Velika britanska banka kažnjena zbog pranja velike količine gotovine

Pranje novca
7 komentara

Nat West, najveća poslovna banka u Velikoj Britaniji, kažnjena je sa 265 miliona funti (350 miliona dolara) jer nije spriječila pranje skoro 400 miliona funti. To je prvi krivični slučaj pranja novca protiv britanske banke.

Optužbe se odnose na propust banke da pravilno prati aktivnost jednog od svojih komercijalnih klijenata u periodu od 2012. do 2016. Jedanaest osoba se izjasnilo krivim u vezi sa ovim slučajem, a suđenje za još 13 osumnjičenih zakazano je za april 2022. godine.

Prema slučaju, kada je Nat West preuzela kao klijenta Fowler Oldfield, firmu koja trguje zlatom sa sjedištem u Bradfordu, banci je rečeno da neće upravljati gotovinom te firme. Međutim, tokom tog perioda, stotine miliona funti je deponovano u banku, sa nekim ogromnim iznosima u gotovini.

Britanska uprava za finansijsko ponašanje (FCA) rekla je sudiji na londonskom krunskom sudu da su kuriri šetali ulicama gradova širom zemlje noseći vreće s gotovinom koje su deponovali u filijalama banke prije nego što je policija razotkrila šemu.

Sudski dokumenti pokazuju da je kompanija deponovala preko 2 miliona dolara u gotovini dnevno kod Nat West na vrhuncu svoje aktivnosti. Bilo je toliko novca da su se kese za otpatke koje su koristili za transport do filijala banke cijepale jer su bile tako teške. S vremena na vrijeme sefovi banke nisu bili adekvatni za čuvanje iznosa gotovine koji je deponovan.

Neki od zaposlenih u banci, koji su bili odgovorni za rukovanje tim gotovinskim depozitima, prijavili su svoje sumnje osoblju banke odgovornom za istragu sumnje na pranje novca. Međutim, nikada ništa nije preduzeto.

„Duboko žalimo što nismo uspjeli da adekvatno nadgledamo jednog od naših klijenata između 2012. i 2016. godine u cilju sprječavanja pranja novca“, rekla je izvršna direktorka Nat West-a Alison Rose, dodajući da će banka nastaviti da ulaže u borbu protiv finansijskog kriminala.

BankagotovinaNatWestpranje novcaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BTK
2 godine prije

Duboko žale. Jadni ljudi. Naučili su na teži način. Potresno svjedočanstvo. Neće više. Neki su se povukli u samostan.

Ljudov
2 godine prije

Ako mi se u torbi razlije crno vino po novcu, zašto novac nesmem oprati i osušiti.

Bosanac
2 godine prije

Ne postoji banka koja je regularna…sve su to mafijaske organizacije, koje sad uz ostale institucije od utjecaja na obicnu ovcu, hoce stavit ovcu pod 100 postotni nadzor 24/7 (sa mogucnoscu da je ugase na dugme ako im se pokaze nepodobnom).

Hash
2 godine prije

Pao jedan od hiljadu, i to nakon toliko godina. Očito nešto nije ispoštovao šefovima.
Onoliki sportski transferi sigurno nemaju nikakve veze sa pranjem novca???
Jel moguće da vrijedi jedan fudbalerčić na desetu više od naučnika? I to im normalno!

tihobl
2 godine prije

Neko se okomio na Fowler Oldfield (cudan naziv za trgovinu zlatom). Usput kaznjena banka u najvecoj svjetskoj perionici. To je ako kad uhapse dielere koji rade na svoju ruku (DEA je agencija osnovana da likvidira konkurenciju u svercu drogom).

nessy
2 godine prije

Ocito je uprava banke kasno saznala za pranje koje se odvija. Da su na vrijeme upozoreni, dali bi savjete kako izvesti operaciju, bez da smeta ta dosadna policija. I sada im je, naravno, zao. Ali, nije njima zao sto su prali lovu, nego sto im je prekinuta unosna kombinacija, koja je nosila miljune svima umjesanima. Pa, i meni bi bilo iskreno zao da sam na njihovom mjestu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI