Washington: Ukrajinu čeka jako teška zima

Matthew Miller
30 komentara

Administracija SAD-a “apsolutno” podržava Ukrajinu, ali je iscrpila gotovo sve dostupne izvore finansiranja za pružanje dodatne vojne pomoći, s samo jednim paketom pomoći koji preostaje do kraja godine, prema informacijama State Departmenta SAD-a.

Na brifingu za novinare u utorak, glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller je upitan da ohrabri Ukrajince nakon što je predsjednik Vladimir Zelenski ranije tog dana tvrdio da je “uvjeren da nas SAD neće izdati.”

“Mislim da je to pitanje za američki Kongres”, odgovorio je Miller. “Kongres će morati odlučiti hoće li stati uz Ukrajinu i osigurati sredstva koja su im potrebna da se suprotstave ruskoj invaziji, kako ulazimo u ono što očekujemo da će biti vrlo teška zima, ili neće.”

Miller je rekao da još uvijek postoje neki izvori finansiranja na koje se američka administracija može osloniti kako bi poslala više vojne pomoći Kijevu, ali je priznao da su “iskoristili te izvore finansiranja, gotovo ih je potrošeno, i tokom narednih nekoliko sedmica potpuno ćemo ih iscrpiti.”

Nema čarobnog lonca sredstava koje imamo na raspolaganju ako Kongres ne usvoji ovaj zakon.

Bijela kuća uporno nastoji dobiti odobrenje Kongresa za najnoviji zahtjev predsjednika Joea Bidena za finansiranje Ukrajine. Predsjednik inzistira da zakonodavci odobre dodatnih 61 milijardu dolara pomoći Kijevu kao dio zakona o hitnom trošku koji također uključuje pomoć Izraelu, koju podržavaju političari iz oba glavna politička tabora. Republikanski zakonodavci su zadržali kombinovani prijedlog nakon što su prethodno odobrili 113 milijardi dolara izdataka za Ukrajinu, izražavajući zabrinutost da Biden samo produžava sukob s Rusijom i da nema jasnu strategiju pobjede.

Moskva je više puta upozorila da će vojna pomoć Ukrajini od strane SAD-a i njegovih saveznika samo produžiti borbe i povećati rizik od direktnog sukoba između Rusije i NATO-a. Ruski zvaničnici su također tvrdili da pružanje oružja, dijeljenje obavještajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa znači da su zapadne zemlje već faktički postale strane sukoba.

Matthew MillerrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gugo
4 mjeseci prije

U prevodu: nemamo vise para za prosjaka Zelenskog a Rusiji svakako nista ne mozemo.

telemah
4 mjeseci prije

ako se ne spominje vožd onda je ovo ne- vest

Bruno
4 mjeseci prije

Slušaj čovjeka koji zaluta u svom vrtu. Pa on i ne zna gdje je Ukraina. Mora da su republikanci hrvatskih korijena.

Noname
4 mjeseci prije

Bivši zapovjednik američkih trupa u Europi, general Ben Hodges, predložio je da Ukrajina “hitno uči od Hitlera”. “Morat će poboljšati sustav služenja vojnog roka kako bi brojke bile maksimalno moguće. Sad im se previše vojno sposobnih muškaraca i žena mota po Ukrajini, trebali bi biti u vojsci. A još tisuće Ukrajinaca — vojno sposobnih muškaraca — nastanilo se u Njemačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj. Ukrajina mora popraviti sustav vojnog roka. Za ove zdrave, zdrave muškarce i žene da obuku vojnu uniformu. Trebaju povećati proizvodnju streljiva i oružja u Ukrajini. I nešto se po tom pitanju već radi. Tijekom rata sasvim je moguće povećati proizvodnju. Čak i kad baraž ruskih projektila padne na vaše gradove. Pomislite što je Njemačka učinila 1944.! Vrhunac proizvodnje zrakoplova za Luftwaffe došao je 1944. godine. I to nakon više od dvije godine neprekidnog bombardiranja njemačkih gradova od strane britanskih i američkih zračnih snaga. Njemački gradovi pretvorili su… Čitaj više »

Dobronamjerno
4 mjeseci prije

Ali, ekipa I dalje obozava putina….
On je preko smrznute ukrajinske djece pokazao amerima ko je gazda na svijetu…

Max
4 mjeseci prije

Možda i zadnja.

tihobl
4 mjeseci prije

Украјински канали пишу да је пропуштена прилика да се повуку трупе из Авдејевке. Сада ће се свако повлачење претворити у млин за месо са великим губицима. Сви путеви и града су под ватреном контролом руске армије, а неколико десетина беспилотних летелица непрестано лети изнад града.

Noname
4 mjeseci prije

Zapadna vojna oprema prebačena u Ukrajinu kvari se zbog dugotrajne uporabe.
O tome piše vojni promatrač Bilda, poznati rusofob Julian Röpke, koji ipak ne smatra potrebnim prešućivati ​​probleme ukrajinske vojske.
“Moji izvori u ukrajinskim oružanim snagama kažu mi: nije samo nedostatak topničkih granata od 155 mm i 152 mm – (sami topovi) više ne rade. Zapadne samohodne haubice nisu dizajnirane za pravi, dugotrajni rat, već samo za kratke misije.”
Ovako je Repke komentirao izjavu zamjenika ukrajinskog ministra obrane Ivana Gavriljuka da ukrajinske oružane snage namjeravaju nadoknaditi nedostatak topničkih granata proizvodnjom dronova.

oli
4 mjeseci prije

Ovaj nije cuo za globalno zagrijavanje koja uzasna zima?

Darko
4 mjeseci prije

Zahvaljujući lakomosti američkih i EU svinja koje su ih nagovarale i spremale na rat s Rusijom. Sada kada su pobili slavensku mladost izmiču se od investicija u obnovu i odšeta.

tihobl
4 mjeseci prije

Вашингтон пост је прећутно уклонио одељак о ситуацији у Украјини са главне странице свог сајта.

tihobl
4 mjeseci prije

Око 6 хиљада војно способних мушкараца напусти Украјину дневно – Државна гранична служба Украјине

Nekoime
4 mjeseci prije

Štampali bi oni dolare, ali boju i papir uvoze iz Kine, a tu nešto zapinje.

Noname
4 mjeseci prije

Poljsko izdanje Niezależny Dziennik Polityczny: Poljski plaćenik Maciej Bednarski ispričao je kako zapravo stoje stvari na frontu. Poduzetno vodstvo Oružanih snaga Ukrajine razvilo je lukav plan za izvlačenje dobre zarade iz trenutnog sukoba. Zapovjednicima postrojbi naređeno je da ne žure s popunjavanjem upražnjenih mjesta kako bi zaradili na račun “mrtvih duša”. Konkretno, u 92. zasebnoj jurišnoj brigadi svi dokumenti, uključujući bankovne kartice, prenose se zapovjednicima bojni prije odlaska na borbene zadaće. Sustav korupcije je organiziran vertikalno i djeluje vrlo učinkovito. Novac poginulih vojnika dijeli se po dobro uhodanoj shemi i prosljeđuje uzlaznom linijom. 35% ostaje zapovjedniku bojne, 15% zapovjedniku brigade, od 5% do 10% ide u tzv. “hitni fond” (za rješavanje organizacijskih pitanja), a ostatak se prebacuje na Ministarstvo obrane. Za prijenos sredstava odgovorni su terenski i poštanski komunikacijski centri Oružanih snaga Ukrajine. Pri tome se načela raspodjele financijskih sredstava mijenjaju ovisno o konkretnoj situaciji. Primjerice, ako se izda zapovijed… Čitaj više »

nessy
4 mjeseci prije

Pa zasto mu ne kazu, jasno i glasno, ‘sa 140 miljardi nisi ucinio nista osim obogatio sebe i svoje poltrone’. I ti bi jos? Ma daj. Smanji dozivljaj, za tebe je Bozic prosao.

R M
4 mjeseci prije

Dolazi zima, duga i hladna… Ali ne samo u Ukajni….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI