Vlada Velike Britanije koristi oglase na VK kako bi širila svoje stavove o Ukrajini

VK
26 komentara

Britanske vlasti su plaćale reklamnim agencijama da šire mišljenje Londona o situaciji u Ukrajini na ruskom servisu društvenih medija V Kontakte (VK), piše The Sunday Telegraph.

Nova jedinica za borbu protiv dezinformacija, Vladina informativna ćelija (GIC), koja je osnovana po nalogu britanske ministarke spoljnih poslova Liz Truss prije nego što je Rusija započela svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, sada radi na analizi onlajn i emitovanog materijala kako bi „identifikovala dezinformacije i pozabavite se njima“, piše The Sunday Telegraph.

Osoblje GIC dolazi iz britanskog ministarstva inostranih poslova i ministarstva odbrane, kao i iz Ministarstva unutrašnjih poslova, kabineta i Odjeljenja za digitalne medije, kulturu, medije i sport.

„…jedinica je nalagala reklamnim agencijama da ciljaju rusko stanovništvo svojim porukama na sajtovima kao što je VK“, piše The Sunday Telegraph, objašnjavajući da britanske vlasti imaju za cilj da šire stav Londona o određenim pitanjima među Rusima koji nikada ne bi posebno tražili mišljenja britanske vlade.

U ranim satima 24. februara, Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini nakon što su Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) tražile pomoć u odbrani od kijevskih snaga. Rusija je saopštila da je cilj njene specijalne operacije demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine i da je na meti samo vojna infrastruktura – civilno stanovništvo nije u opasnosti. Moskva je više puta naglašavala da ne planira da okupira Ukrajinu.

Kao odgovor na rusku operaciju, zapadne zemlje su pokrenule sveobuhvatnu kampanju sankcija Moskvi, koja uključuje zatvaranje vazdušnog prostora i restriktivne mjere usmjerene na brojne ruske zvaničnike i entitete, medije (naročito RT i novinsku agenciju Sputnjik) i finansijske institucije.

PropagandarusijaukrajinaV KontakteVelika BritanijaVK
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

…britanske vlasti imaju za cilj da šire stav Londona o određenim pitanjima među Rusima koji nikada ne bi posebno tražili mišljenja britanske vlade….

Gle isto rade i u BiH.

tihobl
2 godine prije

I Sergej Glazjev: Ne brinite, to će se razviti. Što se tiče sankcija… Prije svega, upozorili smo da će te sankcije uvesti, to se znalo i prije dvije i prije pet godina. Kad je došlo do ponovnog ujedinjenja s Krimom, u načelu su već tada bili spremni uvesti te sankcije. Osobno sam pisao dosta o tome, a u Centralnoj banci sam mnogo puta govorio u Nacionalnom bankovnom vijeću, upozoravajući da će biti upravo takvih sankcija. A posljednji dokument koji sam nedavno pronašao u svojoj arhivi je bilješka iz 2016. godine, s kojom sam razgovarao u Nacionalnom bankovnom vijeću s upozorenjem da će biti uvedene sankcije, uključujući, između ostalog, rizik zamrzavanja sve imovine u stranoj valuti . Govorio sam o potrebi povlačenja naših deviznih rezervi iz valuta zemalja NATO-a. Dakle, sve se moglo predvidjeti, a i osigurati, kako bi se izbjegla uhićenja devizne imovine. SV Pressa: I što sad mogu učiniti?… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

II SV Pressa: Na što onda računaju? Sergej Glazjev: Ovo je vrlo čudno ponašanje, što sugerira da postoje neki kratkoročni interesi – zgrabiti valutu i negdje pobjeći. Samo ne razumijem zašto bi radili ovako nešto. Umjesto toga, potrebno je građanima reći: ne možemo vam jamčiti deviznu štednju, jer je državna imovina u stranoj valuti zamrznuta. Stoga, ili promijenite valutu u rublje, ili nećemo proširiti svoj mehanizam jamstva depozita na depozite u stranoj valuti. Inače, davno sam predložio da se sustav jamstva depozita proširi samo na depozite u rubljama, jer ne možemo mi snositi odgovornost za ekstravagantne postupke američkih Federalnih rezervi i Europske središnje banke. To nije naša nadležnost, jer oni mogu, kao i sada, sve zamrznuti. Tako da je samo po sebi jamčiti depozite u stranoj valuti bila velika pogreška i glupost. SV Pressa: Što je sa štednjom u rubljama? Sergej Glazjev: Sada postoje različita mišljenja o ovom pitanju. Neki… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

III SV Pressa: Bilo je vijesti da bi mogle biti uzete u slučaju supersankcija. Sergej Glazjev: Rublja? Tko može zaplijeniti rublje? Nitko to ne može. Naravno, tužiteljstvo ih može uzeti ako su korpus delikta. Ali ovako, nitko ih ne može uzeti. Samo trebate shvatiti da u ovom slučaju treba razmišljati o stabilnosti bankarskog sustava, jer je povrat depozita stvar stabilnosti banaka. Ako banka bankrotira, onda znamo što se događa. Građani se obraćaju Agenciji za osiguranje depozita, a ova agencija vraća zajamčeni minimum. SV Pressa: Uz štednju u rubljama možete biti mirni. A što je s jedinstvenom valutom Euroazijske unije? Sergeju Jurjeviču, ranije ste predložili da se riješite dolara i uvedete jedinstvenu valutu za zemlju EEU. Je li vaša ponuda i sada važeća? Sergej Glazjev: Ovo je više nego relevantno. Ovaj prijedlog još nije formaliziran u smislu bilo kakvog dokumenta ili odluke, budući da u našoj zemlji sve međunarodne valute djeluju… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

IV SV Pressa: Da. Ako se prisjetite kako je započeo financijski sustav Engleske, dobro je poznato iz povijesnih činjenica kada je temelj engleskih zlatnih rezervi bilo uzimanje gusarskog plijena. Pirati su kupovali englesko državljanstvo tako što su kraljici plaćali polovicu zlata koje su ukrali od Španjolaca. Engleski financijski sustav izvorno se temeljio na pljački. Nakon pljačke španjolskih brodova sa zlatom, uslijedila je pljačka čitavih zemalja – pljačka Indije, oduzimanje kraljevskog zlata Rusije, do kojega su dospjeli. Piratstvo im je u krvi. Anglosaksonci su sve svoje glavne rezerve formirali na temelju pljački. Najprije su pirati pljačkali i kupovali titule od engleske krune plijenom, a zatim su pljačkali cijele kontinente. A rat je oduvijek bio način da Anglosaksonci odbace svoje financijske obveze i otmu tuđa bogatstva. Moramo tome stati na kraj. Danas smo u stanju globalne transformacije. Vidimo da stara svjetska ekonomska struktura prestaje postojati. To je ona koju smo nazvali imperijalno svjetsko… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

V SV Pressa: Zašto su Britanci izgubili kolonijalni sustav? Sergej Glazjev: Zato što je postao neučinkovit. Sovjetski Savez i SAD, a potom i nacistička Njemačka uspjeli su prestići Veliku Britaniju po organizaciji i obujmu industrijske proizvodnje, po njenoj učinkovitosti. Kolonijalni sustav je nadživio sam sebe. Na isti način, imperijalni sustav vertikalno integriranih struktura s krutom centralizacijom političkog i ekonomskog sustava sada je nadživio sam sebe, a Sjedinjene Države, koje su ostale hegemon nakon raspada Sovjetskog Saveza, pokušavaju zadržati svoj dominantan položaj zbog stare anglosaksonske tradicije međusobnog sukobljavanja svojih potencijalnih konkurenata. Povijesno gledano, mi primamo glavni geopolitički udarac, jer je anglosaksonska geopolitika izvorno bila usmjerena na to kako povrijediti Rusiju, kako je obuzdati i kako je uništiti. Sva se engleska geopolitika u suštini radi o tome. Danas se Britanija našla u situaciji ekonomskog gubitnika. Na račun Kine i Indije formiran je novi svjetski ekonomski poredak i on brzo raste. Riječ je… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

VI SV Pressa: Koja je njegova specifičnost? Sergej Glazjev: Država preuzima ideologiju iz socijalizma, a to je rast javnog blagostanja, prvenstvo zajedničkih interesa nad privatnim, ali istovremeno koristi tržišne mehanizme – konkurenciju, razmješta mehanizam tržišnog natjecanja kako bi osigurala učinkovitost proizvodnje, kontrolira promet novca, osigurava jeftine kredite, privatni biznis, uključujući u svrhu povećanja proizvodnje, ali opet i povećanja društvenog blagostanja. Ovaj integralni svjetski ekonomski poredak sada je formiran i u Kini i u Indiji i za red je učinkovitiji od američkog političkog i ekonomskog sustava. Stoga je SAD već izgubio gospodarsku konkurenciju s Kinom. Kina već proizvodi više, stopa rasta je tri puta veća, dinamika je nevjerojatna, 30 godina zaredom Kina pokazuje 7-8% rasta godišnje i nastavlja ići, uz Indiju, ovom putanjom. Sjedinjene Američke Države izgubile su ekonomski rat, ali američka vladajuća elita ne želi priznati poraz, pa pokreću svjetski trgovinski rat kako bi obuzdali Kinu. SV Pressa: I mi… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

VII SV Pressa: Nova struktura uključuje sva ekonomska i pravna dostignuća čovječanstva koja su bila dosad? Je li ovo država blagostanja? Sergej Glazjev: Država je postala društvena još u razdoblju imperijalnog svjetskog ekonomskog poretka. Tradicije socijalne države su socijalno jamstvo, besplatno obrazovanje, zdravstvo i tako dalje. Drugo, država s integralnom svjetskom ekonomskom strukturom je legalna, što je vrlo važno. Sada su SAD uništile međunarodno pravo. Ono više ne postoji ni u politici ni u ekonomiji. Njihove sankcije traju već desetljeće i pol – ovaj hibridni rat. Počelo je s globalnom financijskom krizom, a danas već živimo u pravnom vakuumu. Integralna svjetska gospodarska struktura podrazumijeva ujedinjenje zemalja na temelju uzajamno korisne suradnje, poštivanja nacionalnih suvereniteta i dobrovoljne suradnje. Upotreba sile je isključena. Prihvaća se raznolikost svih kultura, sustava upravljanja, za razliku od liberalne globalizacije ili centraliziranog sovjetskog planiranja, koji su svojim sustavom pokušavali pokoriti cijeli svijet. U novom svjetskom gospodarskom poretku… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

VIII SV Pressa: A koja bi to valuta trebala biti? Ne za zemlje Euroazijske unije, nego za svijet? Sergej Glazjev: Za zemlje EEU, zbog razlike u veličini, de facto ispada da je zajednička valuta ruska rublja. Naša međusobna trgovina uglavnom je vezana za Rusiju. Protok robe između Kazahstana i Bjelorusije, između Armenije i Kirgistana je beznačajan. Većina robe ide preko Rusije. Stoga ruska rublja, zbog središnjeg položaja ruskog gospodarstva, de facto igra ulogu rezervne valute Euroazijske ekonomske unije. Koriste se i druge valute, ali u znatno manjoj mjeri. Sve su konvertibilne, tako da nema problema s mijenjanjem, pa nema ni objektivne potrebe osmišljavati posebnu valutu za EEU. Ova tema je više puta pokretana, ali politička odluka je takva da ne razvijamo nikakvu novu valutu Euroazijske ekonomske unije. Radimo u nacionalnim valutama i to je naš kredo. Formiranje našeg prostora za obračun platnog prometa odvija se u nacionalnim valutama. Ako govorimo… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

IX SV Pressa: Ali sada je Rusija izolirana, a vi govorite o sporazumu između zemalja. Između kojih S kim pregovarati kad su nam mnogi okrenuli leđa, osim Kine i Vijetnama? Sergej Glazjev: Kina je danas zemlja broj jedan po proizvodnji robe. Proizvodi i prodaje više od SAD-a. Izvozi visokotehnološke proizvode. Kina, Indija i zemlje Indokine zajedno proizvode više od Europe i Sjedinjenih Država zajedno. Taj će jaz svake godine rasti. Zapravo, Europljani su svojim sankcijama protiv Rusije sami sebi pucali u noge. Amerikanci su, naravno, postigli određene prednosti za sebe. Ovim su sankcijama izbacili Rusiju s europskog tržišta, postrojili svoje europske partnere, natjerali ih da rade ono što treba Americi. Oni tjeraju Europljane da povećaju vojnu potrošnju, da oslobode tržište za američke proizvode, uključujući plin. Amerikanci su odustali od svojih obveza prema nama, ali su Europljani ti koji pate. Europa je zbog ovih sankcija potonula u duboku krizu. Sada mnogi… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

X SV Pressa: Hoće li Kina ponuditi svoj juan? Sergej Glazjev: Juan ima određene nedostatke vezane uz to što, prvo, nije slobodno konvertibilan, a drugo, opet se nalazimo u neravnopravnom položaju. Međunarodna valuta mora biti u skladu sa zahtjevima novog svjetskog ekonomskog poretka, načelom dobrovoljnosti, obostrane koristi, transparentnosti, zakonitosti i pouzdanosti. Ako to želimo, onda hitno moramo sjesti za stol s Kinom, Iranom, Indijom, zemljama ASEAN-a i dogovoriti novi međunarodni monetarni i financijski sustav za azijsku regiju. SV Pressa: Sergeje Jurijeviču, vraćajući se na situaciju u našoj zemlji, u zrakoplovnoj i automobilskoj industriji, u mikroelektronici, prema brojnim stručnjacima, nemamo dovoljno čipova. Uskoro će biti problema sa zračnim prometom čak i unutar zemlje. Kako i koliko brzo se možemo reindustrijalizirati? Koliko će to trajati Sergej Glazjev: Pokušajmo riješiti ovu situaciju na primjeru zrakoplovne industrije. Posjedujemo proizvodne pogone za proizvodnju zrakoplova svih tipova: uskotrupnih, širokotrupnih, regionalnih, dugolinijskih. U postsovjetskom razdoblju imali smo priliku… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

XI SV Pressa: A što ih je spriječilo da kupe ruske? Sergej Glazjev: U offshoreu ima nekakve koristi, mita i provizije, i to vam je cijela tajna. Zatim te državne banke daju u najam strane zrakoplove državnoj zrakoplovnoj tvrtki. Aeroflot ne kupuje naše avione jer nema novca. Iznajmljuje strane zrakoplove. Banke ne kupuju naše avione jer su navodno nelikvidni i teško ih je prodati. I na kraju, Vlada, kojoj je Aeroflot podređen, te državna banka, koja ima kontrolni udio u ovom poduzeću, ne mogu organizirati ovaj elementarni lanac od tri komponente. Jednostavno: ako tržište nije organizirano, ono neće postojati. Zašto trošimo stotine milijardi rubalja na razvoj domaćih zrakoplova i izgradili tvornice koje rade kapacitetom od 15%? Rade samo po posebnim narudžbama, jer državna banka ne kupuje od državnih tvornica. Država ima samo tri institucije kojima se može naučiti upravljati. To su državne tvornice koje planiraju proizvoditi zrakoplove, s za to… Čitaj više »

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

A koga to čudi Boris Jhonson uglavnom ne laže dok ne otvori usta. A da vara to znaju o ptice na grani i štakori u kanalizaciji.

2 godine prije

Ovaj intervju sa Glazjevom što ga Tiho postavi je vrlo interesantan, ako se čita izmedju redova. I još više me uvjerava u mišljenju da svi igraju u istom timu. Prvo, pogledajte koje je funkcije ovaj čovjek imao, pa se zapitajte, nakon ovieizjave… “iako se monetarne vlasti nisu pripremile, a na kraju su dopustile da nam zaplijene polovicu deviznih rezervi, što je, naravno, ogroman iznos, ovo je cijela godine rada za naše izvoznike i besmisleno je pokušavati nadomjestiti ovaj iznos.” Glazjev se pravi mahnit, ili jednostavno, izbjegavajući definiciju “monetarnih vlasti”, vodi čitatelja tamo gdje je naumio. Naime, priča mu ne drži vodu ako znamo ko su “monetarne vlasti”. On zna, ali zašto bi to znao i čitatelj, prosječni gojim? Pa onda objašnjava kako je to išlo prije, još uvijek ne dodirujući “monetarne vlasti”, sve svodi pod jefitini izraz-pljačkaški pohodi i kaze… “Transformacija se uvijek događa kroz svjetske ratove. Posljednji put prijelaz… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Mogu samo da laju i mjauču…. A Putin samo stisne tipku i Velika Britanije nema više…

abc
2 godine prije

Kada bi narod mogao stvarno sam birati vlast, slobodni izbori bi bili zabranjeni.

Max
2 godine prije

Majstori zla.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI