Višestruki sporazumi krunišu povijesni sastanak Putina i Xija

Xi i Putin
105 komentara

Dogovori između Rusije i Kine imaju za cilj promicanje trgovine i multipolarnosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski gost Xi Jinping potpisali su više od desetak dokumenata o povećanju suradnje u područjima od trgovine i industrije do znanosti i vojske. Dvojica čelnika dotaknula su se i izgleda za mir u Ukrajini.

“Ovo je primjer kako bi svjetske sile, koje su stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i imaju posebnu odgovornost za očuvanje stabilnosti i sigurnosti na planetu, trebale komunicirati”, rekao je Putin na svečanoj večeri nakon višesatnih razgovora u Kremlju.

Kao dio svoje zdravice, ruski predsjednik je citirao ‘I Ching’ (‘Knjigu promjena’), rekavši da ruski i kineski narod imaju “zajedničku dušu” i mogu prevladati svaku prepreku zajedničkom snagom.

Obraćajući se novinarima nakon razgovora, Putin je rekao da su odnosi Kine i Rusije “na najvišoj točki u povijesti” te da su trgovinska i gospodarska suradnja prioritet obje vlade.

Gospodarstvo i trgovina

Kineska trgovina s Rusijom dosegla je rekordnu razinu 2022., porasla je za 30% dok je Zapad pokušavao staviti embargo na Moskvu. Bilateralna trgovina je na putu da dosegne više od 200 milijardi dolara ove godine – iako je dvije trećine denominirano u juanima i rubljima, dok se obje zemlje udaljavaju od dolara.

Putin je podržao korištenje juana u trgovini s drugim zemljama u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Xi i Putin također su razgovarali o povećanju razmjera trgovine, daljnjem razvoju logistike i prekogranične infrastrukture, proširenju poljoprivredne suradnje kako bi se osigurala sigurnost hrane za obje zemlje i poboljšanju suradnje u razmjeni energije, minerala, metala i kemijskih proizvoda. Kina i Rusija obećale su proširiti suradnju u području mrežne sigurnosti, informacijske tehnologije i umjetne inteligencije.

“Udruživanjem naših bogatih znanstvenih potencijala i proizvodnih kapaciteta, Rusija i Kina mogu postati svjetski lideri u području informacijske tehnologije, mrežne sigurnosti i umjetne inteligencije”, rekao je Putin novinarima.

Novo vojno partnerstvo

Putin je odnose između Rusije i Kine opisao kao različite od vojno-političkih saveza koji su se razvili tijekom Hladnog rata, rekavši da su oni “superiorniji od tog oblika međudržavne suradnje i da nisu konfrontirajuće prirode”.

Moskva i Peking složili su se “redovito provoditi zajedničke pomorske i zračne patrole i zajedničke vježbe”, razvijati vojnu razmjenu i suradnju koristeći sve raspoložive bilateralne mehanizme i povećati međusobno povjerenje između svojih oružanih snaga.

Poticanje odnosa s Rusijom je “strateški izbor koji je Kina napravila na temelju vlastitih temeljnih interesa i prevladavajućih trendova u svijetu”, rekao je Xi nakon prvog kruga sastanaka u ponedjeljak, objašnjavajući da dvije nacije dijele predanost izgradnji multipolarni svijet.

Ukrajinski mirovni prijedlog

Ruski predsjednik pohvalio je mirovni plan koji je Kina predložila prošlog mjeseca, rekavši da se mnogi njegovi elementi “mogu uzeti kao temelj za mirno rješenje kada za to budu spremni Zapad i Kijev”.

Međutim, istaknuo je Putin, ni Ukrajina ni njezini podupiratelji na Zapadu trenutno nisu spremni razgovarati o miru. Predstavnici Bijele kuće i američkog State Departmenta ovoga su se tjedna usprotivili bilo kakvom prekidu vatre u Ukrajini, u suprotnosti s vlastitim prijašnjim inzistiranjem da će podržati Kijev što god odluči.

“Uvijek smo za mir i dijalog i čvrsto stojimo na pravoj strani povijesti”, rekao je Xi.

Mnogi potpisani sporazumi

Xi je u ponedjeljak stigao u trodnevni posjet Moskvi. Do utorka navečer na summitu je doneseno ukupno 14 izjava, protokola, memoranduma i sporazuma.

U dvjema zajedničkim izjavama Rusija i Kina obvezale su se na “produbljivanje odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije ulazeći u novu eru” i izraditi razvojni plan za ključna područja gospodarske suradnje do 2030. godine.

Ministarstva znanosti potpisala su Protokol o jačanju suradnje u području “temeljnih znanstvenih istraživanja”, dok je drugim protokolom uspostavljen mehanizam za redovite predsjedničke sastanke u budućnosti.

Vlade u Moskvi i Pekingu dogovorile su suradnju u proizvodnji zajedničkog televizijskog programa, a ruski javni servis VGTRK i China Media Group potpisali su memorandum o suradnji. Državne novinske agencije Tass i Xinhua također su dogovorile razmjenu informacija.

Šest dodatnih memoranduma o razumijevanju doticalo se trgovine, šumarstva, poljoprivrede, zaštite potrošača i infrastrukture na Dalekom istoku Rusije. Rosatom i kineska agencija za atomsku energiju dogovorili su “sveobuhvatan program dugoročne suradnje u području brzih neutronskih reaktora i zatvaranja ciklusa nuklearnog goriva”.

Uoči Xijeva putovanja, on i Putin objavili su članke mišljenja u vodećim novinama svojih zemalja. Kineski predsjednik također je pozvao Putina da posjeti Peking kasnije ove godine, na trećem Forumu za međunarodnu suradnju Pojas i put.

kinaPutinrusijaSastanakxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
105 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stjepan
11 mjeseci prije

U prirodi ima ravnoteza, kad netko gradi ( Rusija i Kina ) postoji sila kaosa ( Amerika i Engleska ) koja zeli razarati

Ivan
11 mjeseci prije

Ode zapad polako na celu s Amerikomu tri PM, a s njim i sve zlo koje su donijeli svijetu. Ono sto ostane jebat ce se sami medu sobom u svom pederluku, ludilu, bolestinama i pokvarenost. Glodat ce se ko bijesni psi. Nadam se da ce EU prije toga progledati i odmaknuti se od te anglosaksonske kaljuze?

Mario
11 mjeseci prije

Zmaj i Medo nemaju zajedničku dušu, ali se zajedno moraju čuvat od zla koje im prijeti.
U zadnjih stotinjak godina između Rusije i Kine nije biko nekih nesporazuma premda se u posljednjih petnaestak godina os nikud probijala priča kako Kina vreba dio Sibira pri novoj podjeli Rusije, to se još i sad može čut, a li se uz to na isti način čuju glasovi kako Zmaj pojeo Medu što uopće nije čudno za nametnuti obrazac “dog eat dog” kijeg živimo gdje i jedna jedinka drugu jedinku iste vrste ubija kako bi sama preživjela.
Očito je kako postoje zle sile koje su izašle iz kreacijskog i kolaboracijskog koncepta života te parazitiraju po evolucijskom i kompeticijskom konceptu života na štetu drugih na što ruska i kineska ezoterija imaju slićan, ali ipak svaka svoj odgovor jer ni na razini simbolike ni Zmaj ni Medo niemaju zajedničkog pretka u majmunu.

Komplicirano
11 mjeseci prije

Multipolarni svijet je tu,,,protuteza nwo ,,,,uz boziju pomoc svijet bi mogao zauzdati agresivnu diktaturu amerike koja je na koncu i dovela do ovog zalosnog krvoprolica,,,na stranu sto neki ne smatraju smrt i razaranja u ne tako davnoj proslosti(vijetnam,irak iran,sirija,libija,jemen,kurdi,indijanci,,,itd) jednako uznemirujucim kao ono sto ih danas uznemiruje,,,,globalisti,kolonijalisti,napadaci na prirodu covjeka kao musko i zensko drhte,prijete i cvile svjesni da im je vrijeme iscurilo,,,haleluijah i inshallah

nonwo
11 mjeseci prije

Tucker: Why don’t they want this war to end? youtube “Jedini cilj rata u Ukrajini je slabljenje Rusije i ostvarenje geopolitičkih interesa “ciokauboja”. Nikada u interesu financijera i propagatora rata nije bila Ukrajina.Monstrumi(kako ih naziva Tucker) su u stanju žrtvovati sve Ukrajince i rasturiti im cijelu zemlju,te riskirati www3 samo za ostvarenje svojih interesa.Rat će završiti kada to usa,vojnoindustrijski kompleks odluči.Ni Ukrajinci ne žele ratovati,zelensky ih “lovi” po cesti i regrutira.” Ukratko na fox-u ,kojeg prati 10 miliona ljudi.DIREKTNO,šok i vjeverica.Činjenice koje “još nisu stigle” do HTV-a. JUST IN: Trump Unveils Plan To ‘Dismantle The Deep State’ As Possible Indictment Looms youtube Trump se javlja naciji prije njegovog uhićenja koje se sprema.Nabraja svu ekipu “iz močvare” i poručuje im $%#”%%&??!!!!! -da će ih spriječiti da unište zemlju.Govor se već proširio na nezavisnim tv-ima,fox-u itd… Nakon što je Tucker ismijao i izrugao vlast,sudstvo,fbi itd pustivši video u kojem se vidi da… Čitaj više »

Гавран
11 mjeseci prije

Tokom zdravice na sastanku, ruski predsjednik Vladimir Putin citirao je “I Ching” ili “Knjigu promjena”, navodeći da narodi Rusije i Kine dijele “zajedničku dušu” i posjeduju kolektivnu snagu da zajedno savladaju svaki izazov.

Vreme vladanja rušilačke ANTICIVILIZACIJE se ako Bog da završilo.

Nastavak će biti ili u atmskom pepelu ili početak stvaranja CIVILIZACIJE.

NOME
11 mjeseci prije

Nadam se da Rusi ne vjeruju Kinezima………evo i Turci se “urazumili” nakon potresa sa light show-om, pa zatvorili tranzit sankcioniranih proizvoda u Rusiju.

Damir
11 mjeseci prije

Sad ti budi pametan, mnogo je dogovora, ugovora i sporazuma potpissano i sklopljeno u današnje vrijeme, od kojih znatan broj može završiti kao wc papir, kakve će inplikacije ovaj proizvesti vidjet ćemo ili nećemo, samo je jedno jasno, nikad nije tako kako se na prvi pogled ili u prvom čitanju čini.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Off. Zambija. “Jučer je održana  sjednica UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi” “Španjolski predstavnik Juan Pablo Alban Alencastro rekao je sljedeće: “Osvrćući se na članak 25. Konvencije o zaštiti djece, stručnjak Povjerenstva rekao je da je Povjerenstvo dobilo informaciju da su u Zambiji uhićene osobe hrvatske nacionalnosti u slučaju nezakonitog međunarodnog posvojenja.” “Što je istraga utvrdila, uključujući i podrijetlo posvojenja?” Odgovor: “Dickson Matembo, državni tajnik zambijskog ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti te voditelj izaslanstva. Rekao je da je osmero Hrvata prešlo u Zambiju iz DR Konga s djecom.  “Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga. Ta su djeca došla iz sirotišta. OVO NIJE BIO PRVI PUT DA JE OVA SKUPINA S DJECOM PREŠLA GRANICU. Optuženi su za nezakonito posvajanje i provedene su istrage, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova DOKUMENTACIJA LAŽNA.  Vlasnik sirotišta iz kojeg su odvedena ta djeca bio je u… Čitaj više »

Samuraj
11 mjeseci prije

Xi Jinping vidi nepovratan pomak u multipolarni svijet obećavajući da prijelaz u multipolarni svijet bez dominacije SAD-a neće biti zaustavljen. “Povijesni trend mira, razvoja i suradnje u kojoj svi dobijaju je nezaustavljiv. Svijet se suočava s tradicionalnim i netradicionalnim sigurnosnim izazovima, kao i sa štetnim djelima hegemonije, dominacije i maltretiranja. Međunarodna zajednica je prepoznala da nijedna zemlja nije superiorna u odnosu na druge, nijedan model upravljanja nije univerzalan i da nijedna država ne smije diktirati međunarodni poredak. Zajednički interes cijelog čovječanstva je u svijetu koji je ujedinjen i miran, a ne podijeljen i nestalan. Peking se odupro pritisku Zapada da osudi Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, održavajući neutralnost po tom pitanju i promičući mirovni plan od 12 točaka za okončanje neprijateljstava. Washington je odbio mirovni prijedlog. Kina i Rusija ojačale su međusobno povjerenje. Bili smo aktivni u prakticiranju istinskog multilateralizma, promicanju zajedničkih vrijednosti čovječanstva i zagovaranju izgradnje novog tipa međunarodnih odnosa i zajednice sa… Čitaj više »

Tamabo
11 mjeseci prije

Monada nam je okrenuta u lijevo i nece biti nista bolje,samo gore.
Trebamo uvesti globalno samoupravno drustvo tzv. Kreativno drustvo i tek onda ce covjek biti cijenjeni dio zajednice koja ide u smijeru civilizacije.
Ovako smo samo zvijeri koje jedne druge prozdiru,prvo jedni druge a onda globalno u ratovima.

Grdi
11 mjeseci prije

I hrvatska i srbija bi se trebale gospodarski okrenuti euroazijskim divovima ……….

Sara
11 mjeseci prije

Rusija ne može izgubiti. Kao što je u II s. r. bila saveznica najjače gospodarske sile na svijetu, tako je i danas. To su činjenice.

nonwo
11 mjeseci prije

“Moskva i Peking složili su se “redovito provoditi zajedničke pomorske i zračne patrole i zajedničke vježbe”, razvijati vojnu razmjenu i suradnju koristeći sve raspoložive bilateralne mehanizme i povećati međusobno povjerenje između svojih oružanih snaga.” Drugim riječima ako zateknu Kinu u “tihoj” vojnoj podršci Rusiji,”čuvanja mora i zraka” -vježbali su. A ako obznane ww3 -saveznici su. “Bilateralna trgovina je na putu da dosegne više od 200 milijardi dolara ove godine – iako je dvije trećine denominirano u juanima i rubljima, dok se obje zemlje udaljavaju od dolara. Putin je podržao korištenje juana u trgovini s drugim zemljama u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.” R.I.P. dolar. “Poticanje odnosa s Rusijom je “strateški izbor koji je Kina napravila na temelju vlastitih temeljnih interesa i prevladavajućih trendova u svijetu”, rekao je Xi” Kinezi ne troše riječi uzalud-strategija im je veza s Rusima na temelju onoga što je DOBRO ZA NJIH, a svjesni su da… Čitaj više »

Max
11 mjeseci prije

To je službeno savez dviju velesila kioji će se supristavit zapadnoj dominacij čak i na području proizvodnje televizijskog programa.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Kojekakvi će ustati iz svojih jazbina i gnjaviti ljude na portalima…jadnim pokušajima nametanja svojih … čudnih stavova i to u obliku i.d.i.o.t.s.k.i.h tzv proročanstava.

gargamel
11 mjeseci prije

Sastanak je kao i prethodni, da se ipak dogovore. Velike sile su uvek sklone da se medjusobno uništavaju. Meni bi recimo bilo bnajvažnije da umjetna nacija ( genocidna SAD) nestane, one iskonske će se dogovoriti ili neće. Taj problem može rešiti jedna kometa od promera 30 km, pa gde svi turci, neka ide i mali Mujica, Stipe , Helmut ..

nessy
11 mjeseci prije

Izmedju ostalog, na rastanku Xi je rekao “dolaze promjene kakve nisu vidjene 100 godina, a mi ih zajedno pokrecemo”. Ako netko misli da Xi lupa u prazno, gorko se vara. U svojoj zemlji je poznat kao odmjeren govornik, pazi dobro sto ce reci. Neke njegove misli su usle i u ustav NRK. Kinezi imaju ‘stogodisnji plan’, zapocet 1947.g. Plan je da do 2047.g. Kina opet postane vodeca sila u svijetu, kao sto je bila nekada. Da li ce svijet pod ovim silama biti bolji nego pod USA? Neznam, ali mislim da cemo imati priliku provjeriti iz prve ruke. Sto se tice ukrajinske situacije, svima koji su slobodni od USA pritiska, jasno je da situacija i uzroci nisu onakvi kako su od zapada prikazani. Kinezi pogotovo, nece nikome dozvoliti da za njih formira misljenje sto je ispravno, sto ne.

Noname
11 mjeseci prije

Državna duma Ruske Federacije na plenarnoj sjednici  je povodom obljetnice tragedije u Hatinu usvojila nacrt izjave doma „O genocidu nad narodima Sovjetskog Saveza od strane Njemačke i njezinih suučesnika tijekom Velikog domovinskog rata 1941. 1945.” Odgovarajući nacrt saboru je podnio Odbor Dume za međunarodne poslove. Kako je navedeno u tekstu dokumenta, Državna duma proglašava važnost davanja sudske i pravne ocjene zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom Velikog domovinskog rata. Primjećuje da je Duma, uzimajući u obzir odredbe Povelje UN-a, Povelje i presude Nürnberškog suda, Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, Konvencije o neprimjenjivosti zastare na Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, “prepoznaje zločinačka djela njemačkih fašističkih osvajača i njihovih pomagača u odnosu na civilno stanovništvo SSSR-a genocidom nad narodima Sovjetskog Saveza. Istodobno, u dokumentu se spominju i današnji događaji u Ukrajini. Konkretno, u dokumentu se napominje da odgovornost za ukrajinski sukob snose oni koji opskrbljuju kijevski režim smrtonosnim oružjem, financiraju militante i… Čitaj više »

nessy
11 mjeseci prije

Kada profunkcionira cjevovod “Snaga Sibira”, Kina ce konacno imati dovoljno energenata, po povoljnoj cijeni. Sva snaga Njemacke industrije je pocivala na jeftinim ruskim energentima, kojih vise nema, a tesko da ce ih imati ikada ponovo, pobrinuli su se ‘zapadni partneri’, kojima je Scholz primoran ceskati jajca, umjesto da ih tamo nabije nogom.

hiber
11 mjeseci prije

Kinezi su u prvom redu trgovci. Dakle na jednoj strani je Rusija koja je uvećala izvoz obiteljskog srebra i jedva došla do 120 milijardi izvoza (Kineski izvoz u Rusiju je bio i ostao oko 60 milijardi), na drugoj strani je trgovinska razmjena sa Zapadom od vise od 1000 milijardi. S oruzjem je jos gore jer je kineska proizvodnja centralizirana u NORINCO (China North Industries Corporation) koji stvarno moze u godinu dana proizvesti 3.000.000 granata po cijeni od max 500 dolara (dok se Europa kilavi za 1.000.000 granata za 4.000 dolara). Međutim, upravo je to razlog što to neće učiniti, jer im je globalni prihod blizu 81 milijardi dolara. Dakle, pouka je da ozbiljnijih kineskih isporuka oružja neće biti. Sto bi i bilo kad je Kina postigla osnovni cilj a to je da bude pandam USA kako su se i dogovorili 1971. Rusiji ostaje samo da se oblizuje kao mačak oko… Čitaj više »

xxy
11 mjeseci prije

Druže Xi de zapevaj nam onu Ličku ti!Ako nečeš da pevaš ti,pevat ćemo mi.Jebo mater svoju kinesku ratardiranu.

tihobl
11 mjeseci prije

Новинар Си-Ен-Ена питао је кинеске становнике шта мисле о војном сукобу између Русије и Украјине. Већина испитаника је рекла да су генерално за мир, али да подржавају Русију.

Znate li sta je najzanimljivije u reportazi?
Reporter CNN nosi masku, a kinezi ne.

mujica
11 mjeseci prije

…rusija uvodi digitalnu rublju!

C.F.
11 mjeseci prije

Kako je krenulo bit ce da Kina i Rusija zele NWO a da Amerika se grcevito bori protiv.

tihobl
11 mjeseci prije

Vecerni izvjestaj je na temi: Zapad želi da Ukrajina bude uništena

Ovde bi da se osvrnem koliko je zapad zapjenio zbog posjete Moskvi. Svi analiticari su se raspisali, ali samo presipaju iz supljeg u prazno. Ne znaju sta je dogovoreno pa se muce.

Pratio sam i ruske izvjestaje i meni je najznacajnije da je Si kao posebnu tacku stavio povecanje proizvodnje hrane. Trazi od rusa da povecaju proizvodnju i to je pametan potez. Vise vrijedi brod pun hrane nego avion pun diplomata. A u vremenima koja prestoje hrana ce sve vise vrijediti.

Noname
11 mjeseci prije

Američki vojni veteran Noctis Draven predvidio je “brzi i nasilni kraj” za svoju zemlju. Imenovao je uvjet pod kojim bi se to dogodilo. I nije tako fantastično kako se na prvi pogled čini. Draven je na svom Twitteru podijelio svoje mišljenje o američkoj vojsci. Smatra da ona jednostavno nema šanse protiv Rusa. No, sukob s Kinom završit će i gubitkom Sjedinjenih Država. Vojska je primijetila da je služio u vrijeme kada je vojska Sjedinjenih Država bila jača. Ali čak i tada bi američke trupe “doživjele porazan poraz u borbi protiv Rusije i Kine”. Američka vojska je oslabljena zbog niza čimbenika. Progresivna liberalna politika infiltrirala se u vojne strukture. Umjesto dodatnih napora za obuku vojnika, aktivno se uvodi ideologija svih vrsta izopačenosti. Žene su se bez problema počele odvoditi u objekte posebne namjene. Osim toga, u SAD-u rapidno opada razina obrazovanja, a to negativno utječe na vojsku. Prema Dravenu, SAD će izgubiti prije bojnog polja, jer je njihovo gospodarstvo u… Čitaj više »

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Off. Afera Zambija: nastavak “Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga… kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova DOKUMENTACIJA LAŽNA.  Nastavak, reakcija ” MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi…” “Vezano uz navode da je dokumentacija hrvatskih državljana krivotvorena, Republika Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga, kao niti od Republike Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni.” Odgovor komentatora: “Nisu dobili potvrdu od Konga da su dokumenti krivotvoreni, ali je NISU NI TRAZILI. Veleposlanik u Beogradu bi sigurno u roku od par dana provjerio autenticnost dokumenata i tako skinuo ljagu s nasih drzavljana, ali ono sto bi on rekao ne odgovara nasim institucijama upletenim u kriminal otimanja africke djece.” “Ma možete sada svojim notama odsvirati Beethovenovu 9. simfoniju u d-molu hahaha uhvaćeni ste u prijevari lažovi Kradezeovski i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI