Vrhovni sud SAD odgađa suđenje Trampu

Trump aplaudira
13 komentara

Američki Vrhovni sud odbio je u petak da sasluša predmet o tome da li je bivši predsjednik Donald Trump imun na krivično gonjenje zbog govora koji je održao prije nereda 6. januara 2021. na Kapitol Hilu. Odluka će odgoditi početak suđenja Trumpu, potencijalno do izbora sljedeće godine.

Specijalni savjetnik Jack Smith optužio je Trumpa u augustu za zavjeru radi prevare SAD-a, zavjeru radi ometanja službenog postupka i zavjeru protiv prava, tvrdeći da je Trumpov govor – u kojem je pozvao svoje pristalice da se „pakleno bore“ protiv izborne pobjede predsjednika Joea Bidena – izazvao nered na Kapitolu. Trumpovi advokati tvrde da su takvi govori bili dio “njegovih službenih dužnosti kao predsjednika”, te da je stoga imun na pravne posljedice.

Trumpov prvostepeni sudija je odbacio ovaj argument, Trumpovi advokati su se žalili na ovo odbijanje, a Smith je pozvao Vrhovni sud da zaobiđe žalbeni sud i donese presudu kako bi suđenje moglo početi 4. marta kako je planirano.

Sud je u petak odbio Smithov zahtjev. “Zahtjev za izdavanje naloga certiorari prije presude je odbijen”, napisale su njegove sudije u jednom redu, nepotpisanom nalogu.

Slučaj će sada razmatrati Apelacioni sud u Vašingtonu u januaru, a vjerovatno će ga strana koja gubi pred Vrhovnim sudom, proces koji će se gotovo sigurno odužiti nakon 4. marta i do izborne sezone. Za sve to vrijeme, Trumpovo krivično suđenje će biti pauzirano, jer pitanje imuniteta određuje da li se bivšem predsjedniku i kandidatu za 2024. uopće može suditi.

Osim što vodi slučaj od 6. januara, Smith također nadgleda krivično gonjenje Trumpa zbog njegovog navodnog pogrešnog rukovanja povjerljivim dokumentima, slučaj koji će biti saslušan na okružnom sudu na Floridi. Trump je pokušao odgoditi suđenje dokumentima do izbora 2024., dok je Smith lobirao za “brzo suđenje”.

U svojoj predstavci Vrhovnom sudu, Smith je priznao da je uputio “vanredni zahtjev”, dodajući da je “ovo izvanredan slučaj”. Trampovi advokati optužili su tužioca da je pokušao da poveže bivšeg predsednika u “mjesečnom krivičnom suđenju na vrhuncu predsedničke kampanje u kojoj je on vodeći kandidat i jedini ozbiljan protivnik sadašnje administracije”.

Sam Trump je odbacio Smithov slučaj kao “patetičan pokušaj zločinačke porodice Bajden i njihovog naoružanog Ministarstva pravde da se umiješaju u predsjedničke izbore 2024.”.

Sa manje od godinu dana do izbora 2024., Trump je pretpostavljeni republikanski kandidat i vodi Bajdena u većini anketa . Međutim, ljevičarski aktivisti u više od deset država podnijeli su tužbe pokušavajući da uklone Trumpa s glasačkih listića prema ustavnoj klauzuli iz doba građanskog rata koja zabranjuje “pobunjenicima” da obnašaju dužnost. Jedna država, Kolorado, zabranila je Trumpu da se pojavi na glasačkim listićima, što je dugotrajna odluka na koju je Trumpov pravni tim obećao da će se žaliti.

SADTrumpVrhovni sud
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
4 mjeseci prije

Medijski cirkus podjele rulje u dva tabora, lijevi i desni, se nastavlja…
Ali ono što upada u oči je činjenica da baš nigdje na planeti nema pravde.

Što se dogodilo sa monstrumima koji su posjećivali Epstein-ov otok???
Zašto nisu bar javno objavljena imena ovih monstruma kada ih već nitko ne želi optužiti???

Darko
4 mjeseci prije

Vrhovni sud SAD-a je smeće kao i hrvatski..

4 mjeseci prije

Šta se ovde događa?
U stvari, vrlo je jednostavno: Tramp je totalno nepredvidljiv sa jedne strane a sa druge Moćnici nemaju dovoljno jak argument kojim bi ga ucenjivali… pa su kreirali dovoljno jak argument. Jer bez jake poluge uticaja ne bi smeli da ga “posade u tu stolicu”.

Ovako, ako napravi samo korak van staze koju su mu odredili odmah će se neko setiti “kostura u ormaru”…

Max
4 mjeseci prije

Pravne zamke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI