Većina Šveđana želi da njihova zemlja primi manje izbjeglica usred povećanja kriminala bandi

Čamac sa izbjeglicama
16 komentara

Iako se više od polovine Šveđana posljednjih godina neprekidno izjašnjavalo za strože imigracione zakone, nedavni porast možda je povezan sa izuzetnim zaokretom premijera Stefana Löfvena koji je priznao vezu između kriminala bandi i imigracije.

Gotovo šest od deset Šveđana želi da Švedska promijeni zakone i propise kako bi primala manje izbjeglica nego danas, pokazalo je nedavno istraživanje novina Svenska Dagbladet i anketara Sifo.

Na pitanje „Kako bi švedski prijem izbjeglica u pogledu dozvola boravka trebalo da izgleda u budućnosti?“, 58 odsto ispitanika podržalo je promjenu zakona u korist smanjenja prijema imigranata, izvjestio je Svenska Dagbladet, napominjući da je statistički značajan porast sa 54 procenta utvrđenih u istraživanju sprovedenom u martu.

Samo osam odsto želi da Švedska primi više izbjeglica. Oko 19 posto želi da primi toliko koliko danas, dok je 15 posto uzdržano oko toga.

Sve u svemu, javna podrška u korist smanjenja imigracije stabilna je na preko 50 procenata već nekoliko godina zaredom.

U širem pogledu, javno mnjenje protiv prijema izbjeglica se značajno povećalo. Prije samo pet godina, u septembru 2015. godine, kada je premijer Stefan Löfven održao svoj čuveni govor „Moja Evropa ne gradi zidove“ u korist masovne imigracije, nešto manje od 30 odsto željelo je da primi manje izbjeglica. Pet godina kasnije, udio se udvostručio. U isto vrijeme, procenat onih koji žele više izbjeglica je opao. Od juna 2016. godine, više od polovine ispitanika neprekidno se zalaže za pooštravanje imigracionih zakona.

Među švedskim strankama postoji razlika između ljevice i desnice u pogledu imigracije. Jedna trećina pristalica stranke Zeleni želi da primi više imigranata, a ista slika generalno važi za vladajući crveno-zeleni blok i njihove saveznike Liberale i Centar.

IzbjegliceŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cugi
3 godine prije

Sinoć sam bio u društvu, pio jeo i veselio se kao i uvijek, onda se jedan srušio sa stolice, mrtav pijan, jbg mislili smo ispočetka da je Covid19, ali srećom bio je samo Stock84.🤣🤣

Swedoland
3 godine prije

Švedska se kasno probudila jer već su im geni pocrnili od afrike. Kasno je za ovakve mjere sada kasnite 40tak godina.

Bosanac
3 godine prije

Zivot nije TV emisija ‘zelja za zeljom’ pa da se ljudima samo tako zelje ostvaruju.

blavlah
3 godine prije

kao da se svedane nesto pita

Slonica
3 godine prije

Kakvi zeleni i briga za migrante ili ikoga.
Njima je najveća briga sebi osigurati fina odijela ,večere i dobra primanja.
Dali ijedan član te udruge stvarno živi i dijeli sudbinu tih istih migranata.
To je kao i sindikati ,bore se za prava radnika dana radnog staža nemaju ,
Samo svoje guz…. gledaju pod lažnom krinkom ljudskih prava.

Max
3 godine prije

Švedi razmišljaju logično. Što će im koljači?

Mijo Maljkovic
3 godine prije

Nakon yebanya, nema kajanja, kaze jedna stara izreka……..

Stara kuka
3 godine prije

Većina Šveđana želi da njihova zemlja primi manje izbjeglica usred povećanja kriminala bandi

Većina Šveđana želi izbaciti sve izbjegice iz svoje zemlje samo se to ne usude reći. Za Šveđanke već i nisam tako siguran.

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Mikojan
3 godine prije

Ajmo sad za ozbiljno, to da švedska ili bilokoja vlast ne može riješiti kriminal nije istina, najobičnija laž, problem je da ti kriminalci nekome ili nekima iz politike vrlo korisni i odrađuju svašta. One gluposti da se u neke kvartove ne može ući, ma dajte, pa nije to Moskva pa da brane svoje domove, šaka jada i kriminalaca, rješiš to u 24h, nema hapšenja, samo čistiona.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI