Sirijska vojska pokrenula dugo očekivanu kampanju protiv terorista u Idlibu (VIDEO)

44 komentara

Jučer je sirijska vojska pokrenula dugo najavljivanu protuterorističku kampanju u Idlibu. Nakon nekoliko tjedana bombardiranja i zračnih udara, koje je uz sirijsko provodilo i rusko zrakoplovstvo, vojne infrastrukture islamističkih skupina na jugu Idliba i sjeverno od grada Hame, pokrenuta je kopnena ofenziva. Prva na udaru se našla islamistička skupina Jaish Al-Izza, povezana sa sirijskom Al-Qaedom, koja se do poslijepodnevnih sati povukla iz nekoliko naselja i velikog područja Tell Ottmana u širem području grada Kafr Nabudah.

Jučer ujutro, 6. svibnja, sirijska vojska i njezini saveznici su započeli ofenzivnu operaciju razbijanja militanata u sjeverozapadnom dijelu pokrajine Hama. Prema lokalnim izvorima, vojska je oslobodila sela Al-Bana, Al-Janabira i Tell Ottman i sukobila se s teroristima u Mughayru. Glavno uporište terorista u tom području je grad Kafr Nabudah.

VIDEO – Pojašnjenje ofenzive s prikladnim kartama operacije u tijeku

Dana 3. svibnja je sirijska vojska u blizini kontaktne linije rasporedila barem dva termobarička raketna bacača TOS-1A.

Ruska vojska je 4. svibnja dala izjavu u kojoj se navodi da militantne skupine na čelu s Hayatom Tahirom Al-Shamom rade na stvaranju velike napadačke skupine u južnom Idlibu. Prema riječima ruskih vojnih zapovjednika u Siriji, stvorena je stvarna prijetnja da bi teroristi ovu skupinu mogli upotrijebiti za napad na vladine položaje. Operacija 6. svibnja mogla bi biti odgovor na ovu prijetnju, prenose ruski izvori.

VIDEO – Uništenje zapovjednog sjedišta Al-Nusra Fronta uoči napada

Na početku su sirijske trupe uspjele uhvatiti dva naselja na tom području nakon teškog artiljerijskog i raketnog bombardovanja, kao i intenzivnog zračnog bombardiranja ruskih i sirijskih borbenih zrakoplova. Nova ofenziva koju je pokrenula sirijska vojska i saveznici ima za cilj preuzeti potpunu kontrolu nad zonom de-eskalacije sukoba koja obuhvaća različita područja u pokrajinama Hama i Idlib. Nije jasno je li riječ o ograničenoj kampanji oslobađanja južnog Idliba ili će se operacije proširiti na ostala područja.

Ovo se pitanje otvorilo istovremenim pokreće teškim artiljerijskim i raketnim napadima na položaje terorista diljem sjeverne pokrajine Latakija.

Golan-1000
FOTO: raketni lanser “Golan-1000”

Prema lokalnim izvorima i objavljenim snimkama, vojnici sirijske 4. divizije stacionirane u sjevernoj Latakiji započeli su teška raketna i artiljerijska granatiranja skupine Hayat Tahrir Al-Sham u području planine Kabani i okolici, što je dio priprema za pokretanje nove kopnene ofenzive na tom području. Agencija Muraselon News, koja ima ratne dopisnike  na terenu, kaže kako je sirijska vojska započela je svoju dugo očekivanu kopnenu ofenzivu u sjevernoj Siriji kojoj je cilj osloboditi zonu de-eskalacije koja se širi između provincija Latakia, Hama i Idlib.

Objavljen je i video koji prikazuje raketne bacače ” Golan” 4. divizije, koji su lansirali projektile na položaje sirijske Al-Qaede na vrhu planine Kabani na sjeveru Latakije.

VIDEO – Baražna vatra sirijske vojske na položaje terorista u Latakiji

 

 

ISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DCE
4 godine prije

An SyAAF Intelligence Officer received this message today from a civilian in Idlib:

“How are you brother? Wish you and your family a blessed Ramadan. The warehouse I told you about was hit today, thank you.”

Remember people, Idlib is not terrorism, the people of Idlib are not terrorists, they live under terrorist-occupation, Idlib is occupied by terrorism; and will be liberated.

Our salutes and regards to the people of Idlib, and to SAA’s artillery regiments.

Syrian Arab Army

Ante
4 godine prije

Želim sreću Sirijskoj vojsci i saveznicima u oslobađanju zemlje.

Kile
4 godine prije

Bio je veliki raketni napad na rusku bazu Khmeimim to ste zaboravili prenijet, mislim da sad tek slijedi masovna ofenziva, nema zaustavljanja

alfa33
4 godine prije

Nešto se pokrenulo,sad ovisi koliko će daleko ići,a ove termobaričke oduzimaju dah, doslovno….

Laki Topalović
4 godine prije

Nažalost nas znatiželjnih 🙂 nećemo ništa znati dok se ne bude vidjelo na terenu. Nije isključeno da dođu do “turskog dijela” (uvjetno rečeno, naravno) Afrina i onda se zaustave a da Turci ipak pomlate Nusru, jer je i njima svega preko glave. ne služe im ničemu, neće da idu na Kurde, tako da je sve moguće, a mi ne možemo znati planove.

FATIH
4 godine prije

SAMO NAPRIJED.
NEK JE SA SRECOM!!!!!

burt
4 godine prije

grad Idlib i sjeverni dio ostaju sigurno u turskom dijelu Sirije, nitko se ne želi reintegrirat u Assadovu vlast, SAA nema kapaciteta da osvoji cijeli Idlib i zato se bez kopnene vojske Rusa, Kineza i Iranaca ne može ništa napravit protiv 50000 branitelja Idliba

fenix
4 godine prije

Prekuce su Rusi proveli preko 200 zračnih udara ne izvode se toliki vazdusni udari bez razloga. Jučer je SAA pokrenula ofenzivu i zauzela 3 gradića na sjeveru Hame ali nisu upotrebljene ni približne snage koje su dovucene mislim da je ovo trenutno samo ograničeni udari da se ispita gdje su teroristi najtvrdji. I danas Rusi izvode masivne zračne udare i to sa zrakoplovima Su35 i Su34 znaci nema sale. Teroristi ponovo dvaput napali Rusku bazu ja mislim da ce poslije toga definitivno uslijediti ofenziva.

eorigvewibgvwergvergvergzsr
4 godine prije

Sirija je izgubljena i uništena, nit će smjeti osobađati Idlib a ni ono što drže Kurdi. Od onog što su poklonili kurdima će napraviti veliki Kurdistan, zajedno sa iračkim i turskim dijelom, kad za to dođe vrijeme. A ovo u Idlibu će im biti rasadnik za sijanje đihadiciovehabibojsa po svijetu gdje se ukaže prilika za destabilizaciju.

Ivi.tz
4 godine prije

Sve krvoloke potamiti bez milosti…Živjela SIRIJA…

Deno
4 godine prije

Sada kad očiste 20km de-eskalaciske zone onda treba pomaknut zonu još 20km u unutrašnjost

Majk Majers
4 godine prije

Onda smrt i nama?!

Tomica
4 godine prije

Samo naprijed, oštro i surovo! Ako ima snage, neka tjeraju do granice.

alija nusrić
4 godine prije

zašto im ne naprave koridor za povlačenje ? puno će bit manje krvi sa obe strane i bolje ih pustit da misle da su prošli lišo pa ih uhvatit na osami…,al nusra je jedan od “pobjednika” ovog rata iako su na krivoj strani pokazali su hrabrost i maštovitost a njihova oružja će se još dugo proučavat i pokazivat okolo a ni zločini im nisu neki prema ostalima ,nikad nisu namjerno ubijali i ponižavali civile ko ostali osim u par sumljivih slučajeva

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI