Bloomberg: Saudijska Arabija odustala od svrgavanja Assada

saud
9 komentara

Saudijska Arabija je zbog ruskih uspjeha u Siriji i želje da spriječi jačanje utjecaja Irana još jedna zemlja koja je odustala od čvrstog stava da predsjednik Bashar Al-Assad mora otići s vlasti, piše Bloomberg.

Izdanje prenosi kako je u kolovozu Saudijska Arabija održala sastanak s različitih frakcijama ”sirijske oporbe”. Bloomberg javlja kako je na tom sastanku Rijad navodno inzistirao da tvrdolinijaši protiv Assada postignu  sporazum s umjerenom opozicijom i da ne inzistiraju odlasku sirijskog predsjednika.

U narednim danima se u Moskvi očekuje posjet kralja Saudijske Arabije, Salmana, a zatim bi Rijad trebao posjetiti ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Pomak u politici Saudijske Arabije bi mogao biti još jedan udarac za sirijsku oporbu, koja već dvije godine gleda kako Assad, uz pomoć ruskog zrakoplovstva i saveznika, vraća kontrolu u zemlji.

”Saudijci su sada svjesni da je Rusija vjerojatno jedina zemlja koja je u stanju riješiti sirijski sukob i više nemaju ništa protiv toga da na vlasti ostane režim Bashara Al-Assada”, rekao je voditelj Odjela za obranu i sigurnosne studije Centra Perzijskog zaljeva Mustafa Alani.

Jedan od motiva približavanja Moskvi je i želja Rijada da se suprotstavi usponu Irana.

Prema Mustafi Alaniju, za Rijad nije problem Bashar Al-Assad, nego pitanje hoće li Iranci ostati u Siriji.

U isto vrijeme, kažu stručnjaci, Sjedinjene Američke Države i Izrael također inzistiraju da Moskva uloži više napora da se oslabi iranski utjecaj u Siriji.

Nedavno su iz Sjedinjenih Američkih Država odbili podržati ”umjerena oporbu”, a odluku su pravdali činjenicom da ”umjerena oporba” više ne postoji.

To se dogodilo nakon što se SAD i međunarodna koalicija koju predvode američke snage tražili od skupina ”umjerene oporbe” da svoje napore usmjeri u borbu protiv terorista ”Islamske države”, a ne protiv sirijske vlade, što su zapovjednici islamističkih skupina uglavnom odbili.

bloombergIslamska državasirijska oporbasirijska opozicijaUmjerena oporba
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hari1
6 godine prije

Neuvjerljivo tumačenje. Saudijska Arabija (te SAD i ostali) nisu odustali nego moraju mijenjati taktiku zbog očekivanog sigurnog poraza njihovih partnera u Siriji. Zgodno je uočiti koliko vrijedi njihova potpora: dok imaš uspjeha dobar si, u suprotnom te ostavljaju na cjedilu i “peru ruke”.

Osoba C
6 godine prije

Da nisu zinuli na Siriju, Iran im ne bi došao u susjedstvo.
A i u Jemenu će loše proći.
Dečki se zaigrali pa se prekombinirali.

Chico
6 godine prije

Kako su se saudijski zeznuli,htjeli svrgnut Assada,proširit svoj uticaj u regiji,a šta su sad dobili.Dobili su još snažnijeg Assada,dobili su proširen uticaj Irana i vojno i političko,a saudijski uticaj u Siriji je sveden na nulu.Nadam se da će tako proći i u Jemenu!!

HEKPCT
6 godine prije

Čuj saudijska arabija 🙂
Pustinja 🙂
I oni nešto uvjetuju? 🙂
Za krepat 🙂

Borac2
6 godine prije

Nebitno sta misle prestavnici pedofilsko-drogeraskog kraljestva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI