Wagner grupa preuzima potpunu kontrolu nad Soledarom

Wagner grupa zauzela Soledar
154 komentara

Jedinice Wagner grupe preuzele su kontrolu nad “cijelom teritorijom” Soledara, izjavio je u utorak navečer čelnik privatne vojne kompanije Jevgenij Prigožin. Borbe se i dalje vode u centru grada, gdje je nepoznat broj ukrajinskih vojnika opkoljen.

“U centru grada postoji kazan, gdje se vode borbe u gradovima”, rekao je Prigožin u izjavi objavljenoj medijima. “Sutra ćemo objaviti broj zatvorenika.”

Dodao je da je u jurišanju na Soledar učestvovao samo Wagner “i nikakve druge jedinice” .


Ranije tokom dana na društvenim mrežama objavljen je video na kojem se vidi kako dva Wagnerova borca ​​mirno stoje ispred zgrade gradske uprave. Takvi snimci, obično praćeni geoprostornim koordinatama, obično su korišćeni tokom sukoba za najavu teritorijalne kontrole.

Nazvan po rudnicima soli, Soledar je prije sukoba imao oko 10.000 stanovnika. Ukrajinska vojska ga je pretvorila u uporište nakon što je potisnuta iz Popasne sredinom 2022. Ruska kontrola nad gradom stvara probleme kijevskim snagama u bastionu Artjomovsk, koji je Ukrajina preimenovala u Bakhmut.

Prigožin je prošle sedmice rekao da njegov cilj nije nužno zauzimanje gradova, već “uništenje ukrajinske vojske i smanjenje njenog borbenog potencijala”.

U nedjelju je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski priznao da je situacija u Soledaru “veoma teška” i nazvao ga “jednom od najkrvavijih tačaka duž linije fronta”, ali je obećao da će ukrajinske trupe nastaviti da se drže “bez obzira na sve”.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

Moskva traži da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

rusijaSoledarukrajinaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
154 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eukolonija
1 godina prije

Soledar i Bakhmut su izgrade i na tunelima čijadubina ide i do 100 metara. U tim tunelima nalazi se oružje još iz ww1. Gradovi su ispredjecani vodenim kanalima i zbog toga su teški za osvajanje ali su to Rusi radili profesionalno uz minimalne žrtve.

eukolonija
1 godina prije

Ukrajina ima problem, nema više vojnika. Nešto joj malo oružja stigne zapada i to Rusi odmah uništavaju ali problem je nemaju vojske

Joe
1 godina prije

Braćo Rusi, koliko zauzmete, toliko će biti vaše.

tuborg
1 godina prije

Jadna Ukrajina kad joj zapad kroji subbing. Tiskovni tajnik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u srijedu da je Rusija uvijek bila spremna pregovarati s Ukrajinom o njihovom sukobu u toj zemlji, ali da Zapad ne dopušta Kijevu da uđe u takve razgovore.

Hobart
1 godina prije

Auuuuu ….. Kakav veeeeliki golem pregolem “uspjeh” ….
🙄🙄🥴🥴😪😪

Hobart
1 godina prije

Ovakvim tempom će ih “denacificirati” za jednooooo ….🤔🤔🤔 …..450 – 500 godina …. možda čak i 800 …

burt
1 godina prije

uspjeli su se probiti nekoliko ulica i zauzeti pola grada i to predstavljaju kao veliki uspjeh, terminologija kotao koju koriste ruski dužnosnici je primjerenija taktici iz drugog svjetskog rata kada nije bilo satelita, dronova, globalne informacijske mreže, sateltski navođenih sistema, to pokazuje da je ruska taktika zastarjela u odnosu na zapadnu vojnu tehnologiju

Komplicirano
1 godina prije

Tek slijedi najavljena ofenziva Rusa,,,logicno je za ocekivati da se zli komicar,,,satrap ukrajinskog pravoslavnog slavenskog naroda uskoro posllizne na koru od banane,,,,Rusi kao sila dostojna da se tako zove opet poziva na dogovor,,no dobro,,,,ukrajinci su taoci pomshnitalog nacista koji pumpa bicepse u toplom i da,,,razumijem tu samilost Rusa prema braci iz ukrajine,,,jako tuzna prica je sve ovo jednog velikog naroda dok zla kob ne okrene svoje strijele ka izvoru,,,,,zapadu,,,,haleluijah

Herc
1 godina prije

Prije 4 sata javljeno dva poljska humanitarca dobrovoljca ranjena u centru Bahmuta.??!!
ko se tamo u stvari bori najmanje Ukri. Robijaši i plaćenici na obje strane

Marko
1 godina prije

Preko 10 tisuca Ukrajinaca je poginulo u Soledar za anglosakse I manijaka Zelenskog. 10 tisuca udovica. 10 tisuca djece bez oca.

D Jutro
1 godina prije

Zelenski je spreman i dalje davati Zapadu “jedinstvenu priliku” slanjem Ukrajinaca na klanje.

Max
1 godina prije

Time se stvaraju uvijeti za zauzimanje Bahmuta koji je klijučno željezničko i opskrbno čvorište i stavljanje pod kontrolu čitavog Donjecka.

Amar
1 godina prije

Sta je ovo sada,potpuno iznenadjenje?.Cesto se u komentarima moze procitati da su ukrajinci skoro pa na Krimu,da su Rusi gotovi,da nemaju municije,da bjeze…

tihobl
1 godina prije

Bas me zanima sta ce reci hiber, djuro i ostali atlanstisti na jos jedan poraz NATO. Jedna privatna zastitarska kompanija razvali i ukrope i tolika pojacanja sa zapada. Stalno su pisali o ogromnim gubitcima vagnerovaca, pa su nabrojali 50.000 od jedinice koja ima ukupno 6.000 vojnika. Pisali su o stalnim ruskim porazima, o cudesnom oruzju himars, o velikim pobjedama Zelenskog i skoroj propasti Rusije.

Tone
1 godina prije

Wall street journal piše, pozivajući se na jednog od komandanata ukrajinskih trupa u gradu Artemovsk (Bahmut), da trpe velike gubitke. “Ako se ovo nastavi, možemo završiti borbu” , rekao je komandant. Ne pomažu im ni betonska utvrđenja i rovovi, bunkeri, zapadno oružje niti nato vojnici. Ruska vojska ruši i uništava sve.

Karma
1 godina prije

Sotona kabale uvijek igra na zavade i onda klanje sprema oruzjem kao poklon. U stvari zapad unistava Ukrajinu i slabi Rusiju. Ali rusi znaju da je ovo napad na njihove minerale ogromne zemlje. I zlato u kasi.
Jedan britanski ekonomist je davno rekao : neposteno je da rusi imaju toliku zemlju i bogastvo. Pametnom dosta.
Sotono krepaj.

Гавран
1 godina prije

Pojavio se novi očigledno, genetski virus ojačan veštačkom inteligencijom . Ruski oligarsi umiru jedan za drugim, ali na razne načine. U Rusiji i inostranstvu. Sami i sa celim porodicama. Padaju sa avionima a i niz litice. Cija i Kgb ćute.

malivz
1 godina prije

Koliko hvalospjeva oko gradića od 10000 stanovnika i to je velikiii spjeh za Rusiju, ma dajte? Šest mjeseci treba jednij “sili” kao što je Armija RF. Smješno. I što je najtužnije to su napravili Wagnerovci sami bez vojske. Dojam je da nije bilo “muzičara” još bi s stajali u predgrađu. Žalosno ali Ruska vojska nema pješačke snage tako da su bez Wagnerovca i Čečena šaka jada što se tiće tog roda vojske. To najbolje pokazuje “bježanija” iz Hersona, Kupjanska, Izjuma, Soleara gdje su pobjegli bez ispaljenog zrna. Nisam sretan zbog toga no tako je nažalost. i sad opet pričice kako je Soledar bitan kao što bitno bilo oslobođenje Popasne itd. Nešto mi izgleda da jen trulo u toj vojnoj sili RF. na sztranu što NATO stoji iza Ukraine no ovome se stvarno nisam nadao. Mislim da je sila Ruskih generala samo skupljala činove i trbušine ,a znanje baš i ne….

Lucija, prva
1 godina prije

“Znate da ima zapadnjaka sto se bore na Ruskoj strani? Iz citave zapadne Europe, iz Italije, iz Francuske, sa Sjevera Europe, cak i obavjestajaca iz Amerike i Britanije, plus sa nasih prostora, Muahahaha!! Looda kuca!!” ————– “Jučer iza podneva ruske snage zauzele su zgradu gradske uprave Soledara i Dom kulture koji je prekoputa odnosno ruske snage nadziru centar grada. Satelitske snimke pokazuju veliki požar u blizini središnjeg trga. Ukrajinska obrana je razbijena te su na nekoliko mjesta preostale ukrajinske snage okružene. Ukrajinske snage više nema jedinstveno zapovjedništvo a ovom području koje bi koordiniralo djelovanje. U noći sa subote na nedjelju izvučen je dio snaga 24.brigade koji je bio na ovom dijeku bojišta.S nedjelje na ponedjeljak trajalo je izvlačenje 128. samostalne brdsko-jurišne brigade, koje se brzo pretvorilo u neorganizirano povlačenje. Dio snaga 61. brigade počeo je napuštati položaje bez zapovjedi dok je zapovjedništvo brigade , pokušavalo pojačati obranu pričuvnim snagama. Na… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Nastavak “General Staff of Armed Forces of Ukraine: “Ukrainian military repelled Russian attacks near Chervonopopivka (1,042 residents in 2001 census) 11 km North of Kreminna and Kuzmine 7 km South-West of Kreminna in the Sievierodonetsk Raion of Luhansk Oblast.” “Kreminna is a city in the Sievierodonetsk Raion of the Luhansk Oblast of the Russian Federation that has a population of 18,417 (2021 est.). Kreminna was liberated by Luhansk People’s Militia on 18 April 2022.” U priopćenju zapovjedništva Oružanih snaga Ukrajine umjesto “Russian attacks” trebalo je napisati “Luhansk People’s Militia attacks” jer većinu vojnika Luhansk People’s Militia čine etnički Ukrajinci (ne etnički Rusi) koji se bore protiv ugnjetavačke vlasti u Kijevu. ————- U Soledaru su se cijele noći vodile aktivne borbe – “Wagner” je uspješno istisnuo ukrajinske militante iz grada Borbe za Soledar uzimaju sve više maha. Cijelu noć PMC “Wagner” jurišao je na ukrajinska uporišta i gradsku upravu. Prema izvješćima… Čitaj više »

NOME
1 godina prije

ovaj znak Wagner grupe označava za kojeg gazdu im gazde rade……

Kolo
1 godina prije

Zelensky denies claims of Russia controlling Soledar…… Jel Zelenski laze?

tihobl
1 godina prije

Otidjite na guglovu mapu i pogledajte fotografije Soledara i njegovih rudnika soli koji su pretvoreni u muzej. Pogledajte koliko je to ogromno – citava sjeverokorejska armija moze tu da se smjesti sa lanserima interkontinetalnih raketa. Soledar je nemoguce osvojiti, otpor moze beskonacno pruzati lovacko drustvo. Kako je NATO izgubio neosvojivo uporiste izucavace se na svim vojnim akademijama. Samo pogledajte fotografije i bice vam jsno o cemu pricam.

Klica
1 godina prije

Da su Ukrajinci imalo pametni jos prvog dana su trebali zelenog skratiti za glavu i sjesti za stol i s ljudima sve dogovarati. Ne znam samo na temelju cega su gradili optimizam da se mogu boriti protiv Rusa i pobijediti.
Pa ukrajinska vojska je izgleda vec ne destkovana nego potpuno slomljena. Hvataju mladice po ulicama i tjeraju kao topovsko meso. Vise ni placenici bas ne idu tako rado.
Sto kazu ovdje, prvo su ih potaracali Kadirovci, sad idu Wagnerovci, a regularna vojska se odmara. Sta ce biti kada ove rezerve budu aktivne..steta da se Slaveni medjusobno istrijebljuju

Simo
1 godina prije

Zapad dozira pomoć Ukrajini jer provodi politiku kuhanja žabe prema Rusiji. I onda Ukrajinci kažu da gube teritorij. Zapad ne smije dozvoliti da Ukrajina gubi u ratu. Rezultat svega je da zapad pojačava svoju vojnu pomoć. Recimo Britanija šalje desetak svojih tenkova. I pokreće se naoružavanje s vrlo modernim zapadnim oružjem.

tihobl
1 godina prije

Губици Украјине у биткама за Соледар могу износити 25 хиљада људи.

Према подацима украјинских војника који су се предали, за које је РТ сазнао, током напада на Соледар, јединице Оружаних снага Украјине и Националне гарде изгубиле су око 16-17 батаљона погинулих. У главном гарнизону посебно велики губици забележени су у 61. пешадијској и 46. аеромобилној бригади.

Приликом покушаја ослобађања Соледара са севера почетком јануара, 10. брдска јуришна бригада претрпела је велике губитке. Неколико дана пре опкољавања Оружаних снага Украјине у Соледру, озбиљна штета је нанета и јединицама 25. одвојене ваздушно-десантне бригаде, која је са запада покушавала да се пробије до Соледара.

Гавран
1 godina prije

Vagner upravo javlja da je onih 500 koji nisu hteli da se predaju – mrtvo!

tata mata
1 godina prije

uvatila tuga ove nase naciste ,, nema ih ,, panika jer im putko tambura idole ????

Vojni analitičar
1 godina prije

Kako god bilo meni djeluje zbunjujuće, a i podosta zastrašujuće da jedna od dvije ili tri najveće vojne sile na svijetu angažira nekakve privatni “vojske” da im vode ozbiljne i prave ratne operacije. Shvatio bih da to rade vojske Lihtenštajna ili Zelenortskih otoka, ali ne razumijem kako ruska država i vojska uopće dopušta privatnoj “vojsci” poput Wangnera ne samo vođenje ratnih operacija nego i postojanje. Jer koliko vidimo, Wagner je čak prešao na višu razinu u odnosu na nekadašnji američki Blackwater (današnji Academi). Dok je Blackwater osiguravao objekte i obavljao prljave “black ops” poslove likvidacija i genocida da američka vojska ne bi sama previše uprljala ruke, Wagner radi puno više od toga. Wagner praktično funkcionira kao neobvisna (para)vojna organizacija koji vodi samostalne borbene operacije širokog obima ravnopravno sa regularnom ruskom vojskom. Ruska vojska, a isto tako nijedna iole ozbiljnija vojna sila na svijetu, a ni država ne bi smjela uopće… Čitaj više »

goran
1 godina prije

oće oće to zelenski sad češ ti uskoro oslobodit cijeli donjeck i krim hahahahaha.
ljudino bolje prekini dok možeš,da ne biš izgubio cijelu ukrajinu.
ne dao Yahuah dragi da bjelorusija otvori novi front,ako se to desi tek si onda nagrabusio

Lucija, prva
1 godina prije

“Il-76 A-50U “Sergei Atayants” took off over Belarus. What is known about him? This plane detects targets and gives fighter pilots points to hit. So don’t relax! UPD: As of 10:06 am, a fighter jet took off in Baranovichi (Belarus). TRUKHA⚡️Ukraine”

“The Beriev A-50 is a Soviet airborne early warning and control aircraft based on the Ilyushin Il-76 transport. Developed to replace the Tupolev Tu-126 “Moss”, the A-50 first flew in 1978. Its existence was revealed to the Western Bloc in 1980 by Adolf Tolkachev”.

Lucija, prva
1 godina prije

“Jedini Ukrajinci koji nisu ruskog porekla žive u Galiciji, Bukovini i Ruteniji(sada zamišljam plitkoumne rusofobe a šta je to Rutenija), ostatak Ukrajine istočno od Žitomira i Vinice bila i ostaće ruska ili kao u slučaju Belorusije proruska.

I sve je tu u paketu – naziv Ukrajine, jezik, pismo, kultura, vera i običaji, kozački pokret koji je jedinstven za sve južne ruske zemlje jer postoje Zaporoški, Donski, Kubanski Kozaci, imena i prezimena ljudi, zajednička istorija… Današnja Ukrajina je projekt koji ima za cilj početak kraja Rusije…”

Rimtutituki
1 godina prije

Samo ono sto osvojis vojno,bice ti kao zastitni uid na pregovorima

MNK
1 godina prije

Nakon sto ukrajinska vojska zauzela Kherson grad sa 300 tisuca stanovnika. Putinu, ruskoj propagandi i rusofilima treba novi “uspjeh” Soledar to je grad sa 10 tisuca stanovnika. Zaista, ovo je “veliki” usjpeh druge armije svijeta 🙂 u stvari nisu zauzeli cijeli grad. Slava Ukrajini! Rusi vratite se doma!

Mori
1 godina prije

Rusoljupci zdravo zdravo Rusi vam u kući bili…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI