Usprkos prijetnjama Ankare, sirijske vladine milicije ulaze u Afrin (VIDEO)

Afrin - Sirija - ulazak vojske
48 komentara

Usprkos prijetnjama iz Turske, sirijske provladine snage su počele ulaziti u Afrin, izvijestili su lokalni mediji. Jučer je Ankara priopćila da sirijska vojska u Afrin može ući samo ako će se boriti protiv YPG snaga. U protivnom će biti “legitimna meta” turske vojske i sirijskih islamističkih milicija koje se bore na strani Turske.

Međutim, snimka emitirana na sirijskoj državnoj televiziji prikazuje konvoj boraca koji su ušli u područje Afrina mašući zastavama Sirije. Pripadnici provladinih milicija su snimljeni kada su u kamionima ušli grad Nubl, a izvor za RT je potvrdio se kreću prema Afrinu.

YPG milicije su potvrdile podatke o njihovom raspoređivanju, ali treba uzeti u obzir različite stavove raznih kurdskih zapovjednika, od kojih jedni tvrde kako je  sirijska vlada odgovorila na njihov zahtjev i poslao vojsku danas, 20. veljače, dok drugi opovrgavaju bilo kakav dogovor s Damaskom.

Dio YPG zapovjednika tvrdi kako će se vladine snage koncentrirati na granicama i zajednički braniti sirijski teritorij i granice zemlje, navodi se u priopćenju kojeg prenose RIA Novosti. U isto vrijeme stižu izvješća da su turske snage granatirale područje na koja su ušla provladine milicije, tako da su novinari bili prisiljeni napustiti zonu borbenih aktivnosti.

Turska je u međuvremenu izjavila da su sirijske provladine snage došle na 10 kilometara od Afrina, ali su se nakon preventivnog topničkog napada povukle, prenosi agencija Anadolu.

Recep Tayyip Erdogan je najavio da će turske trupe narednih dana okružiti centar grada Afrina.

U ponedjeljak je sirijska agencija SANA najavila ulazak vladinih milicija u Afrin i da će “pomoći lokalnim snagama u borbama protiv turske agresije”.

“Ako sirijska vojska dođe braniti YPG, onda ništa i nitko ne može zaustaviti turske vojnike”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i dodao “kako Turska nema problema s ulaskom sirijskih postrojbi u Afrin ako one žele očistiti regiju od kurdskih terorista”.

Sirijski grad Afrin je još uvijek središte turskog vojne operacije koja je započela 20. siječnja, nakon objave američkog plana stvaranja novih pograničnih sigurnosnih snaga u Siriji. Polovica od 30 000 tih novih snaga bi bili kurdski borci takozvanih “Sirijskih demokratskih snaga”.

Turska smatra da je YPG teroristička skupina i ogranak Kurdistanske radničke stranke, koja je teroristička organizacija i za Tursku i SAD.

Damask je snažno osudio napad Turske na Afrin i podsjetio da su ova regija i grad sastavni dio Sirije.

VIDEO – Ulazak sirijskih provladnih milicija u područje Afrina

https://www.youtube.com/watch?v=Ccoor-uCwaE

sirijska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
6 godine prije

Ulazio je NDF, ne SAA i bili su več bombardirani , još u koloni od strane Turka… Posle Erdogan izjavljuje, da su bombardovali HTS… U glavnom, je totalna zbrka… Nužno je pričekat, pa da vidimo, ko pije, ko plača , i čija majka crnu vunu prede…

several dozen
6 godine prije

ahahaaa, rusi poceli po malo otkrivati svoje zrtve a do sada se pravili blesavi, sad govore “several dozen”, nekoliko puta po 12 komada, znaci jedno 60 70 80 sto ranjenih sto mrtvih. a prije bilo kao ni jedan pa pet pa nisu nasi…..

Dozens of Russian, CIS citizens killed & injured in recent clashes in Syria – Foreign Ministry.

Several dozen citizens of Russia and the Commonwealth of Independent States were injured in Syria during “a recent military clash,” the Russian Foreign Ministry said. No military personnel were among the casualties.

kloklo
6 godine prije

Kaze Erdo da će u narednih par dana okruziti centar grada Afrina, a jedva da su ušli u kanton Afrin… ako pokušaju na neki jaci prodor ko zna koliko ce opet izgubit vojnika, posto ih je i dosad vec previse izgubio .. opcenito nejasna situacija oko ovog…

Alen
6 godine prije

Uglavnom gore sada imamo ove iz idliba,kurde,turke,sdf,ndf,plemenskih milicija,amerikaci,saa…. Pretis lonac…
Lavrov izjavljuje neka se basar i erdogan dogovore ,kurdi iz manbija se ne cuju…
Tigrovi ciste gutu…

Weteran
6 godine prije

Svako sa svakim ?!
Svako protiv svakog !?

burt
6 godine prije

Assad je svjestan da je podjela Sirije gotova stvar i zato je frustriran i pokušava očajnički u Afrinu a pogotovo u istočnoj ghuti, Rusi su oprali ruke od Afrina i Turci hoće svoj dio Sirije, očajnički napad na istočnu ghutu može biti zamka za Assada jer u slične zamke su u prošlosti upadali neki drugi, pad istočne ghute nije opcija, što više Assad pokaže nervoze i šizofrenog ponašanja to bolje jer kad bi to bilo lako još bi na vlasti bili Talibani, Saddam, Gadafi, Kosovo bi bilo dio Srbije

Kajzer Soze
6 godine prije

Ja Kurdima da sam na mjestu Asada i SAA ne bih pomogao ni za brdo karamela !

Kajzer Soze
6 godine prije

Inače situacija u Siriji je redovna ,,jebo lud zbunjenoga” !!!

Mirko i Slavko
6 godine prije

Mislim da treba pozvati Sakašvilija da on rasplete ovaj gordijski čvor. Trenutno je u Poljskoj i bez angažmana pa bi vrijedilo pokušati.

Roodick Andy
6 godine prije

Ušli su iz Nubla i Zahre NDFovci, jer dobro znaju da su sljedeći ako Afrin bude bio turski.

Zvrk
6 godine prije

milicije, a ne regularna vojska. vjerujem s prešutnim migom Damaska i to bez odobravanja Moskve. Mislim da je ovo više simbolika nego stvarno stanje. bit će još par tjedana peripetije s njima. više me zanimaju oni koji su posve pod američkim kandžama i kontroliraju velik dio terena.

Registracija
6 godine prije

Blagoslovljen narod kurdki i sirijski u borbi za slobodu.

Tomica
6 godine prije

Nadam se da sirijska vojska nije nasjela na poziv da se pridruže Kurdima. Ulazak SAA može biti samo ako potpuno zamjenu kurdske postrojbe koje će se razoružati. Sve drugo daje legitimitet Turskoj da i njih tretira kao Kurde. Ako kojim slučajem Turska i odustane od akcije, čim prođe opasnost, Kurdi će im zabiti nož u leđa.
U svakom slučaju, čitav dan stižu oprečna izvješća pa će trebati par dana da se utvrdi šta je stvarno istina.

car i carica
6 godine prije

ahahahaaa, koliko je ono puta car putko reko da je rat zavrsen…..

Russian Center for Syrian Reconciliation Comes Under Massive Fire.

Sputnik has received reports that the Russian Center for Syrian Reconciliation, a peace monitoring and humanitarian organization jointly run by Russia and Turkey, came under attack on Tuesday. No Russian casualties were reported from the incident, but Syrian civilians have been reported dead and injured.
“Residential areas, hotels in Damascus, as well as the Russian Center for Syrian reconciliation came under massive shelling by illegal armed groups operating in East Ghouta area today, causing significant infrastructural damage and casualties among the civilian population,” the center said in a statement.

koča
6 godine prije

Burt. u čemu je razlika između opsade Istočne Ghoute i Istočnog Alepa i opsade Mosula i Rake ?

josip b t
6 godine prije

mislim da ovi iz ndf a nemogu ni sami sebe uscuvat a kamol afrin.uvjek je bilo kada saa ode nesto odradit oni uteknu na prvi metak ali vrijeme ce pokazat ja mislim da se oni nesto za kamere sam vozaju u onom selu

o cemu vi pricate?
6 godine prije

Zar sam ja jedini kojem se sukob Sirijske i Turske vojske cini kao uzasan scenarij? Ako do sukoba dodje i jedni i drugi ce samo dodavati vojsku u Afrin i međusobno se trošiti radi kurda koji ce za koju godinu uz SAD vjerojatno rokati po Siriji i istoj toj vojsci koja im sada pomaze da prezive u Afrinu. Da Assad pusti Turcima da eliminiraju kurde nebi nista izgubio, dapace, sa Turskom granici tako i tako pa mu koji kilometar ne igra ulogu a ako kurdi opstanu onda ce graniciti sa 2 prevrtljiva “saveznika” SAD-a umjesto sa jednim i trosit ce vojsku na Tursku umjesto na bradonje. To mi nema apsolutno nikakvog vojnog ni politickog smisla, ima jedino sa ljudskog ako ne zeli dopustiti bas toliki pokolj kurda ali sumnjam da bi u ratu ljudska strana prevagnula dok su vojni i politicki ciljevi na drugoj strani klackalice…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI