Većina njemačkih tenkova koji su poslani u Ukrajinu više nisu u funkciji

Leopard 2A7
37 komentara

Zbog nedostatka rezervnih dijelova Leopard 2A6 koji su poslani Ukrajini ostali su u radionici, rekao je političar Zelene stranke Sebastian Schafer

Vrlo mali broj borbenih tenkova Leopard 2A6, koje je Njemačka dala Ukrajini, trenutno je operativno, tvrdi zastupnik Zelene stranke Sebastian Schafer. Mnogi su tenkovi oštećeni u bitkama i navodno nedostaje rezervnih dijelova, dodao je. Berlin je još u ožujku najavio isporuku 18 tenkova Leopard 2A6 Ukrajini, nakon višemjesečnih molbi iz Kijeva. Hvaljeni kao ”mjenjači igre” od strane pro-ukrajinskih stručnjaka, tenkovi 2A6 su među najmodernijima u njemačkom arsenalu. Međutim, većina se trenutno nalazi u radionici za popravak u Litvi, objasnio je Schafer u ovotjednom pismu tvrtkama za proizvodnju oružja Rheinmetall i Krauss-Maffei Wegmann (KMW), u koje je njemačka novinska agencija DPA imala uvid.

“Nažalost, mora se primijetiti da Ukrajina sada može koristiti samo vrlo mali broj isporučenih borbenih tenkova”, napisao je Schafer, objašnjavajući da postoji “hitna potreba za akcijom” kako bi se rezervni dijelovi dopremili u litavsko središte za popravak i vratiti tenkove u akciju. Osim oštećenja pretrpljenih u borbi, mnogi tenkovi nisu u funkciji zbog istrošenosti, dok su neke dodatno oštetili ukrajinski mehaničari koji su pokušavali popraviti, dodao je.

Uz 18 tenkova 2A6, Njemačka i drugi operateri platforme Leopard opskrbili su Ukrajinu s oko 90 ranijih inačica 2A4 i više od 100 zastarjelih inačica Leoparda 1A5. Unutar nekoliko tjedana nakon njihova dolaska na bojište ranije ove godine, ruske su snage uništile neke od njih projektilima i bespilotnim letjelicama-kamikazama, dok je najmanje dva Leoparda 2 zarobila ruska vojska. Još u studenom, Forbes je izvijestio da je Kijev izgubio ”četvrtinu svojih najboljih tenkova njemačke proizvodnje”, misleći na svoje Leopard 2. Leopardi su se intenzivno koristili tijekom ukrajinske ljetne protuofenzive, neuspjele operacije s ciljem probijanja ruskih linija i zauzimanja grada Melitopolja na Azovskom moru, čime bi se Krim odsjekao od ‘kopnene’ Rusije. Kako se pokazalo, ukrajinske snage uspjele su zauzeti samo nekolicinu sela u regiji Zaporožje, izgubivši pritom gotovo 160.000 ljudi i 16.000 komada teške opreme, prema posljednjim podacima ruskog Ministarstva obrane.

Ukrajina se trenutačno suočava ne samo s nedostatkom tenkova njemačkog dizajna, već i s nedostatkom osoblja koje bi njima upravljalo, izvijestio je Die Welt prošlog mjeseca. Dok se Kijev trudi unovačiti što je moguće više novih vojnika, kako bi zamijenio gotovo 400.000 vojnika izgubljenih od veljače 2022., njemački centri za obuku ukrajinskih vojnika, koji će upravljati tenkovima Leopard 2, trenutno rade s pola kapaciteta, tvrdi njemački medij.

Leopard 2njemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
4 mjeseci prije

Tenkovi, pokretna grobnica…. mogu im nadograditi ne znam šta ali to će biti i dalje

4 mjeseci prije

Nemačka (ali ne samo ona) šalje uglavnom zastarelo i poluispravno oružje Ukrajini. Prvi i sasvim logičan razlog je finansijski jer to Ukrajina nikad neće platiti (Nemci nisu toliko blesavi da računaju na ukrajinske teritorije jer im je jasno da će to biti ruske teritorije – ako ne bukvalno, sigurno će biti pod ruskim “protektoratom”).

Drugi razlog se grana u dva pravca: ili Nemačka namerno bojkotuje planove Vašingtona ili sam Vašington dozvoljava poraz Ukrajine kako bi imali razloga za “humanitarno uključenje”. Ako pogledamo sliku iz medija i podaništvo nemačke vlasti ova druga varijanta je mnogo verovatnija.

Nekoime
4 mjeseci prije

Tenkovi si sami režu gusjenice, samo da se ne bi susreli s Rusima.

Ivan Bgd
4 mjeseci prije

Pa to su svi znali i predvideli na pocetku!
Sve je to jedan veiki cirkus.

The Who
4 mjeseci prije

Baš me čudi to od njemaca, oni su inače jedan miroljubiv, pošten, radišan narod, omaklo se

tihobl
4 mjeseci prije

I juce su lanceti pogodili leoparde. Pisao sam vise na temi o izraelskih 2000 funti.

Председник Русије Владимир Владимирович Путин признао да је суочен са великим притиском поводом бројних терористичких напада на Белгород, где се од њега тражи да изврши одмазду за такве злочине.
Он је поновио да ће руска војска наставити са Специјалном војно операцијом, али да њени циљеви никада неће бити цивили, већ искључиво објекти који се налазе у сврси украјинских безбедносних снага (војни објекти, објекти наменске индустрије, аеродроми, луке итд.)

tihobl
4 mjeseci prije

Ваздушно-космичке снаге Русије успешно погодиле напредну војну инфраструктуру у Кијеву – пољски медији Мисл Полска

Према писању публикације, током ракетног напада уништена су најмање два објекта америчке НАСАМС на периферији украјинске престонице и велико складиште са ракетама за ПВО систем Патриот.

Max
4 mjeseci prije

Leopard je brzo izgubio točkice.

Ante
4 mjeseci prije

A gdje su Abramsi da vidimo kao oni gore? Gorjeli su u Siriji Turskoj Iraku Jemenu što ba ne nastave sa nizom?

Гавран
4 mjeseci prije

Um zapada je ko veštačka inteligencija posle elektroška.
.
Razorili su psihu i sopstvenu i stanovništva.
.
Nema Stožera. Nema Vertikale.
.
Ili kako reče Niče
“Nema Boga, nema cilja. Konačna je sila.”

Perun
4 mjeseci prije

drzava gdje su ,,tenkovi” napravljeni nije vise u funkciji …Braca Russi oderali njemacke macke i napravili muzejsku postavku vojnih arheoloskih artefakata( citaj vojnog otpada) ….P.S.bojler je bolje rjesenje od tog ,,tenka” ,tako barem kazu ovi sto rade u krauss maffeiu…..na njemackim bojlerima su stjenice a na njemackim ,,tenkovima” gusjenice ….kad se covjek zamisli sva roba iz te drzave nije otporna , Russke kontrolore kvalitete nemeres obmanuti…..otpad je otpad bio on vojni ili civilni…schroth kazu ,,mudri” njemci

abc
4 mjeseci prije

Tenkovi su u modernom ratovanju postali pokretni žar ili pokretna mikrovalovna pečnica. Moderno ratovanje dronovima i ostalim naoružanim mini-letjelicama če tenkove izbaciti sa ratišta, kao što su tenkovi izbacili konjicu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI