Uz blagoslov EU demokršćana sirijska “umjerena oporba” ubija kršćansku djecu

Devastirana crkva u Siriji
34 komentara

Takozvani “umjereni pobunjenici” iz Istočne Goute su odavno trebali biti uništeni, jer su u tom području istočno od Damaska aktivne islamističke terorističke skupine Al-Nusra Front, koji predvodi koaliciju Hayat Tahrir Al-Sham, teroristi Faylaq Al-Rahmana, Jaish Al-Islam koji se stopio sa skupinom Ahrar Al-Sham i druge manje skupine bivše “Slobodne sirijske vojske”, koje nemaju nikakvoj utjecaja na području kojeg navodno nadziru i silom moraju slušati zapovijedi terorističkih vođa koji vladaju tim područjem.

Međutim, sirijska vlada se još nije odlučila na vojnu kampanju zbog stotina tisuća civila u gusto naseljenom području i drži teroristički enklavu u okruženju, trudeći se da ograničenim vojnim operacijama umanji štetu.

Terorističke skupine iz Istočne Goute koriste ovu situaciju i redovito granatiraju civilne četvrti Damaska, najčešće područje šiitskog svetišta Sayyidah Zaynab, gdje živi oko 150 000 ljudi, uglavnom šita, te kršćanske četvrti, ali ne samo. Na meti su i zgrada ruskog veleposlanstva i drugi važni objekti u gradu.

Kako prenosi državna agencija SANA, teroristi iz Istočne Goute su 22. siječnja granatirali kršćansku četvrt Bab Touma. U napadu u kojem je ispaljeno više projektila je ubijeno 9 civila, a ranjena je 21 osoba, od kojih su većina djeca i neka su u kritičnom stanju.

Također je prouzročena i materijalna šteta na javnim i privatnim dobrima, kada je više projektila palo na područja Al-Qass’a i Al-Shaghoura, potvrdilo je zapovjedništvo lokalne policije.

Kao odgovor na terorističke napade, vladine postrojbe su provele precizne napade na područja iz kojih su teroristi gađali kršćansku četvrt u Damasku.

Vijest o ovom napadu nije prenijela gotovo nijedna zapad agencija, osim nekih manjih kršćanskih portala koji prate rat i situaciju u kojoj su se našli sirijski kršćani.

Apostolski nuncij u Damasku – Granate  koje padaju u Stari grad odnose žrtve među kršćanima

“Sirijski sukob još uvijek u tijeku i put za postizanje stabilnog i trajnog mira je još uvijek jako dug. U nekim dijelovima zemlje se nasilje smanjilo i situacija se čini se mirnijom, dok se u drugima događaju uznemirujuće stvari”, za Asia News je izjavio kardinal Mario Zenari, apostolski nuncij u Damasku, komentirajući granatiranja sirijske prijestolnice koja uzrokuju smrti i teške ozljede, čak i unutar kršćanske zajednice.

U granatiranju kršćanskih četvrti Bab Touma i Al-Shaghour su teroristi iz Istočne Goute ubili devet civila, od kojih osam kršćana. Među njima je bila i djevojka Rita Nidal Al-Eid (17), još dva tinejdžera i trogodišnji dječak. 21 osoba je ranjena, iako bi se brojka sljedećih sati mogla povećati, rekla je lokalna policija odmah po primitku vijesti o posljedicama granatiranja.

Projektili su precizno gađali nekoliko palača i mjesta štovanja, što je nanijelo štetu nekim crkvama, što se već dogodilo posljednjih tjedana. Prema nekim procjenama je u šest godina bombardiranja i minobacačkih granata u glavnom gradu ubijeno 7000 ljudi, a ranjeno je njih najmanje 21 tisuća.

“Jučer sam prolazio slučajno blizu francuske bolnice. Poslijepodne sam vidio ranjene ljude i krv posvuda, što je na mene ostavilo jak dojam. Prevozili su se ranjenici iz starog grada Damaska, gdje su prethodno pali ispaljeni projektili. Vidio sam na desetke ranjenih, a točan broj mrtvih još nitko ne zna. Među stradalima su bili i učenici koji su u to vrijeme napustili kršćanske škole”, izjavio je za Asia News apostolski nuncij u Damasku, kardinal Mario Zenari.

Prema kardinalu je posljednjih nekoliko tjedana situacija u Damasku sve kritičnija, prije svega zbog minobacačkih i raketnih napada na civilne četvrti.

“U prošlosti se prijestolnica mogla smatrati mirnijom. No, odnedavno su se granatiranja značajno povećala i mete su uglavnom civili i bogomolje. Čak i ranije je bilo minobacačkih napada, ali manje. Sada ponovo eskalira sukob kojem kao da je cilj uništiti kršćansku zajednicu glavnog grada. Za sada ne razumijemo gađaju li kršćane namjerno ili su slučajno ispalili projektile na ove četvrti. Ne smijemo izvlačiti brzoplete zaključke”, dodao je kardinal Mario Zenari u izjavi za Asia News.

FOTO – Rita Nidal Al-Eid (17), žrtva terorističkog napada 22. siječnja u Damasku

Rita Nidal Al-Eid 17
Rita Nidal Al-Eid

Nakon što je dovedena i bolnicu, mlada Christine Horani, koja je izlazila iz škole i ranjena je u terorističkom napadu, ostala je bez noge. Vijest je na portalu Ora pro Siria, koji se od početka rata bavi problemima s kojima se suočavaju sirijski kršćani, objavio Beiro Al-Kouri.

“Želio bih uputiti poseban zahtjev koji dolazi iz srca i iz moje duše svim mojim prijateljima i rođacima da se mole za moju nećakinju, kćerku moje sestre, Christinu Horani. Molite Gospodina da ozdravi i da se oporavi od posljedica strašnog ranjavanja u nogu projektilima koji su gađali područje Bab Touma u Damasku, dok je izlazila iz škole.

Također vas pitam da se molite za njenog dobrog prijatelja Pascala Al-Khalila, koji je također ranjen uz nju i tražim Božju milost za dušu njene prijateljice  Rite Nidal Al-Eid, koja je ubijena jučer i za sve mučenike ove strašne tragedije”, napisao je Beiro Al-Kouri, ujak Christine Horani.

Kršćani u Siriji imaju svoje naoružane kršćanske milicije samo na sjeveroistoku Sirije, dok su na području pod kontrolom vlade integrirani u sirijsku vojsku. Stoljećima godina nije zabilježen ni približno sličan progon kršćanske zajednice kakvom svjedočimo danas.

Tijekom 2013. su nadljudskim naporima Dolinu kršćana i gradove Maaloula, Yaroud, Sadad i Al-Nabk od islamističkih terorističkih skupina obranili borci libanonskog Hezbollaha i sirijske vojske, koja je u to vrijeme bila u očajnoj situaciji.

U međuvremenu takozvani “demokršćanski” čelnici, koji u europskim zemljama obnašaju najviše dužnosti, pružaju punu podršku teroristima Istočne Goute i nijednom izjavom ili odlukom se nisu dotaknuli problema sirijskih kršćana, koji su odavno svjesni da jedinu zaštitu imaju u sirijskoj vladi i vojsci i njihovim saveznicima.

FOTO – Christine Horani, ranjena u terorističkom napadu i spašena amputacijom noge u bolnici u Damasku

Christine Horani
Christine Horani
devastacijaUmjerena oporba
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirović
6 godine prije

Dobro,od demohrićanskih govana ne treba ništa ni očekivati ,znamo kome služe.Šta u međuvremenu rade pizduni u vatikanu i carigradskoj patrijasiji.Čujemo li njihov glas ?Ne.A i ovaj levat M.Zenari nije načisto stim šta se hrišćanima spremalo u Siriji.Šest god.mu je trebalo i još nije siguran jesu li ovo planski napadi i izolovani incidenti.Gdje je sada onaj kozojeb@burt koji kaže da je Hezbolah teroristička organizacija,taj isti Hezbolah koji je spasio desetine hiljada hrišćana,dobro,on to neće saznati jer mu je mozak opran od strane proterorističkih glasila tipa aldzazire i indeksa.Kag se samo sjetim videa i slika kada sahranjuju hrićane a škrinje prekrivene sirijskim zastavama i kada vojnik Hezbollaha kupi ostatke razbijenih ikona i kipa Majke Božije.Bašar Asad i Nasarlah su jedini pravi zaštitnici hrišćana na B.I.Niko drugi.

Ana
6 godine prije

Pitam se samo zasto prosjecna europska purica za kljukanje informacijama ne zna nista o stradavanju Krscana u tom podrucji , barem u danasnjem vremenu ako vec ne povijesno, ili Kopta u Egiptu, ili Yazida, ili Yemenaca, ili o Armenskom genocidu ili…. zato znamo sve o jadnim ljudima koji su pobjegli od rata u Alziru, Maroku, Bangladesu, Pakistanu…te o iscrpljenim zenama i djeci velikom vecinom u liku pastuha ili zdrebaca 18-35 godina …. itd itd, o maloljetnim izbjeglicama kojima Europa ipak ne odgovara pa naglo preskoce u 20, 30, 40 godina starosti…. itd

palermo
6 godine prije

Od Soroševih plaćenika (eto on je tobože u sukobu sa Satanyahuom) ne treba ništa niti očekivati. A to što SAA nije u stanju voditi pravu kampanju niti na dvije fronte, pa tako čak i iz tog samo naizgled okruženja Istočne Ghoute umjereni kanibali gađaju Damask kadgod se sjete – to je neka druga priča.

Zvrk
6 godine prije

Sve će im se to obilno naplatiti…

davor
6 godine prije

Još jednom ću to napisati, članak koji tražim na tipa Glas Koncila nađem na Logično. Neću reć da su ovi sa Glasa Koncila neinformirani ili smećari (ili nedaj Bože nešto gore) ali bolna traumatična po kršćane činjenica da svaki relevantan krsćanski list ili glasilo prešućuje ili ignorira svu pogubnost besmislenog podržavanja ratova izraelskog režima na bliskom istoku. Sramite se vi tobože katolički kršćanski novinari i slijepi gluhonijemi intelektualci, vi niste kršćani vi ste otpad.

davor
6 godine prije

Što se tiče refleksije o Siriji i Libiji i izbjegličkoj krizi hrvatski katolički intelektualci su nijemi oličeni hodajući grobovi, da parafraziram jednog znamenitog istinoljubivog židova iz cca 30-e godine naše ere. A mnogi će im prišiti da su takvi i što se tiče mnogočega drugog pogotovo domaćih pitanja, pa tek onda ako i nađu intelektualne hrabrosti za međunarodna pitanja nemaju više uporišta ni energije za kršćansku hrabrost suočenja sa istinoljubivošću.

1.komentar
6 godine prije

Mozda se ponavljam, ali vredi pogledati.Sirija samo nekoliko godina od pocetka rata…
https://www.youtube.com/watch?v=N8sW81NxFus

vjaceslav
6 godine prije

ne mislim da je to mrsko hrvatskim “antifašistima”

taKi
6 godine prije

Granate ne biraju po religiji. Ginu svi pa i hriscani.Sad treba vise zalit hriscane od drugi zrtava?

zvonimir
6 godine prije

horani ‘ pa to je naša…rip

čitatelj portala
6 godine prije

Treba o ovome pričati da bi se raširio glas u javnosti. Jer ipak javnost kontrolira političare.

cool
6 godine prije

Koje lijepe djevojke!!! Strašno!!!

Internet je velik I poucan. Tv I novine off
6 godine prije

Sotona drzi novine pa zasto bi sto objavili ako se ruše crkve I kolju krsčani . Sotona zeli uzas I novac.

Internet je velik I poucan. Tv I novine off
6 godine prije

Novine I tv uglavnom sute o zaklanim, silovanim krscanima. Sasvim slucajno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI