Velika Britanija će poslati tenkove Ukrajini

Tenkovi Velike Britanije
52 komentara

Premda se ovo nekoć smatralo korakom predaleko, o opskrbi Ukrajine teškim tenkovima sada se javno raspravlja u više zapadnih zemalja

Velika Britanija poslat će Ukrajini svoje glavne borbene tenkove, rekao je novinarima u srijedu glasnogovornik premijera Rishija Sunaka. Izjava je uslijedila nakon što je Poljska izjavila da će Ukrajini poslati tenkove njemačke proizvodnje snagama, uz dopuštenje Berlina. Glasnogovornik je rekao da je Sunak zatražio od ministra obrane Bena Wallacea “suradnju s partnerima”, kako bi išli “dalje i brže s našom potporom Ukrajini, uključujući osiguranje tenkova”. Službena objava vjerojatno će biti objavljena u suradnji s nekoliko britanskih saveznika u NATO-u, kao što je bio slučaj prošlog tjedna kada su SAD, Francuska i Njemačka zajedno objavile da će poslati borbena vozila pješaštva u Ukrajinu.

Američki dužnosnici već su rekli kako neće slati američke tenkove M1 Abrams u Ukrajinu, navodeći kao razlog kompliciranost održavanja tenkova. Međutim, Poljska je u srijedu objavila da će isporučiti Kijevu određeni broj tenkova Leopard njemačke proizvodnje, što je odluka koja zahtijeva zeleno svjetlo Berlina.

Iako njemačka vlada službeno ne planira donirati bilo koji od vlastitih Leoparda, ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je u ponedjeljak kako ne bi isključio takav korak. U međuvremenu, Kijev je uvjeren da je prividni oprez Njemačke samo iluzija.

“Njemačka će se ipak kasnije na to odlučiti”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba za novinski kanal Tagesschau u srijedu. “Sličan primjer vidjeli smo po pitanju samohodnih haubica, s protuzračnim sustavima IRIS-T i nedavno s oklopnim vozilima Marder i sustavima Patriot.”

Britanska odluka telegrafirana je i medijima posljednjih dana, a dužnosnici su Sky Newsu u ponedjeljak rekli da je Sunakova vlada raspravljala o toj mogućnosti “nekoliko tjedana” te da bi Velika Britanija “mogla ponuditi oko deset tenkova”.

Prema Skyu, službenu objavu moglo bi objaviti više zemalja 20. siječnja, kada bi se trebala sastati ‘Kontaktna skupina’, predvođena SAD-om za naoružavanje Ukrajine.

OpskrbaOružjeTenkoviukrajinaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Posle tenkova slede rakete srednjeg pa dugog dometa.
Ali neeeeeeee, sve će se završiti u Ukrajini – podela je već dogovorena (“svi su oni isti”) dok geopolitičke ovce bleje…

eukolonija
1 godina prije

Ukrajina će potpisati kapitulaciju 2023. godine ili najkasnije do studenog 2024. godine. Ovo je postalo komično. Britanci šalju 10 tenkova. Britanija kada bi poslala sve tenkove koje ima Ukrajini nebi ništa promijenila. Ovo su patke ili navlakuše za naivne

Joe
1 godina prije

Ta bolest se lako liječi. Sarmatom.

Sir Oliver
1 godina prije

Dali neko zna koliko su zemlje bivšeg Varšavskog pakta poslali Ruskog naoružanja u U krajinu pa i tenkova ?

Gnjida
1 godina prije

Nema veze, što god pošalju, bit će uništeno.

tuf
1 godina prije

To će si Yelenski dodijeliti da mu čuva rezidenciju u Kijevu.

Amar
1 godina prije

Zapad salje oruzje samo da bi ukrajince privolio da se nastave boriti,a sa druge strane cini mi se da i Rusi odugovlace ovu specijalnu operaciju.

NOME
1 godina prije

Stvara se neka vrsta tenkovske koalicije na inicijativu Ukrajine (čitaj Amerike), a u kojoj će sudjelovati države EU i Amerike , koja već šalje veliki broj tenkova i opreme u istočnu Europu preko Nizozemske. Eu zemlje su malo neodlučne i kalkuliraju tko i koliko će poslati. Pitanje je koje nacionalnosti će biti POSADE…. sumnjam da će biti Ukrajinci…..mislim da će London biti nukleiziran…….

Tupko Glupko
1 godina prije

Pročitao sam nedavno da su Britanci napredni – neće odvajati 2% BDP-a za vojsku kao ostale europske države, nego 3%.
Ipak njima treba, izoliranima na otoku 😃

tihobl
1 godina prije

Za vrijeme WWII Guderina se smjestio u jasnoj Poljani u tolstojevoj kuci. Tu je nasao njegove knjige na razim jezicima i krenuo iscitavati njemacki prevod. Kad je procitao kako je Kutuzov rekao “natjeracu ih da pojedu svoje konje” i sjetio se da se to francuzima stvarno desilo Guderijan je izjavio: “Mi ovaj rat nikako ne mozemo dobiti”. Evo rusi opet sve nerviraju taktikom Kutuzova. Ne zure nikuda, a juce su mogli krenuti u Seversk jer je ostalo nebranjeno sve do Severska i danas bi vec izbacili onu saku teritorijalaca sto ga drze. Umjesto toga izgleda da ce ukrima ostaviti najzapadnije perigerije sela koja se naslanjaju uz Soledar po uzoru na Marinku (juce sam u temi o Breznjevu pisao o Marinki i ruskoj taktici). Ovo sto gledamo je ponavljanje kutuzljeve taktike kojom je pobjedio turke i Napoleona: natjeracu ih da pojedu svoje konje. Zapad ce ostati bez konjice, a onda se… Čitaj više »

Marko
1 godina prije

Ovaj svijet je jedno lijepo mjesto u kojem se proizvodi jako puno ljudskog smeca… Zelenski, Biden, Fauci, Gates, Beros, Canak, Plenkovic, Bacic, Dodik, Izmetbegovic, Erdogan, Komsic, Dacic, Vulin i Vucic su ogledni primjerci najgoreg ljudskog skarta koji se uopce moze zamisliti… Ali svijet bi u nacelu mogao biti relativno lijepo mjesto za privremeni boravak putnika namjernika na proputovanju iz picqe materine u supaq majcice Zemlje…

Dawor
1 godina prije

Dragi portale “Logično” …. samo nas zanima da li ćete objaviti video u kojem se Putin obraća Denisu Manturovu ….nažalost izgleda da je V.Vladimirovič na bolan način shvatio da nije predsjednik jedne države nego predsjednik gomile pijanih , lijenih i nesposobnih idiota !!!!
😓😓😓😭😭😭🇷🇺🇷🇺🇷🇺

Max
1 godina prije

Koliko znam niti jedna sila osim VB Nema tenkove Challenger 2 a i oni će praviti tip 3 jer 2 smatraju zastarjelim.

hiber
1 godina prije

Putin je izgubio rat treceg dana “Kijeva za tri dana” Rusiju je uspješno unistio, proračun je pred raspadom. Prvo je jednokratno popušio 300 milijardi, a sada mu ide 25% deficita. Stvari treba gledati gdje vode, a ne sto bi netko htio. Armagedon je unistio zalihu preciznih raketa, a zauzvrat je dobio sve jaču ukrainsku pzo. Pa je degradiran na zamjenika. Ruskoj vojsci ukrainska vojska je sve manje neprijatelj, a sve vise saveznik protiv Wagnera. A Wagner će skončati u noći dugih noževa. Tako da je ovo sve vise farsa od rata koja je skupo stajala milione rusa i ukrainaca koji do agresije i nisu znali da su neprijatelji. Upravo kao i “otmica djece u Mrduši Donjoj, zvanoj Zambija”.

Klica
1 godina prije

Par Sarmata na London i mislim da ce biti 1-1

nessy
1 godina prije

Deset tenkova? E, ovo mijenja situaciju na frontu. Javljaju britanski obavjestajci da je Putin trazio da se napravi nacrt kapitulacije koja je neizbjezna.
Britanski Challenger II po nekim izvorima je izuzetno pouzdan, a po drugim kvarljiv, i kompliciran za odrzavanje.
Inace, jos ni jedna Armata nije usla u Ukrajinu.

MNK
1 godina prije

Problem demokratskih i civiliziranih zemalja je to sto su njihove odluke jako spore. Ukrajinski slavenski narod odavno je trebao dobiti ono sto treba da istjera ruske agresore. Slava Ukrajini!

Boba Lazarević
1 godina prije

Taj njihov Challenger 2 navodno ne valja qrtza.

Miro
1 godina prije

Njemačko oklijevanje je razumljivo i povijesnu utemeljeno. Teški Leopardi su jako dobar izvozni proizvod. Ako željezo postane gvožđe za 1,5 “laka” tenka i ti drugi put stignu uz rizik da to bude i zadnji. Donacija toliko željeza je 2x riskantan potez.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI