fbpx

Sirijska vojska je na vratima Maarat Al-Numana – „Oporba“ traži opće primirje

sirijska vojska

Nakon što su sinoć zauzele naselje Tal Manis istočno od Maarat Al-Numana, sirijske snage su se našle pred vratima strateški važnog grada na prometnici m5 koja povezuje Hamu i Aleppo i spaja sve velike gradove s gospodarskom prijestolnicom i drugim po veličini gradom u Siriji.

Sinoć u 20:00 po lokalnom vremenu, internetske stranice takozvane „sirijske opozicije“ su izvijestile da su „režimske snage, podržane Rusima, došle su do vrata Maarat Al-Numana i stigle do prigradskog naselja Wadi Al-Dayfa“.

Na snimkama koje je objavila državna agencija SANA, vidi se da je sirijska vojska cijelu noć iz višecijevnih raketnih sustava i zastrašujućih sustava „Golan-1000“, koje je SAA razvila na platformi tenka T-72, gađala položaje terorista istočno od linije fronte od Aleppa na sjeveru sve do Khan Shaykuna na jugu Idliba.

Sirijska oporba“ traži primirje

Takozvana „sirijska oporba“, koja je počela napade na položaje sirijske vojske i granatiranje Aleppa, sada se nada da će se sve strane držati „primirja u Idlibu“, rekao je za RIA Novosti Kassem Al-Khatib, član sirijskog ustavnog odbora iz redova „oporbe“.

Prema njegovim riječima, oporba podržava zahtjeve za potpunim povlačenjem terorističkih skupina iz provincije Idlib i borbu protiv njih, ali riječi „političkog krila“ nikako da slijede djela zapovjednika na terenu, koji se i dalje bore pod zastavom sirijske Al-Qaede.

“Sada je Idlibi u histerija, želimo da se sve strane pridržavaju primirja”, rekao je Kassem Al-Khatib, ali je malo vjerojatno da će se SAA povući s položaja iz kojih može ući u Maarat Al-Numan.

Napomenuo je da se oporba nada “pokretanju rada ustavnog odbora”, a to je “inicijativa Ruske Federacije”.

“Držimo se ideje o dovršenju ovog procesa, ustavnog odbora, tak oda može početi politički proces rješenja krize” napomenuo je Al-Khatib.

Turska usmeno osuđuje ofenzivu, ali je još uvijek aktivno ne sprečava. Dva turska promatračka mjesta na području Moreka i Sirmana su već dugo u pozadini sirijskih trupa. Još jedno tursko promatračko mjesto se trenutno nalazi  u ofenzivnoj zoni sirijske vojske, zapadno od mjesta Deir Sharqi, a vrlo je vjerojatno da će se i ono naći u pozadini linija sirijske vojske. Za sada nema potvrđenih informacija je li se o ovom napadu razgovaralo na sastanku Hakana Fidana s načelnikom sirijske državne sigurnosti u Moskvi, generalom Alijem Mamlukom, ali se ne može isključiti da bi mogli postojati neki opći sporazumi koji objašnjavaju pasivan položaj Turske, koja kampanju osuđuje samo na deklarativnoj razini, dok Assad uz podršku Rusije iskorjenjuje Al-Nusra Front, kojeg ni Erdogan ne želi na teritoriju Turske. U svakom slučaju, ofenziva je u tijeku i nastavlja se, a to je najvažnije.

U međuvremenu je sirijska vojska s ruskom vojnom policijom otvorila tri humanitarna koridora za civile koji napuštaju zonu deeskalacije Idlib. Ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji precizira se da su koridori otvoreni u područjima naselja Al-Hader u provinciji Aleppo, Abu Duhur u provinciji Idlib i Habit u provinciji Hama.

“To je učinjeno zbog prijetnje njihovim životima nakon što je teroristička skupina Hayat Tahrir Al-Sham započela borbene operacije u tom području”, istakli su predstavnici središnjeg zapovjednog i kontrolnog centra.

Jučer su iz zapovjedništva terorističke organizacije Hayat Tahrir Al-Sham objavili priopćenje za medije u kojem tvrde da su uspjeli ubiti preko četrdeset vojnika „režima“.

Sirijsko ministarstvo obrane je demantiralo ovu izjavu, ali priznaje da su u iznenadnom napadu 21. i 22. siječnja jedinice sirijske vojske u teškim borbama s džihadistima na dva mjesta proboja imale 48 poginulih.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (SOHR) je tijekom protunapada sirijske vojske broj „neutraliziranih“ terorista dosegao 31.

Al-Mohrar Media javlja kako su sirijske zračne snage ciljale položaje militanata na širem području Idliba, kao odgovor na provokacije terorista koji još uvijek ignoriraju režim primirja koji je na snazi u nekim dijelovima pokrajine Idlib.

Sirijske zračne snage su provele niz udara na položaje terorista u četvrti Al-Zahraa i na brojne druge objekte u blizini grada Aleppa.

Dijelovi 4. oklopno-mehanizirane divizije i Republikanska garda napali su položaje terorista zapadno od Aleppa u području Al-Zahraa, pokušavajući napredovati do džamije Velikog poslanika.

U Idlibu je, kao što smo naveli u početku, sirijska vojska ušla u Tal Manis, a ranije je oslobođeno desetak manjih ili većih naselja, među kojima su i  Maar Shamsharin, Deir Sharqi, Taqanah, Al-Hadithi, Tal Kursiyan, Abu Jarif, Tal Khatrah i druga.

Ignorirajući pozive „političkog krila oporbe“ za primirjem, vladine snage se spremaju ući u Maarat Al-Numan, što bi od 2016. bilo prvi put da grad i važna dionica autoputa M5, koja povezuje Damask, Homs, Hamu i Aleppo ne pada „iz ruke u ruku“ i da se osigura trajna kontrola vladinih snaga nad Maarat Al-Numanom.

Situacija na frontu sinoc nakon ulaska u Tal Manis

FOTO: Situacija na frontu sinoć nakon ulaska u Tal Manis

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
59 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Toni
Gost
Toni
9 mjeseci prije

Zanimljivo kako se svi gubitnici pred samim krahom sjete primirja. Udri bandu!

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
9 mjeseci prije

…djevice u najavi…72x??…

Toni
Gost
Toni
9 mjeseci prije

Uh, biće sexa do koljena!

mladen3x
Gost
mladen3x
9 mjeseci prije

“Turska promatračka mjesta”-ma udri krstarečim na njih i dosta več politike,ajde vojno istjerati gamad iz provincije i završiti rat,a ovi što su bili na suprotnoj strani,motike i lopate u ruke i nema predaha dok ne izgrade sve što su uništili.Onda im dati dom i posao i reći im da su dio ovog sustava i neka se uklope u društvo.Ako im ne paše nakon toga,dati bezpovratnu putovnicu a dom prisvojiti pod državno vlasništvo i široko im more…

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
9 mjeseci prije

Samo deri dalje. Nema primirja.

kefir
Gost
kefir
9 mjeseci prije

Tuče thompson, kalašnjikov, a i zbrojevkaaaaaa
Baci bombu, goni bandu preko izvoraaaaaaaaaa…..

Samo tako dalje
Gost
Samo tako dalje
9 mjeseci prije

Od pomoravskih krokodila ću radim opanke.

kefir
Gost
kefir
9 mjeseci prije

Najbolja Ruska pjesma poslije Kaćuše.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
9 mjeseci prije

Nema primirja sa zločincima i psihopatima koji kolju civile i zarobljene vojnike.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije

tako je, nije bitmo tko

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije

Najprije mi granatiraš predgrađe Alepa i poubijaš civile (jer je to i bila namjera) a sada tražiš primirje kad ti zagusti. Evo ti kukuruz!!!!
Ako se Turska ozbiljno ne suprostavi (politički) ovoj ofenzivi SSA sigurno neće stati. Jedini problem za Tursku su izbjeglice. A to može izazvati nemire u pograničnim Turskim enklavama.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
9 mjeseci prije

Fanaticima je očito ponestalo hrane, municije i ljekova. Sad traže primirje, da jim Amerikanci, Turci i izraelci mogu dostaviti sve potrebno, da mogu nastaviti sa terorističkim ratovanjem.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije

Mene ovo podsjeća na Istočnu Gotu, kad su pukle prve linije obrane na u istočnom dijelu enklave, dalje je bila doslovno šetnja.

Nema
Gost
Nema
9 mjeseci prije

ne treba se zaustavljati dok se sve ne pocisti i onda se okrenuti petokolonasima kurdima… svako malo primirje i svako malo ga krse! dosta vise

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
9 mjeseci prije

Apsolutno se slažem sa traženjem općeg primirja a zove se BEZUVJETNA PREDAJA!

FATIH
Gost
FATIH
9 mjeseci prije

SAMO DERITE VOJSKU AMERO KENJACA I HAZARA.
STETNO!!!!

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
9 mjeseci prije

Samo i tamanite kao štakore terorističke pogotovo ove iz HTS,a trba uništiti sile zla!!!

Zagor
Gost
Zagor
9 mjeseci prije

Izgleda da su Al Ghadfa i Maarshurin i vojna baza Wadi Deif prijateljski, te je SAA negdje u blizini prekinula M5.
Pojavila se i vijest da se je kolona vozila probala probiti iz Maarat al Numaana prema Saraqeebu, ali ih je poklopila avijacija.
Nekakvi pomaci su i u Aleppu prema Khan Tumanu.

....
Gost
....
9 mjeseci prije

Nes je Izrael tih, njima definitivno nije u cilju da Sirija oslobodi Idlib jer onda ide Golan…. Dali je moguce da su svi trenutni akteri u Sirijskom ratu odlucili da su izgubili ….

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
9 mjeseci prije

Ma stvarno…?!? Pitat ću te poslije Saraqiba.

....
Gost
....
9 mjeseci prije

Oprosti, nisam mislio nis lose. Samo pitanje za pametnije od mene, osobno mislim da se Izrael malo precijenio. Cinjenica da ih je Iran sve iznenadio, i strasno malo saveznika im je ostalo. Ali Siriji jos nije u cilju da zapocne jos jedan sukob trenutno, zato mi nije jasno zasto su prestali sa provociranjem i pokezivanjem svoje velicine drugima ….

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
9 mjeseci prije

Tako je od samog početka, sporo, nikakvo napredovanje kad gledaš sa strane ali na kraju poslije tri godine pogledaš kartu i vidiš rezultat. Tako će biti i dalje ali ja ne sumnjam bez obzira.Kada SAA zauzme glavnu raskrsnicu puteva kod Saraqiba sve je gotovo. To i dalje mislim, samo je zona oko Alepa morala biti šira.

Pero
Gost
Pero
9 mjeseci prije

Samo gazi Tursku bandu.
Ali kmece.
Kmeeeeeee

Pero
Gost
Pero
9 mjeseci prije

Za sada imamo ovdje dvojicu terorista, toliko imam minusa.😂😂

Pero
Gost
Pero
9 mjeseci prije

Opaaaa, nakoti se terorista preko noci.
Sada ih je 9.
Mozete samo kmeeeeeeee
😂😂

Il-2
Gost
Il-2
9 mjeseci prije

Gledam google mape i vidim kako je banda po Maratu otvorila razne trgovine, restorane…
…ali vidim da nisu prilagodili radno vrijeme! Bojim se da će sutra kada SAA uđe u grad naići na zatvorene radnje!

burt
Gost
burt
9 mjeseci prije

Erdogan ima u rezervi još tisuće pobunjenika na sjeveru Sirije i Turskoj a ima i varijantu razmještanja na zonu razgraničenja turske vojske, ovo su lokalni prodori SAA a pobunjenicima i islamistima dolaze velika pojačanja jer više nema razmještanja svake skupine na svoju teritoriju i međusobnih borba nego svi idu prema SAA i to je politička odluka jer Assad i njegovi generali misle da mogu vratiti staru unitarnu Siriju ali od toga neće biti ništa

Il-2
Gost
Il-2
9 mjeseci prije

Čekaj malo, za koga ti navijaš?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
9 mjeseci prije

On navija za Ujgure. 😁😁

neutrino
Gost
neutrino
9 mjeseci prije

Da Burt, slazem se s tvojim vojnickim procjenama. Pitanje je dana samo kad ce tvoje bradonje poraziti rusku vojsku i saa, te usetati u damask! Mozda su cak i sati u pitanju. Slazes se?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
9 mjeseci prije

Tješi se burte, kad si tako upućen pogledaj gdje su trenutno Tigrovi.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
9 mjeseci prije

Hehe.. Krenulo je burte i južno od grada Alepa.

mmne
Gost
mmne
9 mjeseci prije

cekaj…casu vode lagano….ajmo ponovo

Šule
Gost
Šule
9 mjeseci prije

Bilo je i vrijeme da se SAA pokrene uz avijaciju i topništvo već su trebali oslobodit prije godinu dana svoj teritorij,ali kad imaju RUSE koji se uvlače Turcima nisu imali šanse…valjda sad neće pristat na primirje…Erdogan manipulira sa putinom već dugo vremena a sirijci ginu na terenu..

Istina
Gost
Istina
9 mjeseci prije

Da. Trebaju vise ići do kraja nikakvo primirje vise. Treba da završe posao i da ostave vojne uniforme i da nastave živote pored svojih porodica. Previše su propatili. Ne trebaju vise nikog slušati nego ići do kraja.

Milojko
Gost
Milojko
9 mjeseci prije

@Burt Raynolds da ima Erdo i rezervni plan raspada Turske Cipra na 4-5 dijela za 10tak godina. Na turski, sirijski, kurdski, grčki i armenski dio.

Istina
Gost
Istina
9 mjeseci prije

Ja neznam sto se javljaš sve ti kontra izdaje gđe ti je Homeini. Šta je rekao

Istina
Gost
Istina
9 mjeseci prije

Gdje si Burte kućo stara.

Jozo
Gost
Jozo
9 mjeseci prije

Burt bježi iz Idliba usrani pantola

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
9 mjeseci prije

…evo, sa”ce slanina, cvarci , kavurma pa salji svojima…

Z.A.
Gost
Z.A.
9 mjeseci prije

trla baba lan da joj prodje dan trla burt trla burt

Zvrk
Gost
Zvrk
9 mjeseci prije

Kako to, pa zar nisu renomirani komentatori spomenuli da je rijec o nesposobnoj vojsci?

Il-2
Gost
Il-2
9 mjeseci prije

Nažalost SAA se bezbroj puta dokazala kao nesposobna vojska, ali i takva nesposobna može pobjediti nesposobnije od sebe.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
9 mjeseci prije

Nesposobna..? Ćuti, Boga ti!!

Madrid
Gost
Madrid
9 mjeseci prije

Da su med lizali sedam godina dosadilo bi im.ne treba SAA omalovazavati.u dobrom je lahko bit dobar.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Završite s nijima zauvijek.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Marat al Numan je oslobođen unutar 48 sati, SAA je već presjekla M5 sjeverno od grada. Pravi cilj je Saraqib, njegovo oslobađanje presjeca glavnu komunikaciju terorista. Od primirja nema ništa, to znaju i ovi koji kmeče. Vrijeme za showdown na Golanu se polako primiče.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
9 mjeseci prije

Da. Sa sjevera odsječen od Idliba. Čekamo da burt javi da je stiglo pojačanje o 100 divizija iz Libije, Turske, Šam ovaj, onaj, Al ovaj ili onaj, Ujguri, Čečeni, Marsovci, Venerijanci…..

DažBog
Gost
DažBog
9 mjeseci prije

Koji crni burt? Istrošio mu se crveni flomaster tako da od crvenih linija nema ništa. Žurno uči pjesmicu “Bjež’ te pete posra guza”

Šule
Gost
Šule
9 mjeseci prije

Ivo ti bi silom na Golan nema od toga ništa neka Sirijci izbace Erdoganove islamiste i zaokruže granice a ono što bi htjeli izvan zato nemaju ni vojsku ni saveznike…a ti sanjaj GOLAN

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Ja ga ne sanjam, ali ga sanjaju protjerani Sirijci, i to s pravom. Tvojima će pak uskoro postati noćna mora, koliko god se ti pjenio i bacao propagandu ovdje. Dolaze po vas šulenberg, i sami ste si krivi. Nasilje rađa nasilje, trebalo bi da ste do sada to već naučili, šulenberg.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Đeki opet ti koristiš moj nick. Natrag u suteren.

Istina
Gost
Istina
9 mjeseci prije

Kazes da zaokruže granice, zašto je golan izvan? Sa Golanom treba da zaokruže granice, sto Izrael je jači i treba da im Golan ostane Sirija da sanja Golan. Samo kaži jel je pravedno tako – ništa drugo.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Đeki opet ti. Natrag u kućicu i ne koristi moj nick. Sad probaš s nekakvim glupim analizama koje čitaš u novinama.

Mirakul
Gost
Mirakul
9 mjeseci prije

Hbg Ivana nuklearka, tako ti i triba kad izazivaš vraga! Da si dobra nitko te ne bi dira!

Tiger Forces
Gost
Tiger Forces
9 mjeseci prije

SHOW NO MERCY!!!! 🇸🇾⚔️🔥☠️☠️

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
9 mjeseci prije

Naprijed SAA…napravite deratizaciju

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Sve je to dobro ali pobunjenici se pregrupiraju i ponovo napadaju. Sirija nema stabilnu političku situaciju i da se Rusi povuku pali bi u nekoliko dana. Amerikanci su smirili Iran i on ima sada svojih problema. Rusi gube ljude i tehniku i pitaju se zašto. Ruski gubitci u ljudstvu prelaze brojku od 1000.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije

Bravo Sirijci, još malo i očišćena zemlja od domaći izdajnika, stanih plaćenika i svjetskih moćnika.Bravo!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik