Velika Britanija i SAD uključene u napad na Krim

Maria Zaharova
21 komentar

Moskva “ne sumnja” u sudioništvo Zapada u napadu na Sevastopolj prošlog petka, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova

Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, ustvrdila je da su američke i britanske obavještajne službe podržale Kijev tijekom napada na Sevastopolj prošlog petka. Ukrajinski napad gađao je sjedište ruske crnomorske flote. Govoreći na tjednom brifingu u srijedu, rekla je kako “nema sumnje da je ovaj napad planiran korištenjem zapadnih sredstava za nadzor, satelitske opreme NATO-a i špijunskih zrakoplova te da je izveden prema smjernicama i u bliskoj koordinaciji s američkim i britanskim specijalnim snagama”.

Ministarstvo obrane izvijestilo je da je u raketnom napadu na stožer flote uključeno nekoliko ukrajinskih projektila, a ruska protuzračna obrana uspješno je presrela neke od njih. Britanski mediji također su otkrili da je Kijev u napadu koristio rakete Storm Shadow koje je isporučila Velika Britanija, što je rezultiralo značajnom štetom na zgradi.

Zakharova je opisala incident kao jedan od mnogih u kojima Kijev “gađa ruske regije, koristeći projektile i granate koje su isporučile države NATO-a”, navodeći nekoliko drugih nedavnih primjera. Ciljevi ukrajinske vlade, rekla je, su “odvraćanje pozornosti od neuspjelih pokušaja protuofenzive” i destabiliziranje ruskog društva.

SAD i njihovi saveznici isporučili su Ukrajini vojnu opremu vrijednu desetke milijardi dolara, kako bi ojačali njenu ljetnu akciju protiv ruskih obrambenih linija. Operacija je, međutim, do sada proizvela beznačajne teritorijalne dobitke po cijenu velikih gubitaka u ljudstvu i opremi. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu procijenio je u utorak da je više od 17.000 ukrajinskih vojnika ubijeno samo u rujnu. Zapadni dužnosnici i mediji priznali su da protuofenziva nije ispala kako su se Kijev i njegovi sponzori nadali. Međutim, administracija američkog predsjednika Joea Bidena pozvala je Kongres da nastavi financirati Ukrajinu u doglednoj budućnosti. Zahtjev za izdvajanjem više od 24 milijarde dolara pomoći trenutačno se nalazi u zakonodavnom tijelu, ali mu se protive neki republikanski zastupnici.

Senatori su predložili kompromisni nacrt zakona o privremenoj potrošnji kako bi se izbjeglo moguće gašenje vlade sljedeći mjesec. Plan uključuje smanjenje potrošnje za Ukrajinu na 6,2 milijarde dolara. Zastupnički dom pod kontrolom GOP-a trebao bi odobriti nacrt prije nego što bi se moglo glasovati o njemu i poslati Bidenovom stolu kako bi zakonski tekst bio odobren.

Moskva je sukob u Ukrajini nazvala dijelom šireg američkog posredničkog rata protiv nje, koji se navodno vodi “do posljednjeg Ukrajinca”. Bidenova administracija obećala je podupirati Kijev “koliko god je potrebno” kako bi se Rusiji nanio “strateški poraz”.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Sada kada im je propala druga najveća banka Credit Suisse zbog preuzetih EU sankcija Rusiji, švicarske vlasti dolaze pameti. Još 2007. godine dionice Credit Suisse-a vrijedile su 80 eura, prije pola godine ih je kupila najveća švicarska banka UBS za stostruko manju cijenu, tj. platila ju je 82 centa. Preuzimanje je ispregovarano posredstvom Švicarske narodne banke, koja će UBS-u osigurati 100 milijardi švicarskih franaka likvidnosti. Odljev kapitala iz Credit Suisse-a nakon švicarskog uvođenja sankcija Rusiji bio je ogroman – samo krajem 2022. i početkom 2023. klijenti su povukli 110 milijardi švicarskih franaka. Donji dom švicarskog parlamenta glasao je protiv prijedloga izmjene pravila u vezi s ponovnim izvozom oružja švicarske proizvodnje u Ukrajinu premoćnom većinom – 135 naprama 48. Prijedlog je iznio gornji dom švicarskog parlamenta, a sličan je odbijen već prije. Švicarska je također blokirala transfer tenkova Leopard 1 švicarske proizvodnje u Ukrajinu, koji se trenutno nalaze u Italiji –… Čitaj više »

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

A floskula o nepromjenjivosti granica poslije Drugog svjetskog rata?

Sovjetski diktator Hruščov je dekretom pripojio ruski Krim Ukrajini 1954. godine.

Činjenica jest da je Krim poluotok koji kontrolira popriličan dio Crnog mora i pitanje je opstojnosti ruskog naroda.
Pogledajte na karti, sve će vam biti jasno – sa istočne strane izlaz imaju NATO članice Bugarska i Rumunjska, sa južne strane NATO članica Turska, sa sjeverne strane Ukrajina koja žarko želi u NATO i na istočnoj strani Rusija, na jugoistočnoj Gruzija.

Predajom Krima i crnomorskog primorja Ukrajini, NATO brodovi bi došli do ruskih obala Crnog mora.

Nekoime
7 mjeseci prije

Tko je slijedeći na redu za umiranje u interesu američkih proizviđača oružja i bankara (da ne kažem čudnovatih kljunaša)? Poljaci su izgleda došli k sebi, Česi i Slovaci također, Bugari se pobunili,…

Otok Mali
7 mjeseci prije

Ulazimo u fazu direktnog sukoba. Baš me na koji će način i kojim oružjem započeti sukob. Hoće li Ameri podviti rep ili ćemo jednog dana svi skupa u 3pm.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Fino . Sad uzvratiti i vi njima , isto 🤷

Red Dog
7 mjeseci prije

Dakle…
1.    NATO-tehnika
2.    NATO-komanda
3.    NATO-vojnici, preobuceni u „dobrovoljce“.
Sta nedostje jos da se proglasi i zvanicno Treci Svetski Rat?

Ivek
7 mjeseci prije

Zakaj onda govnima izvoze umjetno gnojivo, nek crknu od gladi..

Faboo
7 mjeseci prije

Putine! Potopi britaniju! Ne treba postojati!

Max
7 mjeseci prije

Ukrajinci ne bi sami mogli izvesti tako precizan napad.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Bolje biti pijan nego star, aj reci nam kučko kad će poljska anketirat ukrajinu ? ako su to bile samo laži, lažimo se, varajmo.

tihobl
7 mjeseci prije

Napadi na Krim u poslednje vrijeme krecu iz Rumunije. Pokusavaju da isprovociraju ruse da uzvrate po bazama u Rumuniji i da kazu evo rusi su prvi poceli.

Dawor
7 mjeseci prije

Marija …. kao boga te molimo 🙏🙏
Šutnja je zlato …. prestanite se sramotiti !!!

Dante
7 mjeseci prije

Nije rusija drzava to je firma
Sve te firme imaju iste gazde
Mainstream vlada ljudskim umovima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI