Hrvat Vjekoslav Prebeg zarobljen u Ukrajini – Prijeti mu smrtna kazna.

Vjekoslav Prebek
213 komentara

Vjekoslav Prebeg zarobljen. Pojavila se snimka hrvatskog državljanina Vjekolsava Prebega, koji se borio na strani Ukrajine. Vjekoslav Prebeg inzistira da se pridružio redovima ukrajinske vojske kako bi dobio državljanstvo zemlje.

Vjekoslav Prebeg kaže da je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivala u gradu Mariupolju. Tvrdi da je zarobljen tijekom pokušaja bijega iz opkoljenog grada zajedno s nekolicinom drugih boraca.

“Napuštali smo Mariupol i hodali smo pješice 260 kilometara skrivajući se, hodajući samo noću, izbjegavajući svaki mogući kontakt”, rekao je Vjekoslav Prebeg. Plan je propao kada je skupina naletjela na topničku jedinicu i predala joj se. Prebegova postrojba u svojim je redovima imala više stranaca, među kojima i tri britanska državljana.

Nekoliko drugih stranaca napustilo je brigadu nedugo nakon što je krajem veljače izbio sukob. Vjekoslav kaže da se pridružio redovima ukrajinske vojske još 2020. godine, želeći dobiti državljanstvo zemlje nakon što je odslužio trogodišnji ugovor. Tada se to činilo kao dobra ideja, budući da je linija fronte u Donbasu bila “stacionarna”, objašnjava Vjekoslav, dodajući da u tom trenutku “skoro” nije ispalio ni metak.

Moj razlog zašto želim dobiti ukrajinsko državljanstvo je taj što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htjela otići iz Ukrajine”, rekao je Prebeg, ne objašnjavajući kako je uopće završio u Ukrajini. Prethodno je Vjekoslav Prebeg služio u hrvatskoj vojsci pet godina. Čovjek je inzistirao da nije imao nikakvo pravo borbeno iskustvo i da je bio samo “pješadij” u vojsci svoje domovine.

“Pet godina sam bio pješak u hrvatskim oružanim snagama, to je sve”, te nastavlja “Nisam prije bio uključen ni u kakve sukobe.” Zatvorenik kaže da je imao malo iskustva iz prve ruke s krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput zloglasne neonacističke pukovnije Azov. Iako je postrojba sudjelovala u bitci kod Mariupolja uz Prebegovu brigadu, imali su slabu komunikaciju i potpuno drugačije zapovjedništvo, tvrdi on.

“Oni sudjeluju u obrani, ali mi dobivamo odvojenu zapovjednu liniju. Oni nisu dio ukrajinskih oružanih snaga”, uvjerava sugovornika Vjekoslav Prebek. Čuo sam i da su oni [Azov] fašisti i nacisti. Čuo sam i za strašne stvari koje su radili građanima, uhvatili ih čak i vjerojatno da su u nekom trenutku pucali na nas. Čuo sam da ima mnogo kriminalaca, ovisnika [među njima]. Sam nisam ničemu svjedočio, ali su mi prikazani videozapisi koji su strašni o tome što rade. Ogromna zlodjela.

Prebeg inzistira da nikada više ne bi uzeo oružje u ruke, te da bi se vjerojatno pridružio “nekoj dobrotvornoj organizaciji” ili Međunarodnom crvenom križu ako bude oslobođen. Stjecanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci bila je pogrešna odluka, priznao je. Vjerujem da sam trebao tražiti druge načine za stjecanje ukrajinskog državljanstva i ne služenje u oružanim snagama. “Želim preživjeti, želim živjeti. Ne želim više nikada u životu uzeti oružje u ruke.

Želio bih se ponovno pridružiti ženi koju sam upoznao ovdje u Ukrajini i, možda, razgovarati više o istini da sam vidio što se ovdje dogodilo, kako su se prema meni odnosili moji otmičari”, rekao je. Prema riječima Prebega, u pritvoru je dobro liječen, hranjen i pružena mu je potrebna medicinska pomoć.

Međutim, Prebegova sudbina ostaje neizvjesna s obzirom na njegovo strano državljanstvo. U Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR) stranci se naširoko smatraju plaćenicima, a biti plaćenik može borcu donijeti tešku kaznu, pa čak i smrtnu. Sam čovjek inzistira da je bio legitimni borac i pripadnik ukrajinske vojske. “Oni me smatraju zarobljenikom, ali još uvijek [govore] da sam plaćenik, da nisam službeno pripadnik ukrajinskih oružanih snaga”, rekao je Vjekoslav Prebeg.

Sada vidite što su učinili mainstream mediji koji su propagandom gurali hrvatske mladiće u rat koji ih se ne tiče.  Svo ovo vrijeme hrvatski političari mudruju i ne čine ništa kako bi spriječili nove tragične sudbine hrvatskih avanturista.

ukrajinaVjekoslav PrebegZarobljenik
Pretplatiti se
Obavijesti o
213 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Days
1 godina prije

Jadnik, nek ga pomiluju od smrtne, slusao je ljude poput Debelog Djure I Hibera

Ringo10a
1 godina prije

Nema smrtna kazne u Rusiji
Za DNR i LNR ne znam

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Vjekoslave sam ćeš kusati čorbu koji si sam sebi pripremio. Tražiti svoju sreću ubijajući druge, nikada nije bila pametna odluka.
A koja budala je spremna povjerovati tvojim lažima? Ja prije 7-8 godina bijah u Kijevu samo 3 dana i sve sam shvatio o vidio.

Nenad
1 godina prije

Zanimljivo, kad ih uhvate svi su mirotvorci.

Rimtutituki
1 godina prije

Sad bi trebao da ga vadi ko ga je nalozio. I kazu Zoki radi gluposti.Zoki vidi izgleda najdakje od svih.

sokre
1 godina prije

ifiot

Emiliano Zapata
1 godina prije

Sve teroriste likvidirat!
Tko se maca laca…

1 godina prije

neloš engleski, pametna prica, nastup smiren, izjave pravno oprezne, u drustvu engleza i drugih stranaca, znao dobro procijeniti kad se treba izmaknuti, uspio neotkriven proci stotine kilometara.
predobro skolovan za obicnog pjesadinca.
mogao bi on biti i agent u nato sluzbi.
nije se zblizio sa ukrima nego drugim strancima. postoji neko zajednistvo unutar te grupe – svi su u istoj funkciji, svi agenti i instruktori.

Sokratov Dajmonijum
1 godina prije

  Aron Ezra Poljak Vukelić Ut sementem faciris it metes CICERO –(kako posiješ, tako ćeš i žeti) rekao je CICERON, Apsolutno nemam naklonost da žalim te KRVOLOKE USTAŠKE kojima je vlada Plenkovića omogučila da idu u Ukrajinu ubijati građanke, građane i djecu u Ukrajini, kao i sa svim tim strancima koji su upali u Ukrajinu da stanu u redove UKRONACISTA i da ubijaju civile. Non raro (nerijetko) kada OMNIVOVARI PLAČENI budu zarobljeni mediji u Hrvatskoj pokreću medijsku kampanju kako bi stvorili u javnosti osjećaj da su ti USTAŠKI I STRANI KRVOLOCI HEROJI i da se bore za demokraciju ZAPADA, a mi svi smo dobro informirani o kakoj se to FAŠISTIČKOJ DEMOKJRACIJI RADI. No, dobro do slanja ti KRVNIKA u Ukrajinu nikao ne bi se dogodilo da mi imamo VLADU koja je prije kandidiranja za državne prvake i to svi do jednog političara bez obzira kojoj ideološkoj opciji pripada donjela ZAKON… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ta dobit ce djevojku mis usrani I to na 30 godina u istoj sobi u njemu , toliko voljenoj Ukraine za koju ce morati I da radi na rekonstrukciji unistenog .. Negdje 2052 ako uopste do tada bude bio ziv , biti ce amnestiran te slobodan , vratiti se u Hrvatsku ( KOMU I CEMU ) i OTPOCETI zivot .. Salim se .. NIKADA vise taj Hrvatske vidjet nece a obzirom , koliko Rusi MRZE strane placenike , SVAKI SECUND zivota u zatvoru ce mu proklet bit – PAKAO !!!!!

Pero
1 godina prije

Sibir za ovakve pruža neograničene mogučnosti.

Komplicirano
1 godina prije

da,,,jadnik,,,a svi koji zagovaraju sukob protiv Rusa imaju krv na rukama,,nije li pametnije bilo potpisati tu neutralnost ,ne snivati ulazak u nato i sačuvati sve te živote,imovinu i mir u svijetu???

Rimtutituki
1 godina prije

Ukrainsko drzavljanstvo? Serator. Oni bi se svi jebali za Hrvatsko( EU) bolesna joj mama. Sve Ukraine,rumunjke,moldavke na 4tom sastanku imaju bolesnu mamu i zapadu,operacija 10000e,ali ne necu novce od tebe,sad bih se tako rado jebala sa tobom,ali ovo za mamu me tisti. I uvijek badju levata. Neki sto rade sa mnom naivci nijemci su nasjeli,ja sam taj fol zenskim prodavao jos 91. U Nizza mi je bakica jedna dala 75000e sadasnje crijednosti za operaciju srca( mamicu ili tatinu) dugo je proslo.

Fabijan
1 godina prije

Avanturist! Pretjerujete! Vidi se da nije regularan! Ići iz rata u rat, tko to može? Samo poremećena osoba! Slaba laž, zbog ljubavi prema curi, više je to ljubav prema ubijanju. Bolesno! Neka ispašta kad u glavi nema ništa!

Mali zloco
1 godina prije

Decka treba poslati u neki rehabilitacioni centar u Sibir da se oporavi od ratne traume.

1 godina prije

Ufff, ovo je interesantno danas. Tako rano počeli?
Nadam se, da pratite SRBIN info. Tamo redovno objavljuju snimke sa fronta.
Jučer, njiva puna vojnika koji leže potrbuške, sa rukama na zatilju..
Zarobili Rusi čitavu četu…
Pa nije to piknik…. To što MSM pišu, kako če Ukrajina pobjediti, priča za malu djecu…

Otpornik
1 godina prije

Prezime Prebek ne postoji u Hrvatskoj. Meni on izgleda kao afro-hrvat.

Suze Roni
1 godina prije

Ako te uhvate Rusi, reci ces ovo………..

JoeP
1 godina prije

Odma se vidi kako laže. Tri godine je u Ukrajini, żenska mu je Ukrajinka, a on nije naućio ukrajinski. Nije toliko glup da nezna kako bi mu pomoglo to da govori ukrajinski jezik pa bi mu ta priča kako se zaljubio u Ukrajinku i o njezinoj bilesnoj majci možda i držala vodu.

Praetorian
1 godina prije

Onaj tko dobrovoljno ode, zna sta riskira. Sada kada se s time suocava, sada je bubica, ne bi on nikome nista. Pa sta si isao ako ne bi nikome nista? Onaj tko ne bi nikome nista bi oruzje uzeo samo u krajnjoj nuzdi, tj u obrani svoje domovine, svog grada i obitelji kao nasi stariji 90ih, branis svoj prag i goli zivot. A ovo, ovo je cisti kukavicluk, skrivaju se iza civila, a kad ih se zarobi, onda oni nisu metka ispalili. Takve ni ne treba zalit

Papi
1 godina prije

Avanturist pokajnik cuja san ovo cuja san ono
A gospeti, ja san cuja da ce pisma svojoj voljenoj i njenoj mami pisat iz sibira

Zoro
1 godina prije

ti si svoju odabra, na krivim si stranicama, otiđi na nato-eu-go*o medije, tamo češ biti među svojima

octopus
1 godina prije

Na fotki “Prebeg”, a vi inzistirate na “Prebek”. Prezime Prebek u Hrvatskoj ne postoji. Hajde to ispravite.

hope
1 godina prije

eto,sve mu vjerujem sto je rekao🤣🤣🤣

Meštar
1 godina prije

Trebao je ostat u Hrvatskoj i razmnožavat se

Oki nava
1 godina prije

A tko je normalan?

Crni Rok
1 godina prije

Šteta,a mogao je imati uspeha u pisanju romantičnih bajki.E,,prinče” sad si ga nahebal.

hiber
1 godina prije

Jeftina propaganda. Ovaj rat se svakoga tiče jer je uperen protiv nepromjenjivosti europskih granica. Dakle, svako svakome može upasti u zemlju i tvrditi da njegova. To je na zalost vrsta multipolarnosti za koju se zalaže portal. Jači multipolarizira slabijeg. Samo su rusi naletili na luđi orah. Intezitet rata je ogroman, Putin je izazvao barem 100.000 žrtava na obje strane, uz stotine tisuća ranjenih i osakaćenih i milione izbjeglica. Priča o nekakvim ratnim konvecijama i ratnim zarobljenicima je ovdje samo priča. Rusija nije objavila nikakav rat, već nekakvu operaciju. Stoga njihovi vojnici stvarno imaju status valjda naoružanih “kirurga”, sto je dosta blizu statusa ISILa, te će ovaj vjerojatno biti razmjenjen. Ili cemo se, kao čuditi, sto će njegovi suborci izmasakrirati neke Ruse. A Ruse tek čeka pakao.

Jednostavno receno
1 godina prije

Imaju samo dvije strane a to je dobro i zlo. Zašto misliš da putin nije normalan a ovi ostali jesu? Svatko tko šalje oružije i loži narod protiv naroda nije normalan. Zašto već ako im je toliko stalo do ukraine, lideri i vođe zapadnog svijeta uz oružije ne pošalju i svoje sinove, ne sinove svoih naroda već baš svoje? Tako ako već nisi odabro požuri nemaš još puno vremena za vjećanje.

FIFY
1 godina prije

Otkada te nema nemiriše cvijeće……

hiber
1 godina prije

Uostalom koliko je vasa pripaganda apsurdna govori i naslov. Čovjeku prijeti smrtna kazna jer se nasao u Ukraini na poziv legalno demokratski izabranog predsjednika. Dakle i sami priznajete Ukrainu a ne kvislinške tvorevine. U suprotnom, autoru i samom portalu također bi prijetio krivični progon jer su se propagandno i oružano urotili protiv suvereniteta priznate zemlje- osnivačice UN. A da to suprotno napisete u Rusiji dobili bi barem 15 godina u Sibiru. Pa procjenjujte…

Buničar
1 godina prije

Sjecam se jednog njemca koji se je dosao boriti na nasoj strani pocetkom 90-ih. Bio je poprilicno opak lika i volio je pomalo nastrane “igre”. Onda su ga jednog dana prilikom izvidanja uhvatili cejeni. Kako se je radilo o stranom drzavljaninu krenula je “diplomacija” i cejeni su ga pristali pustiti za novac. Ako se dobro sjecam radilo se je o nekih 300 somova DM-a. Kada su nasi dosli na razmjenu cejeni su dosli bez njemca . Izjavili su da mu je netko je kroz prozor u celiju ubacio dvije “zlicarke” kada se saznalo da ide u razmjenu. Ne sjecam se vise dali su nasi otkupili tijelo. Uvjek je zaguljeno biti stranac u necijem ratu (naravno ako te protivnici uhvate). Prebeg ima relativno dobre sanse za prezivljavanje jer kada te jednom evidentiraju kao zarobljenika, to daje daleko vece sanse za prezivljavanje. Zarobljivaci znaju da bi im likvidacija medijski popracenog zarobljenika donijela… Čitaj više »

ryan
1 godina prije

a za plaču u dolarima da puca po ljudima

Stjepan.v3
1 godina prije

Pa ovaj kao da je djete onog Kromanjonca iz Krapine! Vjerovatno mu je takav i mentalni sklop.

Buničar
1 godina prije

Razgovarao sam sa jednim crnim UN-ovcem tamo “ranih 90-ih”. Strasno ga je interesiralo zasto mi ratujemo jer kao sto je govorio: “ista koza (boja), ista bog, imala voda, imala struja”. Obzirom da i onako nebi razumio uzroke “naseg” rata, pitao sam ja njega ZASTO je on dosao u nas rat? Odgovorio je da ce mu novac koji ce zaraditi kao vojnik UN-a omoguciti da po povratku kuci kupi toliko stoke da ce moci isprositi kcer njihovog seoskog poglavara. Sve u svemu u prema ovoj “mojoj” prici kao i onoj iz clanka ispada da u rat ides ili zbog idealizma ili zbog pi*e 😜

MKD
1 godina prije

Kaj se to mene tice, ako mu je, kaj trazi ako ne kuzi.

ime
1 godina prije

Steta gaje likvidirati, bolje ga je iskoristiti za razminiranje.

nekoime
1 godina prije

Pored hrvatskog državljanstva, koje koje je praktički EU državljanstvo, on ide tri godine prašinariti ne bi li dobio ukrajinsko??? Kaj ima rodni poremećaj, osjeća se kao Ukrajinka?

Prc Milojko
1 godina prije

Hahahaha…. ostanak iz naci vremena. Ajde, odi u Ukrajinu… budi…. normalan… hahaha.

nekoime
1 godina prije

Ameri su priznali kako ovo u Ukrajini pripremaju od 2014. Kaj je Putin trebao čekati da mu Zelenski zasvira klavir u dnevnoj sobi?

Mrčikola
1 godina prije

Nekako se samo po sebi nameće da ovakva situacija, u kojoj su se našli mnogi poput Prebeka, “poziva” na osudu ali…teško je to, teško je suditi.
Minoran je broj onih koji su svjesni da su “kvalifikacije” ljudskih bića preslabe i nedovoljne da bi mogli suditi, a, nasuprot tome, ako i izostavimo ishitrene reakcije poput osvete “na vruće”, velika većina nas je, bilo “po savjesti”, bilo po pravilima koja smo mi ili neki drugi (?) donijeli “po savjesti”, spremna suditi i osuditi.
Po meni je pitanje; smijemo li suditi, jedno od bitnijih pitanja vezano uz sami smisao čovjekova postojanja.
Pomalo mi je i neugodno što sam “iskoristio” ovu tešku situaciju da bih iznio ovo razmišljanje ali…jednostavno mi se nametnulo.

Flint
1 godina prije

Sve kuhari, ljubavnici, slučajni vojnici. Kad će zarobiti nekog da kaže da je vojnik po profesiji. 8 godina vojnog iskustva i predo se.

mrdo
1 godina prije

Ovaj garant iz Krapine.

Zolja
1 godina prije

Sto je trazio dobio je.

Keki
1 godina prije

Mislim da ce on biti ok, zahvaljujuci iskljucivo cinjenici da je Hrvat.

ime
1 godina prije

Nevjerojatno kako svi ti azovci lice na neandertalce. Ovako je, skoro pa kao covjek, izgledao i onaj Grk iz azova sto je preko video veze govorio u grckom parlamentu.

tihobl
1 godina prije

Narode kanadski general je prebacen blizu Moskve. Zasad rusi ne priznaju da je u njihovim rukama i na sve diplomatske zahtjeve prave se ludi. Kad ga iscijede do kraja objavice da ga drze.
Ovaj lik je sitna boranija. Ostavljen je u DNR. Ako je pravio zlocine ne gine mu smrtna kazna. Ako nije pravio zlocine dobice 15 godina u radnoj koloniji i obnavljace poruseno.
Trojica britanaca koja su bila sa njim tvrde da su humanitarci iz novoosnovane NVO. Sva trojica su penzionisani vojnici (jedan ima 22 godine i rusima je poznat jos iz Sirije). Boris Dzonson se pravi da ne postoje i ne odgovara na molbe njihovih porodica.

Judeo-Srbin
1 godina prije

Nemam šta da dodam uz ovako mnogo odličnih komentara i shvatanja ovog tipa i njegove situacije.

Oko
1 godina prije

Svi poegli a Vjekoslav Prebeg

Zagten
1 godina prije

Za Azov je cuo, ali nije nista znao ni vidio..Puno kaze a ne kaze nista. Inace, dobar dio navodnih “dobrovoljaca” ne ide tamo nimalo dobrovoljno, poslani su, a dobar dio je i ucjenjen necime pa mora ici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI