Vojske NATO-a isušene ukrajinskim sukobom

Oruzje Ukrajina
30 komentara

Borbe u Ukrajini “otkrile su nedostatke u američkom strateškom planiranju” i “otkrile značajne praznine” u vojnoj industrijskoj bazi SAD-a i NATO-a, objavio je Washington Post u petak. Kako kijevske snage troše više municije nego što Zapad može proizvesti, Pentagon pokušava da se izbori tako što ih obučava da se bore više poput Amerikanaca.

“Zalihe mnogih ključnih oružja i municije su skoro iscrpljene, a vrijeme čekanja na novu proizvodnju projektila proteže se mjesecima, a u nekim slučajevima i godinama”, napomenuo je Post, kao dio priče o tome kako su SAD usmjerile oko 20 milijardi dolara u vojnoj pomoći Kijevu samo ove godine. Od toga je samo 6 milijardi dolara bilo u ugovorima o novom naoružanju, dok je ostatak došao iz zaliha Pentagona.

Američki vojno-industrijski kompleks može proizvesti oko 14.000 komada municije za haubice kalibra 155 mm, citira Post američku sekretarku vojske Christine Wormuth, dok ukrajinske snage prolaze oko 6.000 dnevno tokom teških borbi.

Američki vojno-industrijski kompleks je “trenutno u prilično lošem stanju”, rekao je za Post Seth Jones iz Washingtonskog trusta mozgova Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

„Zaista smo na niskom nivou… i čak se i ne borimo“, rekao je Džons, dodajući da u scenarijima u kojima se SAD suočavaju s Kinom ili Rusijom u konvencionalnom sukobu, „ne izdržimo četiri ili pet dana u ratu igra prije nego što nam ponestane preciznih projektila.”

Washingtonovi saveznici u Evropi su u sličnom stanju, objavio je u četvrtak Wall Street Journal. Michal Strnad, vlasnik češkog konglomerata municije, rekao je da Ukrajina prožvače 40.000 metaka mjesečno, dok sve evropske članice NATO-a zajedno mogu proizvesti 300.000 godišnje.

“Evropski proizvodni kapaciteti su krajnje neadekvatni”, rekao je Strnad, dodajući da bi bilo potrebno i do 15 godina za obnavljanje zaliha po sadašnjim stopama proizvodnje, ako se sukob nekako okonča sutra.

Moskva je u više navrata upozoravala SAD i njihove saveznike da bi isporuke sve modernijeg i dalekosežnog oružja mogle dovesti do direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a, te optužila Zapad da produžava sukob i uzrokuje smrt civila u Ukrajini.

Dok zapadni zvaničnici mjesecima zahtijevaju povećanje proizvodnje, nedavno zakonodavstvo EU blokiralo je mnoga ulaganja u proizvodnju oružja označivši je kao “neodrživu”, navodi Žurnal. Njemačka je sada u procesu finansiranja fabrike u Rumuniji koja bi mogla proizvoditi municiju NATO i sovjetskog kalibra za Ukrajinu.

Pentagon pokušava riješiti problem obučavanjem ukrajinskih trupa da se “bore više kao Amerikanci” i koriste različite taktike, navodi Post.

„Mislim da ako možemo da obučimo veće formacije — čete, bataljone — kako da koriste vatru, da stvorimo uslove za manevar, a zatim da budemo u stanju da manevriramo kao što ste videli [američku vojsku] da manevrira na bojnom polju, onda mislim da ćemo se nalaziti se na drugom mjestu. Onda vam ne treba milion metaka” artiljerije, rekao je za medije visoki američki zvaničnik – koji nije želio da bude imenovan.

NATOSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

“Rusija je slaba, ne može ni Ukrajinu da savlada…”
Tek sad vidimo genijalnost ruske strategije: čekaju da Ameri pošalju svu municiju Ukrajini pa da samo ušetaju na Zapad pri čemu će jedini otpor biti od strane naoružanog stanovništva – koje ne poklanja svoju municiju!

Ako u to verujem onda… daj mi još dva bustera – da ne čekam opet u redu.

Krunoslav
1 godina prije

Ništa više ne vjerovati zapadnjačkom šljamu. Mislim da nitko više ne vjeruje “partnerima”…Bit će svašta. Zapad je postao zahod.Na kraju-Kartagu treba razoriti😎

Karma
1 godina prije

Saljite im kokain. Degenerici

Schwarze Hunderte
1 godina prije

FAKE NEWS !!!! NIJE TURSKA UOPCE !!! Sad .. Koliko Turska , uopce benda taj NATO 😁 😁 😁 😁 ….

Amar
1 godina prije

Sigurno da im ponestaje granata jer ukrajinci svaki dan gadjaju civile u Donbasu.

Dawor
1 godina prije

Ako je NATO “isušen” kako je tek onda s Rusijom ??
🤔🤔🤔🤔🤔

tihobl
1 godina prije

Бајден:

„Не брините! Остаћемо уз Украјину све док је Украјина још тамо“.

tihobl
1 godina prije

Украјина разматра могућности напада на иранске погоне за производњу беспилотних летелица.

Bas bi volio i to da vidim.

Max
1 godina prije

CIlj i jest bio da ih se razoruža.

Miko
1 godina prije

Ako se zapad vojno istrošio a što je tek s Rusijom. Ona je sama protiv cijelog svijeta. Da li autor ove izjave želi kazati da je Rusija jača od cijelog svijeta. I ovaj tekst je tendenciozan i želi prikazati superiornost Rusije u odnosu na sve koji pomažu Ukrajinu. Ukoliko Rusija pokrene ratnu proizvodnju, a morat će ako ovako nastavi to će se očitovati na standard građana. Postoje tri rješenja ovog rata. Rusija pobjeđuje u ratu. Ne može kontrolirati cijelu Ukrajinu jer ih Ukrajinci mrze. Svijet nameće još žešće sankcije. Rusija kao država suočava se s strašnim scenarijom. Drugi ishod je da se rat zamrzne. Opet teško po Rusiju. Sankcije i blokade. Propadanje ruskog gospodarstva i pad životnog standarda. Crni dani. I treći ishod je da Ukrajina pobijedi. Politički nemiri u Rusiji. Embargo na sve i svašta ostaje na snazi. Mogući raspad države. Najbolje je održavati rat koliko je moguće duže… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Ukrajinu i Zelenskog ne brinu cinjenice, jedino sto znaju je ‘daj, daj, daj’. Odakle i kako? Pa to nije njihov problem. Pa do sada su primili pisljivih 50 milardi $, a najavljeno je jos 45. Sloboda i demokracija nemaju cijenu. Pogotovo, kad sve ide na dug. Tko ce platiti? Zelenski sigurno zna da nece on i njegovi. Kad rat zavrsi, u onome sto ostane od Ukrajine, samo ce ime biti njihovo, i pitanje je da li ce pokriti nevjerojatne iznose koje dobijaju.

Kastro
1 godina prije

Ameri daju 50 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Sličnu količinu novca dat će i EU. Ostatak svijeta još toliko. I onda će Rusija parirati svemu tome. Malo sutra.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI