fbpx

Uz blagoslov EU demokršćana sirijska “umjerena oporba” ubija kršćansku djecu

Devastirana crkva u Siriji

Takozvani “umjereni pobunjenici” iz Istočne Goute su odavno trebali biti uništeni, jer su u tom području istočno od Damaska aktivne islamističke terorističke skupine Al-Nusra Front, koji predvodi koaliciju Hayat Tahrir Al-Sham, teroristi Faylaq Al-Rahmana, Jaish Al-Islam koji se stopio sa skupinom Ahrar Al-Sham i druge manje skupine bivše “Slobodne sirijske vojske”, koje nemaju nikakvoj utjecaja na području kojeg navodno nadziru i silom moraju slušati zapovijedi terorističkih vođa koji vladaju tim područjem.

Međutim, sirijska vlada se još nije odlučila na vojnu kampanju zbog stotina tisuća civila u gusto naseljenom području i drži teroristički enklavu u okruženju, trudeći se da ograničenim vojnim operacijama umanji štetu.

Terorističke skupine iz Istočne Goute koriste ovu situaciju i redovito granatiraju civilne četvrti Damaska, najčešće područje šiitskog svetišta Sayyidah Zaynab, gdje živi oko 150 000 ljudi, uglavnom šita, te kršćanske četvrti, ali ne samo. Na meti su i zgrada ruskog veleposlanstva i drugi važni objekti u gradu.

Kako prenosi državna agencija SANA, teroristi iz Istočne Goute su 22. siječnja granatirali kršćansku četvrt Bab Touma. U napadu u kojem je ispaljeno više projektila je ubijeno 9 civila, a ranjena je 21 osoba, od kojih su većina djeca i neka su u kritičnom stanju.

Također je prouzročena i materijalna šteta na javnim i privatnim dobrima, kada je više projektila palo na područja Al-Qass’a i Al-Shaghoura, potvrdilo je zapovjedništvo lokalne policije.

Kao odgovor na terorističke napade, vladine postrojbe su provele precizne napade na područja iz kojih su teroristi gađali kršćansku četvrt u Damasku.

Vijest o ovom napadu nije prenijela gotovo nijedna zapad agencija, osim nekih manjih kršćanskih portala koji prate rat i situaciju u kojoj su se našli sirijski kršćani.

Apostolski nuncij u Damasku – Granate  koje padaju u Stari grad odnose žrtve među kršćanima

“Sirijski sukob još uvijek u tijeku i put za postizanje stabilnog i trajnog mira je još uvijek jako dug. U nekim dijelovima zemlje se nasilje smanjilo i situacija se čini se mirnijom, dok se u drugima događaju uznemirujuće stvari”, za Asia News je izjavio kardinal Mario Zenari, apostolski nuncij u Damasku, komentirajući granatiranja sirijske prijestolnice koja uzrokuju smrti i teške ozljede, čak i unutar kršćanske zajednice.

U granatiranju kršćanskih četvrti Bab Touma i Al-Shaghour su teroristi iz Istočne Goute ubili devet civila, od kojih osam kršćana. Među njima je bila i djevojka Rita Nidal Al-Eid (17), još dva tinejdžera i trogodišnji dječak. 21 osoba je ranjena, iako bi se brojka sljedećih sati mogla povećati, rekla je lokalna policija odmah po primitku vijesti o posljedicama granatiranja.

Projektili su precizno gađali nekoliko palača i mjesta štovanja, što je nanijelo štetu nekim crkvama, što se već dogodilo posljednjih tjedana. Prema nekim procjenama je u šest godina bombardiranja i minobacačkih granata u glavnom gradu ubijeno 7000 ljudi, a ranjeno je njih najmanje 21 tisuća.

“Jučer sam prolazio slučajno blizu francuske bolnice. Poslijepodne sam vidio ranjene ljude i krv posvuda, što je na mene ostavilo jak dojam. Prevozili su se ranjenici iz starog grada Damaska, gdje su prethodno pali ispaljeni projektili. Vidio sam na desetke ranjenih, a točan broj mrtvih još nitko ne zna. Među stradalima su bili i učenici koji su u to vrijeme napustili kršćanske škole”, izjavio je za Asia News apostolski nuncij u Damasku, kardinal Mario Zenari.

Prema kardinalu je posljednjih nekoliko tjedana situacija u Damasku sve kritičnija, prije svega zbog minobacačkih i raketnih napada na civilne četvrti.

“U prošlosti se prijestolnica mogla smatrati mirnijom. No, odnedavno su se granatiranja značajno povećala i mete su uglavnom civili i bogomolje. Čak i ranije je bilo minobacačkih napada, ali manje. Sada ponovo eskalira sukob kojem kao da je cilj uništiti kršćansku zajednicu glavnog grada. Za sada ne razumijemo gađaju li kršćane namjerno ili su slučajno ispalili projektile na ove četvrti. Ne smijemo izvlačiti brzoplete zaključke”, dodao je kardinal Mario Zenari u izjavi za Asia News.

FOTO – Rita Nidal Al-Eid (17), žrtva terorističkog napada 22. siječnja u Damasku

Rita Nidal Al-Eid 17

Rita Nidal Al-Eid

Nakon što je dovedena i bolnicu, mlada Christine Horani, koja je izlazila iz škole i ranjena je u terorističkom napadu, ostala je bez noge. Vijest je na portalu Ora pro Siria, koji se od početka rata bavi problemima s kojima se suočavaju sirijski kršćani, objavio Beiro Al-Kouri.

“Želio bih uputiti poseban zahtjev koji dolazi iz srca i iz moje duše svim mojim prijateljima i rođacima da se mole za moju nećakinju, kćerku moje sestre, Christinu Horani. Molite Gospodina da ozdravi i da se oporavi od posljedica strašnog ranjavanja u nogu projektilima koji su gađali područje Bab Touma u Damasku, dok je izlazila iz škole.

Također vas pitam da se molite za njenog dobrog prijatelja Pascala Al-Khalila, koji je također ranjen uz nju i tražim Božju milost za dušu njene prijateljice  Rite Nidal Al-Eid, koja je ubijena jučer i za sve mučenike ove strašne tragedije”, napisao je Beiro Al-Kouri, ujak Christine Horani.

Kršćani u Siriji imaju svoje naoružane kršćanske milicije samo na sjeveroistoku Sirije, dok su na području pod kontrolom vlade integrirani u sirijsku vojsku. Stoljećima godina nije zabilježen ni približno sličan progon kršćanske zajednice kakvom svjedočimo danas.

Tijekom 2013. su nadljudskim naporima Dolinu kršćana i gradove Maaloula, Yaroud, Sadad i Al-Nabk od islamističkih terorističkih skupina obranili borci libanonskog Hezbollaha i sirijske vojske, koja je u to vrijeme bila u očajnoj situaciji.

U međuvremenu takozvani “demokršćanski” čelnici, koji u europskim zemljama obnašaju najviše dužnosti, pružaju punu podršku teroristima Istočne Goute i nijednom izjavom ili odlukom se nisu dotaknuli problema sirijskih kršćana, koji su odavno svjesni da jedinu zaštitu imaju u sirijskoj vladi i vojsci i njihovim saveznicima.

FOTO – Christine Horani, ranjena u terorističkom napadu i spašena amputacijom noge u bolnici u Damasku

Christine Horani

Christine Horani

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
35 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Dobro,od demohrićanskih govana ne treba ništa ni očekivati ,znamo kome služe.Šta u međuvremenu rade pizduni u vatikanu i carigradskoj patrijasiji.Čujemo li njihov glas ?Ne.A i ovaj levat M.Zenari nije načisto stim šta se hrišćanima spremalo u Siriji.Šest god.mu je trebalo i još nije siguran jesu li ovo planski napadi i izolovani incidenti.Gdje je sada onaj kozojeb@burt koji kaže da je Hezbolah teroristička organizacija,taj isti Hezbolah koji je spasio desetine hiljada hrišćana,dobro,on to neće saznati jer mu je mozak opran od strane proterorističkih glasila tipa aldzazire i indeksa.Kag se samo sjetim videa i slika kada sahranjuju hrićane a škrinje prekrivene sirijskim zastavama i kada vojnik Hezbollaha kupi ostatke razbijenih ikona i kipa Majke Božije.Bašar Asad i Nasarlah su jedini pravi zaštitnici hrišćana na B.I.Niko drugi.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Ne laprdaj majke ti – Vatikan je jedna od rijetkih institucija u Europi koja pruža podršku kršćanima na Bliskom istoku. Zato i radi tajna diplomacija između nje i Moskve. Zar od Plenkyja i Debeloguze Trilaterale očekuješ nešto? Evo Anemični je poklonio Satanyahuu danas pola milijarde USD za izraelske (čitaj: američke) kanturine. Em se dobio financijski vjetar u leđa za tu genocidnu cio-naci politiku, em Hazari ne trebaju odlagališta otpada.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  palermo

Ma,stvarno..vidi ,majke ti!!Tajna vatikanska diplomatija??Rezultati te “” diplomatije”” su itekako vidljivi.Koliko ono protjeranih i poklanih od Egipta do Basre???TrebaI’ tačna cifra?!Aj’ vozdra!!!Tratiš mi vrijeme.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  palermo

Palermo
Promasija si ceo futbal.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Nije, ali nitko nema i ne želi znati . Pa što uopće radi vatikanski ambasador u Damasku? To bi bio nuncij. Koliko znam, samo nekoliko zemalja ima svoje ambasadore tamo. Dakle? Uostalom napisao sam gore, da se ne ponavljam. Pozdrav

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  palermo

Vatikanska vanjska politika inače može poslužit kao moralno-etička vertikala…lol

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ovdje bih te ispravio. Papa se nikada nije odredio ni za jednu stranu u ratu, jer je to politika vatikana, osim što je ISIL nazvao zlom. Ali ako čitaš neslužbeno vatikanski tjednik Famiglia Cristiana ili agenciju Fides vatikana, vidjet ćeš koliko dovro govore o Assadu i imaju isparavn pristup. Ok, kažu hvala Bogu na ljudima koji su obranili Malaoulu, a zna se da je to bio Hezbollah .Ili sama izjava nuncija, a to je ambasador Vatikana u Damasku, što ti govori. da Vatikan priznaje Assada za predsjednika, jer bi povukao nunicija u suprotnom slučaju.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Laki,sve to što oni rade i u Damasku i van je da prostiš; sviranje kurc*..

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@Tadmur P- A što bi trebao Vatikan poslati specijalce?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Piretis

Pitaj Franju ,ne mene.Sad bi se ja trebao natezati ovdje sa vama?!Ne pada mi na pamet.Pretjeruješ bez veze ,uozbilji se.Ponavljam još jednom i više ne ; kur..nisu mrdnuli da spase narod.Niko me neće uvrjeriti da nisu mogli više.Vidim kopa vas Vatikan a ja jednako osuđujem i one moje iz carigrada i Moskve.Pusti deklarativne osude.Više oni vole saudijske dolare od sirijskih svetinja i naroda.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@Tadmur P. Meni je jasno da svatko zna koga treba a koga ne staviti u nacionalnu reprezentaciju, i koju taktiku primijeniti. Ali ni nije jasno kako potpuni laik može znati što je trebao reći kardinal ili patrijarh.
A govorili su. Druga je stvar što ovo nije XI nego XXI stoljeće i ne šalju se više križarske bojne.
Rat u Siriji nisu ni zamislili ni počeli muslimani, kršćani, judaisti, nego političari kojima je potpuno svejedno preko čijih će leševa ostvariti ciljeve.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis,nikakve krstaske brigade ne treba slati,ja to nisam napisao.Zar ama baš nikakav uticaj na politicare nama ta crkvena ekipa.Njihova nebriga prema tim ljudima meni kao vjerniku smeta.Sada je kasno a moglo se učiniti nešto,kako počnu drečati na sva usta kada se njih takne?

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@Tadmur P.- E, tu se konačno slažem s tobom. Ne, nikakav utjecaj crkve nemaju na politiku, posebno ne na tzv. demokršćane.
A kad se sjetim ratova na našim prostorima nekako mi je i drago da nemaju veći utjecaj. Sjetim se onog svrstavanja na jednu stranu, sotonizacije druge, blagoslovljavanja topova, miješanja u politiku pa mješanja u sve i svašta uključujući zabadanje nosa u spavaće sobe vjernika i nevjernika.

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Piretis

a sto da ne…ili mislis da ih nema?

Običan tip
Gost
Običan tip
2 godine prije
Reply to  Piretis

Ne bi bilo zgorega da se tamo pojavi Švicarska garda!

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Pitam se samo zasto prosjecna europska purica za kljukanje informacijama ne zna nista o stradavanju Krscana u tom podrucji , barem u danasnjem vremenu ako vec ne povijesno, ili Kopta u Egiptu, ili Yazida, ili Yemenaca, ili o Armenskom genocidu ili…. zato znamo sve o jadnim ljudima koji su pobjegli od rata u Alziru, Maroku, Bangladesu, Pakistanu…te o iscrpljenim zenama i djeci velikom vecinom u liku pastuha ili zdrebaca 18-35 godina …. itd itd, o maloljetnim izbjeglicama kojima Europa ipak ne odgovara pa naglo preskoce u 20, 30, 40 godina starosti…. itd

Sanel Omerasević
Gost
Sanel Omerasević
2 godine prije
Reply to  Ana

Pričate o Evropskoj vrijednosti a gledate koliko je ubijeno kršćanske djece u Siriji iako dobro znate koliko je stradalo muslimanske djece u granatiranju od strane vladinih diktatorskih snaga na čelu Assadom. Takođe su stradali od Ruskog bombardovanja. Zapitate li se ko je napravio sve te grupe tamo u Siriji.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Od Soroševih plaćenika (eto on je tobože u sukobu sa Satanyahuom) ne treba ništa niti očekivati. A to što SAA nije u stanju voditi pravu kampanju niti na dvije fronte, pa tako čak i iz tog samo naizgled okruženja Istočne Ghoute umjereni kanibali gađaju Damask kadgod se sjete – to je neka druga priča.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Sve će im se to obilno naplatiti…

davor
Gost
davor
2 godine prije

Još jednom ću to napisati, članak koji tražim na tipa Glas Koncila nađem na Logično. Neću reć da su ovi sa Glasa Koncila neinformirani ili smećari (ili nedaj Bože nešto gore) ali bolna traumatična po kršćane činjenica da svaki relevantan krsćanski list ili glasilo prešućuje ili ignorira svu pogubnost besmislenog podržavanja ratova izraelskog režima na bliskom istoku. Sramite se vi tobože katolički kršćanski novinari i slijepi gluhonijemi intelektualci, vi niste kršćani vi ste otpad.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  davor

Pratiš li Glas Koncila?
Ili možda očekuješ da se Glas Koncila i Hazu citiraju na htv kao uvažene udruge “Centar za mirovne studije” i “Kontra”.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Što se tiče refleksije o Siriji i Libiji i izbjegličkoj krizi hrvatski katolički intelektualci su nijemi oličeni hodajući grobovi, da parafraziram jednog znamenitog istinoljubivog židova iz cca 30-e godine naše ere. A mnogi će im prišiti da su takvi i što se tiče mnogočega drugog pogotovo domaćih pitanja, pa tek onda ako i nađu intelektualne hrabrosti za međunarodna pitanja nemaju više uporišta ni energije za kršćansku hrabrost suočenja sa istinoljubivošću.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  davor

Da su SAMO katolički intelektualci “oličeni grobovi” ovo bi bila Švicarska. ( Ovdje ne mislim na današnju Švicarsku nego na Švicarsku u narodskoj predodžbi).
Da se ne zamaramo bliskim primjerima pogledajmo samo “oličene grobove” koji sjede u Briselu, Berilinu i Parizu.
Prema njima je jedan Trump “svježa krv”.
S obzirom na to da “oličenih grobova” ima više nego u vrijeme “istinoljubivog Židova” možemo očekivati da će se povijest ponoviti.
Ili
“Narodi koji ne uče od svoje povijesti osuđeni su da je ponove”

1.komentar
Gost
1.komentar
2 godine prije

Mozda se ponavljam, ali vredi pogledati.Sirija samo nekoliko godina od pocetka rata…
https://www.youtube.com/watch?v=N8sW81NxFus

vjaceslav
Gost
vjaceslav
2 godine prije

ne mislim da je to mrsko hrvatskim “antifašistima”

taKi
Gost
taKi
2 godine prije

Granate ne biraju po religiji. Ginu svi pa i hriscani.Sad treba vise zalit hriscane od drugi zrtava?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  taKi

Nije to ni rečeno. nego tko brani, a tko zaboravlja kršćane. Pročitaj malo, jer u tekstu lijepo piše tko ih brani, a tko ih je prepustio klanju.

zvonimir
Gost
zvonimir
2 godine prije

horani ‘ pa to je naša…rip

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije
Reply to  zvonimir

E moj Zvone, ovo je jadno da ne može biti jadnije. Ove druge žrtve nisu “naše”???
Tuga i jad od komentara.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
2 godine prije

Treba o ovome pričati da bi se raširio glas u javnosti. Jer ipak javnost kontrolira političare.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Neće se raširiti glas.Proslo šest godina i proliveno toliko krvi ,toliko devastiranih vjerskih objekata koji su tu bili vijekovima.Oni koji trebaju širiti glas ćute zato što su smeće ,smeće koje je plaćeno parama od onih koji sponzorišu koljače.Nemoj biti naivan druže.

cool
Gost
cool
2 godine prije

Koje lijepe djevojke!!! Strašno!!!

Internet je velik I poucan. Tv I novine off
Gost
Internet je velik I poucan. Tv I novine off
2 godine prije

Sotona drzi novine pa zasto bi sto objavili ako se ruše crkve I kolju krsčani . Sotona zeli uzas I novac.

Sanel Omerasević
Gost
Sanel Omerasević
2 godine prije

Da li se kolju krsčani ili muslimani.

Internet je velik I poucan. Tv I novine off
Gost
Internet je velik I poucan. Tv I novine off
2 godine prije

Novine I tv uglavnom sute o zaklanim, silovanim krscanima. Sasvim slucajno.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik