Vrijeme je da se razjasnimo o nuklearnom statusu Izraela

Erdogan
8 komentara

Turska će tražiti od međunarodnih inspektora da utvrde ima li Izrael nuklearno oružje u svom posjedu, najavio je u subotu predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Obraćajući se novinarima na svom letu kući iz Njemačke, turski lider je istakao da je Izrael među rijetkim zemljama koje nisu potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja iz 1968. godine.

Erdogan je rekao da će Ankara tražiti od Međunarodne agencije za atomsku energiju da istraži ima li jevrejska država nuklearni arsenal.

„Napredak sa ovim je veoma važan u smislu balansiranja strateških interesa u regionu. Nastavićemo da vršimo pritisak na Izrael”, rekao je Erdogan. “Izraelsko nuklearno oružje mora biti pregledano van svake sumnje prije nego što bude prekasno. Pratićemo ovo do kraja. Također pozivam međunarodnu zajednicu da to ne pusti.”

Iako stručnjaci široko vjeruju da Izrael održava tajni program nuklearnog oružja, ta zemlja ne potvrđuje niti eksplicitno negira njegovo postojanje. Ministar baštine Amihai Eliyahu izazvao je bijes u muslimanskom svijetu ovog mjeseca kada je iznio ideju o bacanju “nuklearne bombe” na pojas Gaze. Premijer Benjamin Netahyau suspendovao je ministra sa sastanaka vlade nakon njegovih zapaljivih komentara.

Erdogan je oštro kritizirao ponašanje Izraela u Gazi, nazivajući ga “terorističkom državom” i optužujući Izraelske odbrambene snage da su počinile ratne zločine protiv Palestinaca. Netanyahu je odgovorio optužujući turskog predsjednika da podržava “terorističku državu Hamasa”.

Trenutna runda nasilja između Izraela i Hamasa izbila je 7. oktobra kada su palestinski militanti napali izraelske zajednice, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzevši preko 200 talaca. Izrael je odgovorio zračnim napadima i kopnenom invazijom na Gazu. Više od 12.000 stanovnika Gaze ubijeno je u bombardovanju, prema lokalnim zvaničnicima.

erdoganIZRAELturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hogar
5 mjeseci prije

Sta brljas sultane skupi vojsku i gazi cionnaciste bolesne. Gazu ti bracu po vjeri, ljude bez oruzja gamad unistava avionima.
Politicari su obicna gamad, jako umno poremecena

nepoželjni
5 mjeseci prije

Amerikom vladaju židovi pa uopće nije bitno da li izrael ima ili nema na svom tlu atomsko oružje – može ga dobiti kada god poželi… sve ovo drugo je samo političko prepucavanje u službi zamagljivanja i zastrašivanja roblja.

BanOvan
5 mjeseci prije

Na to mu moze odgovoriti svaka sobarica u Tel Avivu.

Logicar
5 mjeseci prije

Sve je jasno,izrael ima nuklearno oruzje,a Turska je odavno podguzna muha amerike,koja joj je obecavala zastitu da bi im dali baze u svojoj zemlji i kontrolirali bosporski prolaz.Danas kad smo svjedoci da samo nuklearne sile nitko ne dira Turska je ostala podguzna muha amerike i sve sto moze je blebetati sto nitko ne uzima za ozbiljno.

Max
5 mjeseci prije

Imaju ga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI