Varšava zabranjuje raspela u gradskoj vijećnici

Isus
82 komentara

Nova politika Varšave usmjerena je na osiguranje “neutralnosti” javnih službi

Glavni grad Poljske naredio je državnim službenicima da ne ističu raspela i druge vjerske simbole u gradskoj vijećnici Varšave, što je izazvalo reakciju konzervativnih skupina.

Prema novinama Gazeta Wyborcza, dužnosnicima neće biti dopušteno vješati križeve ili raspela na zidove ili ih držati na svojim stolovima. Međutim, državnim će službenicima i dalje biti dopušteno nositi križeve dok su na poslu.

Nova pravila dio su šireg skupa propisa usmjerenih na suzbijanje različitih oblika diskriminacije. Dužnosnicima je naloženo da koriste rodno neutralan jezik, da se ljudima obraćaju željenim zamjenicama i da ne diskriminiraju istospolne parove. “Varšava je prvi grad u Poljskoj koji je usvojio takav dokument”, rekla je glasnogovornica gradske vijećnice Monika Beuth.

Neki političari i vjerske skupine tvrde da su takvi propisi neprikladni u većinski katoličkoj zemlji.

“Mislim da je ova odluka nepotrebna”, rekao je Szymon Holownia, predsjednik poljskog parlamenta. “Pronašao sam velik broj križeva na zidovima Sejma. Iako ja osobno neću vješati križeve u javnim uredima, ne mislim da danas u Poljskoj trebamo rat oko toga treba li križeve skidati sa zidova.”

Konzervativni član parlamenta Sebastian Kaleta obećao je da će zatražiti od tužiteljstva da provjeri krše li politike glavnog grada bilo koji zakon, dok je katolička aktivistička skupina Ordo Iuris pozvala ljude da šalju pritužbe gradskoj vijećnici.

Gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski branio je nova pravila i raspalio o “hypu u medijima”. Objasnio je da su smjernice postavljene kako bi se osiguralo uključivo okruženje i podržao sekularizam Poljske.

“Svatko ima pravo na svoju vjeru, odnosno nedostatak vjere. To uključuje državne službenike i službenike. [Ali] svatko tko dođe u ured kako bi se bavio svojim poslom ima pravo osjećati da se nalazi u neutralnom uredu. Vrlo jednostavno”, napisao je gradonačelnik na X (bivši Twitter) u četvrtak. “Nitko ne namjerava voditi bitku protiv bilo koje religije u Varšavi.”

Govoreći na konferenciji za novinare, Trzaskowski je rekao da se propisi neće primjenjivati na bolnice, škole i centre za socijalnu skrb. Nadalje je pojasnio da iako smjernice zabranjuju održavanje vjerskih obreda u vladinim zgradama, one se neće primjenjivati na “tradicionalne povijesne proslave”, kao što je obilježavanje ustanka građana Varšave protiv nacističke okupacije tijekom Drugog svjetskog rata 1944. godine.

neutralnostPoljskaVaršava
Pretplatiti se
Obavijesti o
82 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
2 mjeseci prije

Idiotizam se širi planetom.

NOME
2 mjeseci prije

…..loše je kada se neka osoba, obitelj, pleme ili narod okrenu od Boga i počnu se “klanjati tuđim bogovima”…..od takvih ne ostane “ni kamen na kamenu nerazvaljen”……………..

krivA
2 mjeseci prije

…opa!!! Baš me interesira hoće li isto i sa zastavom u, možda skoroj, budućnosti… …zivmb…

Najpraviji Lenko (iz Splita)
2 mjeseci prije

Religija je bajka za djecu i infantilne odrasle.

Koja
2 mjeseci prije

Trebali su to u 14-om, 15 veku uraditi, sad je kasno! Pre 1700 god neko se jako na Rim naljutio, zakleo se da će se osvetiti i evo nas, živimo u tom periodu kada dolazi do kulminacije! Oterali nas od prirode i njenih zakona, ubedili većinu bele populacije u nekakve bajke… to dolazi na naplatu, kad tad

Stoj - pucam !
2 mjeseci prije

nista nek objese pentagram ,, gofna

Max
2 mjeseci prije

Sotonizam.

Vrane
2 mjeseci prije

I oni su “izabrali” svoj Možemo izgleda.

Plenkovič II
2 mjeseci prije

Wojtila se u grobu okreće!

Tjeskoban Jelačić
2 mjeseci prije

Kad kreću progoni u stilu rimskih careva?

DobrotaJeIzbor
2 mjeseci prije

Kao šta kriminalci mrze policiju, zbog istog razloga aktivni grešnici mrze Isusa.

A ovo je ta osuda, budući da je svjetlo došlo na svijet, a ljudi su više ljubili tamu nego svjetlo, jer su im djela bila zla.
Jer svaki koji čini zlo, mrzi svjetlo i ne dolazi k svjetlu da se ne prekore djela njegova.
Ali onaj koji čini istinu, dolazi k svjetlu kako bi se očitovala djela njegova jer su u Bogu učinjena.

Josip
2 mjeseci prije

Europo jebem ti mater blesavu. stvarno tu Rusi opet trebaju napraviti reda..

R M
2 mjeseci prije

Nećemo da pričamo o Varšavi i o tim raspećima, nego o 2. poljskoj ligi. Jbm li ga dal mi se nešto javlja ili bi neko to zvao dojave, tek s vremena na vreme mi se jave neke utakmice šta će tamo da se desi. Imam neku drugaricu iz Poljske, nikako nije druga liga, mada je malo zašla u godine, ali prava slovenska lepota, plava, zgodna..I eto možda ponekad najviše 5-6 puta godišnje mi se javi šta može da bidne, nije bilo greške, a ja to podelim i sa drugarima ovde, ali oni ne znaju da to na tacni iskoriste. neću više bisere pred svinje. Večeras na tacni bila utakmica Gornik Leczna-Stal Rzeszow, čista dvojka, završeno 1:3

nepoželjni
2 mjeseci prije

Poljska i Ukrajina su po broju stanovnika jednake veličine, najveće slavenske zemlje nakon Rusije i zato su vrlo interesantne za ciljanu instrumentalizaciju koju koruptivno sprovode zapadni hegemonistički režimi kako bi se preko njih kao “trojanskih konja” domogli Rusije i ruskih resursa… Mislite da je Wojtyla slučajno ustoličen kao Papa 1978 (!) mislite da je Lech Walesa i njegova “Solidarnost” (između 1980. i 1990.) nastala sama po sebi, bez debele potpore i propagande sa Zapada (?) …. …ne, neee, oni su poslužili u rušenju SSSR-a (uz Gorbačova i petu kolonu u Rusiji) i to ne samo SSSR-a već i cijelog socijalističkog Sustava u ostalim slavenskim državama, koji se rasuo kao stara sasušena drvena bačva, kada je pao SSSR…. Sada se događa sasvim ista stvar i ciljevi su i dalje isti, samo sa drugim alatima i instrumentima ali uvijek preko te dvije sje bane i korumpirane zemlje… Zamislite ovaj “salto mortale”, najprije… Čitaj više »

Zmaj Mrdo Špajzilović
2 mjeseci prije

Gdje je nestao Zmaj da baci prokletstvo na Poljsku?

Miro
2 mjeseci prije

Bitno da dopuštaju da se muslimani masovno mogu moliti na ulicama

zzzzz
2 mjeseci prije

umjesto raspela nek stave grb kao što je u hrvatskim školama 🙂

DEDA
2 mjeseci prije

KAD BU RVACKA TO NAPRAVILA?MAKLA SVA VJERSKA OBILJEŽJA IZ ŠKOLE.21 STOLJEĆE MI SE HRVAMO SA NEPISMENIM VJERNICIMA.BOG JE TRENUTNO NA GODIŠNJEM U UKRAINI A POSLE BUDE ZEL I BOLOVANJE.

Tomislav Matanić
2 mjeseci prije

LJEVIČARI UDARAJU SOTONSKOM PSIHOLOGIJOM KAO 1945,g, NAKON ZLOG REŽIMA ZVAN NACIZAM OPET SE POJAVLJUJE REŽIM CRVENOG ZMAJA ILI TI KOMUNIZMA SAMO JE SOTONA TO UPAKIRAO DOBRO U SVIJEST SVOJIH IDOLOPOKLONIKA POD ” LIBERALIZAM “, KOJI IMA VELIKO UPORIŠTE I KORJEN U BIVŠEM KOMUNIZMU. NAKON DUBOKOG SNA OD 30 GODINA, CRVENI ZMAJ SE OPET PROBUDIO. AMEN, ALELUJAAA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI