Washington je odobrio prodaju oružja Kataru u vrijednosti od milijardu dolara

Nato dron
4 komentara

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odobrila je dugo odgađani sporazum o oružju s Katarom. Pristalo se na snabdijevanje bliskoistočnog saveznika bespilotnim letjelicama (UAV) u vrijednosti od milijardu dolara.

Američki State Department je u utorak objavio da je dao zeleno svjetlo na sporazum, baš kada su američki i iranski timovi započinjali drugo poluvrijeme utakmice Svjetskog prvenstva u fudbalu u Dohi. Prodaja uključuje 10 naprednih sistema bespilotnih letelica, 200 presretača dronova i prateću opremu.

Katar je podnio zahtjev za kupovinu bespilotnih letjelica, uključujući bespilotne letjelice MQ-9, 2020. godine. Uprkos bliskim vezama Dohe s Washingtonom, uključujući smještaj isturenog štaba američke Centralne komande i centra za zračne operacije Pentagona za regiju u zračnoj bazi Al Udeid, SAD zvaničnici su bili spori da odobre dogovor. Iako je Katar ugostio hiljade izbjeglica i pomogao u ublažavanju haotičnog povlačenja SAD-a iz Afganistana prošle godine, vlada šeika Tamima bin Hamada Al Thanija se borila da dobije jasne odgovore od Bidenove administracije o tome šta je kočilo transakciju UAV.

Pentagon je ohrabrio odobravanje prodaje, navodeći pouzdanost Katara kao partnera od povjerenja, ali zvaničnici State Departmenta su bili zabrinuti da će druge zemlje u regiji, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, biti ljute, prema medijskim izvještajima prošle godine. Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli su odnose s Katarom 2017. godine, optužujući tu zemlju da podržava teroriste.

SAD su se ove godine posvađale sa Saudijskom Arabijom, nakon što je Rijad navodno odbacio tajni dogovor o povećanju opskrbe naftom uoči ovomjesečnih kongresnih izbora na sredini mandata. Bajden je odgovorio obećanjem da će preispitati američko-saudijski odnos, rekavši da će “biti posljedica”.

Prodaja bespilotnih letjelica “podržat će ciljeve vanjske politike i nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država pomažući u poboljšanju sigurnosti prijateljske zemlje koja nastavlja biti važna snaga za političku stabilnost i ekonomski napredak na Bliskom istoku”, rekao je State Department u izjavi. To će “poboljšati sposobnost Katara da se suoči s trenutnim i budućim prijetnjama pružanjem elektronskih i kinetičkih sposobnosti za poraz od sistema bespilotnih letjelica.”

Dronovi koje su isporučili SAD pomoći će Kataru da nadgleda svoju ogromnu infrastrukturu prirodnog plina i spriječi terorističke napade. Doha je imala za cilj da završi kupovinu na vrijeme kako bi pojačala sigurnost za Svjetsko prvenstvo.

BidenDronovikatarSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
1 godina prije

Vjerojatno se Katar kvalificirao za još neke sportske događaje a KSA nije.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

gejevi ! Hajd sad u prosvjede 😁 😁 😁 !!!

Max
1 godina prije

Katar se boji susjeda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI