Turska pokušava spriječiti sirijsku vojnu operaciju za osvajanje Velikog Idliba

Sirijska vojska
11 komentara

Kopnena operacija velikih razmjera doista se može nadviti nad sirijskim Velikim Idlibom, sudeći prema nedavnom turskom pojačanju.

Kao pokazatelj sile, Ankara je uspostavila još jedno vojno mjesto u regiji napučenoj teroristima.

Turska ima desetke osmatračnica, ali ono po čemu je ovaj poseban je to što se nalazi u gradu Afesu na jugu Idliba, samo nekoliko stotina metara udaljenom od položaja Sirijske arapske vojske (SAA) u gradu Saraqibu.

Da su htjeli, mogli su čak i baciti kamenje na sirijske vojnike.

 

Ukupno su dva borbena tenka, četiri oklopna transportera, tri oklopna vozila i oko 50 vojnika raspoređena na mjesto koje nadzire autocestu Lattakia-Aleppo, M4 i autocestu Hama-Aleppo, M5.

Nedavno izvješće SANA-e potvrdilo je činjenicu koja je neko vrijeme bila očita – turska je vojska nedavno rasporedila velika pojačanja u Velikom Idlibu kako bi spriječila bilo koju operaciju SAA-e i njenih saveznika, naime Rusije.

Ipak, Sirija se za Ankaru pretvara u močvaru. 10. listopada dva vojnika su poginula, a tri sirijska militanta koje podržava Turska ranjena su kada su njihova vozila napadnuta u blizini sirijskog grada Marea. Napad su navodno izvršile kurdske snage, najvjerojatnije Oslobodilačke snage Afrina.

Samo nekoliko dana ranije, 07. listopada, jedan turski pripadnik vojske ubijen je u napadu koji je na meti imao položaj u blizini sela al-Twais u Alepu. 05. listopada eksplozivna naprava bila je usmjerena na vozilo s turskim časnicima u Velikom Idlibu.

U međuvremenu, kao što je Izrael činio uvijek iznova, izvodio je napade u vrijeme kada se razvoj situacije u Siriji kretao prilično dobro za vladu Damaska.

Kasno 08. listopada 6 izraelskih borbenih zrakoplova F-16 ispalilo je 12 navođenih projektila na zračnu bazu T-4 u provinciji Homs. U napadu su ranjeni pripadnici sirijske vojske.

Poznato je da su snage koje podržava Iran smještene u zračnoj bazi T4. Zbor islamske revolucionarne garde 2019. preselio je svoj glavni centar za opskrbu oružjem u Siriji s međunarodne zračne luke Damask u bazu T-4.

Odvojeno, u obećavajućem znaku normalizacije, ministarstvo gospodarstva UAE-a reklo je da je sa Sirijom potpisan sporazum o budućim planovima za jačanje gospodarske suradnje i istraživanje novih sektora.

U početku su UAE podržavali takozvanu „umjerenu oporbu“, ali kako je vlada Damaska zauzela više od 90 % zemlje, prebacili su svoju politiku prema većem prihvaćanju predsjednika Bashara al-Assada.

Postignut je prilično napredak, unatoč svim naporima Turske, Izraela i Sjedinjenih Država, među ostalim pokušajima da se to zaustavi. Vlada Damaska je na rubu da kontrolira još veći teritorij, nakon uspjeha u Darai. Veliki Idlib ostaje posljednje značajno uporište militanata, a čini se da je samo pitanje vremena kada će se to riješiti.

idlibsirijasirijska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Đuka Fićuka
2 godine prije

Izraelska avijacija je napala Siriju iz smjera Al Tanfa gdje su Amerkanci jer je tamo relativno slabija i manje pokrivena
protuzracna obrana. Sto se tice Turske, Putin je rekao sultanu da ocekuje da Turska povuce vojsku iz Sirije radi predstojece ofenzive na proturske
islamisticke teroriste, na sto se sultan ne samo oglusio, nego je najavio ofenzivu turske vojske velikih razmjera, a sto je u biti najava okupacije velikog djela Sirije.
Poslao je konvoj, kojeg je ruska avijacija presjekla na izvoru. Cak su nesto pokusavali sa avijacijom i F16, ali ruska avijacija ih je natjerala da se povuku.
Turska bez avijacije u Siriji nece napraviti nista osim imati ogromne gubitake jer bez zracne podrske kopnena vojska je jako limitirana.

Max
2 godine prije

Turci neće uspjeti u svom naumu. Kurdi se odupiru snažno a Rusii su bombardirali područje gdje su stacionirani Turci. Sirjska PZO obori većinu raketa.

POLITICKI NEKOREKTA
2 godine prije

…dakle, situacija je kristalno jasna….teroristi, nesto kao pusickina skvadra iz kvarta, cackaju ruse misleci da su sigurni na sultanovoj sisi, a ne kontaju da su na jednom drugom sultanovom organu sa kojeg ih on nastoji skinutim ali da izgleda da ih je netko drugi odstranio.. ….kurvi,ovaj hm,kurdi, su se skompali sa kaubojima ,ali nisu jos skontali da glavnog kauboja njegovi mole da sidje sa plafona obecavajuci mu neogranicenu konzumaciju maloljetnica…mudriji i dalekovidniji medju kurdima se raspituju sa koje visine je jos sigurno da se zvekne o aerodromsku pistu padajuci sa kaubojskih letecih kocija ….kauboji!? e,jbt, njima ni legalizacija droge vise nemoze pomoci…naime, svojim ponasanjem ugrozavaju ugled raznih psihostimulansa ,jer narod vidi sta rade ,pa pomisle da je to zbog droge, a nije…sada je glavna akcija da gandja ne bude zelene vec pink/roza boje…marinci se bore da ostane zelena…zadnja vjest—glavni kauboj je sisao sa plafona ,ali sada tvrdi da mu je… Čitaj više »

Anto
2 godine prije

Rusija je pomogla Sirijskom narodu u oslobođenju zemlje od okupatora Isila Amerike a danas i Turske.Izrael gotovo vrsi agresorske napade na Siriju a tp se moze sprijeciti jakim ekonomskim sankcijama i uvjetovat da vrati Golansku visoravan koju je okupirala.

Barahmasa
2 godine prije

U početku su UAE podržavali takozvanu „umjerenu oporbu“, ali kako je vlada Damaska zauzela više od 90 % zemlje
Ma kojih 90%, nije ni 70%… Nemojte biti kao lazljivi mainstream mediji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI