da se zamrzne na postojećoj stopi rekordno niskog nataliteta. To znači da su ovo posljednji trenuci u kojima vlade zemalja Balkana nešto mogu poduzeti, poput Orbana i njegovog Fidesza koji su nakon godina napora, ostvarili stidljiv rezultat, ali se trend demografskog rasta nastavlja. Kada je 2010. godine Orban preuzeo dužnost premijera, zemlja je proživljavala ogromnu demografsku krizu sa stopom nataliteta od 1,25 djece po ženi. Nakon više od osam godina truda, Mađarska sada ima stopu nataliteta od 1,49 djece po ženi. Još uvijek daleko od potrebnih 2,1, ali je rast osjetan i trend ima uzlaznu putanju. Ako balkanske zemlje ništa ne poduzmu, gdje je problem? Netko će živjeti na ovoj zemlji, a narodi koji su donedavno ratovali za nekoliko kvadratnih kilometara će biti ili manjine ili će se, dugoročno, spominjati kao narodi koji su nekoć živjeli na ovim prostorima i nestali su s dolaskom Slavena na Balkanski poluotok.

UN

Depopulacijanatalitet
Pretplatiti se
Obavijesti o
143 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
4 godine prije

Kada nam generacijama tupe glavu- tvoje tijelo tvoj izbor, bubaj se, uvijek mozes uzimati pilule prije, poslije, ili pobaciti.
Svaki lijecnicki prigovor savjesti odmah je pribijen na stubove srama pmacenickih glasila.
Svako nastojanje za pomoc buducoj mladoj majci se smatra se gorim od ubojstva.
Pored toga- ona neka mafija gore zasjela, pa zajahala, pa se ne da, iz ociju otima ono sva sto nase bilo je nekada.
Odlazimo prati stran staracge g*zice, za nista, za dzeparac.
I tamo gdje idemo, sirotinja pocinje jedva prezivljavati.
Oni gore kancerogeni paaziti, u tonama dovode one neke kancerogene parazite sa strane, opet nas kalibrirajuci kod zdravih ociju i mozga.
I tako…
Americkih indijanaca biko je nekad stotine milijuna.
Danas ih je negdje osamsto tisuca,
Pobili ih oni za koji nisu smatrali da su takvi.
i Aboridina slicno.
I nas ce tako spominjati, mozda…

Zvrk
4 godine prije

Baš simbolično što su stećci na naslovnici. Kao nekakva poveznica s tisućljetnom, a ne stoljetnom poveznicom obitavanja na ovim prostorima

Mlata
4 godine prije

Pita se Mlata ima li to ikakve veze sa porastom prava žena u zadnjih par deecenija.

Red Dog
4 godine prije

Kome ja vazna nacionalnost osim nacionalistima?
Ima bozanske pravde u tome sto nacionalistima tonu lade. Krenuli mangupi u ostvarenje mokrih snova da bi se istrebili. Kao kad Trump pokusava „make America great again“ 🙂
Osim toga, kroz 25, 50, 100 godina… Nacionalnost je stvar ubedenja. Ako im propaganda kaze da su aboridzani, onda ce biti aboridzani.

eprwgiowaerigfnergfiaewfrubwdisdfewfew
4 godine prije

Cilj “demokratiziranja” Balkana i jeste depopulacija na statističku pogrešku, trebaju im naši prostori zbog izvora vode koje će sve biti manje, zbog plodne zemlje, relativno nezageđene, za GMO, trebaju im vile po Jadranu da se mogu preseravati, trebaju im šume da si prave namještaj, treba im prostor da se nasele, mi im ne trebamo nizašto, zato flixsiobus odvozi raju da robuju tamo kod njih.

Era sa onoga svijeta
4 godine prije

To bi bio vrhunac ovog ludila,paradoks nad paradoksima, da nakon balkanskog Games of Thrones (svi protiv svih), stotina godina ratovanja, mržnje, ponekad i mira, na kraju svi napustimo ovu napaćenu i krvlju, znojom i ljubavlju natopljenu arenu. I bez metka ili pogovora, prepustimo je nekom trećem.

Mercury
4 godine prije

“To znači da su ovo posljednji trenuci u kojima vlade zemalja Balkana nešto mogu poduzeti…” – neće nitko ništa poduzeti jer to nikome nije u interesu.
Rast populacije nije slučajno prepolovljen. Još malo Afrika i Indija i za 50 godina ćemo imati početak pada populacije.

Lucija
4 godine prije

“…demografska zima, ako se ne zaustave dalekovidnim političkim programima, može imati samo jedan izlaz, usput vrlo sumoran”
Ne političkim. EKONOMSKIM.
Ako nema investicija u gospodarstvo, nikakve demografske mjere becdaju učinka.
Dakle: Spriječiti iznošenje zarađenog vani, što legalno, a što rade banke, što ilegalno tj zatvoriti lupeže.
Arađeno investirati u zemlji. To je sve.

Bna
4 godine prije

Pa zar to nije realnost , Ali Sami smo krivi . Odrekli smo se tradicionalizma I sve stavili u ruke zapadu . Pa prosjecan engleski vodoinstalater moze da bira koju ce djevojku u hrvatskoj da vodi kuci . Postali smo druga ukrajina . Mozemo da zenimo albanke jer ove nase oce jedino zapadnjake I jeftine karte preko ryanaira . Sve u svemu veoma jadno

puf
4 godine prije

Obišao sam manje-više sve dijelove BiH. Iz onoga što sam vidio mogu reći da je BiH prazna. Popis stanovništva koji je u BiH zadnji puta bio 2013. godine ne daje tačnu sliku broja stanovnika BiH, jer nisu poštovane razlike između rezidenata i državljana. Naime, popisivani su državljani, a ne rezidenti. Rezidentom se smatra osoba koja u BiH živi više od tri godine, nevažno da li je državljanin ili ne. Ako osoba živi van BiH više od tri godine, onda se više ne smatra rezidentom, nego državljaninom. Zbog toga ne može da ulazi u statistiku o stanovništvu BiH, jer ne živi u BiH, nego u statistiku državljana BiH, koji mogu da žive bilo gdje po svijetu. Tako je u suštini broj stanovnika BiH te 2013. godine, kada je popis obavljen, bio mnogo manji od službenih 3.5 miliona. Regije koje sam primijetio da su najviše prazne su istočna Hercegovina, zapadna Hercegovina, zapadna… Čitaj više »

Lucija
4 godine prije

“…narodi koji su nekoć živjeli na ovim prostorima i nestali su s dolaskom Slavena na Balkanski poluotok.” Ovo je prokleta laž koju sam i ja učila u školi. 1. Da bi četvetočlana obitelj u to vrijeme došla ovamo, otprilike sa udeljenosti kao od Crnog mora, potrebna joj je tona hrane. Šume, od Baltika do Crnog mora bile su neprohodne. A prelasci npr Dunava? Da he došljaka bilo malo, ili im ne bi uspjelo, ili bi se asimilirali. Ako ih je bilo puno, gdje su zapisi o bitkama? Nitko ti neće prepustiti svoje rezerve hrane do iduće žetve bez borbe. 2. Genetika. Logika širenja I2a haplogrupe. Najstarije knjige Rusa, Poljaka i Čeha govore da su došli s ovih prostora. 3. Klasična arheologija. Kao što je rekao prof Janković: Ako na jednom području imate iste keramičke posude i ista ognjišta (be peći npr) u doba ‘romanizacije’, i onda isto to i nakon… Čitaj više »

ANTINWO.HR
4 godine prije

Jebem mater i un-u i zapadnjačkim smradovima!Evo vam malo hrvatski k….

Lucija
4 godine prije

Pa tamo gdje je pobijedio kapital a ne rad, a to je sad svugdje u eu nacije – nestaju. Parazita previše. Ne samo velikih kapitalista. Mali paraziti će naravno uginuti zajedno s domaćinom. Veliki misle kako će:
– stvoriti nove domaćine – robove (good luck with that 😃 )
– preseliti se , opet, good luck with that 😃

shumadinac
4 godine prije

Pričao Miloš Tarabić (najpoznatiji srpski vidovnjak iz Kremne iznad Užica) još pre WWI “da će ostati Srba toliko da svi mogu da stanu pod jednu šljivu”.
Za sve su mu verovali a sa ovim se sprdali. Neki ozbiljniji su mislili da to može biti posledica rata ili strašne epidemije ali do pre dvadesetak godina nikome nije padala na pamet suština – da ćemo sami biti uzrok.

p.s. rekao je da Srbi neće učestvovati u sledećem velikom ratu (što mi je i dalje teško da zamislim) a najavio je i dolazak vanzemaljaca – odnosno da će doći vreme kada će ljudi mnogo bolje da žive zahvaljujući tom dolasku. Kako je tačno rekao ne mogu da se setim.

shumadinac
4 godine prije

Najveći razlog depopulacije je uništenje porodice i to zahvaljujući individualizmu. Hoćete decu ali nemate dovoljnu zaradu za sve izdatke, kada malo uznapredujete u karijeri… a posle 40. kada ste dostigli željeni-potrebni nivo to više nije lako.

Nekada su bake čuvale decu (bake sa 50 godina), spremale ručak, dede završavale nešto sitnijeg posla oko kuće, stoke a mladi išli na posao i imali dovoljno vremena za neki normalan život (normalan za tadašnje vreme). Ali ako hoćeš veliki stan u gradu, nova kola bolje marke, letovanja, zimovanja, dočeke, kafane… moraš da radiš dva posla i ne samo da ne stigneš da se odmoriš već se noću budiš razmišljajući šta ćeš sa silnim kreditima ako ostaneš bez posla. Da li je nekada bilo teže ili danas – odgovor nije lak kako se čini.

Bosanac
4 godine prije

Ako se ovdje ljudi tajno ne udruze (ako treba i poput sardinije i sicilije), i ne skinu napokon ove dosadasnje vodje …koji su nas prodali
onda smo nestali (sve ove nase banana drzavice)

Bosanac
4 godine prije

Ako se ljudi ovdasnji ne udruze (ako treba i tajno poput sardinije i sicilije), i ne ukinu ove dosadasnej vodje (prodane dushe),
onda cemo i nestat u dogledno vrijeme

X60
4 godine prije

Nitko od vas nije spomenuo jedan drugi problem koji možda i najviše pridonosi osipanju stanovništva.
Živim na periferiji provincijskog gradića i poznajem ljude iz nekoliko ulica oko sebe. Jako je puuuno neoženjenih, sad već starih momaka. Moram ponoviti, jako je puno nikad oženjenih.

Ne znam elaborirati zašto je to tako, ali to je definitivno pojava modernih društvenih odnosa. Ne tako davno, roditelji su ženili i udavali djecu i ne pitajući ih za njihove preferencije. Naravno da ne mislim da je to bilo dobro, ali ovo stanje je očigledno rezultat raznih vidova emancipacije.

Miki maus
4 godine prije

Kao sta rece autor pri kraju clanka, gdje je problem? Doci ce neki drugi narodi na ove prostore, kad vec nama nevalja. Njima ce valjati, tako to ide.

Alfa33
4 godine prije

Natalitet bi trebao biti prioritet svakoj državi na ovom prostoru,ali svi dobro znamo što su prioriteti svim korumpiranim izdajicama ovog naroda. Sve ovo ima smisla,najprije su uništili i prodali sve firme i banke,a sad su ostali samo ljudi i njih je sve manje,i na kraju što ostaje,samo jedna stvar koju mnogi žele a to je zemlja i prirodni resursi. Sve je to dio plana depopulacije i tihog osvajanja Balkana. A sad su izbori u Hrvatskoj,pitam se,koji od kandidata ima jasan i argumentiran program nataliteta. Nisam imao prilike čuti još,za kraj bi se moglo zaključiti, što nam govore političari,..samo jedna stvar…jeb..te se…..

Aga
4 godine prije

Prema ovom linku afrika bude do 2050 2milijardi ljudi, balkan pad sve drzave ni 30milijuna slovenija hrvatska, bosna crna gora albanija rumunjska bugarska grcka. Definitivno bude sirenja Afrike turske i mađarske. Nema sanse da granice ostanu kao danas za 30godina budemo kao baba Mara koja je od 1923 da se nije pomjerila iz sela naselja promjenila 4drzave

Pi-zdro
4 godine prije

bjela kuga je jedno od specijalnijih oružja globalnih meštara, a balkan je jedan od najatraktivnijih terena za njih .. inače balkanci su sami povodljivi i prilično jeftina ‘marva’ a idalan rasadnik za vjerske i ideološko/demagoške manipulacije! zato se u svjeta stalno koristi termin/sinonim za “BALKANSKI SINDROM /BALKAN=BURE BARUTA”…tu ne treba nešto dugo vatru odlagat, dovoljno je samo iskra i ko suha slama uhvati se planen.. a jeftini su i bogomdani i za služenje drugom-bilo vatikanu, bilo pravoslavlju, cionu il islamu… tu prolazi ko na tržnici: daj sta daš… tako su nas domaći magovi i plememske vođe u nevolje uvalili a za ovih 30setak godina sve narodno odnarodili… tu je tipovima poput Sorosa(intersantno kad se čita negovo ime bilo od straga il od početka uvjek dobiješ istu formulu} idalan teren za kalemljene i odlaganje šume. balkanski tereni si jednom rječju idealna roba za manipulacije; tako da i nije čudo da je… Čitaj više »

farree
4 godine prije

Zar nitko od vas nije čitao završni (neoliberalni) “Pakt o Migraciji” iz Marakecha koji je sastavila Njemačka vlada i koji je “usvojen” decembra 2018. Plan kaže otprilike “Migracija je dobra i korisna, te je treba “podržavati” (između ostalog jer je jeftina radna snaga korisna za ekonomiju)”. Ukratko, umijesto što kukate o nekakvoj depopulizaciji Balkana, spremite se da se iselite u Njemačku, a onda će prazne prostore epopuniti Migranti iz Afrike i Azije. Vjerovali ili ne to je službeni PLAN.

Dali postoji i plan u fioci tipa “Kada se glupavi Balkanci isele, treba utrčati i zauzeti još uvijek zdravu zemlju (Njemci i Evropljani su potrovali svoje insekte i pitanje je koliko još mogu održavati svoju Hyperproduktivnu poljuprivredu)” , ne znam, ali ssam prilično siguran da nešto takvo postoji

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Neudanih cura sve je više. Ako nisi upecao zdravo i sposobno žensko čeljade do 32, ajmo reć 35, ti si moj frajeru pušiona. ”Za zdrava čovjeka između 26 i 32 godine kategorički je imperativ – Ti se trebaš i moraš oženiti!” Lako je reći, a kako odabrati? Teško, jer u ovom stoljeću žene biraju…. pa se malo vratimo u prošlost….. i onda su živjeli neki muškarci….. i žene. ”Zakon je ne ženi se iz familija: 1. gdje nema muških nasljednika, 2. u kojih je gusta dlaka po tijelu, 3. koje naginju hemeroidima, lošem varenju, otečenim nogama itd. Čovjek se može i oženiti djevojkom koja ima sestara. Ali ako je ‘jedina kći’ bježi od toga. Tu su slabi roditelji i to je izumiruća familija.” ”Plavojke su općenito plodnije nego smeđe, ali lakše dobiju tuberkulozu nego crnomanjaste. Riđokose su većinom reumatične, ali rijetko dospijevaju u ludnicu.” A tako je jednostavno prepoznati zdravu,… Čitaj više »

Weteran
4 godine prije

Problem je suštinski:
Nema Patrijarhata – nema dece!
Oslobođenjem žene – broj dece se drastično smanjuje!
Rat nije: Crveni vs Plavi, Amer vs Rus, …
Rar je: On vs Ona !?
Ona je nadmoćma!? Ona poseduje matericu !!
Nikakve pare ne pomažu?
Čitali smo, 70-80 godina, Šveđanke su imale samo jedno dete.
Danas, svaka žena u Nigeriji koja nema šestoro dece, džabe se rodila!?
Nije problem nedostatak u novcima?!
Problem je što nemamo IDEJU i VERU !

Pazi
4 godine prije

Hvala Vam politicari

Red Dog
4 godine prije

Nije mi zao.
Glupom ne mozes pomoci.
Ovo je pocelo vec 1990. Kad su privlacile sarene sljokice Mitteleurope i plasticne gondole iz Trsta.

Meštar
4 godine prije

Poštovani čitatelji i gospodine Babiću, Imate na mrežnoj stranici Geopolitika.hr, dobar članak o nadolazećoj globalnoj depopulaciji. Mi, ljudi, smo sada dosegnuli vrh. Pobjetit će oni narodi koji sačuvaju stanovništvo. Od južnih Alpa do Crnog mora , ratovali smo za teritorij, površinu zemlje, a ljudi nisu bili bitni. Sad se to svima obija o glavu. Svi gubimo jer nas neće biti. Ogromni gubici muškaraca i to moguće najboljih, u dva svjetska rata, te pustošenja u sukobima devedesetih ostavili su generacije demoraliziranih i izranjenih ljudi koji nemaju snage obnoviti i razvijati svoje zajednice. Idioti koji vladaju nad tim narodima uništavaju svaki pojam slobode. Znanje i obrazovanost na prostoru kojeg spominjem je mizerno, najbolji odlaze ili su ubijeni ili ih nema tko roditi. Bez znanja se umire. To piše i u Bibliji. Muškarci su izgubili smisao za normalne odnose, nemaju čast ni riječi, odaju se promiskuitetu i ovisnostima, žive kao nezrela djeca. Žene… Čitaj više »

Saddam
4 godine prije

O da, sad će opet ekipa graknuti kako je pokvareni Zapad kriv za sva zla koja su nas snašla, li bojim se da je to samo izgovor za činjenicu da smo sva sranja sami skuhali, u najmanju ruku nije nas sve bilo teško nagovoriti da se međusobno pljačkamo, pljujemo i ubijamo – prije pod tuđim, a danas pod svojim zastavama.

Ringo10
4 godine prije

MA nema veze. Glavno da smo srušili socijalizam i ušli u EU i NATO. Demokracija nema cijenu. I šta ako Cigoši postanu većina, bitna je demokracija.

HEKPCT
4 godine prije

Nema tu nikakve drame. Sve su to procesi koji se odvijaju od kada je svijeta i vijeka. I ove koji dođu poslije nas netko će zamijeniti.

nikadNitko
4 godine prije

Nikada nitko nije Hrvatskoj želio dobro, niti “komšija”, niti švaba .. raseli, pokradi , iskoristi , podjarmi, obespravi … žalosna zemlja privjesak svakome je smetanja i trn u oku tzv. Njemačko-Francuske zavjere ( tzv EU) . Kriminialci i domaći izdajnici će stvar dovrštiti do kraja- HR jer neće postojati više, ostaje sluganska nacija jadnika koja moli za kruh bilo koga … ..uništili su “narod” – kojeg bahato preziru s elitne pozornice.

Savovic Danilo
4 godine prije

Kad sam pitao Klausa(prijatelja Njemca) zasto se jos uvijek ne zeni I pravi djecu(a vec je u 40tim) on mi je ‘ladno odgovorio-“Danilo,jel’ znas ti koliko Kosta dijete do 18te godine ovdje u Njemackoj da ga podignes I skolujes”.Rekoh-Ne-nisam to posmatrao na taj nacin nikad.Klaus-“e pa 200 000e” moj prijatelji. Tako da zakljucke izvedite sami,zasto namjerno dopustaju toliku migraciju,s tim sto su spremni da istrpe povremene ispade tih mladih migranata koji su by the way u najboljim godinama20-35 samo da bi obezbijedili radnu snagu za poslove koje Njemci nece da rade a u deficitu su sa ljudstvom koje bi pokrilo ta radna mjesta

Brainstorm
4 godine prije

sve je pocelo sa socijalizacijom uzdrzavanja ostrjelih. hocu reci – praksom davanja mirovina. povecanja nataliteta nece biti dok se takav sustav ne ukine. svakog da uzdrzavaju njegova djeca.
ovdje se mnogi pitaju zasto su onda uplacivali u mirovinski fond. uplacivali su u propale tvornice ali jedino sto vrijedi je zivi rad necije djece.

oewrgvewrgfbewrgfebwrgfewrgfer
4 godine prije

Odi u Dubrovnik ko ogledni primjer. U starom gradu su kuće rasprodane jer se gospari nisu mogli oduprijeti pohlepi jer je cijena m2 otišla u nebo. Na taj način istjeraju domicilno pučanstvo koje otjeraju na periferiju jer je sve skupo a ostane njima prostor. Nekad je u starom gradu živjelo 4.000 ljudi sad jedva 900. Dubrovnik preživi i turke i mlečane i Napija i Šikija i Titu i sve ostade u rukama Dubrovčana. Sad je došlo vrijeme da dubrovčani ostanu bez svojeg Dubrovnika bukvalno. Kao što se 99 posto svjetskog bogatstva preljeva u ruke onih 1 posto tako i u Dubrovniku će autohtono stanovništvo ostati bez svojih nekretnina jer oni koji to kupuju mogu naštancati doara i jeura da kupe planet a ne Dubrovnik. Neki je kupio ono brdo iznad Dubrovnika, tu će sagraditi novi grad u koji hrvateki neće ni smjeti ući jer će biti ograđen sa privatnom policijom… Čitaj više »

Slavonac
4 godine prije

Ha,ha,ha,koto seli drugi drugovi.Djeca seljaka i koji nemaju veze sa komunizmom.Boljsevici i njihovi su u svim drzavnim institucijama.Kad mi logicno dozvoli,navescu djecu crveni menadzera.Samo dva,Tadeschi i Vanja Spiljak koji ulaze u marine sto milijuna dolara.

username
4 godine prije

dobio sam holandski bnd broj smotacu pljugu i trolat budale po balkanskim portalima, ne bojim se ni konja ni magarca ni sumo borca kruteebo haha

Alex
4 godine prije

Ništa ne brlnite… sekiracija će vam još više smanjit broj. 😂😂😂

Abe Tse deja-vu
4 godine prije

Eto nestat ćemo i dis’ onda??

Buco
4 godine prije

Manipulacije sa brojkama u medijima su ogromne. Prica se o 200-300 tisuca koji su odselili izvan HR, dok je pravi broj odavno presao 1 milijun. Cak je i Macron nedavno rekao Vucicu: ” Ne zurite sa ulaskom u EU, da ne bi kao Hrvati osti bez cetvertine stanovnistva.”

Lucija
4 godine prije

“Treba razmisliti, ponuditi opciju da ti ljudi ostanu u delovima Srbije koji su pusti”.
Brankica Janković
webtribune

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI