Vijesti iz zaboravljenog rata – Huti izvršili udare dronovima na Saudijsku Arabiju

Saudijska Arabija Aramco
5 komentara

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom kaže da napad bespilotnih letjelica i raketa jemenske pobunjeničke skupine nije prouzročio nikakve žrtve.

Vojna koalicija je priopćila da je spriječila napad na tvornicu ukapljenog plina u petrokemijskom kompleksu u luci Yanbu na Crvenom moru koju vodi Saudijska Arabian Oil Company.

Jemenski pobunjenici Huti pokrenuli su niz napada dronovima i projektilima na Saudijsku Arabiju, ciljajući tvornicu ukapljenog prirodnog plina (LNG), postrojenje za desalinizaciju vode, naftno postrojenje i elektranu, izvijestili su saudijski državni mediji.

Napadi rano u nedjelju nisu prouzročili žrtve, priopćila je vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se bori u Jemenu, ali su oštećena civilna vozila i kuće u tom području.

Kasnije, vojna koalicija je priopćila da je zračni napad ipak pogodio naftno postrojenje u saudijskom lučkom gradu Jeddah, izazvavši požar.

Koalicija je priopćila da se vatrogasci nose s “ograničenim” požarom koji je izbio u jednom od spremnika u distribucijskom centru nafte. Rečeno je da požar u pogonu Saudi Arabian Oil Co. nije izazvao žrtve.

Ova salva označila je posljednju eskalaciju prekograničnih napada Huta na Saudijsku Arabiju jer mirovni pregovori su i dalje u zastoju. Sukob je izazvao humanitarnu krizu u Jemenu.

Yehia Sarie, glasnogovornik pobunjenika Huti koje podržava Iran, rekao je da je skupina pokrenula “široku i veliku vojnu operaciju u dubinu Saudijske Arabije”, ne objašnjavajući odmah zašto.

Spriječen napad na LNG planove

Drugi zračni napadi usmjereni su na elektranu na jugozapadu zemlje, postrojenje za desalinizaciju u Al-Shaqeequ na obali Crvenog mora, terminal Aramco u južnom pograničnom gradu Jizan i benzinsku crpku u južnom gradu Khamis Mushait, priopćila je koalicija .

Razmjer štete bio je nejasan. Službena saudijska tiskovna agencija objavila je različite fotografije vatrogasnih vozila koja crijevima za vodu gase skačući plamen, kao i razbijenih automobila i kratera u tlu koje je navodno ostavila serija napada dronom i balističkim projektilima.

Televizijski kanal al-Hadath u saudijskom vlasništvu citirao je kasnije u nedjelju koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom koja je rekla da je uništila čamac s eksplozivom koji pripada grupi koja je povezana s Iranom.

Uništenje broda, u blizini jemenskog obalnog grada Hodeidaha, zaprijetilo je neposrednim napadom na brodove u Crvenom moru, objavio je TV kanal.

Nije bilo trenutne potvrde od Hutija koji kontroliraju većinu sjevernog Jemena, uključujući Hodeidah.

Incident dolazi nakon što je Vijeće za suradnju u Zaljevu sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji pozvalo zaraćene strane Jemena na razgovore u Rijadu s ciljem okončanja gotovo osmogodišnjeg rata.

Huti su rekli da će sudjelovati samo u raspravama koje se održavaju u neutralnoj zemlji, a prioritet bi trebao biti ukidanje koalicijske blokade na područjima koja drži skupina.

Mirovni pregovori su propali otkako su Huti pokušali zauzeti naftom bogati Marib, jedno od posljednjih preostalih uporišta jemenske vlade koju podržava Saudijska Arabija na sjeveru zemlje.

Najgora humanitarna kriza

Rat je koštao stotine tisuća života, izravno ili neizravno, i raselio milijune, u, kako su Ujedinjeni narodi nazvali najgoru svjetsku humanitarnu krizu.

UN je u srijedu izrazio razočaranje nakon što je donatorska konferencija prikupila samo 1,3 milijarde dolara, daleko manje od ciljanih 4,27 milijardi dolara.

Pobunjenici Huti često gađaju zračne luke i naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, najvećem svjetskom izvozniku nafte. Jemenska oružana skupina također je ove godine izvela nekoliko napada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) dok je proširila napade na dvije naftom bogate zaljevske zemlje.

Rijad i Abu Dhabi vodeći su članovi vojne koalicije uključene u jemenski rat nakon što su pobunjenici Huti zauzeli glavni grad Sanu, a potom i veći dio sjevera.

IZVOR: aljazeera.com

HutiNapadnapad dronovimaRatsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Hutiji su tukili lokalitet Blizu staze Formule 1 pa se utrka neće održati Što je za KSA financijski i gubitak međunarodnog ugleda i sigurnosti, A Hutiji će nastavit s ovakvim udarima i uz pomoć Irana osvećivati poginule žene i djecu.

Jela09
2 godine prije

Može li netko opisati o čemu se radi u ovome ratu i kako je uopće došlo do rata?…sve što nalazim su neke razno razne pristrane priče

nessy
2 godine prije

Ma koga briga za te bijedne sandalase? U UN-u vise vrijedi jedno zapadno dijete nego cijeli bus masakrirane Jemenske djece. Zapad uredno liferuje najmodernije i najskuplje oruzje Saudima, a bijedni Jemenci sa kineskim Kalasnjikovima iz ’53. i Jugoplastika natikacama im vade krv. Ljudi brane svoju zemlju, ali nema medjunarodne potpore kao Ukrajini. Nesto mi tu smrdi. Mozda nema potpore jer je agresor glavni saveznik USA na BI? Da mogu birati kome pomoci, izabrao bih ove sirotkovice, koji bez opreme i oruzja, ali sa lavovskim srcem karaju prebogatu Saudiju. Sva danasnja politika, pogotovo medjunarodna je toliko lazna i dvolicna da mi se povraca. I onda se jos nadju ‘jake snage’ tzv. novinara, i efekat je potpun.

tihobl
2 godine prije

I odmah skocila cijena nafte sa 110 na 114$.

Eto koliko je americki globalni sistem krhak, jedna raketa sandalasa izazove potres na berzama.

Boba Lazarević
2 godine prije

Nazire se direktan rat između Saudijske Arabije i Irana. Mogao bi puknuti i ove godine, kad već sve drugo puca. Očito je da Ameri kure kako bi Kina ostala na prstima. Ali ako se zeznu i sukob eskalira do te mjere da se ugrozi izvoz nafte iz Zaljeva u Kinu, onda ćemo vidjeti vojni ulaz Kineza u teatar. Čini se meni.

Možda Amerima paše i taj scenarij, samo kako Kinezi ne bi razmišljali o Tajvanu, ali… više nisam siguran što Amerima zapravo paše. Sve sam više siguran da nisu normalni. A garnitura koja je sada na vlasti je u stanju započeti i svjetski rat samo kako bi ostala na vlasti i sakrila svoje mutne poslove po svijetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI