Wikipedijin nejasan prikaz nacističke svastike na stranicama o Justin Trudeauu, Joe Bidenu i Kamali Harris

Wikipedia
8 komentara

Na više stranica Wikipedije, uključujući one istaknutih političara, privremeno je uobičajen informativni tekst zamijenjen strašnim iznenađenjem: nacistička svastika preko cijelog ekrana na tamno crvenoj pozadini.

Očigledno hakersko djelo uočili su korisnici društvenih medija u ponedjeljak, a konzervativna autorica Ann Coulter objavila je na Twitteru snimak ekrana sa nacističkim simbolom i nagađala da je Wikipedia “hakirana”.

Drugi korisnici prijavili su isti problem prilikom pretraživanja o kanadskom premijeru Justin Trudeauu, američkog predsjednika Joe Bidena i potpredsjednice Kamale Harris.

Očigledno je da su i poznatim ličnostima i istorijskim ličnostima hakovane stranice, među njima su stranice o Madoni, Jennifer Lopez i Josifu Staljinu, sve sa zloglasnim nacističkim simbolom. Neki korisnici društvenih medija tvrdili su da je skoro svaka stranica na ovoj veb lokaciji privremeno hakovana.

Skoro sve stranice su se vratile u normalu u roku od nekoliko minuta, i ostaje nejasno ko stoji iza očiglednog sajber napada i da li su ciljane određene stranice zbog vandalizma. Fondacija Wikimedija, koja vodi Wikipediju, još nije komentarisala incident.

Kao enciklopediju otvorenog koda koju mogu uređivati korisnici, Wikipediju često vandalizuju trolovi i šaljivdžije. Grupa koja se naziva „Američko udruženje crnih homoseksualaca“ dodala je pornografske slike na stranice Wikipedije o Billu i Hillari Clinton na početku predsjedničkih izbora u SAD 2016, dok su ljevičarski trolovi hakovali stranice brojnih američkih Republikanskih poslanika i objavili njihove kućne adrese i kontakt podatke tokom rasprave o potvrđivanju sudije Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha 2018.

Ozbiljan sajber napad potpuno je isključio Wikipediju širom Evrope i Bliskog istoka 2019. godine, a veb lokacija je prebacila krivicu na „aktere s lošom namjerom“.

Bidenjustin trudeauKamala HarrisWikipedia
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Throne
2 godine prije

It nezavisna dtuja hakeri polako s ovime oznacavaju pojedince na wikipediji kso naciste. Sunce im se pozlatilo. Ssmo naprijed, da imamo vas za potencijalne sudionike u borbi.

Max
2 godine prije

Hakeri

Žvuž
2 godine prije

Podrška ovim hakerima! Barem nekoliko minuta je na Ljigipediji stajala duboka istina.

istina boli
2 godine prije

odlično, oni koji su trebali dobiti poruku primili su je k znanju, bez obzira što se trude biti gljive i glume zaštitnike naroda. znaju oni dobro kad gazda okrene leđa da ći ići niz vodu, i ovo im je samo podsjetnik da im neće proći onako kako su zamislili.

2 godine prije

A mene hakirala moja svastika dok sam bio dole.
Kažu, izgubili novčanike, pa eto…bi li platio?
I tako svaki put kad se vidimo.
Zajebana je svastika.

Jacques
2 godine prije

Ovako okaljati svastiku je sramotan čin.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI