Washington isporučuje Kijevu novo oružje većeg dometa

JDAM
43 komentara

SAD će Ukrajini isporučiti komplete za preciznu nadogradnju za bombe koje se lansiraju iz zraka, koje im daju domet od 80 km (50 milja) i mogućnost GPS navođenja, prenosi Bloomberg.

Prema dva anonimna izvora upoznata s ovim pitanjem, Kijev će dobiti Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER) komplete, objavila je novinska agencija u utorak. Riječ je o “preciznoj vazdušnoj municiji” koju je Pentagon spomenuo kao dio paketa oružja vrijednog 1,85 milijardi dolara objavljenog 21. decembra, navodi agencija.

JDAM je nadogradnja za obične bombe sa slobodnim padom, koja ih pretvara u klizivo precizno oružje poboljšano GPS-om. ER verziju je prvobitno razvila Australska organizacija za nauku i tehnologiju odbrane (DSTO), zajedno sa Boeingom Australije za Kraljevsko vazduhoplovstvo. Komplet krila je namijenjen za municiju od 500 lb (227 kg).

Nadograđene bombe su dizajnirane da se lansiraju iz borbenih aviona američke proizvodnje, kao što je F/A-18 A/B Super Hornet, ali Vašington i njegovi saveznici su do sada odbijali da isporuče avione poput ovog Ukrajini.

Krajem januara, Boeing je primio narudžbu od 40,5 miliona dolara od američkog ratnog vazduhoplovstva prema postojećem JDAM ugovoru, koji čeka završetak do 30. juna, rekao je Bloomberg. Izdanje je obrazložilo da su SAD i Ukrajina “sklopile metodu pomoću koje borbeni avioni iz sovjetske ere kojima je letjela Ukrajina mogu programirati i lansirati JDAM-ER”.

Kijev lobira kod svojih zapadnih pristalica da obezbijede rakete većeg dometa i naprednije oružje za svoje ratne napore protiv Rusije. Sigurnosni paket od 2,17 milijardi dolara za Ukrajinu koji je Pentagon najavio ovog mjeseca uključuje Boeingove bombe malog prečnika (GLSDB) koje se lansiraju na kopno (GLSDB), koje imaju domet do 150 km (93 milje).

Moskva je upozorila da će upumpavanje oružja u Ukrajinu samo produžiti sukob, koji doživljava kao zamjenski rat SAD protiv Rusije. Ako Kijev dobije sisteme oružja većeg dometa, Moskva će “biti prinuđena da odgurne pretnju od naših granica”, upozorio je ove nedelje predsednik Vladimir Putin.

OružjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zlovenac
1 godina prije

Pa sad može koja i u Njemačku zalutati.

tihobl
1 godina prije

„Količina dževelina prebačenih Ukrajini do kraja avgusta 2022. predstavlja sedmogodišnju produkciju prema tempu za fiskalnu godinu 2022. a pre akcije reprograma proizvodnje“. (CSIS)

„Do januara 2023, SAD su obezbedile Ukrajini do 1.074.000 zrna municije kalibra 155 milimetara, što je značajno umanjilo dostupnost municije 155mm u rezervama. (CSIS)

“Ukrajina ispaljuje više od 5.000 artiljerijskih granata svakog dana – što je jednako godišnjim mirnodopskim nabavkama omanje evropske zemlje (Fajnenšel tajms)

Roky
1 godina prije

Ma kazem ja ameri to korak po korak , na terenu ispizuju i onda ubadaju… Koliko se samo rusi muce oko Bahmut pa kako bi sada usli u neki znacajniji grad …

burt
1 godina prije

samo je pitanje vremena kad će doći i krstareće rakete Scalp i Stormshadow a i rakete zemlja-zemlja dužeg dometa, sigurno će se napadati ciljevi po Krimu i to sve vojne i političke institucije, stanovnici Krima moraju znati da još nije gotovo a neki su i shvatili pa su već otišli u Rusiju jer bolje je otići na vrijeme nego čekati da se pravci blokiraju pa se ne bude moglo ni unutra ni van

tihobl
1 godina prije

Влада Швајцарске затражиће од парламента одобрење да пошаље додатну помоћ Украјини и Молдавији у износу од 140 милиона франака (151 милион долара), саопштено је данас из владе.  Већи део новца, 114 милиона франака, намењен је Украјини, а 26 милиона Молдавији.

tihobl
1 godina prije

Постоје информације да Оружане снаге Украјине припремају пробој са две стране, од Станиславке и Тимкова до ПМР (Приднестровска Молдавијанска Република).

Кировоградски аутопут (звани Полтавка) неколико километара од контролног пункта “Платоново” – ту се гомила опрема. На контролним пунктовима и јединицама оружаних снага Украјине има много Хамера..

Eto
1 godina prije

Na početka operacije bio sam za ruse, mislio sam , neka se već jednom završi priča.
Ali, kada vidim kakva ekipa fanatično opravdava, slijepo slijedi ideju Velikog Vođe, I kakva je ekipa oko njega
Iako mi je srce uz ruse, činjenica pokazuju – rusi nisu u pravu

tihobl
1 godina prije

Сутра је у Русији велики празник – Дан заштитника отаџбине.

eks
1 godina prije

“Svaku želju za mirom Amerika razbije željom za ratom” , rekao je Sergej Lavrov, diplomata koji u malom džepu ima sve zapadne kvazidiplomate.

Max
1 godina prije

JDAMER je opasno oružje ali beskorisno bez američkih aviona jer se na ruske avione ne može postaviti,

Oli
1 godina prije

Winwin situacija.ovce tamane ovce.a oni trljaju ruke

Nekoime
1 godina prije

Kada će Rusi poslati nekoliko desetaka Kinjala na Kubu?

Ivan
1 godina prije

Treba im hitno vratiti zracnim putem i to prvo na Washington. I obogacene uranom..

Nena
1 godina prije

Svi ovi govnari koji isporučuju oružje trebaju dobiti po labrnji.
Putin je zlatan i ako ovi sodomisti jedva čekaju da mu vide leđa,a ne znaju da bi po njegovom odlasku istog momenta dobili raketne udare po većim gradovima amerike i evrope!
Neka se mole Bogu zbog njih samih da što duže ostane na vlasti.

Voltaire
1 godina prije

Ima jedan zaHjeb, zapad je previse zagrizao moda se uguse…jer ovo nije rat sa banana drzavama. Rusima odugvlacene ide u prilog stede vojnikene a usput iscrpljuju zapad.:)

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da se Washington pretvori u prah i pepeo..

Karma
1 godina prije

Nato je postao cancer napadom na divnu sredjenu zemlju Libiju.
Gorili u paklu sotone.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI