fbpx

Drugog dana kampanje u Idlibu sirijska vojska oslobodila Kafr Nabudu (VIDEO/FOTO)

Drugog dana kampanje u Idlibu sirijska vojska oslobodila Kafr Nabudu (VIDEO/FOTO) 1

Nakon što su 6. svibnja sirijske snage pokrenule ofenzivu na uporišta terorističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham u južnom Idlibu i sjeverno od Hame, tijekom kojeg su oslobodile mjesta Al-Bana, Al-Janbara i uzvisinu Tall Otman, jučer je pokrenut masovni napad na veliko uporište sirijske Al-Qaede, grad Kafr Nabuda.

Kako su prekjučer Tigrovi generala Suheila Al-Hassana, uz potporu zrakoplovstva i topništva, osvojili, zauzeli brdo Tall Otman, gdje su odbili kontranapad terorista i utvrdili položaje, jučer mogli probiti obranu Al-Nusra Fronta i krenuti izravno u Kafr Nabudu.

Unatoč pobjedničkim izvješćima o oslobađanju okupaciji Kafr Nabude, prerano je govoriti o punoj kontroli. Iako su islamističke skupine protjerane iz grada na sjevernu i zapadnu periferiju, teroristi ne odustaju od pokušaja da povrate kontrolu nad gradom.

VIDEO – Sirijska vojska u Kafr Nabudi

Teroristi su masovno koristili minobacače, topništvo i slali prema vladinim položajima bombaše-samoubojice, ali fotografije iz središta grada potvrđuju prisutnost sirijske vojske.

Obje strane govore o teškim i krvavim borbama. Sirijski izvori tvrde da su vladine snage “fizički eliminirale i ranile desetke militanata”, a Al-Nusra Front izjavljuje da su 14 sati obje strane u gradu i da se vode borbe.

Međutim, sirijska strana je kontrolu nad Kafr Nabudom mogla potvrditi snimkama i fotografijama, dok su islamistički računi na društvenim mrežama objavljivali isključivo tekstualne poruke.

Drugog dana kampanje u Idlibu sirijska vojska oslobodila Kafr Nabudu (VIDEO/FOTO) 2

FOTO – Sirijska vojska u Kafr Nabudi

U slučaju da se utvrdi Kafr Nabudi, sirijska vojska će moći razviti ofenzivu u smjeru Khan Shaykuna kroz selo Al-Habit, koje je u posljednja tri dana bilo izloženo jakim zračnim napadima.

Trenutno je prerano govoriti o razvoju situacije na bojištu, ali u slučaju kretanja od Kafr Nabudr do Khan Shaykuna, možemo vidjeti pokušaj oslobađanja grada Al-Lataminah, što će vladinim snagama omogućiti da se lakše nose s jakim terorističkim skupinama u Moreku  i Kafr Ziti.

VIDEO – Ratno izvješće iz Sirije za 8. svibanj 2019.

Vlada u Damasku je na tom području koristila samo ograničene snage. To znači da će se sirijska vojska vjerojatno usredotočiti na ograničene operacije kako bi neutralizirala terorističku  prijetnju u dijelovima demilitarizirane zone iz koje napade na vladina područje provode skupine povezane sa sirijskom Al-Qaedom. Ako sirijska vojska usvoji takvu strategiju, vjerojatno će pokušati razdvojiti udarne snage militanata u Hami i Idlibu i nizom taktičkih napada zauzeti područjima gdje je obrana terorista oslabljena. Međutim, sve ovo su pretpostavke i nitko ne može reći u kojem će se smjeru razvijati operacija.

Znakovito je da Turska, ako isključimo retoričke prosvjede i medijske napise o stradavanjima civila, ne poduzima ništa da zaštiti svoje “bivše” saveznike.

Drugog dana kampanje u Idlibu sirijska vojska oslobodila Kafr Nabudu (VIDEO/FOTO) 3

FOTO – Područje sukoba i napredovanja sirijske vojske

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
20 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

Pametno i polako se rješavaju ološa u etapama. Dobro za Siriju loše za nas. Eto nama novih doktora i inžinjera.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije
Reply to  Snicla

A neće takve više u EU-u. Da lijepo i mi dignemo žilet-žicu, kao Bugari i Mađari npr., ne bi niti kod nas niti prismrdili. A inače sve su sami doktori i inženjeri u “regionu”.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Još treba dodat i zauzimanje strateške kote 1154 na Yabal Zuwayqat, koja nadgleda utvrdu Kabana u Latakiji (Idlibu ), na severu….. Ta je utvrda jedina prepreka prema Jisr al Shuguru….Inače je to odradila 4. mehanizovana divizija….Dobro ide na oba fronta za sad ali mi se čini, da bi bilo odbro otvorit koš jedan.. Recimo, kod Abu Duhuru, da se snage HTSa što više razvuku…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Zapravo baš i nije. Za taj grad je možda bitnije mjesto Bidama koje se nalazi na križanju s Latakijom i turskom granicom. Tek kad se to mjesto ozbiljnije napadne i oslobodi, može se reći da je Džisr ciljana meta.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Zvrk

comment image — Evo ti karta pa pogledaj…

igi
Gost
igi
1 godina prije

čestitam SAA…
…pozdrav iz rusije od mene…uraaaaaaaaa…..
https://www.youtube.com/watch?v=dFv3yuF7Ac4

dr drug
Gost
dr drug
1 godina prije
Reply to  igi

Igi kakve su sanse za zapocet zivot u rusiji, dali je problem nac posao i smjestaj i dali se od place moze normalno zivit (znaci place za SSS). Razmisljam o preseljenju u Rusiju, Bjelorusiju ili cak Siriju kad se situacija smiri. Imas koji savijet za izvest preseljenje u Rusiju. Hvala

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije
Reply to  igi

Pozdrav I tebi,, Igi,, sve bi dal da sam I ja tamo, prenesi ljudima
srdačne pozdrave I čestitke velikom prazniku pobede !!

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Još je puno ostalo do turske granice….ali ide polako,miševi imaju sve manje mjesta na brodu koji tone….ali nema beda,štakori će isplivati negdje u europi sa svojim obiteljima,i naravno tražit sva prava koja će i dobiti…

opet ja
Gost
opet ja
1 godina prije

Sve je to lepo, ali se samo plašim da su dejstva ograničenog karaktera i da će se ofanziva uskoro zaustaviti. Mislim da oni pre svega čiste područja sa kojih su izvođeni napadi na Hmejmim. Nadam se da grešim i da će se ofanziva još žešće nastaviti do konačnog čišćenja i Hame i Idliba.

oxi
Gost
oxi
1 godina prije

Danas dobro razvaljuju štakore. Oslobođeni :Al-Tuwaynah, Qalaat Al-Mudiq i Karkat.
Sirijcima na terenu pomažu rusi, samo još nije jasno jesu li ruske specijalne postrojbe ili ekipa iz Wagnera.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

I krenula je “bežanija”. Ne mogu ni izbrojati sva mjesta koja su oslobođena jutros.
Madek, Karkat, Twainat, Tal Sakher, Habiet, Bab al-Taqa, al-Shaykh Idris, al-Mustarihah i jedan od najdražih – Qal’at al-Mudiq.

fenix
Gost
fenix
1 godina prije
Reply to  Zagor

Da tocno od jutros veliki napredak SAA teroristi se raspadaju kao kula od karata. Dobrim dijelom je to posljedica masivnih Ruskih zracnih udara koji do sada skoro pa nisu ni vidjeni teroristicke pozicije su unistene zracnim udarima a teroristi ili pobijeni ili demoralisani.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  fenix

Jel je i Qalat Muqid , gdje ima snimki foto…..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Bogami je, dakle s brda Tal Otmana se kreću u dva smjera, na istok i zapad, dobro je ovdje napisano da će , kad se utvrde u nabudii tal Otmanu ići na Khan Shakyun ii sve tamo prema istoku, gurati odozdo, ali Qalat Muqid nije spominjan, tamo je turski Ahrar Al-Sham, znači turske žalopojke niko ne sluša

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Još više mi se sviđa da su se militanti povukli, a lokalno vijeće je sklopilo dogovor s vladom, To je odlično.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

@ Laki to ti je onaj realan ljubitelj koza @ Qalaat Al Mudiq (@QalaatAlMudiq) | Twitter

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije
Reply to  Zagor

@Zagor,Habiet još nije potvrđen.Ma za par dana sve će se znati,za sada ide dobro.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Domino efekt. Domino efekt označava niz – uglavnom sličnih – događanja, od kojih je svaki istodobno i uzrok sljedećeg. Lančana reakcija se može se promatrati kao poseban slučaj domino efekta.Ime domino efekta je nastalo od igre domino. Domino efekt stvara iluziju da je mali pokret dovoljan za postizanje željenog učinka. U biti, ona samo aktivira redoslijed transformacija prethodno spremljene energije u kinetičku energiju. Na osnovu domino efekta u društvenim disciplinama stvorena je domino teorija koja tvrdi kako je to psihološki efekt temeljen na emocijama, najčešće strahu. (Domino teorija je istovrsna matematičkoj teoriji kaosa koja u opisu prirodnih pojava tvrdi kako… Pročitaj više »

Kajgot
Gost
Kajgot
1 godina prije

Širokom brijegu, Poganoj vlaki, Dubravi, Kozarjem boku, Pantovčaku, nastavi niz . . .

POVEZANE VIJESTI

Izbornik