”Islamska država” ostaje mitska vojska samo na internetu

43 komentara

Prije dana je ”izvor iz Sirije” Ivan Sidorenko na svom Twitter računu postavio oko 20 objava u kojima je potvrdio kako su ”velike snage terorista ”Islamske države” zauzele grad Al-Qaraytain, jugozapadno od Palmire, da je civilno stanovništvo izbjeglo, a vojska se povukla. ”Usput” je dodao vijest kako je ISIL objavio fotografije punog autobusa mrtvih sirijskih vojnika, ubijenih u napadu terorista ”kalifata” u jednodnevnoj ofenzivi u istočnom Homsu, iako se tu fotografiju nigdje ne može pronaći, a ISIL bi je sigurno objavio, da je postojala.

Na kraju se ispostavilo da je napad provela ćelija spavača ”kalifata” iz grada, a vojska je ubrzo poduzela sve mjere da uspostavi nadzor nad situacijom i vrati mir u Al-Qaraytain. Fotografija i snimki ”velike bitke” na grad, kolne, kontrolne punktove i sela nema. Posljednja vijest, ali opet s društvenih mreža, navodi ”kako artiljerija sirijske vojske gađa selo Harya Qaryatain, gdje se ”utvrdila ćelija ISIL-a, odakle otvara vatru na periferiju grada”.

Za neupućene, podsjetimo da je ”Ivan Sidorenko” na Twitteru fiktivni lik, ne govori arapski i služi se samo engleskim jezikom. Inače, pravi Ivan Mihailovič Sidorenko je bio časnik Crvene armije i heroj Sovjetskog Saveza tijekom Drugog svjetskog rata, jedan od vrhunskih sovjetskih snajperista u ratu s pet stotina potvrđenih ubojstava. Osoba na profilu je sirijski vojnik koji je na zidu ispisao njegovo ime, što su potvrdili i izvori takozvane ”sirijske oporbe” (Quora).

Isti je slučaj s interaktivnom kartom Syria.liveuamap.com, koja je podignuta i ažurira se u Ukrajini, a do sada se pokazala kao vrlo upitan izvor informacija.

Isto je bilo i tijekom napada terorista ISIL-a na prometnicu Palmira – Deir Ez-Zor 28. rujna. Tada je ISIL s 12 automobila bombi napao različite točke na autocesti M-20, a najveći su  provedeni na mjesta Al-Shoula, Bir Kobajib, Al-Suknah i T3. Napadi su u protunapadu sirijske vojske odbijeni, teroristima je uništena tehnika i izgubili suviše desetaka boraca, po njihovom priznanju.

U taktičkom smislu cilj napada je bio zaustavi sirijsku vojsku i prebacivanje 4. Oklopno-mehanizirane divizije preko Eufrata, gdje se vladine snage planiraju kretati u smjeru za kojeg američka vojska i Kurdi drže da je ”njihovo” područje djelovanja.

Dana 29. rujna navečer u istočnom dijelu Homsa ćelija ”kalifata” u kojoj dominiraju vehabije i Saudijci napada autocestu Shuayrat-Raqama blizu Al-Qaraytaina, ali je eliminirana nakon nekoliko sati borbe.

Dan prije, 28. rujna, objavljena je lažna vijest o ”velikom zadatku” terorista skupine Faylaq Al-Rahman, ogranka sirijske Al-Qaede, kojom se ”potvrđuje” da je Republikanska garda sirijske vojske namamljena u namjerno napušteni blok četvrti Ayn Tarma istočno od Damaska, a kada su vojnici ušli u to područje ono je dignuto u zrak, ubivši 45 sirijskih vojnika i ranivši 89.

Vijest je sama po sebi čudna iz razloga što Republikanska garda u tom području ratuje od prvog dana, a zadaća joj je braniti glavni grad, institucije i predsjedničku palaču. Namamiti preko sto vojnika u ”namjerno napušteni blok”, znajući da je ispod mreža podzemnih tunela, od kojih je jedan napunjen ogromnom količinom eksploziva za ovaj ”masakr”, scenarij je loših ratnih filmova, a ne vijest u koji bi itko mogao povjerovati.

Ovu je ”vijest” proširila propagandna mreža Faylaq Al-Rahmana, a ”svjedoci” ovog podviga su dali izjavu za Akhbar Al-Aan televiziju Muslimanskog bratstva. Kasnije je prenijeta na Twitteru i Facebooku, ali ne samo na računima simpatizera terorista u Siriji, nego i navodnih pristaša Sirije.

Činjenicu da ovu “vijest” nije potvrdio niti jedan službeni ili neslužbeni sirijski izvor nitko nje spomenuo. S druge strane se prešućuje da je sirijska vojska u Damasku istog dana, uvijek u Ayn Tarmi, eliminirala 13 terorista u bijegu u 40 metara dugom tunelu.

Navodni ”simpatizeri” sirijskog otpora su objavili i slike sa sprovoda tih vojnika, prije nego su njihovi navodni leševi su izvađeni iz ruševina navodnog Ayn Tarme. Osim toga, pokazivale su se slike  pripadnika paravojnih postrojbi, prepoznatljivih po zastavama i obilježjima, a ne sirijskih vojnika Republikanske garde, navodnih žrtava ”velikog napada Faylaq Al-Rahmana”.

Istovremeno je ISIL pokrenuo napad na autocestu M-20, a nekoliko manjih ”prosirijskih” i profila na društvenim mrežama su širili priče o velikim gubicima u redovima sirijske vojske, od čega 58 samo u Deir Ez-Zoru. No, stvari nisu tekle tako i napad na autocestu M-20, od Palmire do Deir Ez-Zora je odbijen, a kasnije su na Twitteru objavljene fotografije terorista ”Islamske države” koji su ostali na bojnom polju, najviše u području grada Al-Sukhnah i crpne stanice T3.

Zapravo smo nekoliko dana svjedočili  takfirističkoj propagandnoj ofenzivi na internetu koja je podržavala puno slabiji napad na terenu protiv sirijske vojske. Virtualni napad je imao puno više uspjeha od one konkretne, jer je omogućila da mnoge ”prosirijski” izvori predvide skori poraz Sirije i njenih ruskih i iranskih saveznika, koji su prema tim informacijama bježali pred ”nadljudima” Al-Qaede i ”Islamske države”.

Međutim, ovaj medijski spektakl ne treba čuditi, jer ove terorističke organizacije ionako uživaju podršku medija koji šire  propagandu i NATO dezinformacija, koje zdušno kao neupitnu istinu prihvaćaju i mnogi moralno beznačajni navodni ”simpatizeri” Sirijske Arapske Republike.

U međuvremenu se na terenu priprema velika ofenziva na Al-Mayadin, južno od Deir Ez-Zora, te na lijevoj obali Eufrata, istočno od rijeke Khabour do iračke granice, gdje se nalaze najbogatija naftna polja Sirije.

FOTO – ISIL je pokrenuo ofenzivu u nadi da će zauzeti cijelo područje zapadno od ceste M-20 i doći do džepa Hama i Al-Qaraytaina, ali bez uspjeha

M 20
FOTO – ISIL je pokrenuo ofenzivu u nadi da će zauzeti cijelo područje zapadno od ceste M-20 i doći do džepa Hama i Al-Qaraytaina, ali bez uspjeha
sirija
FOTO – ISIL je pokrenuo ofenzivu u nadi da će zauzeti cijelo područje zapadno od ceste M-20 i doći do džepa Hama i Al-Qaraytaina, ali bez uspjeha

Al-QaraytainISILIslamska državaIvan SidorenkoKalifatSAAsirijska opozicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dalmata
6 godine prije

Falite me moja usta,slusajte me moje usi.Potpis,Eu,USrA,NATO

Dvoglavi jahač apokalipse
6 godine prije

Mislio sam da će ISIL u Siriji biti uništen do kraja ove godine…čini se da ćemo morat sačekati ipak više.
Ne bih prognozirao, ali jedino u slučaju totalne ofanzive slične onoj majsko-junskoj možemo očekivati nešto drugačije. Ovako će se ipak (nažalost) otegnuti.
Strpljenja izgleda nikad dosta.

bbbb
6 godine prije

Ova tri kružića sa strelicama virtualnog sisisa sutra će biti mali kotlići. Blizu su oslobodioci T2 bazi, znači iza leđa ovim kružičima gore.

bobrock
6 godine prije

ISIL će biti prošlost do kraja godine! Do tada ih treba ozbiljno shvaćati jer još uvijek mogu napraviti ogromne štete.
Plus tko zna što Ameri mute sa Kurdima!
Treba odabrati najprioritetniju metu i rješavati tako redom.
Čini se da su svi u talu, i Kurdi i ISIL ali bogme i Al Nusra u Idlibu. Sve američanski igrači!

PAT I MAT
6 godine prije

“Dana 29. rujna navečer u istočnom dijelu Homsa ćelija ”kalifata” u kojoj dominiraju vehabije i Saudijci napada autocestu Shuayrat-Raqama blizu Al-Qaraytaina, ali je eliminirana nakon nekoliko sati borbe.”

Pa i nije baš. Borbe još traju i isil je proširo teritorij. Uspjelo neki dan nakon sveopćeg napada ući iza stare crte bojišnice.
Izdano je i upozorenje da na putu prema Sukhnah ima preobučenih isilovaca u odore SAA na punktovima dakle probili su se neki.

Dundić
6 godine prije

Sidorenko inače nije loš…pratrim ga svakodnevno već dulje vrijeme, skupa s Hassanom Ridhom, Leith Abou Fadelom, P.Lucemom. Ovu vijest od prekjučer navečer sam vidio kad je objavljena i zaista j ezvučala katastrofično…. Sidorenko je to faktički demantirao nakon nekoliko sati, no od onda ga nema na Twitteru.

Laki Topalović
6 godine prije

No, dobro, nije im donio čaj i krempite. Ubio ih je.

global intifada
6 godine prije

mene samo zanima ko je i na koji način mogao izbrajati sva ta ubistva?

global intifada
6 godine prije

islamska država ostaje,ma koliko vama nejvernicima bila krivo

ZIJO
6 godine prije

zadnji događaji pokazuju nesposobnosti neorganiziranost SAA, ISIS-ovci im postavljaju zasjede, imaju masu nepotrebnih gubitaka, protivničke skupine im vršljaju u pozadini, upadaju im između linija iako imaju zračnu premoć, priznali su da je Hezbolah imao velike gubitke, malo prije su priznali velike gubitke oko Qaryatana, dok ISIS pruža odsudnu obranu i vode se krvave borbe, SDF neometano zauzima teritorij i naftne platforme u svrhu svog interesa, ako YPG i SDF imaju teritoriju, organiziranu sturkturu vlasti i naftna polja onda u odnosu na Damask mogu provoditi svoj konceptu

Tedi
6 godine prije

Dana 30 09,turska vojska ulazi u Siriju,dogovor Putin i Erdogan,

PAT I MAT
6 godine prije

Pošto vidim da mi se ne objavljuju postovi sa linkovima malo ću napisatio o članku koji je površan i netočan. 1. tvrdnja:”Usput” je dodao vijest kako je ISIL objavio fotografije punog autobusa mrtvih sirijskih vojnika, ubijenih u napadu terorista ”kalifata” u jednodnevnoj ofenzivi u istočnom Homsu, iako se tu fotografiju nigdje ne može pronaći, a ISIL bi je sigurno objavio, da je postojala. Snimka postoji(nakako sam je provukao pokraj administratora) i nalazi se na mom postu od prije 2dana na temi :Napad na sirijsku vojsku – Ofenziva ISIL-a ili propaganda Al-Amaqa?Zna se da su udrili sa 8svbiedova. 2. tvrdnja:Dan prije, 28. rujna, objavljena je lažna vijest o ”velikom zadatku” terorista skupine Faylaq Al-Rahman, ogranka sirijske Al-Qaede, kojom se ”potvrđuje” da je Republikanska garda sirijske vojske namamljena u namjerno napušteni blok četvrti Ayn Tarma istočno od Damaska, a kada su vojnici ušli u to područje ono je dignuto u zrak, ubivši… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI