Velika Britanija predala vremenski rok za slanje svojih tenkova Ukrajini

Challenger II
19 komentara

Challengeri će stići na bojište “prije ovog ljeta”, rekao je ministar obrane

Ukrajina će dobiti 14 glavnih borbenih tenkova Challenger 2 od Velike Britanije prije ljeta, rekao je ministar obrane Ben Wallace u parlamentu u ponedjeljak. Ova vremenska linija znači da će Challengeri vjerojatno stići nakon što njemački tenkovi Leopard stignu na bojno polje usred neprijateljstava Kijeva s Rusijom. Upitan kada će tenkovi biti raspoređeni u Ukrajini, Wallace je rekao zastupnicima: “To će biti s ove strane ljeta, ili u svibnju, to će vjerojatno biti prema Uskrsu.” Za zapadne kršćane Uskrsna nedjelja ove godine pada 9. travnja.

Wallace je rekao da ne može pružiti dodatne informacije o procesu obuke za ukrajinske operatere tenkova. Veleposlanik Kijeva u Velikoj Britaniji, Vadim Prystaiko, rekao je ukrajinskim medijima prošlog tjedna da ovaj proces “neće trajati puno vremena”.

Wallaceova vremenska crta bliska je onoj koju je dao Alex Chalk, državni ministar obrane, koji je prošlog tjedna rekao da bi Challengeri trebali biti raspoređeni “krajem ožujka”.

UK je najavio da će poslati Challengere gotovo dva tjedna prije nego što je Njemačka potvrdila da će donirati jednak broj tenkova Leopard 2. Međutim, njemački će oklopnjaci vjerojatno stići u Ukrajinu neposredno prije svojih britanskih ekvivalenata, a Berlin je u četvrtak izjavio da će njegovi tenkovi stići do kraja ožujka ili početka travnja. Njemačka je također dala dopuštenje drugim europskim zemljama da isporučuju vlastite flote Leoparda u Ukrajinu. Poljska, koja je prijetila da će poslati tenkove s ili bez dopuštenja Berlina, isporučit će oko 14 Leoparda “u roku od nekoliko tjedana”, rekao je lokalnim medijima u četvrtak zamjenik ministra obrane Wojciech Skórkiewicz.

Posljednje teško zapadno oklopno oružje koje će stići do Ukrajine bit će američki tenkovi M1 Abrams, čije je isporuke Washington najavio s njemačkim Leopardima. Objava je stigla unatoč ranijim izjavama Pentagona da su tenkovi Abrams presloženi za održavanje i troše previše goriva za upotrebu u Ukrajini. Prema nedavnom izvješću Washington Posta, tenkovi su ponuđeni samo kao “pokriće” Njemačkoj za slanje Leoparda i neće stići najranije do kraja godine.

Rusija tvrdi da strano oružje, uključujući teške tenkove, neće promijeniti tijek sukoba. “Kao što smo rekli u prošlosti, ovi tenkovi će gorjeti kao i ostali. Njihova izrada jednostavno košta puno”, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, posebno misleći na Abramse.

rusijaTenkoviUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
1 godina prije

Auuu, 14 tenkova će biti “game changer” – kao i javelini, haubice M-777, HIMARS-i…
A Rusija ima tek nešto više od 12 tisuća tenkova, LOLčina!

tuf
1 godina prije

Pomalo dobivam dojam da odgodama slanja opreme puštaju Ruse kompletirati LNR/DNR priču i onda na zapadnoj strani Dnjepra naseliti svoju gvožđuriju, svoj PZO a vjerojatno i svoje vojnike kako bi se ostavio dojam da su oni “zaustavili Ruse” dok će ispod pulta možda Rusima reći “evo vam LNR/DNR, je*eš Zelenskog instalirati ćemo nekoga tko će vremenom prihvatiti naše nove uvjete”. Naravno u praksi se mržnja ne otklanja uspješno skalpelom jer takav tumor nastavlja nagrizati organizam i trajnog mira neće biti. Zapadnjacima nije za vjerovati jer sve što je njima u interesu je sada doći do daha, pojačati vojnu proizvodnju za 10x i onda ponovo udariti kroz sinkronizirane provokacije kada se taj zapadni ostatak Ukrajine rekuperira i reorganizira. S time da provokacije u narednom periodu Rusi mogu očekivati posvuda, od Kalinjingrada i Sankt Petersburga (ograničavanje morskih ruta) pa preko Moldavije i Crnog mora sve do Gruzije i Kazahstana u kojemu su… Čitaj više »

tata mata
1 godina prije

dze je hiber ,, imal kakvih novosti gdje su trenutno oni tenkici iskrcani u nizozemskoj ???,,, sta se desava ,jel su ostali bez nafte ,pa ih usrulja gura prema ukraini i zbog toga se oteglo ?? Ocel stici da ih dogura do uskrsa ???

LZN
1 godina prije

Moskva, septembar 2023
Šojgu izveštava Putina o stanju na frontu:
-Gospodine predsjedniče danas imam samo dvije novosti, jednu dobru i jednu nažalost slabu.
-Koja je dobra pita Putin….
– Naša vojska je upravo ušla u Kijev…
-Super, a šta bi onda moglo biti loša vijest?
-Pa nažalost smo izgubili medijski rat…… kaže Šojgu…
-Kako to mislite??
– Svi svijetski mediji su prije pola sata objavili da je sutra Eurovizija u Sevastopolju….

Tupko Glupko
1 godina prije

Dakle 14 poljskih stiže za par tjedana, 14 britanskih i 14 njemačkih početkom travnja, a američki možda navodno u travnju, ali prije će to biti za godinu-dvije ako rat ne završi do tada.

A netko je komentirao ovdje da su ih do sada u 11 mjeseci Ukri izgubili oko 2.000.

Obzirom da Ukri službeno tvrde da su ih Rusi izgubili 3.201 do danas, lako moguće.

Kao što reče gigi pinna u komentaru iznad, ova 42 tenka za koje Ukri nemaju ni obučene posade su “game changeri”.
Ti tenkovi dođu Ukrima za nekih tjedan dana borbe 😃

Budu izuzetni žicali sve svoje zapadne saveznike (naročito europske) da se razoružaju šaljući Ukrima sve svoje tenkove, a onda će ponuditi popunu njihovih vojnih skladišta po paprenoj cijeni koju će ovi na vlasti – pametni kakvi jesu – i prihvatiti.

noppo
1 godina prije

više če toga doči, više če rusi uništiti…. O HIMARS i M777, Javelinima, Switchbalde dronima, Bayraktarima i ostalim wundervaffen se ništa više ne čuje…

Max
1 godina prije

Kasno mačke stižu iz Njemačke a ni Britanci baš nisu brzanci.

nessy
1 godina prije

Svi ovi tenkovi moraju biti zracnim putem isporuceni sto blize UA granici. Citao sam prije par godina analizu NATO stratega, u kojoj su bili iskreno zabrinuti zbog nedostatka odgovarajuce infrastrukture (pogotovo cesta i mostova), koja bi bila neophodna za brzo prebacivanje teskog oklopa sa zapada na istok EU. Nema dovoljno cesta i mostova koje mogu podnijeti tako teska i glomazna vozila, sto bi drasticno usporilo prebacivanje snaga. Cak je bio najavljen i plan obnavljanja prometnica posebno za ovu svrhu. Odluce li rusi gadjati avione transportere (sto je relativno lako izvesti), u poljskom zracnom prostoru, bio bi to odgovarajuci odgovor obzirom na ruska upozorenja.

Voltaire
1 godina prije

Mozda Ukraincima pomogne Merlin ? 200 tenkova protiv 35000 ?????. Plus ostala tehnika. OMG.

Krle
1 godina prije

Zar nisu Čelendžeri već trebali biti operativni? Na kraju će izgleda samo švabe popušiti s Leopardima a ovi (SAD i GB) će kao naći niz tehničkih problema oko isporuke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI