Sirijska vojska je na vratima Maarat Al-Numana – „Oporba“ traži opće primirje

sirijska vojska
59 komentara

Nakon što su sinoć zauzele naselje Tal Manis istočno od Maarat Al-Numana, sirijske snage su se našle pred vratima strateški važnog grada na prometnici m5 koja povezuje Hamu i Aleppo i spaja sve velike gradove s gospodarskom prijestolnicom i drugim po veličini gradom u Siriji.

Sinoć u 20:00 po lokalnom vremenu, internetske stranice takozvane „sirijske opozicije“ su izvijestile da su „režimske snage, podržane Rusima, došle su do vrata Maarat Al-Numana i stigle do prigradskog naselja Wadi Al-Dayfa“.

Na snimkama koje je objavila državna agencija SANA, vidi se da je sirijska vojska cijelu noć iz višecijevnih raketnih sustava i zastrašujućih sustava „Golan-1000“, koje je SAA razvila na platformi tenka T-72, gađala položaje terorista istočno od linije fronte od Aleppa na sjeveru sve do Khan Shaykuna na jugu Idliba.

Sirijska oporba“ traži primirje

Takozvana „sirijska oporba“, koja je počela napade na položaje sirijske vojske i granatiranje Aleppa, sada se nada da će se sve strane držati „primirja u Idlibu“, rekao je za RIA Novosti Kassem Al-Khatib, član sirijskog ustavnog odbora iz redova „oporbe“.

Prema njegovim riječima, oporba podržava zahtjeve za potpunim povlačenjem terorističkih skupina iz provincije Idlib i borbu protiv njih, ali riječi „političkog krila“ nikako da slijede djela zapovjednika na terenu, koji se i dalje bore pod zastavom sirijske Al-Qaede.

“Sada je Idlibi u histerija, želimo da se sve strane pridržavaju primirja”, rekao je Kassem Al-Khatib, ali je malo vjerojatno da će se SAA povući s položaja iz kojih može ući u Maarat Al-Numan.

Napomenuo je da se oporba nada “pokretanju rada ustavnog odbora”, a to je “inicijativa Ruske Federacije”.

“Držimo se ideje o dovršenju ovog procesa, ustavnog odbora, tak oda može početi politički proces rješenja krize” napomenuo je Al-Khatib.

Turska usmeno osuđuje ofenzivu, ali je još uvijek aktivno ne sprečava. Dva turska promatračka mjesta na području Moreka i Sirmana su već dugo u pozadini sirijskih trupa. Još jedno tursko promatračko mjesto se trenutno nalazi  u ofenzivnoj zoni sirijske vojske, zapadno od mjesta Deir Sharqi, a vrlo je vjerojatno da će se i ono naći u pozadini linija sirijske vojske. Za sada nema potvrđenih informacija je li se o ovom napadu razgovaralo na sastanku Hakana Fidana s načelnikom sirijske državne sigurnosti u Moskvi, generalom Alijem Mamlukom, ali se ne može isključiti da bi mogli postojati neki opći sporazumi koji objašnjavaju pasivan položaj Turske, koja kampanju osuđuje samo na deklarativnoj razini, dok Assad uz podršku Rusije iskorjenjuje Al-Nusra Front, kojeg ni Erdogan ne želi na teritoriju Turske. U svakom slučaju, ofenziva je u tijeku i nastavlja se, a to je najvažnije.

U međuvremenu je sirijska vojska s ruskom vojnom policijom otvorila tri humanitarna koridora za civile koji napuštaju zonu deeskalacije Idlib. Ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji precizira se da su koridori otvoreni u područjima naselja Al-Hader u provinciji Aleppo, Abu Duhur u provinciji Idlib i Habit u provinciji Hama.

“To je učinjeno zbog prijetnje njihovim životima nakon što je teroristička skupina Hayat Tahrir Al-Sham započela borbene operacije u tom području”, istakli su predstavnici središnjeg zapovjednog i kontrolnog centra.

Jučer su iz zapovjedništva terorističke organizacije Hayat Tahrir Al-Sham objavili priopćenje za medije u kojem tvrde da su uspjeli ubiti preko četrdeset vojnika „režima“.

Sirijsko ministarstvo obrane je demantiralo ovu izjavu, ali priznaje da su u iznenadnom napadu 21. i 22. siječnja jedinice sirijske vojske u teškim borbama s džihadistima na dva mjesta proboja imale 48 poginulih.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (SOHR) je tijekom protunapada sirijske vojske broj „neutraliziranih“ terorista dosegao 31.

Al-Mohrar Media javlja kako su sirijske zračne snage ciljale položaje militanata na širem području Idliba, kao odgovor na provokacije terorista koji još uvijek ignoriraju režim primirja koji je na snazi u nekim dijelovima pokrajine Idlib.

Sirijske zračne snage su provele niz udara na položaje terorista u četvrti Al-Zahraa i na brojne druge objekte u blizini grada Aleppa.

Dijelovi 4. oklopno-mehanizirane divizije i Republikanska garda napali su položaje terorista zapadno od Aleppa u području Al-Zahraa, pokušavajući napredovati do džamije Velikog poslanika.

U Idlibu je, kao što smo naveli u početku, sirijska vojska ušla u Tal Manis, a ranije je oslobođeno desetak manjih ili većih naselja, među kojima su i  Maar Shamsharin, Deir Sharqi, Taqanah, Al-Hadithi, Tal Kursiyan, Abu Jarif, Tal Khatrah i druga.

Ignorirajući pozive „političkog krila oporbe“ za primirjem, vladine snage se spremaju ući u Maarat Al-Numan, što bi od 2016. bilo prvi put da grad i važna dionica autoputa M5, koja povezuje Damask, Homs, Hamu i Aleppo ne pada „iz ruke u ruku“ i da se osigura trajna kontrola vladinih snaga nad Maarat Al-Numanom.

Situacija na frontu sinoc nakon ulaska u Tal Manis
FOTO: Situacija na frontu sinoć nakon ulaska u Tal Manis
sirijska opozicijasirijska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
4 godine prije

Zanimljivo kako se svi gubitnici pred samim krahom sjete primirja. Udri bandu!

nije bitno tko
4 godine prije

Samo deri dalje. Nema primirja.

nije bitno tko
4 godine prije

Nema primirja sa zločincima i psihopatima koji kolju civile i zarobljene vojnike.

Sparkling
4 godine prije

Najprije mi granatiraš predgrađe Alepa i poubijaš civile (jer je to i bila namjera) a sada tražiš primirje kad ti zagusti. Evo ti kukuruz!!!!
Ako se Turska ozbiljno ne suprostavi (politički) ovoj ofenzivi SSA sigurno neće stati. Jedini problem za Tursku su izbjeglice. A to može izazvati nemire u pograničnim Turskim enklavama.

nije bitno tko
4 godine prije

Fanaticima je očito ponestalo hrane, municije i ljekova. Sad traže primirje, da jim Amerikanci, Turci i izraelci mogu dostaviti sve potrebno, da mogu nastaviti sa terorističkim ratovanjem.

Laki Topalović
4 godine prije

Mene ovo podsjeća na Istočnu Gotu, kad su pukle prve linije obrane na u istočnom dijelu enklave, dalje je bila doslovno šetnja.

Nema
4 godine prije

ne treba se zaustavljati dok se sve ne pocisti i onda se okrenuti petokolonasima kurdima… svako malo primirje i svako malo ga krse! dosta vise

Dopizdilomi
4 godine prije

Apsolutno se slažem sa traženjem općeg primirja a zove se BEZUVJETNA PREDAJA!

FATIH
4 godine prije

SAMO DERITE VOJSKU AMERO KENJACA I HAZARA.
STETNO!!!!

Pedro del negro😎
4 godine prije

Samo i tamanite kao štakore terorističke pogotovo ove iz HTS,a trba uništiti sile zla!!!

Zagor
4 godine prije

Izgleda da su Al Ghadfa i Maarshurin i vojna baza Wadi Deif prijateljski, te je SAA negdje u blizini prekinula M5.
Pojavila se i vijest da se je kolona vozila probala probiti iz Maarat al Numaana prema Saraqeebu, ali ih je poklopila avijacija.
Nekakvi pomaci su i u Aleppu prema Khan Tumanu.

....
4 godine prije

Nes je Izrael tih, njima definitivno nije u cilju da Sirija oslobodi Idlib jer onda ide Golan…. Dali je moguce da su svi trenutni akteri u Sirijskom ratu odlucili da su izgubili ….

Pero
4 godine prije

Samo gazi Tursku bandu.
Ali kmece.
Kmeeeeeee

Il-2
4 godine prije

Gledam google mape i vidim kako je banda po Maratu otvorila razne trgovine, restorane…
…ali vidim da nisu prilagodili radno vrijeme! Bojim se da će sutra kada SAA uđe u grad naići na zatvorene radnje!

burt
4 godine prije

Erdogan ima u rezervi još tisuće pobunjenika na sjeveru Sirije i Turskoj a ima i varijantu razmještanja na zonu razgraničenja turske vojske, ovo su lokalni prodori SAA a pobunjenicima i islamistima dolaze velika pojačanja jer više nema razmještanja svake skupine na svoju teritoriju i međusobnih borba nego svi idu prema SAA i to je politička odluka jer Assad i njegovi generali misle da mogu vratiti staru unitarnu Siriju ali od toga neće biti ništa

Zvrk
4 godine prije

Kako to, pa zar nisu renomirani komentatori spomenuli da je rijec o nesposobnoj vojsci?

Max
4 godine prije

Završite s nijima zauvijek.

Ivo
4 godine prije

Marat al Numan je oslobođen unutar 48 sati, SAA je već presjekla M5 sjeverno od grada. Pravi cilj je Saraqib, njegovo oslobađanje presjeca glavnu komunikaciju terorista. Od primirja nema ništa, to znaju i ovi koji kmeče. Vrijeme za showdown na Golanu se polako primiče.

Tiger Forces
4 godine prije

SHOW NO MERCY!!!! 🇸🇾⚔️🔥☠️☠️

Ivi.tz
4 godine prije

Naprijed SAA…napravite deratizaciju

Ivo
4 godine prije

Sve je to dobro ali pobunjenici se pregrupiraju i ponovo napadaju. Sirija nema stabilnu političku situaciju i da se Rusi povuku pali bi u nekoliko dana. Amerikanci su smirili Iran i on ima sada svojih problema. Rusi gube ljude i tehniku i pitaju se zašto. Ruski gubitci u ljudstvu prelaze brojku od 1000.

imalijosnade
4 godine prije

Bravo Sirijci, još malo i očišćena zemlja od domaći izdajnika, stanih plaćenika i svjetskih moćnika.Bravo!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI