fbpx

Erdogan prijeti Rusiji i Damasku, ali SAA nastavlja kampanju uz rusku podršku

sirijski vojnik

Nakon što je sirijska vojska oslobodila drugi najveći grad u Idlibu, Maarat Al-Numan i vojno izolirala već treće promatračko mjesto turske vojske u Idlibu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je optužio je Rusiju za nepoštivanje sporazuma o Siriji iz formata iz Astane. Prema turskom čelniku, ne samo Moskva, nego i Teheran prestali su se pridržavati sporazuma „kako bi riješili situaciju u Siriji“.

„Rješavanje“ situacije bi bilo iskorjenjivanje islamističkih terorističkih skupina koje je od Sporazuma u Sočiju, kojeg su Erdogan i Putin postigli još u rujnu 2018. godine, trebala ukloniti turska strana, koja po tom pitanju nije učinila ništa, kao što nije ispunila niti jednu jedinu točku iz tog sporazuma koji je trebao osigurati političko rješenje situacije u Idlibu. No, turski predsjednik Erdogan je dao oštre izjave upućene Moskvi, iako ih treba uzeti s rezervom, jer je većina upućenih analitičara rekla da će se turski vođa oglasiti u ovom tonu, ali će sve ostati na retorici, naprosto zato što bilo kakvo pogoršanje odnosa s Rusijom može nanijeti velike štete Turskoj, sve izoliranoj i pod napadima zapadnih saveznika. Ipak, poslušajmo što je rekao turski predsjednik.

“Do sada smo očekivali da će se Rusija pridržavati tih sporazuma , ali od sada namjeravamo djelovati sami. To nije prijetnja, već očekivanje da će Rusija poslati potrebno upozorenje režimu”, rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, Ankara gubi strpljenje zbog trajnih napada sirijskih vladinih snaga u provinciji Idlib.

“Rusija će se ponašati drugačije, bilo s režimom, bilo s Turskom. Rusija nam govori da se bore protiv terorista. Tko su oni? Ljudi koji se bore za svoju zemlju?”, Erdogan je rekao, odmahnuvši rukom novinarima na putu u predsjedničkom zrakoplovu na povratku u Ankaru.
28. siječnja je postalo poznato da su borci sirijske vojske preuzeli kontrolu nad strateški važnim gradom Maarat Al-Numanom u pokrajini Idlib i uspostavljaju kontrolu nad autoputom M5. Grad je sad već davne 2012. pao u ruke islamističkih terorističkih skupina. Autoput M5, koji povezuje Damask i Aleppo prolazi kroz Maarat Al-Numan. Uz to, grad se smatrao važnim uporištem takozvane „oporbe“.

Istog dana Erdogan je održao telefonski razgovor o situaciji u Siriji s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, tijekom kojeg su se, prema riječima ureda američkog predsjednika, dogovorili oko zajedničkih ciljeva u regiji, jer smatraju da bi sukobi u Idlibu trebali prestati.

Prije toga je američki državni tajnik Mike Pompeo optužio Rusiju i Iran da sprečavaju uspostavljanje primirja u Siriji.
“Ruski nemilosrdni postupci, iranski režim, Hezbollah i Assadov režim izravno ometaju uspostavljanje primirja na sjeveru Sirije”, napisao je Mike Pomeo na Twitteru. Prema njegovim riječima, američka strana osuđuje „barbarske napade i poziva na trenutno primirje“.
Ranije su američki mediji pisali da je Bashar Al-Assad pokrenuo najaktivniju ofenzivu od početka devetogodišnjeg rata u zemlji. Po njihovom mišljenju, to ukazuje na početak konačne bitke između takozvane Slobodne sirijske vojske (FSA), koju podržava Turska, i Assadove vojske koju podržavaju Rusija i Iran.

Ispada da je mirovni plan propao? Što će biti s formatom iz Astane, koji je, prema turskom predsjedniku, okončan ili je skroz zanemaren? Je li ovo kraj ruskog saveza s Turskom?

Stručnjak iz ruskog Instituta za globalizaciju i društvena kretanja na Bliskom istoku, Mihail Balbus, kaže da Erdoganove riječi ne treba uzimati toliko ozbiljno.

„Ovo je uobičajeni redovan prosvjed i neće slijediti nikakve prava djela. Prosvjed je neophodan za smirivanje turskog dijela militanata u Idlibu. Ako govorimo o činjenici da netko nešto ne radi, želim vas podsjetiti da se u javno objavljenom sporazumu između Rusije, Irana i Turske, turska strana obvezala osigurati slobodu kretanja autoputom M5 na dionici od Hame do Aleppa. U stvari, Turska to ne može osigurati, jer ovu regiju kontroliraju radikalne skupine na čelu s bivšim Al-Nusra Frontom“, ogrankom Al-Qaede. Turska to nije učinila. U širem kontekstu, i SAD i Turska su zainteresirane su za privremeno zadržavanje statusa quo u sukobu, svaki iz vlastitih razloga. Stoga im nikako ne odgovara da Damask oslobađa teritorije od militanata“, rekao je Mihail Balbus.

Jasno je da je cilj vladinih snaga i sirijskih saveznika potpuno oslobađanje autoputa M5 i teritorija uz njega, kao i oslobađanje teritorija zapadno i sjeverozapadno od Aleppa. Interesi Rusije u zoni Idlibu u vezi s ovom operacijom u osnovi se podudaraju s Damaskom, što je nedavno rečeno turskoj strani tijekom nenajavljenog susreta čelnik turskih obavještajnih službi Hakana Fidana i sirijskog generala Alija Mamluka, koji trenutno koordinira rad svih sirijskih obavještajnih službi, civilnih i vojnih. Kao osobni izaslanik predsjednik Erdogana ranije ovog mjeseca u Moskvu, Fidan je sve to čuo od generala Mamluka, dok je ruska strana rekla da će ona poštovati sporazume iz Astane, Sočija i sve što je dogovoreno na bilateralnim i trilateralnim sastancima Rusije, Turske i Irana, a svi su rekli da Al-Qaedu, ISIL i njihove satelite treba iskorijeniti.

Dakle, Erdoganova retorika ima malo smisla. On govori o obustavi procesa “Astana”. Što to znači? Međutim, Erdoganove riječi nisu ni na koji način usklađene s njegovim aktivnosti. On je Idlib prepustio sudbini kada je odlučio proturske milicije prebaciti u Libiju da se tamo bore kako bi spasile vladu Fayeza Al-Sarraja i očuvao turske interese vezane za vladu koju čini Muslimansko bratstvo. Erdoganova izjava je više želju za preispitivanjem sporazuma s Rusijom uslijed stvarnog kolapsa bivših sporazuma, koji su propali jer Ankara nije ispunila svoje obveze. Turska to zapravo i nije mogla učiniti, jer kontrolira samo neke milicije u Idlibu, dok tamo većinu čine teroristi Hayat Tahrir Al-Shama, kojima Turska ne može izdavati zapovijedi.

Erdogan nije bio u stanju povući snage terorista na dogovorenu dubinu 20 kilometara od linije fronte, kako je predviđeno sporazumima iz Sočija iz 2018. godine. Nije uspio očistiti pokrajinu od radikalnih skupina i vlast u gradovima i selima dati onim sirijskim skupinama koje su spremne položiti oružje, čak i privremeno, kako bi pokušali pregovorima postići dogovor o konačnom statusu Idliba i njih samih.

Podsjetimo da je ovaj proces u Dara’i i Quneitri i Istočnom Qalamounu dao odlične rezultate, gdje su mnogi su jednostavno prešli u redove vladinih snaga i borili su se protiv ISIL-a i frakcija Al-Qaede, često u prvim redovima, valjda kako bi dokazali odanost novoj-staroj zastavi.
Rusiji Erdogan može progovoriti samo to što je bilo dogovoreno da u četiri deeskalacijske zone neće biti nasilja. Uz sve to, sama Ankara je pomogla i dopustila Assadu i Rusiji da preuzmu kontrolu nad ostale tri zone deeskalacije, kada je u Harasti, na primjer rekla militantima Agrar Al-Shama da uzmu „zelene autobuse“ i da dođu u Idlib, a slično se dogodilo ranije u Dara’i, nakon čega se sirijska vojska doslovno ušetala iz linija obrane tvrdolinijaških skupina i slomila ih u nekoliko dana bitke.

Trenutna operacija vjerojatno neće prijeći granice koje su Rusija i Turska dogovorile za drugu fazu operacije u Idlibu, što je strategija dogovorena s Damaskom kako bi sirijska vojska imala što manje gubitaka. Podsjetimo da je na dan oslobađanja Maarat Al-Numana sirijska vojska, koja ne skriva gubitke potvrdila da je početka kampanje, uključujući prvih 48 ubijenih pripadnika NDF snaga u napadu na njihove položaje od strane Islamske stranke Turkestana 21. siječnja, imala 211 poginulih i preko 300 ranjenih vojnika, dok je u terorističkom granatiranju naselja, najviše Aleppa, poginuo 121, a ranjeno je 254 i civila. Sirijska vojska ne može dozvoliti da se teroristi Hayat Tahrir Al-Shama i drugih terorističkih milicija slobodno kreću po Idlibu, prilaze linijama razdvajanja i granatiraju naselja i položaje sirijske vojske i potom se povuku kao da se ništa nije dogodilo.

Tako da je Erdoganovo ogorčenje baš kao i njegova gesta odmahivanja rukom, osim što nakratko može biti ljut zbog mogućih sporazuma o privremenom primirju u Idlibu, što bi omogućilo Rusiji i Turskoj da se više počnu baviti libijskom tematikom.
Međutim, Moskva nije ni pokušavala nije mogla odvratiti Damask od novog napada, jer ga je zračnim udarima podržavala još u fazi pripreme i razaranja zapovjednih centara, skladišta oružja, ratne tehnike i linija obrane u istočnom Idlibu. Sve to su znakovi da je između Moskve i Damaska kampanja puno ranije dogovorena od pokretanja završne, kopnene faze.

Sirijska vojske ide dalje

Izjavu koju smo citirali je Erdogan dao 28. siječnja, a samo dan poslije kreće kopnena faza kampanje zapadno od Aleppa. Međutim, ovdje je zanimljivo da posao odrađuju libanonski i irački Hezbollah, koji su jučer oslobodili grad Khan Tuman, nedovršeni blok Rasheedin 5 i selo Qarrasi, Tell Maher, Tell Abiad, Tell Al-Zaitoun, Tell Al-Mahruqat i Jurf Al-Sakhr. Kod Alleppa se još jedno tursko promatračko mjesto našlo iza linija sirijske vojske i četvrto je u takvoj vrsti okruženja.

Većina tih područja oslobođena je bez značajnog otpora Hayat Tahrir Al-Shama i proturskog „Nacionalnog fronta za oslobođenje“. Unatoč tome, prema „oporbenim“ izvorima, do 200 militanata ubijeno je ili ranjeno u sukobima sa sirijskom vojskom, što je moguće, obzirom da su se mnogi od njih bili utvrdili u nedovršenim stambenim zgradama zapadno Aleppa, za koje su vladine snage dale zelenio svjetlo da ih se, ako predstavljaju opasnost, razori do temelja.

Na internetu je objavljena jedna takva snimka iz Rasheedina 5, gdje je, navodno „zbog nekoliko snajperista“, zgrada od 6 do 7 katova prvo srušena zračnim udarom, a potom je cijelo područje gađano topništvom i minobacačima. Takao da ove brojke imaju smisla, a govorimo samo o jučerašnjoj operaciji u zapadnom Aleppu, dok su brojke ubijenih terorista od početka kampanje u Idlibu nepoznate. Postoje one koje objavljuje SOHR iz Londona, ali su one nepotpune. No, to sada uopće nije važno. Nakon što se osigura autoput M5, i područja nekoliko kilometara zapadno od same ceste, SAA će vjerojatno uzeti „pauzu“. Koje će područje biti na udaru treće faze „Zore Idliba“, tu informaciju nemamo.

Teritorij zapadno od Aleppa

FOTO: Teritorij kojeg su jučer zapadno od Aleppa oslobodili libanonski i irački Hezbollah

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
58 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ringo10
Gost
Ringo10
8 mjeseci prije

Neće taj debil uradit ništa. On u Siriji nema šta da traži i on i njegofva vojska će bit istjerani iz Sirije.

A u stvari može on napasti Siriju i njenu vojsku ali to mu fakat ne bi bilo pametno.

blek
Gost
blek
8 mjeseci prije

ima sta da trazi -pljacka resursa fabrike itd.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
8 mjeseci prije

A sta mislis da je do sad radio? Sta valja davno je pokradeno.

Cigo
Gost
Cigo
8 mjeseci prije

Mislio sam zezat Mileta iz češke, ali mi se ne da. U jednom se slažem s njim: stvari često nisu onakve kak na prvi pogled izgledaju. Slažem se s autorom članka kad kaže da Erdo mora naizgled malo protestirati, a neće učiniti ništa. Osim toga, njegov savez s Rusijom je puno važniji od onog s Amerikom. Rusija ga nikad nije *ebala, a Amerika… Svi se dobro sjećamo šta je bilo pred dvije godine s lirom, a i iza neuspjelog državnog udara su sto posto bili Ameri. I tako dalje… Jedva čekam da normalni Sirijci malo predahnu i počnu se bavit normalnim stvarima!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Odličan prikaz dešavanja, ipak rade posao….
comment image

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

Siniša
Kad kliknem na link imam “Forbidden”

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

Siniša
Ovako ide.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

To jesu mala napredovanja od po nekoliko stotina kvadratnih kilometara ali i idlib je mali prostor, treba i to uzeti u obzir.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Past će i to…kada odluče.

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
8 mjeseci prije

Ko je dao pravo Putinu da glumi Jenkije i brani svoje strateske interese po Siriji.Nije li bolje dsa preda Sibir u 4 komada i svijet napokon odahne od zli Rusa. Koji ce im vrag tolika teroitorija nenaseljena i bez prirodnih resursa. Nek vec jednom napuiste Siriju i nastane mir u svijetu.Ameri bi znali sta i kako poslje sa covijecanstvom i okovima.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

Svjatislav 989
Dali se ti salis ili nisi zavrsio osnovnu?

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Ironija je veruj mi, pročitaj pažljivo.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

Raddick
Mislio sam zbog ovoga; “Ameri bi znali sta i kako poslje sa covijecanstvom i okovima.”
Ali ipak.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Na ivici je ali je ironija ipak ja mislim.

Jurica
Gost
Jurica
8 mjeseci prije

Ali malo žešća, čisti cinizam. Svaka cast

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
8 mjeseci prije

Ameri imaju planove i to svakom treba biti jasno radili se o mrkvi ili batini. Samo su imi pobrkamlli loncice zuti i bijeli. Nadalje nije li ona bakica celicna cmizdrivo tvrdila — Oni imaju puno i previse svojih resursa koje trebaju podijeliti — to bi trrebalo posteno podijeliti na 4 dijela. Branicemo svoje interese gde god to bude potrebno. Ljepo su prosli poslje u Iraku-Siriji-Liniji-Yu itd itd. E sad im u grlu zaba zvana Sirija koju ne mogu progutati i to je pocetak kraja prozdrljivaca dugih noseva. Ljulja se i zelembac papirnati. NWO VFF.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Svjatislav 989
Postoje ljudi, vjerovao ili ne, koji misle da domacim ljudima treba dati pravo da odlucuju o svom politickom uredjenju, resursima, ekonomiji. Pa valjda vidimo iz iskustva (zemlje koje si nabrojao, i mnoge koje nisi), da ima netko pametniji koji ce stvoriti blagostanje (za sebe, ne za domace stanovnistvo). Dakle, prepustiti im sve sto valja, zacepiti gubicu, i nazad u rudnik. Mozda se gazda smiluje pa dobijemo i rucak.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
8 mjeseci prije

@Riddick :
I ronija ili pliva
je rizično na Ivici
kao i na Jovici ?

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Ironičan je kolega Roling.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Tako je, posto USA vec ima Aljasku, treba preslikati isti teritorij preko Beringa, i dati ga amerima na upravljanje. Oni ce znati bolje. Rusi nikako da shvate da nisu oni “izabrani”, i da bi bilo pristojno od njih da se poklone onima koji jesu. Pa, za razliku od Rusa, izabrani donesu dobrobit i blagostanje gdje god ugazi gusjenica njihovog mirotvornog oklopnog vozila, sa mitraljezom 0.50, koji rasprsuje olovne cestice slobode.

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
8 mjeseci prije

Nessy @ tako je, pravicemo od blata nekog iz 962 ili 989 koji je vumeo i znao zmiju u glavu bez milosti. Nazalost nije zmijina jaja unistio i to krvavo danas placamo.lutamo tumaramo ali se budimo, nazalost vidim klikerasa Rolling Bluesman umnog kako vergla u mijestu sifrujuci –“Ameri bi znali sta i kako poslje sa covijecanstvom i okovima.” a i pomalo mudrujuci sta sam to napisao.. A nekom treba dijelic sekunde da se smrzne i prepadne ove istine koju gledamo u zivo iz dana u dan. Izabranima ipak ove sad nisu 90 te. Srecom nisu ostvarili svoj san zacrtani i dobro pripremljeni posto su polomili zube u Siriji. I sad je pocetak kraja tom ludilu. kinezima i rusima je doslo odozdo gore i igraju istu igru , milo za drago.Okove celmicne je razbila tiha rijec – hocu da zivim normalo sutra-.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Oslobadjanje autoputeva će olakšati logistiku, pored toga sve više se pomeraju linije fronta unutar idliba što smanjuje prostor za avio udare i stavlja u domet sve veće delove teritorije za artiljeriju i druga oružja.
Što se tiče Erdogana po ko zna koji put je potvrdio da je glavni kočioničar oslobadjanja zemlje od okupatora, nadam se da će ga vojni avanturizam koji sprovodi koštati sledećih izbora za predsednika.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Ovaj puta SAA i rusi su zacrtali konkretan plan, oslobađanje kompletnog M5 od Khan Sheikuna do Aleppa. Ako to izvedu, opstanak terorista u Idlibu je pitanje mjeseci.
Trenutno SAA na 3 km od Saraqiba, ameri optužili Rusiju da su izbombardirali bolnicu i pekaru, sve uobičajeno. S obzirom da su rusi u pitanju, nema prijetnji bombardiranjem Hmeima.
Slijedeći korak je vjeovatno pokret na Jaish al Shuigur, i njegovo zauzimaje s istočne strane, čime Qalamun pada bez borbe.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Mislim da su SAA i Rusi pokazali dovoljno strpljenja i dobre volje. Ali, postoje situacije kada mrkva nema efekta. Zecevi je pojedu, prave se ludi, i traze jos (i usput granatiraju). Pretpostavljam da ce batina ipak, dati neki rezultat. U Idlibu su ostali creme de la creme koljaca i hladnokrvnoh ubojica, koji nikome milost nisu udjelili, tako, da se cijeli teritorij poravna sa zemljom, ne bi bila steta.

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Sad više ne smiju stati sve do turske granice.Očistiti cijelo područje od terorista,pa prebaciti trupe na istok Sirije I početi čistiti zemlju I tamo…Turke I Amere zamoliti preko nišana da napuste Siriju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Da, Pirova pobjeda, ima slika s 50 sanduka sa zastavama vojnika, Imaš li ti možda 55 godina i pošalji sva tri sina, ako imaš, da ratuju. Smanjiti broj mrtvih na minimum, to je važnije od toga hoće ldlib biti slobodan u drugom mjesecu ili za Novu godinu. Za takvu akciju, kad su ovi uz zid, a Turska zatvori granice, ovi će se braniti očajnički, i tu idu gubici 10-15 % pješadije, Nije baš da si nešto upućen u vojne poslove.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Zamoliti ih da odhebu u skokovima?

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
8 mjeseci prije

Tako i trba malo po malo uništavati gamad HTS-a i ostalih koljača u idlibu .

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Treba im ukazati istu milost i dobru volju koju su oni ukazali drugima. Npr. Jordanskom pilotu kojega su zivoga spalili u kavezu, bezbroj Sirijskih vojnika i kadeta-djecaka ubijenih metkom u potiljak, ili mozda Jamesu Folley-u i ostalima, koje su zaklali, kao zivotinje. Zasto bi oni trebali dobiti vecu milost od one koju su ukazali drugima? Postoje ljudi spremni za zvijerstva, i njima nije mjesto u drustvu, nebitno o drzavi ili religiji. Bijesne pse treba iskorjeniti, na opcu dobrobit. Misli li itko da se ti tipovi mogu vratiti zivjeti medju ljudima i funkcionitati u drustvu?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Pa nisam baš vidio kolone zarobljenih terorista, osim ono kad se predaju u režiji Turske i crvenog polumjeseca i “zelenim autobusima”. Snimke zarobljenih u borbi ili izvlačenja ranjenih terorista koji su ostali, toga nema. Dakle ……?????? Ali nemojmo otvarati tu temu, jer ionako Assada optužuju za sve moguće i nemoguće, čudi me da se ne sjete gdje su zarobljenici?

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Laki
Pratim mnoge izvore, tako da pouzdano mogu reci, da ni al-Assad nije majka Tereza, ali u usporedbi sa ovima on je livada puna rosnog cvijeca.

burt
Gost
burt
8 mjeseci prije

to su sve dezinformacije da se islamisti evakuiraju u Libiju i da je Idlib pred padom, poludjeli Assadovi generali i zapovjednici IRGC-a, Hezbollaha i iračkih milicija uvjerili su sebe je pobjeda blizu i da će se oni obračunati sa judaizmom i dekadentnom zapadnom civilizacijom, Julani je dao suglasnost da se neke jedinice SNA iz sjeverne Sirije prebace u zapadni Aleppo a nakon godinu dana vraćeni se u zapadni Aleppo prema SAA i Nouraldin al Zenki, to je dokaz da se sve poduzima u obrani Idliba a Julani i nema izbora nego prihvatiti zahtjeve turske tajne službe radi višeg interesa jer ga u protivnom čeka raketa iz američkog ili izraelskog drona tako da više nema vrdanja i međusobnih sukoba između raznih skupina, iranski zapovjednici su ionako prekršili sporazum o nesudjelovanju IRGC-a, Hezbllaha, Fatemiyouna u borbama u Idlibu zbog sunitskog stanovništva i sektaških odnosa, neki su već proglasili Assadovu pobjedu i povratak na stari unitaristički poredak i pod IRGC utjecaj ali od toga neće biti ništa nego slijede podjela Idliba i Sirije i federalističko uređenje

Ringo10
Gost
Ringo10
8 mjeseci prije

E odakle izgmizavaju takve islamističke budaletine poput tebe da mi je samo znati

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Burte, evo plus za dosljednost. A i nasmiješ vala.

burt
Gost
burt
8 mjeseci prije

Ivo ne treba meni tvoj plus.

burt
Gost
burt
8 mjeseci prije

ovo nisam ja

Burt
Gost
Burt
8 mjeseci prije

Ok, znam da uglavnom pišem gluposti, ali šta da radim tu u podrumu, plaćaju me 80 kn za 8 sati na internetu, a gablec je dobar. Zapravo me gablec stvarno motivira. Naprijed SAA.

Jozo
Gost
Jozo
8 mjeseci prije

Treba tebi kara u prkno da pogledaš

Pero
Gost
Pero
8 mjeseci prije

Burt ti je rehabilitovani iisilovac iz BiH

Miki maus
Gost
Miki maus
8 mjeseci prije

Trkanjec( Burt), da ti nabavimo crvene flomastere , pa se igraj sa crvenim linijama? Ili ti to vise nije brija? U zadnje vrijeme si sav u federalizmu, nova brija? Burt Federales.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
8 mjeseci prije

Hahaha, ja ga zovem Trksranjec

Hezbollah
Gost
Hezbollah
8 mjeseci prije

Federal Burt Inferior = FBI

Ringo10
Gost
Ringo10
8 mjeseci prije

E ako sad stvarno zausteve ofenzivu pred prijetnjama tog kretena onda nek se nose u pizdu materinu

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Dakle, sad slijedi odmor, nakon M5, hoću reći, Ranjene, umorne, zamijeniti, očistiti tenkove, podmazati gusjenice itd itd,. onda ide, po meni Al-Gaab Ravica sve do Idliba i Jusr Sugura. To je lako prolazan teren, ravnica, mala sela, idealno za pritisak s tri strane, onda opet stop. kad se štakori nađu iu komadu od Idliba od Sugura, poklat će se međusobno, milijun posto. ovi koji sad žive u Idlibu žive kao šeici, a kad im dože 15-20 hiljada poraženih i 200 000 izbjeglica, ostali će ostati kod kuće, ne znam kako će im biti. Onda ide svađa, ti si kriv, ne vi ste krivi, i masakr. Sto posto….

burt
Gost
burt
8 mjeseci prije

grad Idlib i sjeverni dio ostaju u proturskom dijelu Sirije, sunitskoj federalnoj jedinice koja graniči s Turskom

eks
Gost
eks
8 mjeseci prije

Sve tvoje prognoze u zadnje dve godine pale su u vodu. Moraš ići ponovo u školu, da naučiš bolje prognozirati.

Nema
Gost
Nema
8 mjeseci prije

Da je srece erdo da se dobro pazis sa sirijom libanonom iranom irakom ti se uvlacio u dupe amero cionistima

Niks
Gost
Niks
8 mjeseci prije

Vidim po stranici syrialivemap (iako treba uzet s rezovom tu stranicu oni lagano navijaju za islamiste) da su turci pred Sarqibom postavili neke blokade punktove s vise strana da bi spriječili SAA da udje. Vidit cemo kako ce se to razvijati sada.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Tri oklopna vozila pored ceste, ima i slika sa strane, po meni više paze na protok izbjeglica

DažBog
Gost
DažBog
8 mjeseci prije

Prevrtljiva,ljigava lazovcina ocito nije gledala “MASK”.
“Let somebody stop me”

Alfa33
Gost
Alfa33
8 mjeseci prije

Ide to njima,još se malo strpimo i eto gotovo….sad imaju od Maarat Al-Numan do idliba 30ak kilometara,a do granice nekih 50ak km…..kad pogledaš nije puno ali treba i za to vremena. A što se tiče federalizacije i nekakve podijele Sirije,pa možda je Burt u pravu,ostaviće im par sela i to ograditi žicom pod naponom,i tko želi može ići razgledati ko u zoološkom…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Neće. Ići će na Alžirski model. Ove stvarno umjerene, a ima ih, kao što piše, a iznenadio sam se 2018. Oni će biti amnestirani i nekako će se dogovoriti da sudjeluju u politici kao FIS u Alžiru. Ostali idu u džehenem. Isto kao u Alžiru ’90-ih

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
8 mjeseci prije

Erdo… gaće dolje, naguzi se uskoro dolazi “put in”.

eks
Gost
eks
8 mjeseci prije

Erdogan, ljigavi lažov, sve vreme nastoji zaštititi džihadiste-ISIL , a optužije SAA i Ruse zbog navodnog kršenja primirja. SAA uz pomoć Rusije nastavlja oslobadjati teritorije i naselja od glavoseča . Samo napred, udri bagru .

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Može Erdogan zagovarati teroriste koliko želi t o Siijsku vojsku neće zaustaviti.

varjag
Gost
varjag
8 mjeseci prije

Erdogan nije ništa ostvario šta je obećao pa se nema šta buniti, a taj ološ kojeg zaštičuje će mu doći u Tursku pa nek vode ljubav kako god znaju!!!!!!!!!!!!!!!! Gamad najobičnija.

Ringo10
Gost
Ringo10
8 mjeseci prije

E bas bih volio da vidim da Turci udare na Sirijsku Armiju na Irance i Ruse.

E stvarno navijam za to pa da vise neko onome djubretu Erdoganu stane u kraj.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
58
0
()
x