Drugog dana kampanje u Idlibu sirijska vojska oslobodila Kafr Nabudu (VIDEO/FOTO)

20 komentara

Nakon što su 6. svibnja sirijske snage pokrenule ofenzivu na uporišta terorističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham u južnom Idlibu i sjeverno od Hame, tijekom kojeg su oslobodile mjesta Al-Bana, Al-Janbara i uzvisinu Tall Otman, jučer je pokrenut masovni napad na veliko uporište sirijske Al-Qaede, grad Kafr Nabuda.

Kako su prekjučer Tigrovi generala Suheila Al-Hassana, uz potporu zrakoplovstva i topništva, osvojili, zauzeli brdo Tall Otman, gdje su odbili kontranapad terorista i utvrdili položaje, jučer mogli probiti obranu Al-Nusra Fronta i krenuti izravno u Kafr Nabudu.

Unatoč pobjedničkim izvješćima o oslobađanju okupaciji Kafr Nabude, prerano je govoriti o punoj kontroli. Iako su islamističke skupine protjerane iz grada na sjevernu i zapadnu periferiju, teroristi ne odustaju od pokušaja da povrate kontrolu nad gradom.

VIDEO – Sirijska vojska u Kafr Nabudi

Teroristi su masovno koristili minobacače, topništvo i slali prema vladinim položajima bombaše-samoubojice, ali fotografije iz središta grada potvrđuju prisutnost sirijske vojske.

Obje strane govore o teškim i krvavim borbama. Sirijski izvori tvrde da su vladine snage “fizički eliminirale i ranile desetke militanata”, a Al-Nusra Front izjavljuje da su 14 sati obje strane u gradu i da se vode borbe.

Međutim, sirijska strana je kontrolu nad Kafr Nabudom mogla potvrditi snimkama i fotografijama, dok su islamistički računi na društvenim mrežama objavljivali isključivo tekstualne poruke.

FOTO – Sirijska vojska u Kafr Nabudi

U slučaju da se utvrdi Kafr Nabudi, sirijska vojska će moći razviti ofenzivu u smjeru Khan Shaykuna kroz selo Al-Habit, koje je u posljednja tri dana bilo izloženo jakim zračnim napadima.

Trenutno je prerano govoriti o razvoju situacije na bojištu, ali u slučaju kretanja od Kafr Nabudr do Khan Shaykuna, možemo vidjeti pokušaj oslobađanja grada Al-Lataminah, što će vladinim snagama omogućiti da se lakše nose s jakim terorističkim skupinama u Moreku  i Kafr Ziti.

VIDEO – Ratno izvješće iz Sirije za 8. svibanj 2019.

Vlada u Damasku je na tom području koristila samo ograničene snage. To znači da će se sirijska vojska vjerojatno usredotočiti na ograničene operacije kako bi neutralizirala terorističku  prijetnju u dijelovima demilitarizirane zone iz koje napade na vladina područje provode skupine povezane sa sirijskom Al-Qaedom. Ako sirijska vojska usvoji takvu strategiju, vjerojatno će pokušati razdvojiti udarne snage militanata u Hami i Idlibu i nizom taktičkih napada zauzeti područjima gdje je obrana terorista oslabljena. Međutim, sve ovo su pretpostavke i nitko ne može reći u kojem će se smjeru razvijati operacija.

Znakovito je da Turska, ako isključimo retoričke prosvjede i medijske napise o stradavanjima civila, ne poduzima ništa da zaštiti svoje “bivše” saveznike.

FOTO – Područje sukoba i napredovanja sirijske vojske

 

kafr nabudasirijska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Snicla
4 godine prije

Pametno i polako se rješavaju ološa u etapama. Dobro za Siriju loše za nas. Eto nama novih doktora i inžinjera.

Trubadur
4 godine prije

Još treba dodat i zauzimanje strateške kote 1154 na Yabal Zuwayqat, koja nadgleda utvrdu Kabana u Latakiji (Idlibu ), na severu….. Ta je utvrda jedina prepreka prema Jisr al Shuguru….Inače je to odradila 4. mehanizovana divizija….Dobro ide na oba fronta za sad ali mi se čini, da bi bilo odbro otvorit koš jedan.. Recimo, kod Abu Duhuru, da se snage HTSa što više razvuku…

igi
4 godine prije

čestitam SAA…
…pozdrav iz rusije od mene…uraaaaaaaaa…..
https://www.youtube.com/watch?v=dFv3yuF7Ac4

alfa33
4 godine prije

Još je puno ostalo do turske granice….ali ide polako,miševi imaju sve manje mjesta na brodu koji tone….ali nema beda,štakori će isplivati negdje u europi sa svojim obiteljima,i naravno tražit sva prava koja će i dobiti…

opet ja
4 godine prije

Sve je to lepo, ali se samo plašim da su dejstva ograničenog karaktera i da će se ofanziva uskoro zaustaviti. Mislim da oni pre svega čiste područja sa kojih su izvođeni napadi na Hmejmim. Nadam se da grešim i da će se ofanziva još žešće nastaviti do konačnog čišćenja i Hame i Idliba.

oxi
4 godine prije

Danas dobro razvaljuju štakore. Oslobođeni :Al-Tuwaynah, Qalaat Al-Mudiq i Karkat.
Sirijcima na terenu pomažu rusi, samo još nije jasno jesu li ruske specijalne postrojbe ili ekipa iz Wagnera.

Zagor
4 godine prije

I krenula je “bežanija”. Ne mogu ni izbrojati sva mjesta koja su oslobođena jutros.
Madek, Karkat, Twainat, Tal Sakher, Habiet, Bab al-Taqa, al-Shaykh Idris, al-Mustarihah i jedan od najdražih – Qal’at al-Mudiq.

Kažun
4 godine prije

Domino efekt. Domino efekt označava niz – uglavnom sličnih – događanja, od kojih je svaki istodobno i uzrok sljedećeg. Lančana reakcija se može se promatrati kao poseban slučaj domino efekta.Ime domino efekta je nastalo od igre domino. Domino efekt stvara iluziju da je mali pokret dovoljan za postizanje željenog učinka. U biti, ona samo aktivira redoslijed transformacija prethodno spremljene energije u kinetičku energiju. Na osnovu domino efekta u društvenim disciplinama stvorena je domino teorija koja tvrdi kako je to psihološki efekt temeljen na emocijama, najčešće strahu. (Domino teorija je istovrsna matematičkoj teoriji kaosa koja u opisu prirodnih pojava tvrdi kako zamah leptirovih krila u Kini za nekoliko mjeseci može uzrokovati oluju u Europi.) Može se primijetiti na svakom sportskom susretu kad jednu ekipu uhvati panika. Tada igru treba smiriti, ili na kratko prekinuti kako bi se prekinuo negativan slijed događaja. IZVOR: hr.wikipedia U ovom slučaju se radi o domino efektu… Čitaj više »

Kajgot
4 godine prije

Širokom brijegu, Poganoj vlaki, Dubravi, Kozarjem boku, Pantovčaku, nastavi niz . . .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI