Vašington želi da oslabi EU

Lavrov
97 komentara

Sjedinjene Države imaju za cilj da oslabe EU, kako vojno tako i ekonomski, tvrdi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Evropljani već pate od sankcija protiv Rusije „mnogo puta više nego SAD “, rekao je on u intervjuu objavljenom u nedjelju.

“Sve je veći broj ekonomista, ne samo kod nas, već i na Zapadu, koji dolaze do zaključka da je cilj SAD-a potpuno ‘iskrvariti’ i deindustrijalizirati evropsku ekonomiju” , rekao je on.

„Takođe je u interesu Vašingtona da vojno oslabi Evropu. Stalno je držati pod pritiskom, prisiljavati je da pumpa oružje u Ukrajinu, a zauzvrat napuniti skladišta oružja zemalja EU američkim zalihama”, rekao je Lavrov.

U vođenju takve politike, Washington se vodio “ekonomskim, čisto sebičnim proračunima, kao i ideološkim kompleksima superiornosti”, sugerirao je.

Ranije ovog mjeseca, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Amerikanci zarađuju “lud novac” prodajom gasa evropskim državama po previsokim cijenama u pozadini sankcija EU na isporuku ruske energije.

Rekao je da će to neizbježno dovesti do “deindustrijalizacije” EU koja će, zauzvrat, imati “veoma, vrlo žalosne posljedice” po blok “u narednih 10 do 20 godina”.

U svjetlu sveobuhvatnih sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini, cijene plina su porasle. Blok se sada bori s mogućnošću nestašice energije zimi i rastuće inflacije. Brisel je u velikoj mjeri slijedio stav Washingtona da nastoji oslabiti Moskvu uvođenjem sankcija, istovremeno podržavajući Kijev kroz isporuku oružja i finansijsku pomoć.

Ekonomso slabljenjeeuSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
97 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keks
1 godina prije

A Rusija je jača??? Hahahaha…koji HRUŠT…

tihobl
1 godina prije

Tokom jutrošnjeg raketnog napada, najmanje trideset objekata energetske infrastrukture Ukrajine je pogođeno, napisao je na svom telegram kanalu ruski ratni reporter Evgenije Podubni.
Nekoliko hidroelektrana je izbačeno iz stroja: Dnjeprovska, Južnodnjestrovska, Kanevska i Kremenčugska.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da su struja, voda i internet nestali, nakon što su pogođeni objekti vitalne infrastrukturne.

Delovi železničke pruge u Ukrajini su zbog prekida napajanja strujom u prekidu, saopštila je kompanija Železnice Ukrajine.

Украјинске власти су јутрос у Кијеву употребиле противваздушни систем „ИРИС-Т“
Vidi se koliko je precizan Iris-T.

Dobro je zapoceo 250. dan SVO.

Lucija, prva
1 godina prije

Nisu mi jasne ove diplomatske inicijative.
I Peskov je nešto govorio o tome.

Srediti lijepo Ukrajinu do proljeća.

Već su pali tako nisko da vojnike drogiraju. Ne osjećaju ranjavanje. Kao zombiji.
Sumnjam da su samo amfetamini.
A ima i međusobnih obračuna oružjem. Opet droga. Navedeno su izjave Ukrajinaca.

EU nema pomoći.
Bojim se da ovo razoružavanje EU ima i drugu pozadinu. Ne samo kupovinu drugog američkog oružja.

Vrata
1 godina prije

To je vec odavno poznato,ali EU lideri ne mogu nista uraditi.Amerikanci se isto ponasaju i sa prijateljima i sa neprijateljima.

mrdo
1 godina prije

A jasno. Kauboji ne mogu ništa Rusiji, ali zato mogu da unište Evropu, koja je već decenijama pod kaubojskom čizmom. Evropu su Amerikanci zapišali. Amerikanci vode rat protiv Evrope, a bivša Ukrajina je samo kolateralna šteta. Da opet trznem i parafraziram onog američkog ratnog zločinca i masovnog ubicu Henrija Kisindžera:

Biti neprijatelj Americi može biti opasno, ali biti “prijatelj” (sluga i podanik, u stvari) je pogubno.

(To be an enemy of America can be dangerous, but to be a friend is fatal)

Max
1 godina prije

Jenkilji žele da Europa iskrvari kako bi sačuvali carstvo.

Ivan
1 godina prije

Zaboravio je samo da kaze da to zeli i birokratija u Briselu, kao i strucnjaci WEF iz Davosa, na celu sa Klausom Svabom, i da Rusija u potpunosti saradjuje na tom projektu.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Baba, oni Rus Lavrov kaže da su Amerikanci zajebali Europu…
Samo nek on pizdi, neće mu više Grlić Radman čitat rusku poeziju na ruskom!!

Zenit
1 godina prije

A koji je razlog da US želi oslabiti EU? Prije mi se čini da rusofili žele stvarati kaos kako bi prikzali njima drago stanje. Nema nikakvog razdora između USA i EU. Razdor postoji između totalitarnih režima i demokratskih država. Ako vam se ne sviđa zapad otiđite živjeti u Rusiju.

tihobl
1 godina prije

Kijevsko ministarstvo odbrane: jutros je ispaljeno 50 raketa, oborili smo 44, a pogodjeno je 38 trafostanica.

Ovo sto su rusi uradili jutros nije fer. Prvo su gadjali trafostanice malim dronovima. Zatim su pustili ukre da poprave stetu, a izgorjele TF zamjene novima. A onda su ih polupali raketama koje nose 10x vise eksploziva. Zalihe su iscrpljene i za popravku morace uvoziti TF. Kad i njih polupaju onda zaliha nece biti ni na zapadu i morace mjesecima cekati na isporuku novih trafostanica.

ogo
1 godina prije

EU mora kupovati resurse gdje je za nju najpovoljnije a ne gdje kazu globalisti.
USA drzavljanima uvesti vize u EU i izbaciti njihove vojne baze,a pslije toga zapoceti pregovore sa Rusima.
Organizirati svoju EU vojsku i izici iz NATO.
Sadasnji EU lideri biti ce zamjenjeni sa globalistickim ako se ih u kratkom roku ne rijese.
Ako smo EU onda nemaju drugi sto za nas odlucivati.

tihobl
1 godina prije

Rusi napreduku prema Ugledaru, idu na to da ga stave u poluokruzenje. Borbe traju vec dva dana. Prvo su im polupali komandne centre, zatim su tosirali prve linije, a onda je ruska vojska krenula preko sprzene zemlje sa juga. Pojacanja koja su ukri poslali razbucali su helikopteri, Su-25 i Su-34. Danas su to ponovili sa istoka. Zasto su se odlucili da udare bas tu gdje ukri rade koncentraciju snaga vec 15 dana kako bi napravili proboj prema Mariupolju nije mi jasno. Meni bi bilo logicnije krenuti prema Nikolajevu gdje su sve jedinice prepolovljene i zestoko demoralisane nakon serije neuspjesnih napada. Umjesto toga krenuli su tamo gdje je najtvrdje. Evo izvjestaja: Угледар – наставља се офанзива Оружаних снага РФ Оружане снаге Русије су јутрос, након артиљеријске припреме, кренуле у офанзиву источно од Угледара са очигледном намером да пресеку магистрални пут Угледар-Маринка, који је главни у снабдевању непријатељске групације на овом правцу,… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Изјаве сталног представника Руске Федерације при УН Василија Небензија:

Русија ће бити принуђена да предузме сопствене мере за преглед сухих теретних бродова који пролазе Црним морем без дозволе Руске Федерације

tihobl
1 godina prije

Јуриј Подољака: Украјина 31.10.22 у 10.00 Верујем, да сте чули за јутрошње ракетне нападе и нападе дроновима на инфраструктурне објекте Украјине. Дакле, оно што је за сада познато: Добро су гађали Кијев (на неким местима је нестало струје и воде), и Харков (заустављен метро). Био је удар и по трафостаници ДњепроГес-а (изнад је велики облак густог дима), наводно је погођена и трафо станица термоелектране у Черкасима (проверићу ову информацију). Експлозије су се чуле и у овим областима: Љвовска, Ровенска, Одеска, Николајевска, Полтавска, Кировоградска. На неким местима је заустављен рад железнице. Већ у 10 ујутру можемо да кажемо да је ово један од најјачих напада Русије у последње време, а док ово пишем, јављају да је на Украјину кренуо нови талас ракета (трећи за данас). Узгред буди речено: НАТО ракетни системи ИРИС (IRIS-T SLM) за сада на небу изнад Кијевом баш ништа нису показали. Ама баш ништа. На снимку се виде… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Jos jedna vijest: pogodjenja je HE blizu Moldavije. Ogroman stub dima se vidi. Demonstranti u Kisnjevu sad ce ostati u potpunom mraku, a bunili su se na restrikcije struje.

tihobl
1 godina prije

Финалисткиња такмичења «Мисис Европа» Ана Микконен из Талина (Естонија) каже да је добровољно отишла да уради ДНК тест да докаже да није Рускиња, односно, да у њој нема ни мало руских гена.

When
1 godina prije

Europa ce popusiti k* Amerikancima. Bolje nisu ni zasluzili. To su mazohisti

goran
1 godina prije

znamo mi to lavrove,ali mi obični mali ljudi tu ne možemo ništa,jer i da se hočemo pobuniti protiv te brisselske elite šta nama to vrijedi kad njih brani policija i vojska koja je proizašla iz naroda,a ne neke guzice vanzemaljske.
sramota je da policija i vojska brani tu gamd,tu istu gamad koja uništava i njih same i njihove roditelje,ako nemaju empatije prema ostalim ljudima.
šta mislite draga gospodo policajci i policajke šta mislite da vas gledaju drugačije zato što ih branite od rulje?
za njih ste topovsko meso ko i mi svi ostali,ništa drugačije vas ne gledaju od nas,svi smo u istom loncu.

tihobl
1 godina prije

Evo novih meta za ruske dronove:

Израел, Шпанија, Италија, Литванија, Немачка, Северна Македонија, Пољска, Република Кореја, Словачка, Словенија, Финска и Француска испоручиће Украјини 954 јединице електроенергетске опреме.

tihobl
1 godina prije

Nakon IRIS-T koji se i nije pokazao zadovoljavajucim stize SAMP-T.

Италија и Француска ће Кијеву предати противваздушни ракетни систем САМП-Т.
Amerikanci umjesto patriota salju samove iz vijetnamskog rata.

Coca Corona
1 godina prije

Živila 1984!!!

Sardelino
1 godina prije

Osnovno pitanje.
Rusi u veljači ne ulaze vojskom u Ukrajinu.
Nema rata.Nema “ničim izazvane agresije”.
Uzevši u obzir sve ono što je bilo i što se desilo u Ukrajini od 2014 godine a znamo što je bilo i što se dešavalo jer nismo bili u komatoznom stanju.
Kakav bi rasplet događaja bio u Ukrajini, sada i u sljedećim godinama.
Pustiti mašti na volju.

Ivan
1 godina prije

Kako to da EU parlament ne vidi glavnu odgovornost za propast EU u Europskoj komisiji koja je postala odmetnuta korumpirana banda razbojnika na celu s onom krmacom Ursulom? Kako to da ne reagiraju EU institucije i ne strpaju svu tu briselsku bagru iza resetaka dok ne bude kasno? Sto se ceka, valjda da pocne gradanski rat diljem EU?

Domagoj
1 godina prije

EU je kolonija SAD. To je sad preočito. U odnosu na 2008, barel nafte je duplo jeftiniji a gorivo je 40% skuplje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI