Sirijska vojska prodire u južni Idlib i na vratima je Maarat al-Numana

sirija
15 komentara

Nakon nedavnih postignuća tijekom jednodnevne kampanje koju su sirijska vojska i rusko zrakoplovstvo u južnom Idlibu proveli nakon sastanka Erdogana s Putinom u Rusiji, elitne snage sirijske vojske su u četvrtak navečer zauzele ključno uporište terorista u jugu provincije Idlib.

Terenski izvori su u razgovoru za Muraselon News potvrdili da je sirijska vojska oslobodila grad Al-Tamanaa, nakon žestoke bitke u kojoj je bilo nebrojenih zračnih napada i teškog artiljerijskog granatiranja položaja i uporišta terorista.

Izvori su dodali da je sirijska vojska osigurala i selo Sukayyat, farme At-Tamanaa, te uzvisine Tal Sayed Ali i Tell Jafar, sve smještene unutar većeg područja Al-Tamanaa.

Al-Tamanaa ima zanimljivu povijest kao uporište terorista. Kada je ISIL, tijekom ranih godina rata, pokušavao uspostaviti kontrolu na sjeverozapadu Sirije, grad je bio veliko središte regrutiranja za terorističku skupinu.

To ne bi trebalo biti iznenađenje da je jedna od glavnih militantnih skupina koja je pokušala zauzeti grad posljednjih tjedana bila islamistička koalicija Wa-Harid Al-Mu’minin, ili u prijevodu “Okupi vjernike”. Većina njenih boraca su bivši militanti pripadničkim frakcijama takozvane „Islamske države“ poput skupine Jund al-Aqsa, sada Ansar al-Tawhid, te Ansar al-Islam koji još uvijek djeluje pod ovim imenom, ali se zakleo na odanost Al-Qaidi.

Danas je sirijska vojska proglasila jednostrani prekid vatre u provinciji Idlib. To je priopćilo rusko Ministarstvo obrane, a odluka je donesena u sklopu rada Centra za pomirenje zaraćenih strana. Hoće li se prekid vatre poštovati, teško je reći, ali iskustva govore da će ga islamističke terorističke frakcije pokušati iskoristiti da se pregrupiraju i dovuku vojnu tehniku na liniju fronta.

U svakom slučaju, sirijsko zapovjedništvo je odluku o prekidu vatre donijelo u svjetlu uspješnog napada, a prekid vatre će početi u subotu ujutro.

Prema Centru za pomirenje zaraćenih strana odluka je donesena zbog stabilizacije prilika u ovom dijelu Sirije.

Podsjetimo da su prije nekoliko dana postrojbe sirijske vojske i njihovih saveznika završile veliku ofenzivnu operaciju i očistile teritorij gradova Khan Shaykuna, Kafr Zite, Al-Latamine i Moreka na jugu provincije Idlib i na sjeveru provincije Hama. Sada je u ofanzivnoj operaciji oslobođen i grad Al-Tamanaa, a s novih položaja se otvara put za oslobođenje Maarat al-Numana, gdje su se povukli teroristi iz južnog Idliba, pokušavajući stvoriti još jednu obrambenu liniju i zaustaviti napredovanje vladinih trupa u južnim regijama Idliba.

Rusko zrakoplovstvo aktivno podupire napredovanje sirijske vojske, provodeći masovne udare po položajima, uporištima, skladištima i drugim objektima militanata “umjerene opozicije” u pokrajinama Idlib i Aleppo.

Treba napomenuti da će kontrola nad strateški važnim gradom Al-Tamanaa omogućiti vojsci da osigura Khan Shaykun i organizira se za napad na veliki grad Maarat al-Numan u središnjem dijelu „Velikog Idliba“.

Uz katastrofalno lošu procjenu, prije toga su na istom području militanti takozvane “umjerene opozicije” napali položaje sirijske vojske, postavivši sebi cilj da zauzmu grad Abu Dali i unište rusko promatračko mjesto. U pokušaju napada su izgubili dva tenka i jedno oklopno vozilo, te se povukli do svojih početnih položaja.

Nakon ovih postignuća, većina vojnih stručnjaka je uvjerena da će sljedeći cilj sirijske vojske biti grad Maarat al-Numan, jedan od najvećih gradova na istoku pokrajine i cijelog područja Idliba kojeg za sada još uvijek pod kontrolom drže terorističke skupine.

FOTO: Područje južnog Idliba 30. kolovoza 2019.

sirijska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Niks
4 godine prije

Vec su rusi a onda sirijci proglasili jednostrano primirije., Sada ce se glavosjeci oporavit i konsolidirat, pa onda ponovo ce trebat 2 mjeseca probijat linije i ginit.

Zaposleni Besposlicar
4 godine prije

Ne ide mi u glavu kako ovi zeleni ne traze neku vrstu obustave vatre,pregovora o zaustavljanju vatre i zavrsetku ovog rata. Sa Marsa se vidi da oni uveliko gube rat ( vec su ga izgubili ) i traze zauzvrat neke “ustupke” dok jos imaju i malo teritorije. Vjerovatno da bi Assad na to pristao.

Max
4 godine prije

¨¨rrRIKAVAJU”LAVOVI KALIFATA.

burt
4 godine prije

na granici Turske se grupiraju izbjeglice iz dijela Idliba koji su počeli prosvjedovati, pokušavaju preći granicu, probijaju barikade, to je uvod u veću koncentraciju turske vojske u Siriji, humano preseljenje stanovništva i teritorijalnu podjelu države

politicki nekorektan
4 godine prije

…jbt, ovi profesori, doktori, inzinjeri,arhitekti, oni ga bas prase prema sjeveru…..a rusi i tigrovi za njima vicu da ne bjeze ,da ostanu na zabavi…nije fora da odu kada je najinteresantnije….tko se sjeca kada smo se igrali granicara?…to mu dodje slicno, , samo, umjesto lopte, prase suhoji…koga zakaci, ispada…

mrimproper
4 godine prije

štakori napuštaju idlibistan-titanik
https://www.youtube.com/watch?v=55_dKVKXrFs
evo njih u hrvatskoj za nekoliko dana

hvala EU, merkelici, US makaronu…
nešto je trulo u međunarodnoj zajednici

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI