Velika Britanija će povećati broj nuklearnih bojevih glava koje može da skladišti

Velika Britanija nuklearno naoruzanje
14 komentara

Procjenjuje se da Velika Britanija posjeduje oko 195 nuklearnih oružja, od kojih je 120 operativno dostupno, navodi se u izvještaju Centra za kontrolu naoružanja i neširenje oružja iz aprila 2020. godine. Postavljene bojeve glave u Velikoj Britaniji kontrolira Kraljevska mornarica.

Očekuje se da će vlada Velike Britanije povećati broj nuklearnih bojevih glava koje može da nagomila, izjavila je u petak na Twitteru zamjenica političkog urednika Telegrapha Luci Fisher.

Prema Fisherinim riječima, zvanično saopštenje o povećanom broju nuklearnih bojevih glava trebalo bi da bude objavljeno u Integrisanom pregledu bezbjednosti, odbrane, razvoja i spoljne politike u utorak. Pregled, koji treba da izađe 16. marta, opisivat će spoljnu politiku, odbranu, bezbjednost i međunarodni razvoj britanske vlade.

U svom tvitu, Fisher je takođe primjetila da UK ima zalihu oko 180 bojnih glava.

Potencijalno povećanje broja zaliha bojevih glava označilo bi prvo povećanje od kraja hladnog rata. U svom strateškom pregledu odbrane za 2015. godinu, Velika Britanija se obavezala da će sredinom 2020-ih smanjiti „ukupne zalihe nuklearnog oružja na ne više od oko 180 bojevih glava“.

“Ako se ovo potvrdi, ovo bi bio vrlo provokativan potez”, rekao je David Cullen, direktor Službe za nuklearne informacije, za The Guardian u petak.

„Velika Britanija je više puta ukazala na smanjenje zaliha bojevih glava kao dokaz da ispunjava svoje zakonske dužnosti prema Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja“, dodao je on.

„Ako prekidaju decenijski napredak u smanjenju broja, to će biti šamar za 190 drugih članova sporazuma i to će se smatrati šokantnim kršenjem vjere“, nastavio je on.

Cilj Ugovora o neširenju oružja ili NPT je zaustaviti širenje nuklearnog oružja i tehnologije naoružanja i promovisati mirnu upotrebu nuklearne energije.

Motivacija za navodnim potezom povećanja broja nuklearnih bojevih glava u Velikoj Britaniji i dalje ostaje nejasna.

U februaru 2020. Pentagon je otkrio da se Velika Britanija obavezala na više milijardi funti vrijednu zamijenu nuklearnih bojevih glava onima zasnovanim na američkoj tehnologiji.

„Mislim da je divno što Ujedinjeno Kraljevstvo istovremeno radi na novoj bojevoj glavi i mislim da ćemo voditi razgovore i biti u mogućnosti da dijelimo tehnologije“, rekao je Alan Shaffer, zamjenik podsekretara Pentagona za odbranu za nabavku i održavanje, izvjestio je Gardijan.

Britanske zalihe nuklearnog oružja narasle su na oko 500 krajem 1970-ih, ali su se od tada postepeno smanjivale. Tokom hladnog rata SAD su imale zalihe nuklearnog oružja koje je bilo uskladišteno u Velikoj Britaniji. Iako je oružje bilo pod kontrolom SAD, moglo bi se rasporediti britanskim dostavnim vozilima.

Nuklearno oružjeVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Picajzl
3 godine prije

Idioti, uz sve probleme koje imate i vi i čovječanstvo, nuklearno naoružanje je opsesija. Idioti jedni, jel to naoružanje liječi, školuje, jel’ lijek, jer daje nove spoznaje, jel’ išta pomaže osim troši risurse. KRETENI, neću dalje….

Ришона Вилон
3 godine prije

Накануне Дмитрий Рогозин заявил в эфире программы “Воскресный вечер”: Танкам визы не нужны“.

nekoime
3 godine prije

Kravlje ludilo nastavlja s uzimanjem danka.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Za sve nas bi bilo bolje da ne čačkaju mečku u pi***! Rusi za njih imaju spremno barem pet puta više takvih projektila…

Davor drugi
3 godine prije

U konstelaciji sila suprostavljenih strana kako za vrijeme hladnog rata tako i danas, svaka nova nuklearna bojeva glava u UK je kontraproduktivna. Ona ne pridonosi niti najmanje sigurnosti otoka, nego naprotiv, povećava rizik da u prvom udaru budu ti koji će biti prvi potopljeni. Znači, svakom novom bojevom glavom otok sve dublje tone. S vojne strane gledišta,to je kristalno jasno časničkom pripravniku prve godine akademije.
Što se politike tiče, obrazloženje za narod i obična žvaka kao opravdanje za potrošnju milijardskih svota za “sigurnost” otoka. “Savezništvo” nije besplatno.

bauštelac
3 godine prije

zimnica ?

Max
3 godine prije

Oni to čine jer je arsenal zapušten i zastario a oni imaju velike ambicije

Boba Lazarević
3 godine prije

Što bi moglo poći po zlu…?

nessy
3 godine prije

Jedino sto “gordi Albion” moze postici ovim smjerom naoruzavanja, to je, da u slucaju rata, dobije po labrnji i vise nego ih ide. Kako god okrenes, ako dodje do rata, oni su jedna od prioritetnih meta, i eventualni napad ce ici za tim da ih , po njihovoj definiciji, ‘vrati u kameno doba’. Ali, oni ce to primiti muski, jer svaka bomba viska na Britaniju, je bomba manje na one koji mijesaju septicku jamu vec desetljecima. Samo naprijed Englezi, dosad ste navikli da za vas ginu i Australci i Kanadjani i Gurkhasi, i svi ostali kojima ste popili krv, sada ste vi na redu.

Pero djetlic
3 godine prije

Mislim da je vrijeme sankcija, jer ako se isto nastupa prema Iranu i Sj.Koreji oko nuklearnog naoruzanja, ni UK ne bi trebalo biti postedjeno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI