Sirijska vojska napreduje u sjevernoj Hami i Idlibu – Linije obrane terorista pucaju jedna za drugom (VIDEO)

Ofensiva Hame
17 komentara

Nakon nedavno održanih pregovora „Trojke iz Astane“ u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu, zapovjednik terorističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham u Idlibu, Abu Muhammad Al-Golani, izjavio je „kako se njegovi borci neće povući iz takozvane demilitarizirane zone i nastavit će borbu protiv režimskih snaga do konačne pobjede“.

Nakon toga, su militanti Hayat Tahrir Al-Shama i njihovi saveznici iz terorističkih skupina Jaish Al-Izza i Ahrar Sharkiya 7. kolovoza pokušali probiti položaje vladinih snaga u sjevernoj Hami i južnom Idlibu iz tri pravca. Od noći na 8. kolovoza su proveli masovna granatiranja iz višecijevnih raketnih bacača i minobacača na jedinice sirijske vojske u blizini naselja Huwayz, Kara Jurn, Kafr Nabuda, Hamamiyat, Jubbeyn, Jalama i Kafr Yakhud. U tom su napadu stradala dva sirijska vojnika, a 13 ih je ranjeno.

U odvojenom napadu na selo Abu Dali u sjevernoj Hami je, prema čelniku ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana, Alekseju Bakinu, odbijajući napad terorista 9. kolovoza poginulo 10 sirijskih vojnika, a još 21 je ranjeno.

U petak ujutro su teroristi granatirali selo Abu Dali, a tijekom napada je jedan civil ubijen, a dva su ranjena, objasnio je Bakin. Nakon toga su islamistički militanti pokrenuli napad na položaje sirijske vojske na tom području.

„Vladine snage su uspjele odbiti napad terorista i ponovo zauzeti svoje položaje. Prilikom odbijanja terorističkih napada je poginulo 10 sirijskih vojnika, a 21 je ranjen”, rekao je Aleksej Bakin.

Bombardirana su i civilna područja većinski kršćanskog grada Muharda, gdje je ranjeno pet civila.

Kao odgovor na ove napade, ruske zrakoplovne snage su pokrenule ciljane zračne udare na položaje terorističkih skupina koje su granatirale sirijske trupe i naselja. Najveća koncentracija militanata, njihovih oklopnih vozila i mitraljeza je zabilježena u blizini naselja Al-Habit i Kafr Ayn na jugozapadu takozvane „zone deeskalacije Idlib“.

Nakon što je rusko zrakoplovstvo zračnim udarima uništilo vojnu tehniku i utvrđene položaje terorista, sirijska vojska je pokrenula kopneni napad u kojem je oslobodila sela Maghar Al-Hamam i  Maghar Al-Hantah, istočno od Kafr Nabude, te selo Sukayk i istoimenu stratešku uzvisinu istočno od grada Atshana. U ovom trenutku se sirijske vladine snage nalaze udaljene 8 kilometara do grada Khan Shaykuna iz smjera Kafr Nabude i 10 kilometara od Sukayka na istočnom obodu.

Situacija na bojištu sjeverne Hame 10. kolovoza
FOTO – Situacija na bojištu sjeverne Hame 10. kolovoza

Događaji od 10. kolovoza pokazuju da je sirijska vojska pokrenula vojnu operaciju protiv terorista u južnom dijelu „zone deeskalacije Idlib“, usprkos masovnim kritikama zapadnih diplomata i medija.

Hayat Tahrir Al-Sham i ostale terorističke skupine na sjeveru Hame definitivno gube tlo pod pritiskom vladinih snaga i najnoviji pokušaji izravne konfrontacije govore da, bez obzira na brojnost i fanatičnu upornost dijela militanata, teroristi više nemaju snage za pokretanje ozbiljnijih napada na vladine snage.

Ipak, neovisno o evidentnom gubitku borbene moći, Hayat Tahrir Al-Sham i njihovi saveznici u Idlibu još uvijek mogu provoditi napade na vladine snage i naseljena područja, a svaki od tih napada odnese nekoliko života, zbog čega situacija na liniji razdvajanja postaje nepodnošljiva.

Kako prenose vojni izvori, 8. kolovoza su sirijska vojska i njeni saveznici bili prinuđeni pokrenuti napad iz više pravaca na područje sjeverne Hame i istog dana su oslobodili selo Sakhar. U napadu specijalnih postrojbi sirijske vojske su militanti izgubili najmanje 10 boraca i 4 komada vojne opreme, uključujući jedan tenk.

Tijeka ofenzive pokazuje da vladine snage vjerojatno žele osloboditi grad Kafr Zita iz sjevernog smjera, a nakon toga započeti napad na oluju ove jake točke. U tom će slučaju vladine snage morati osloboditi naselja Al-Habit i Kafr Ayn, koja su nakon oslobađanja Maghar Al-Hamama praktično pod vatrenom kontrolom vladinih snaga.

Ofenziva se razvija uslijed intenzivne kampanje bombardiranja kojeg su izvele sirijske i ruske zračne snage.

Takozvani Sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdi da su samo 8. kolovoza u provincijama Idlib i Hama sirijski i ruski zrakoplovi izvršili 75 udara na ciljeve.

Moskva ne negira da provodi zračne udare po položajima terorista, ali rusko ministarstvo obrane redovito objavljuje snimke pogođenih ciljeva, odnosno jedinica vojne opreme i zapovjednih centara terorističkih skupina u Idlibu.

Ranije je sirijska vojska započela četvrtu fazu operacije čišćenja Idliba od militanata “umjerene opozicije”, zauzevši gradove Al-Arbeyn i Al-Zaka, kao i njihovu okolicu na granici provincija Hama i Idlib.

Podsjetimo, četvrta faza operacije na sjeveru provincije Hama započela je 5. kolovoza, nakon što terenski zapovjednici terorističkih skupina ne samo da su odbili poštivati međunarodne sporazume koje su potpisali njihovi čelnici, već nisu napustili teritorij takozvane „demilitarizirane zone“ od 20 kilometara od linije razdvajanja.

Jedinice sirijske vojske nastavile su napade na teroriste Hayat Tahrir Al-Shama nakon što su preuzele potpunu kontrolu nad gradom Jisat u sjevernoj Hami i kontrolu nad farmama Savameh Jisat i Damion.

Internetska stranica ruske novinske agencije Sputnik na arapskom jeziku u međuvremenu je izvijestila da je sirijska vojska u nedavnom napretku u sjevernoj Hami iz južnog i zapadnog smjera došla na rubove grada Al-Habita, jednog od glavnih bastiona Tahrir Al-Shama na južnom Idlibu.

Izvor s bojnog polja također je napomenuo da se strateški grad Al-Habit. ili Al-Hobait, prema nekim izvorima, smatra raskrižje istočnog, sjevernog i sjeverozapadnog dijela Hame. Al-Habit je također opskrbna linija i prolaz za logističku pomoć teroristima u Khanu Shaykunu, gdje su terorističke grupe posljednjih godina izgradile složene mreže podzemnih tunela, koje su povezane s okolnim farmama.

U slučaju daljnjeg napredovanja vladinih snaga, a borbe se već vode za grad Al-Habit, čije oslobađanje otvara put za napredovanje na Khan Shaykun, otvara se pitanje statusa turske promatračke misije smještene u maloj terenskoj bazi sjeverno od Moreka, na teritoriju kojeg kontroliraju teroristi. Povlačenje turske promatračke misije bi značilo da se Ankara konačno odrekla pružanja potpore sirijskoj Al-Qaedi, dok bi ostanak turske misije značio da turski vrh ne odustaje od dvostruke igre koju u Idlibu igra još od sporazuma postignutog s ruskom stranom u Sočiju prošle godine.

sirijska vojskaTrojkA iz Astane
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Nije mi se dalo čitati, ali ima jedan veći članak naslova: “Otvorena su vrata Idliba”

burt
4 godine prije

to je dogovor Putin-Erdogan o razmjeni dijelova teritorija, zato su SAA zauzeli nekoliko sela ali to nije ništa značajno jer su svi veći gradovi u tom području u kojem se vode borbe sjeverne Hame još u rukama pobunjenika i islamista, u Latakiji su SAA doživjeli poraz i nikako ne mogu potisnuti Ujgure, Čečene, Uzbeke itd. SAA nema snage da zauzme cijeli Idlib a podjela Idliba i Sirije i kompenzacija teritorija je ionako dogovorena

palermo
4 godine prije

Golani? Lol! To mu Mossad dao kodno ime.

Helvetia
4 godine prije

Naprijed nasi

Helvetia
4 godine prije

Naprjed nasi

pustinja i kamen
4 godine prije

kakva hama i bakraci. kad ce oni uzeti istocno od eufrata, pa tamo im je sva naj plodnija zemlja, voda, naftna polja. a o onom koridoru sto se planira duz turske granice i u dubinu sirijskog teritorija 30 kilometara to ne trebaq spominjati. Pa sirijcima je ostao samo goli kamen i pustinja, sve sto vrijedi ne mogu ni prismrdjeti.

Max
4 godine prije

“Lavovi” Kalifata” rikavaju” i dalje.

irenaa
4 godine prije

vi ne znate koliko su buraz i tigrovi jaki pozd

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI