Pokušaj oživljavanja ”Slobodne sirijske vojske” ima podršku Turske

fsa
9 komentara

”Više od desetak sirijskih pobunjeničkih frakcija je podržalo plan stvaranja jedinstvene nacionalne vojske, kako bi se opet objedinio fragmentirani oporbeni pokret”, prenosi AFP.

Ideja je predložena ranije ovog tjedna od strane privremene oporbene vlade u progonstvu i Sirijskog islamskog vijeća, tijela sirijskih muslimanskih klerika koje je 2014. godine osnovano u Turskoj.

“Moramo okončati prijelomnu situaciju s kojom se sada suočavamo i ujediniti redove”, rekli su u Sirijskom islamskom vijeću, pozivajući takozvane ”pobunjenike” da “formiraju jednu revolucionarnu vojsku”.

Takozvana ”privremena vlada” je priopćila je kako bi objedinjena struktura “dovela do propasti kriminalnog režima”.

Do petka je više od desetak frakcija poduprlo tu ideju, uključujući islamističku skupinu Ahrar Al-Sham i militante koje podržava Turska.

“Mi objavljujemo svoju potporu inicijativi koju je pokrenulo Sirijsko islamsko vijeće i poziv da se stvori ujedinjena nacionalna vojska”, pročitali su zajedničku izjavu skupine koje podupire Ankara, uključujući brigadu ”Mutasem”.

Ahrar Al-Sham je priopćio ”kako je spreman poduzeti sve potrebne korake kako bi inicijativa uspjela”.

Od pobune u Siriji u ožujku 2011. godine se razne ”pobunjeničke” frakcije više puta pokušavale, ali nisu uspjele formirati trajnu i jedinstvenu snagu za borbu protiv predsjednika Bashara Al-Assada.

Osim gubitka teritorija od strane vladinih snaga, militanti takozvanih ”umjerenih” skupina su se također sukobljavali i međusobno, ali protiv terorista ”kalifata” i koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, koju predvodi Al-Nusra Front. Jednako tako su često prelazili iz jedne koalicije u drugu, da se nikada nije ni moglo govoriti o jedinstvenoj vojnoj formaciji, koju u medijima i danas neki nazivaju ”Slobodnom sirijskom vojskom”.

”Osjećaj izolacije je možda gurnuo pobunjenike da podrže ovaj plan, izjavio je Charles Lister, takozvani stručnjak za ”sirijski pobunjenički pokret” s Instituta za Bliski istok.

“Razlog za to može biti drugačiji, jer je situacija oporbe očajnija nego ikad prije”, rekao je Lister u petak za AFP.

“Ovo je jedina opcija koja im je ostala, ako žele zadržati ikakvu nadu da će biti priznati kao legitimni“, rekao je Lister i dodao kako je ideja “jako, jako turska inicijativa”.

”Pobunjenici žele pokazati međunarodnoj zajednici kako u Siriji postoji alternativa Assadovim snagama s jedne strane i islamističkim teroristima s druge”, zaključio je Lister, ne ulazeći u rasprave o razini radikalizacije među borcima Ahrar Al-Shama, brigade Noureddin Al-Zenki i drugim skupinama koje podržava Turska.

Ahrar Al-ShamAl-Nusra FrontFSAKalifatoporbapobunjeniciprivremena vladaSAAUmjerena oporba
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crveni Komesar
6 godine prije

“Nacionalne” vojske… jos u kombinaciji sa eufemizmom “pobunjenik” i epitetom “legitimni”, je jadno za citati, tolika propagandna masina a nula kreativnosti i fleksibilnosti.

Medjutim, nema nista lepse do ovih vremena kada se sami pokopavaju foliko ocigledno. Pobeda je nasa i to potpuna uskoro u Siriji!

j€st€r
6 godine prije

Spominjanje i pozivanje na Listera na ovom siteu… Prestrašno…

Svjatislav 989
6 godine prije

Ovu Tursku igru treba pdrzati posto nisu ludjaci da idu protiv SAA vec iskljucivo Kurda.Ovo ce i rusi podrzati sigurno da igraju prljavije uz Turke radi Kurda. A Jenki nece mogi nista tad caci Putinu.
A u svakom slucaju Kurdi su uzeli nihovu teritoriju ogromnu i gradove.
Pa nek je brane sad i vracaju. A Turci pomazu i Rusi nadgledaju.

Zagi
6 godine prije

Hahaha, sad oni stvaraju vojsku kad je Asad sam (s Rusima) uništio kozojebe s kojima su oni surađivali, malo sutra reći će i Rusi a i Sirijci koji su preko 90 % za Asada

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI