Washington najavljuje nove sankcije Kini

SAD i Kina - tehnoloski rat
5 komentara

Američka vlada uvela je nova trgovinska ograničenja za 42 kineske kompanije koje je optužila da ruskoj odbrambenoj industriji usred ukrajinske krize obezbjeđuju ključne materijale, kao što su integrisana kola koja se koriste u sistemima za navođenje projektila.

Američko ministarstvo trgovine objavilo je u petak najnovije proširenje svoje liste kontrole izvoza, dodajući desetine kineskih subjekata i po jedan iz Estonije, Finske, Njemačke, Indije, Turske, Velike Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Američki izvoznici zahtijevaju posebne dozvole, koje je teško dobiti, za otpremu robe kupcima na listi izvozne kontrole.

“Nećemo oklijevati da djelujemo protiv stranaka, bez obzira gdje se nalaze, koje olakšavaju prodaju predmeta američkog porijekla ruskoj vojsci za njen rat protiv Ukrajine”, rekao je zvaničnik Ministarstva trgovine Alan Estevez u izjavi. „Bez obzira na to koliko je zamršen trag ili koliko ručnih predmeta prolazi, ako predmeti američkog porijekla nađu put do ruske vojske, mi ćemo neumorno raditi na tome da to zaustavimo.”

Lista za kontrolu izvoza dio je napora Washingtona da spriječi prenošenje tehnologije iz SAD-a na rusku vojnu i odbranu. Mikroelektronska kola koja pomažu u usmjeravanju projektila i dronova do njihovih ciljeva su među glavnim problemima.

Kompanije dodane na listu za kontrolu izvoza u petak čine “značajan dio” američkih integrisanih kola koja su ove godine završila u Rusiji, tvrdi Ministarstvo trgovine. “Današnji dodaci na entitetsku listu daju jasnu poruku: ako ruski odbrambeni sektor snabdjete tehnologijom američkog porijekla, mi ćemo to saznati i poduzet ćemo mjere”, rekao je pomoćnik ministra trgovine Matthew Axelrod .

Ministarstvo je dodalo da će nastaviti rad sa prekomorskim saveznicima na identifikaciji kompanija koje ponovo izvoze američku robu u rusku odbrambenu industriju.

U izvještaju američke obavještajne službe objavljenom u julu tvrdi se da Kina pruža ključnu podršku ruskoj vojnoj ofanzivi na Ukrajinu, uključujući navigacijsku opremu i drugu tehnologiju sa odbrambenim i civilnim aplikacijama. Kineski zvaničnici su se suprotstavili da Peking ne prodaje oružje ni Rusiji ni Ukrajini, i da “pametno postupa sa izvozom predmeta dvostruke namjene u skladu sa zakonima i propisima”. Kineska ambasada u Washingtonu također je napomenula da su trgovinski odnosi Kine sa Rusijom “izvanredno” i “neće biti ometani ili prisiljeni od strane bilo koje treće strane”.

kinaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amater
6 mjeseci prije

Naj veću štetu nanose sebi …

Jednostavno receno
6 mjeseci prije

Dali će kazniti samsung i sony zbog kamera i displaya koje se koriste u dronovima i vojnoj opremi? Koji porez za budale, prodali bi govno a i kupili bi od rusa sve samo da je debelo ispod cijene a tu glume poštenje ko fol žele ukraini pomoći…. Pa pomozi napadni ruse s aljaske iz europe s baltika i eto pomoći ukraine a ne prodajom usjajenog smeća….

Max
6 mjeseci prije

Očekivano.

ma ko ih jebe
6 mjeseci prije

.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

*”#$#&’$# moron units &$’#

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI