fbpx

Videozapis pokazuje kako Iran ispaljuje raketu i zauzima maketu američkog nosača zrakoplova kao dio igre Hormuškog tjesnaca

Iran ispaljivanje raketa

Usred iransko-američkih napetosti, teheranske trupe vježbale su tijekom velike vježbe nadvladavanje nosača zrakoplova i to koristeći maketu koja izgleda kao pravi nosač. Lažni ratni brod napadnut je iz zraka nakon čega su ga okružili gliseri.

Islamska revolucionarna garda (IRGC) pokrenula je u utorak završnu dionicu zajedničke vježbe ”Veliki prorok”, raspoređujući trupe iz nekoliko svojih grana. Vježba je održana u južnoj provinciji Hormozgan, kao i u zapadnom dijelu Hormuškog tjesnaca.

Jedan od najvažnijih događaja vježbe bio je napad na nosač zrakoplova; nosač je osmišljen tako da podsjeća na nosače klase Nimitz američke mornarice, s modelima ratnih zrakoplova, koji su parkirani na njegovoj palubi. Iranske paravojne snage ispalile su projektil iz napadnog helikoptera nakon čega su se na brod iskrcali komandosi, dok su u isto vrijeme oko broda kružili gliseri. O vježbi postoje snimci na internetu, koji su objavljeni u iranskim medijima.

Vježba je također uključivala razmještaj borbenih plivača, isprobavanje lansiranja raketa, vježbu protu-zrakoplovnih baterija i drugih elemenata. Fotografije koje je dao iranski nedavno lansirani satelit Noor igrale su ulogu u ratnim igrama, javljaju neki mediji.

Pomorski manevri snimljeni su komercijalnim satelitima Maxar Technologies, kako izvještava Associated Press. Sličnu vježbu koja je uključivala kopije nosača zrakoplova pune veličine, Iran je održao 2015. godine.

Neprijateljstvo između Irana i SAD-a i dalje je vrlo veliko, a Trumpova administracija i dalje nastavlja provoditi svoju kampanju “maksimalnog pritiska” protiv Teherana. Iranska vlada kaže kako ekonomska šteta koju je pretrpjela nije potkopala njezinu odlučnost da se makne do Washingtona, uključujući, ako za to bude potrebe, i vojnim sredstvima. Hormuški tjesnac, gdje je obavljena vježba, presudni je vodeni prolaz za globalnu trgovinu naftom. Iran je zaprijetio da će blokirati taj prolaz u slučaju eventualnih, američkih vojnih postupaka protiv Irana.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
47 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 mjesec prije

Jednom raketom i gliserima zaposjeli nosač zrakoplova klase Nimitz ?????????????????????
Bio sam uvjeren da je Iran jedna ozbiljna država i sa ozbiljnim oružanim snagama, koje rade i vježbaju u jednim ozbiljnim i nadasve realnim ratnim predodžbama.

Milivoj
Gost
Milivoj
1 mjesec prije

A šta ti nije jasmo pa u vježbi gađali su nosač sa 4 vrste oružja šta ti nije jasno??? Nskon šta je pogođen ONDA IDU SVE OVE CIRKUSARIJE to se zove scenarij 🙂

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

To gađanje makete je daleko od realnih uvjeta pomorskog ratovanja i s tim su se Iranci osmješili u očima svjetske javnosti. Ako bi se dogodilo nešto između Irana i SAD tj ako bi izbio oružani sukob među njima iskustva iz prijašnjih sukoba u kojima je učestvovala američka mornarica jasno nam pokazuju po kakvom obrascu bi se počela odvijati ta bitka. Ameri bi po svom ustaljenom običaju prvi udarac iranskoj mornarici, raketnim bazama na obali a i dublje u unutrašnjosti zadali sa distance raketama Tomahawk i sa novim stealth raketama zvanim JASSM i JASSMER (extend range)i kad bi uništili sve te sisteme i radarske postaje počeli bi opsežno bombardiranje preostalih ciljeva, kao što su zračne baze u unutrašnjosti države baze revolucionarne garde i naravno skladišta iranskih raketa srednjeg dometa i fabrike za njihovu proizvodnju. To sve bi bilo uz potporu specijalnih bombi koje proizvode jake EMP electromagfnetic pulse koji bi eliminirali svu iransku elektroniku na širokom području i tek kad bi to bilo privedeno kraju možda bi se u bombarsiranje uključile izraelska i saudijska avijascija, da do kraja unište iranske raketne efektive. Mislim, da bi usporedno s tim napadima došlo do pobune u iranskoj redovnoj vojsci i u širokim narodnim masama, koji jedva čekaju da se riješe vlasti Mula i Ajatola i oni bi sami uz pomoć američke avijacije razbili i uništili revolucionarnu gardu i zbacili iranski teokratski režim i Iran bi dobio šansu da postane sekularna i normalna država!

Kraljević marko
Gost
Kraljević marko
29 dana prije

KSA se ne bi miješala …. zapravo ne bi ni smjla jer svaki iole pristojan iranski VBR može pogodit Kraljevinu, a i piloti im nisu bogznašto što se vidi iz Jemena, Izrael isto tako ne bi sudjelovao jer nije baš preporučljivo da židovska zemlja napadne izravno muslimansku u ovakvom obliku all-out napada koji je —u današnjim geopolitičkim odnosima potpuno nepotreban i sulud

neznanje
Gost
neznanje
1 mjesec prije

Holilud

Patetika
Gost
Patetika
1 mjesec prije

Zaboravio si i da se spustio jedan komandos.

Iran je ozbiljna vojna sila, imaju i Qaher 313. Smanjeni radarski odraz jer je napravljen od kompozitnih materijala (iverice.) Nikad nece biti srusen, garant!

Ali nema to veze jer imaju Basidz u Iranu i Hashd u Iraku pa si ti misli. Trenutni americki rezim je toliko bio impresioniran njihovim metodama da su sad poceli i vlastito stanovnistvo napucavati u glavu kanisterima suzavca.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 mjesec prije

Postoje opravdani razlozi zbog kojih se Izrael odnosno Amerika ne usuđuje izvršiti agresiju na Iran iako se odavno Iran nalazi na njihovoj listi za odstrel kao jedan od prioriteta

Kraljević marko
Gost
Kraljević marko
29 dana prije

opravdani razlog je ne ono što ti misliš kao neki strah vojnog aspekta , nego puno jednostavniji razlog,njima Iran treba kao vječni neprijatelj i troublemaker koji će uvijek biti kriv za nešto

Patetika
Gost
Patetika
1 mjesec prije

Evo, bas sad citam analizu snimaka koje je Iran objavio tvrdeci da ih je snimio njihov nedavno lansirani satelit Noor-1. Ispada da su sve do jedne samo grubo editirane slike sa Google Earth-a.

Nije sramota nemati izvidjacki satelit. Nije ni sramota imati izvidjacki satelit koji ne radi. Sramota je lagati, a jos je veca sramota lagati tako traljavo da si u lazi uhvacen u roku od odmah.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 mjesec prije

Sve sam još jednom pregledao i pročitao: ovo nije vic godine, jbte ovo je vic stoljeća!

Ad astra
Gost
Ad astra
1 mjesec prije

Scenarij vježbe je vrlo realan. Napad na nosač aviona ručnom bombom, a poslije ga okruže sandoline s kojih se iskrcaju specijalci. Logističku potporu pružaju pedaline koje prevoze dostatnu količinu sokića da specijalci ne kolabiraju. Nisam siguran je li ovo syvarno ili nova serija “Blackadder”. Taman kad pomisliš da je dno blizu, a ono evo njih. Ne znam kome se više čudim, Irancima ili onima koji prenose ovakve vijesti. Kažeye gumenjacima napasti nosač, legendarno.

Patetika
Gost
Patetika
1 mjesec prije

Ti se sprdas ali Amerikanci nemaju odgovor na ovakvu taktiku. Jedino sto ih moze zaustaviti je ako se ozare na meduzu dok veslaju rukama prema nosacu aviona.

Kraljević marko
Gost
Kraljević marko
29 dana prije

da jadni samo bi gledali prekriženih ruku i brojali mrtve -čista patetika, al sreća po jamerikance ovakvo što se neće dogoditi bar ne za naših života …

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 mjesec prije

Ad astra,
moram ti priznati da sam i ja malo iznenađen redakcijom i ovim izvješćem. Ne bih imao ništa protiv da ovu vijest čim prije povuku skupa sa svim našim komentarima, i da je zaboravimo kao da nikada nije bila objavljena.

Teheranac
Gost
Teheranac
1 mjesec prije

Još malo šale. Amerikanci sa toliko oružja i tehnike, ljudstva i siledžijstva na međunarodnoj sceni, ide u okupaciju Afganistana i napada na Talibane (snage koje su oni oni naoružali i trenirali da ratuju protiv SSSR-a) a evo 2020. godine pregovaraju s njima i mole ih da ih ne napadaju. Stoga, ne znam koliko bi trebali da imaju nosača aviona (koliko ih je operativno) ili aviona (koliko ih može da leti) ili bilo čega drugog – a da podsjetimo na nacističku Njemačku koja je palila i žarila Evropom, ali nije mogla da pokori nenaoružane partizane (ovdje ne mislim na ustaše i četnike koji su bili nacistički saveznici bar do neke 1944. godine). Stoga, moguće je da se mogu povući neke paralele i komparacija s ovim kometanrima. Osim toga, da bi se poveo rat, potrebno je imati neki oblik međunarodnog koncenzusa (slučaj s Irakom, Kuvajtom, Libijom, pokušaj u Siriji), ekonomija ti mora biti snažna (Amerika u velikom dugu), imati podršku svojih građana (čini mi se da Trump ili “vlada u sjeni” za sada to nema), dobru prednost na terenu (što Amerikanci nemaju u ovom momentu) i mnogi drugi elementi. Negdje sam u komentarima pročitao da “Iranci jedva čekaju da se oslobode Mula i …”, pa je vjerovatno osoba koja je to napisala ispitala sve građane Irana, njih 84 miliona, i stekla taj zaključak da su svi, njih 84 miliona, za odlazak vlasti. Jasno je da u svakoj zemlji ima neistomišljenika i drugomišljenika, pa je tako, vjerujem, i u Iranu, ali da bi Iranci (narod s izrazito jakim osjećajem domoljublja, privrženosti vjeri ili vjerama, koherentan i jedinstven) željeli da ih Amerikanci napadnu … hm, onda sumnjam u racionalnost i logičnost osobe koja bi takvo što, u ovim uvjetima, mogla tvrditi.

Kraljević marko
Gost
Kraljević marko
29 dana prije

niti USA niti Iran barem njihovo stanovništvo je dovoljno racionalno (barem večina) da ne žele nikakvo ratovanje…

qints
Gost
qints
1 mjesec prije

Mene samo interesiraju ove serije eksplozija po Iranu.
Jesu li Amerikanci i Izrael pronasli neki novi nacin za napraviti ove sve eksplozije?
Interesirala bi me tehnicka strana.
Mislim da su skrenuli i te kako paznju Rusiji i Kini da bi se i njima moglo ovako nesto dogoditi.
Ako Rusija zna o cemu se radi moze li ona napraviti ovako nesto Ukrajini?
Moze li Amerika ponoviti ovo Venecueli?

I gdje je onaj komentator ISTRAZUJ
ne vidim vise njegove postove?

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

Mislim, da su pronašli nači i napisat ću ukratko kako to rade usprkos tome, da će se neki ovdje narugati mom pisanju. Sigurno si čuo za sistem HAARP s kojim raspolažu Amerikanci i oni s pomoću njega mogu na zemlju iz visokih slojeva atmosfere a po nekim imformacijama sad to mogu raditi i pomoću specijalnih satelita, poslati različite impulse energije, koji mogu izazvati potres prilične snage, mogu izazvati eksplozije duboko u podzeminm bunkerima isto tako mogu otkriti podzemne objekte više od kilometar duboko pod zemljom. Kad su Iranci prije nekog vremena nad perzijskim zalivom oborili jednu američku lbezpilognu letjelicu u blizini njihovog atomskog reaktora su se dogodila jedan za drugim u razmaku nekoliko dana dva ili tri potresa i to ne na velikoj dubini gdje obično nastaju potresi nego vrlo plitko ispod površine zemlje i neki izvori su spominjali HAARP ali neki su se smijali tome i nije bilo većeg odziva u medijima. Sad se kako vidimo, događaju pšožari i eksplozije u iranskim podzemnim objktima i to nije posljedica nečijeg kinetičkog, klasičnog bombardiranja nego nešto neobjašnjivo nije ni virus stuxnet jer on ne izaziva eksploziju nego uništi računalne programe i tako ometa rad centrifuga za pridobivanje ili obogaćivanje Urana.

Patetika
Gost
Patetika
1 mjesec prije

Ma kako da ne.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 mjesec prije

Kad se vi strucnjaci (vojni) ispucate i napisete sve sto znate (ali sve sto znate je zaje*ancija ) onda cu doci ja da vam malo objasnim vojno terminoloskim rijecnikom … Ovi kojim Iran prijeti , se ne smiju , cak su i odustali od ratne opcije , poslije pokaznih vjezbi koje su sami izvodili da ce zavrsiti na dnu mora .Trebalo bi vas angazovati jer americki generali su za vas nula…

Patetika
Gost
Patetika
1 mjesec prije

Vidis, kad vodis ozbiljne ratne vjezbe onda je moguce da i izgubis. Neki vode ratne vjezbe kako bi, ne daj boze, nesto iz njih naucili. A neki ih vode samo da mogu pokazati publici kako su nepobjedivi.

Onaj zapovjednik “crvenih snaga” koji je asimetricnom silom razbio napadacku doktrinu Amerikanaca? Amerikanac. 🙂

Ad astra
Gost
Ad astra
1 mjesec prije

Z.A., da li se ti zezaš ili misliš da se ovako osvajaju nosači aviona. Da li si ti ikad vidio iz blizine nosač aviona ili možda bio na nekom. Ajde molim te kaži mi kako ti nekoliko komandosa osvaja brod s 5000 članova posade. Od tih 5000 njih stotinjak su marinci. I onda dođe šaka jada i osvoji brod. To ti je kao ona JNA priča o bacanju deke na tenk ili podvlačenjumine pod gusjenicu. Mirko pazi metak. Hvala Slavko spasio si mi život. Ova priča dolazi iz iste kuhinje.

Krle
Gost
Krle
1 mjesec prije

Ma kakva je to vojna vježba kad im se niti jedan brod nije sudario sa teretnim brodom? Da, kod kopnenih vježbi je obavezno “ubiti” vlastiti tenAk.

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

Iranci prezentiraju svijetu svoju vojnu doktrinu i način “modernog”ratovanja. na iranski način

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

Ba, jel”l se ti to šališ ili ozbiljno…..!? Kakav je to vaš BiH vojni terminološki riječnik? Čakija, handžar, dževerdar. šenlučenje
džebana?

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Iran ponovno pokazuje snagu i što bi bilo ako bude napadnut. IRGC nije paravojna postrojba Što to znači borbeni plivači vjerojatno se misli na borbena plovila?

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

U čemu je njihova snaga? U ovim čamcima što kruže oko makete broda i pucaju na nju iz mitraljeza.

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Kolega Iran je u opreaciji “Mučenik” “Sulejmani” pokazao u čemu je njihova snaga i zato ih Amerikanci ne diraju,

Sivko
Gost
Sivko
1 mjesec prije

Nosac nikad nije sam. Ovi mi17 nema sanse da dolete iznad njega. Iz glisera cak niti da ne pucaju na njih ne bi se mogli popet na nosac zbog visine 😂.Jedina realna pretnja je bastion ili kakav lovacki avion na prepad no od od jedne rakete ne bi mu bilo bog zna sto.

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

Ne samo da nije sam jer ga štite razarači i krstarice, podmornice i avioni iz zraka nego i toda se nosač nikada ne primiče kopnu, da bi ga ovako napadali čamci naoružani mitraljezima nego on šalje na protivnika svoje avione i to sa udaljenosti veće od 1000 km. tako da Iranci nebi ni slutili što im se sprema i kad bi skapirali već bi bilo kasno!

zvizda~mora
Gost
zvizda~mora
1 mjesec prije

Nosac zakoplov nikada nije u dometu protubrodskih ni bilo kojih drugih raketa…cuva ga min desetak razaraca i manjih brodova…plusa jos toliko podmornica…i svi avioni na njemu…da ne govorim da bi potencijalni napadac prvo morao pronaci metu u oceanu…mozda zvuci lako ali bez pravih satelita ono igla u plastu sijena je goli k_#*%…tako da je ova “vjezba” tesko ruganje😂😂😂😂😂

Patetika
Gost
Patetika
1 mjesec prije

Minimalno desetak? Malo pretjerujes. 🙂 Nema ni americka mornarica bas toliko krstarica i razaraca, a kamo li podmornica. Ali u osnovi tocno.

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

Svaki nosač aviona američke mornarice prati eskadra od nekoliko razarača i krstarica njih oko 6 plovila i dvije napadne atomske podmornice i naravno avioni sa samog nosača i nad njima stalno kruže helikopteri a podršku ima daju i AWACS avioni koji osmatraju zraćni prostor na velikim daljinama!

Krle
Gost
Krle
1 mjesec prije

Svaki sustav se može “zaglupiti”. Mislim da Iranci znaju s kim imaju posla i da nisu toliko glupi da pokažu pravu taktiku onesposobljavanja američkih plovila. Mislim da je cilj odvratiti amere od napada na Iran. Za to ne moraju pobijediti SAD već samo postaviti neprihvatljivu cijenu za takav napad. Vjerujem da je za SAD već i gubitak jednog plovila, sa posadom, neprihvatljiv.

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

Iran je idealni protivnik za američki napad jer imaju mnogo vojne tehnike, koja nije previše sofisticirana i predstavljala bi idealan cilj za američka moderna oružja bez prevelike opasnosti da Amerima nanesu neku ozbiljniju štetu, To bi bilo kao školsko gađanje u nekoj vrsti ratnih uvjeta i tu bi Ameri imali krasnu priliku u praksi isprobati najnovije sisteme oružja i taktičke postupke u realnim uvjetima i na osnovi toga usavršiti svoja oružja i taktičke postupke i vjerovatno ne bi pretrpjeli skoro nikakve gubitke u tehnici i u ljudstvu.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Krle ovo nije vojna vec propagndna vjezba. Pokazuju amerima misice kao sto su pokazivali ukrajinci rusima kad su krenuli brodovima ispod krimskog mosta. Vidjeli smo kako su rusi prekinuli zajebanciju na svoj racun, a ameri su pustili persijancima da ih zapisavaju.

Komentator
Gost
Komentator
1 mjesec prije

Da u pravu si i sam sam to gore napisao, prvo Ameri udare sa distance raketama Tomahawk i JASSM unište protuzračnu obranu i protubrodske rakete i onda slijedi udarac u dubinu teritorije gdje se uništavaju zračne baze i vojni kampovi i kasarne i skladišta naoružanja i municije i mislim, da u ovom primjeru ne bi došlo do kopnene invazije jer bi se Iranci sami digli i pobunili, kako bi zbacili ovu teokratsku brutalnu vlast mula i ajatola!

EU forewer
Gost
EU forewer
1 mjesec prije

1.Kontrola prilaska nosaču

Sistem samoodbrane (SSDS) povezan je sa svim senzorima kojima nosač raspolaže, kao što su npr. radari SPS-49 i SPS-67, lanseri mamaca SLQ-32 i Mk 36, sa oružnim sistemima npr. Phalanx, BPDMS i Mk 51 RAM. Prvi nosač na koji je ugradjen ovaj sistem bio je USS Dwight D. Eisenhower 1998. godine. Napredniji sistem integrisane odbrane je planiran za ugradnju na USS Ronald Reagan i USS George H. W. Bush. Sistem je označen kao projekt Akcita, i on treba da integriše multifunkcijski radar, rakete ESSM i napredni integrisani sistem za elektronsko ratovanje (AIEWS). Ovaj sistem bi trebao da omogući praćenje više od 1000 ciljeva na daljini od preko 245 milja. Možda bitniji sistem je sistem integrisanja – koordinacije svih senzora i oružnih sistema u borbenoj grupi nosača aviona.

2.Sredstva veze

Pored VHF/UHF štap antena koje su pomenute ranije, nosači klase Nimitz imaju širok spektar uredjaja veze koji se uglavnom oslanjaju na satelitske veze (SATCOM). Nosači aviona klase Nimitz trenutno raspolažu sledećim uredjajima: WSC-3 (UHF); WSC-6 (SHF) za Sistem satelitskih komunikacija sistema odbrane; WRN-6 (GPS); i USC-38 (EHF) koji je otporan na ometanje i sa malom verovatnoćom presretanja komunikacija. Koristi se i SSQ-82; SSR-1 FM; WRN-6 GPS prijemnik; SRN-9 i SRN-19 mornarički satelitski sistem navigacije (NAVSAT); i SMQ-11 prijemnik satelitske vremenske prognoze (TIROS-N).
Većina satelitskih prijemnika se nalazi u posebnim hermetički zaštićenim kupolama u kojima se radi postizanja rada u okviru optimalnih performansi, kontrolišu parametri okruženja)

3.Vazduhoplovni ving nosača aviona

Vazduhoplovni ving čine 44 jurišnih aviona – dve eskadrile aviona F/A-18A/C (od kojih jedna eskadrila može biti iz sastava Marinskog korpusa) i dve eskadrile F/A–18 E/F Super Hornet; eskadrila od 4 aviona EA-6B Prowler; eskadrila od 4 aviona E-2C Hawkeye; 7 helikoptera SH-60F/HH-60H Seahawk. Avioni F-35 Lighting II JSF, koji se očekuje da uđe u naoružanje 2015. godine, zameniće starije F/A–18 C. Počevši od 2010. godine vrši se zamena aviona EA-6B avionima EA-18G Growler, koji je derivativ aviona Block II F/A-18F Super Hornet. Takođe, počevši od 2014. godine, avioni E-2C Hawkeye 2000 zameniće avioni E-2D Advanced Hawkeye.

4.Pretraživanje površine

Pretraživanje površine vrši se pomoću radara SPS-67(V)1, unapredjenom verzijom radara SPS-10. Za potrebe navigacije, svi nosači klase Nimitz, sem nosača USS Theodore Roosevelt koji koristi Sperry Raster, koriste navigacijski radar Furuno 904. Radar SPS-67 je zamenio SPS-53 i ranije SPS-10, koji je bio standardni radar površinske situacije u vreme kada je USS Nimitz ušao u naoružanje. SPS-67 je radar srednjeg dometa koji radi u C-opsegu. Performanse su mu poboljšane kroz ugradnju uskog pulsnog moda (0,1 mikrosekunda), što je poboljšalo rezoluciju i detekciju. Pomoć u navigaciji daju i radari LN-66,BridgeMaster E(BME) i već pomenuti Furuno 904..

5.Pretraživanje vazdušnog prostora

Nosači počevši od USS Theodore Roosevelt zaključno sa USS Harry S. Truman opremljeni su radarom za pretraživanje vazdušnog prostora tipa SPS-49(V)5. To je dvodimenzionalni radar koji kao izlaznu informaciju daje daljinu i smer do uočenog objekta. USS Nimitz, Dwight D. Eisenhower, Carl Vinson i Ronald Reagan raaspolažu novijim radarom tipa SPS-49A(V)1.
Trodimenzionalni radar za pretraživanje vazdušnog prostora je SPS-48C i on je ugradjen na svim nosačima aviona klase Nimitz, sem na nosačima USS George Washington i USS John C. Stennis, koji koriste radar SPS-48E. Radar SPS-48 omogućuje detekciju na velikim daljinama (više od 200 milja) i kao izlazne podatke daje daljinu do cilja, azimut i elevaciju.

6.Elektronski sistemi i radari

Nosači aviona klase Nimitz se oslanjaju na veliki broj radara i elektronskih senzora koji se koriste kako u mirnodopsko vreme, tako i u ratu. Radi navigacije i komunikacije do kontrole i vodjenja naoružanja, nosači klase Nimitz su prepuni različitim kupolama, antenama i radarima od kojih je većina smeštena na i oko strukture ostrva. Neke od antena, kao što je 10,6 m duga VHF/UHF antena, nalaze se duž ivice palube nosača aviona. Ove antene su položene u horizontalni položaj tokom letenja i po potrebi se uspravljaju. One su u postupku uklanjanja sa nosača. Najznačajniji sistemi, koji se koriste za pretraživanje vazdušnog prostora, navigaciju, kontrolu prilaska letelica i komunikaciju – opisane su u narednom delu.

7. Odbrambeni sistemi

Nosači se danas normalno angažuju sa grupom koja broji između 3 i 10 površinskih brodova, kao i napadnom podmornicom.
Ilustracije radi, uzećemo USS Abraham Lincoln kao deo udarne grupe nosača aviona, koja se sastoji od nosača aviona sa svojim vazduhoplovnim vingom CVW 2 i brodova za podršku: krstarica kalse Ticonderoga, 4 razarača klase Arleigh Burke i 3 fregate klase Oliver H. Perry. Svaki brod iz grupe ima svoju primarnu misiju: protivvazdušnu odbranu, protivbrodsku ili protivpodmorničku borbu.

Protivvazdušna odbrana broda je unapređena početkom osamdesetih godina kada je umesto manuelnog sistema za upravljanje vatrom ugrađen automatizovani sistem Mk 91 (uključujući radar Mk 95 u X-opsegu) i počevši od 1980. godine dodavanjem radara za akviziciju cilja Mk 23 Mod 3. Radar za akviziciju cilja je dvodimenzionalni radar koji radi u L-opsegu. Domet ovog radara je preko 20 nautičkih milja i može da prati istovremeno 54 ciljeva. Lanser BPDMS je unapređen ugradnjom lansera Mk 29 i savremenijih raketa tipa RIM-7M. Sistem Mk 29, nazvan unapređeni raketni sistem za tačkaste ciljeve (IPDMS) ili po NATO klasifikaciji Sea Sparrow, prvo je ugrađen na USS Theodore Roosevelt, a kasnije, tokom remonta, ugrađen je i na ostale nosače iz klase. Trenutno su naoružani verzijom RIM-9P.

Počevši od USS Dwight D.Eisenhower 2001. godine, Mk 23 je zamenjen impulsnim Doplerovim radarom u X-opsegu SPQ-9B firme Northrop Grumman. Ovaj radar ima poboljšanu efikasnost protiv raketa koje lete blizu nivoa mora. Do sada, ovaj sistem je ugrađen na nosače USS Carl Vinson, USS Harry S. Truman, USS Ronald Reagan i USS George H. W. Bush.
Osamdesetih godina je ugrađen i CIWS Mk 15 Phalanx, oružje poslednje odbrane. To je na platformi montiran top sistema Gatling kalibra 20 mm, model Mk 61A1 sa radarom u kupoli iznad topa. Phalanx je prvo ugrađen na USS Enterprise 1980. godine, a potom i na USS Theodore Roosevelt u toku same gradnje nosača. Kasnije je ugrađivan na ostale nosače iz klase, s tim da su na USS Nimitz i USSDwight D. Eisenhower ugrađena tri, dok je na kasnije izgrađene nosače ugrađivano po četiri ovakva sistema. CIWS je zamenjen kvalitetnijim sistemom Raytheon Mk 51 RAM (Rolling Airframe Missile). Mk 51 RAM ispaljuje rakete RIM-116 koja je u suštini raketa AIM-9 Sidewinder sa modifikovanom glavom za samonavođenje FIM-92. Rakete su smeštene u 21-ćelijskom rotirajućem lanseru. Sistem je prvo montiran na USS Ronald Reagan i USS George H. W. Bush, a potom i na ostale nosače iz klase. Na USS Nimitz i USS Dwight D. Eisenhower su sva tri sistema Mk 15 Phalanx i jedan NATO Sea Sparrow zamenjeni sa dva sistema Mk 15. na USS George Washington, USS Carl Vinson i USS Harry S. Truman je uklonjen po jedan CIWS i NATO Sea Sparrow da bi se izvršila ugradnja Mk 51. Brodovi američke mornarice koriste raketu RIM-116B Block I kod koje je izvršena modernizacija pasivnog i IC samonavođenja.

Za zaštitu od podvodnih opasnosti na krmi su ugrađena dva sistema za ometanje torpeda SLQ-25A Nixie. Ugrađen 1987. godine na USS Carl Vinson i USS Theodore Roosevelt, „Nixie“ je vučeni sistem koji se tegli po krmi broda kada postoji opasnost od torpednog napada. Nixijev zadatak je da ometa torpedo i odvuče ga od broda. SLQ-2B je sistem sa dodatnim uređajem za otkrivanje torpeda, zvanim SLX-1 MSTRAP (Multi Sensor Torpedo Recognition and Alertment Processor) i akustički mamcem LEAD (launched Expendable Acoustic Decoy). LEAD se lansira iz lansera Mk 137 sistema mamaca Mk 36. Eksperimentalni sistem za ometanje torpeda ispitan je na Nimitzu u periodu od 1995. do 2000. godine, sa malouspeha. Tokom vremena ispitivanja, nosač je bio opremljen vučenim senzorom za detekciju torpeda tipa SLR-24, kao dela sistema za ometanje torpeda CST-1.
Dopunsku protivraketnu zaštitu čine 4 sistema mamaca Mk 36 Super RBOC (Rapid Blooming Off-board Counteermeasures). Mk 36 se sastoji iz 6 cevi, nalik minobacačkim, kalibra 130 mm raspoređenih u 2 reda po 3 cevi. Lansirne cevi, oznake Mk 137, se nalaze pod uglom od 45° (4 cevi) i 60° (2 cevi) kako bi se obezbedilo optimalno pokrivanje. Svaki Super RBOC može da lansira tri tipa mamaca: SRBOC, koji koristi mamce za ometanje RF raketa i radara; NATO Sea Gnat, sličan SRBOC-u ali sa povećanim dometom i većom masom; TORCH, protiv raketa navođenih na toplotu. Lanserima Mk 36 rukuje se i upravlja iz stanice za elektronsko ratovanje koja se nalazi na mostu.

Elektronsko ometanje se vrši pomoću antena SLQ-32(V)4, koje se nalaze na oba boka broda. One detektuju i suprotstavljaju se aktivnim pretnjama, kao što su npr. rakete. SLQ-32(V)4 može da aktivira dispenzer mamaca. Prvi nosači klase Nimitz su imali ugradjene SLQ-17, koji su reagovali tako što su stvarali „duh“ broda na koji bi se navodila neprijateljska raketa. U kombinaciji sa prijemnikom WCR-8 formira garnituru SLQ-29. Ovi uredjaji su zamenjeni uredjajima SLQ-32(V)4 počevši od 1997. godine, ugradnjom na USS Theodore Roosevelt.

SkockoSkockoBensadin
Gost
SkockoSkockoBensadin
1 mjesec prije

@guest_455992 :
kopira si pogresan tekst u kojem ima 3 greske (vezano za popratnu opremu). Mislia si impresionirat znanjem, e ?

87s
Gost
87s
1 mjesec prije

Haha koje ruganje a da probaju pravi zauzet pa da vidimo dokle bi stigli i sto bi ostalo od te strasne sile. Ali ne oni se igraju na komadu plutajucega lima.

EU forever
Gost
EU forever
1 mjesec prije

Videozapis i tekst koji ga prati,dokazuje elementarno nepoznavanje modernog ratovanja i uopceno spoznaje sto je to nosac aviona.
Napisao sam poduzi komentar u kojemu sam u najkracem mogucem obliku pokusao balkanskim mitomanima docarati sto je to uopce nosac aviona i kako izgleda doktrina modernog ratovanja ali bivah kao i obicno cenzuriran.Tja,sto se tu moze,nastavite se razbacivati pistachi propagandom i lupetanjima,na kraju krajeva to je ujedno i jedini smisao ovog portala.

chosmos
Gost
chosmos
1 mjesec prije

Ja se Iranu ipak divim, to je zemlja pod decenijskim monstrouznim sankcijama i izolacijama. Ipak i pored toga se bore da ostanu neovisni, imaju vrlo ozbiljnu vojnu industriju. Potpuno razumijem njihovu potrebu da se dokazuju jer su i prije Turske shvatili da ne smiju čekati da se sukobi odvijaju na njihovoj teritoriji jer je samo pitnje vremena kad bi to antihristova vojska pokrenula kroz neke preventivne udare ili obojenu revoluciju.

SkockoSkockoBensadin
Gost
SkockoSkockoBensadin
1 mjesec prije

Komentator i Patetika su google ratnici, ali ne razumiju…

SIRIUS -B
Gost
SIRIUS -B
1 mjesec prije

MOJ KOMENTATORE DJETE DRAGO SKINI SE SA BLOGA U KOME DISKUTIRAJU ODRASLI TVOJI SU KOMENTARI I ANALIZE U RAVNI PREDSKOLSKOG

bubba zanetti
Gost
bubba zanetti
1 mjesec prije

usrali se ameri iranaca.hahaha.ovi im ubili glavnog teroristu sa ninja raketom u dvorištu dok je pojas kačio u autu.

Pajo
Gost
Pajo
1 mjesec prije

Nosači su prošlost. Imaju iranci balističkih projektila na kopnu više nego zastitni razarači oko nosača. Znači zasičenje obrane plus rakete sa lakih čamaca. Iran moze doslovno poslati 500 projektila sa kopna odjednom plus projektili sa čamaca. Dalje imate ronioce diverzante, zatim podmorske mine vec postavljene svuda po tjesnacu a kao šlag na tortu nuklearka postavljena dovoljno otprilike gdje ce nosac biti ukopana u morsko dno i zaštičena od minolovaca nevidljiva za njih. A zna se na kojoj otprilike ce udaljenosti nosac i grupa biti izvan tjesnaca. Evo vam dovoljno razloga da SAD nikada pa niti u snu neče napasti Iran. Vi se mozete smijati sa ča mcima koliko hočete ali njih radar ne vidi, pa mogu biti i od iverice, feroplasta, plastike, dovoljno da moze ispaliti svaki makar jednu raketu pa i torpedo. Zasičenje je ključ a vjerujem da imaju i taktičku nuklearnu bojevu glavu več postavljenu na strateške pozicije.
Zaboravili ste da su jedini u tko zna koliko godina pokazaili zube i to ove godine i na tome im svaka čast a odgovora kao što znamo nije bilo niti će biti. Kada sam vidio onu masu ljudi na planini iznad Teherana nakon ubojstva Sulejmanija, odmah na početku godine onakav prizor, krv mi se zaledila u zilama i nakon odgovora po američkim bazama skidam kapu Irancima pa makar i ratovali sa njima prošlog stolječa.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 mjesec prije

Mislim da si ozbiljan u svom komentaru i pises o onom sto ja nisam htio i zasad necu napisati …Nemoj pomisliti da citajuci tvoj komentar se pravim vaznim ili da kradem ti misljenje . Misljenja su nam se poklopila i moram pohvaliti jedan komentar gdje se autor koristi razumom a ne ko sasa (trstika )generali brojem aviona , razaraca , podmornica, raketa itd. i ispalis to i rat je dobijen, ali malo sutra .Na ovaj tvoj komentar napisao sam jedan moj opsezan komentar i pokusao objasniti kako ja to vidim (a ima dosta podudarnosti sa tvojim komentarom )ali sam ga prebrisao radi opsirnosti a i nebi ga siri auditorij procitao kao i ovaj tvoj po meni iznimno dobar komentar koji na jedan realistican nacin odslikava gdje je snaga Irana u suceljavanju sa SAD. Moram ti skinuti kapu iz razloga da ti male brze camcice preko 100km na cas i naoruzanim protubrodskim raketama ne smatras tako bezazlenim ko trstika generali ima toga mnogo da se doda ali neki drugi put … Pozdrav

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
47
0
()
x