Za razliku od Hrvatske, Francuska je upravo najavila kako će zaštiti nacionalne interese

Macron - s boka
23 komentara

Premijer Francuske Edouard Philippe prezentirao je plan o zaštiti strateških francuskih poduzeća s ciljem da se zaštite nacionalni interesi Republike.

Najavio je također da će dekret iz 2014. godine biti proširen i na druge sektore, a koji zahtijeva da strani ulagači u određene sektore, a zbog ugroze nacionalnih interesa, moraju dobiti prethodno odobrenje Ministarstva financija. Radi se o sektorima umjetne inteligencije, pohrane podataka, svemirskog programa, poluvodičafinancijskih infrastruktura. Nakon što se stranom investitoru odobri ulaganje, kontrolni mehanizam provodi vanjska revizija.

“Preuzete obveze investitor mora poštovati, a rezultati moraju biti mjerljivi​, što je minimum. “Obogatit” ćemo i listu sankcija za investitore koji ne budu respektirali preuzete obveze”, objašnjava Premijer.

Mjesto s kojeg je Premijer najavio mjere nije odabrano slučajno. Radi se o gradiću Lassigny, sjedištu Oreala. Švicarski div Nestlé odlučio je, nakon smrti vlasnice Oreala Liliane Bettencourt, ne obnoviti sporazum koji ga veže više od 40 godina za ovaj kozmetički gigant.

Ubrzo nakon smrti milijarderke, Edouard Philippe jasno rekao da će Francuska biti “vrlo pažljiva” prema budućnosti Oreala, jedne od najvećih francuskih tvrtki.

Neprijateljsko strano preuzimanje domaćih poduzeća

Izvršna vlast će na Elyséeu utemeljiti Vijeće kako bi se predvidjelo strano neprijateljsko preuzimanje, te će se stvoriti financijski fond za intervenciju. Uz pokroviteljstvo Emmanuela Macrona organizirat će se sastanci “Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti” kako bi se osiguralo rješavanje osjetljivih pitanja.

Država će osigurati novac putem BPI France (institucija slična Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj – HBOR) za ulaganje u privatna poduzeća do 5% kapitala s ciljem da se blokira neprijateljsko preuzimanje. Edouard Philippe također želi usvojiti porezne olakšice za prijenos poduzeća unutar obitelj, kao što to već funkcionira u Njemačkoj.

Dekret iz 2005. godine je štitio poduzeća vezana za obranu i naoružanje. Arnaud Montebourg je odmah nakon objave o preuzimanju energetske grane Alstoma od strane američkog General Electrica 2014., na listu strateških grana ovog Dekreta dodao vodu, zdravlje, energiju, promet i telekomunikacije.

Tužno je vidjeti da Hrvatska i ostale zemlje Balkana nemaju Vladu koja će zaštiti nacionalne interese svojih država i građana, kao što to radi Vlada Republike Francuske. Aktiva Agrokora se, prema najavama, prebacuje u Nizozemsku, a takvo što u Francuskoj više neće biti moguće.

dekretnacionalni interesineprijateljsko preuzimanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
boromirov
6 godine prije

Ipak,uglavnom se svodi na to da se da prednost domacam privatniku,naprema stranom. Ali u nekin stvarima je nebitno dali je vlasnik domaci ili strani,ako je privatnik,tada nema nacionalnosti.

Ana
6 godine prije

Zastiti ce nacionalne interese? A naciju? Usput sto kaze npr za zracnu luku u Toulouse-u? Tako ce sve zasticivati?

Ive
6 godine prije

Oni imaju Makarona za predsjednika a mi Kulindu, kojoj su USA interesi iznad nacionalnih interesa Hrvatske.

Vlastimir
6 godine prije

Makron će to uraditi ali prvo mora da dobije dozvolu od Soroša i Rokfelera.

nonwo
6 godine prije

Za državu je M San grupa odradila mnoge ‘odlikaške’ poslove vrijedne milijarde kuna, mediji su pobrojali da su samo u 2008. i 2009. s državnim tvrtkama ugovorili poslove vrijedne 600 milijuna kuna. Od aktualnih poslova spomenimo kako je njihov King ICT implementira SAP rješenja u HŽ-u i HEP-u, a projekt je težak stotinjak milijuna kuna. Damir Krstičević M Sanov oficir za vezu?t portal Hrvatski sabor je temeljem poziva objavljenog sredinom studenoga prošle godine odlučio za saborske zastupnike nabaviti 151 tablet računalo, koliko ima i saborskih zastupnika, te osobna računala i monitore. Za kupovinu tablet računala odabrana je tvrtka King ICT d.o.o. ” Kod nas je pohrana državnih podataka od nacionalnog interesa “sigurna”…gotovo sve je u rukama iste firme….koja uživa puno povjerenje ministra obrane.. Ako budemo imali svemirski program..i to će king.. “Priča o KING ICT.-ju je došla u fokus kada je ovoga tjedna portal Start objavio kako je bivša firma… Čitaj više »

shumadinac
6 godine prije

Jao, nemojte biti naivni…
Da li su zaista mislili na Nestle – ili je samo izgovor? Na koga danas Zapad misli kad kaže “kako bi se predvidjelo strano neprijateljsko preuzimanje”?

Ovo bi trebalo da bude jasan primer kako se pod pričom “čuvanja nacionalnih interesa” krije direktiva iz Vašingtona. Jedino se mora priznati da su počeli i to prilično uspešno da kriju prave namere. Smanjenje bahatosti takođe ukazuje na mnoge stvari.

crodaemon
6 godine prije

Šta je dopušteno bogovima nije volovima 😉

Son of Alerik
6 godine prije

Zaista neobično. Tko bi reć’ da će ‘neoliberalni skrivač iza skuta svoje žene’ od Francuske napraviti ozbiljnu državu koja štiti vlastite nacionalne interese. A ipak jest. Za razliku od Hrvatske koja svakih nekoliko mjeseci donosi po jednu strategiju koju ne provodi pa živi u inflaciji strategija, Francuska očito ima jednu strategiju koje se drži. Kad je Lactalis preuzimao Dukat, nitko osim Luke Raića o tomu nije imao pojma. Pa je jednu, po svemu stratešku (ali ne i političkoj vlasti stratešku) industriju pustila da padne u ruke stranaca. Sve ono dobro što je Luka Raić radio svih godina u izgradnji Dukata ( na stranu pitanja o prvom milijunu, činjenica je da ga je dobro iskoristio, na boljitak puno ljudi, ne samo svoj, neovisno o tomu kako je do njega došao) i podizanju kooperanata, Francuzi su srezali. Povećali svoj profit, povećali uvoz mlijeka i dobrano srezali broj domaćih kooperanata. Svakako, Macron radi… Čitaj više »

čitalac
6 godine prije

Žele spriječiti neprijateljsko preuzimanje domaćih poduzeća od stranaca?!?
A kada stranci žele to isto učiniti pred njima, npr. negdje u Aziji, Africi…što se onda dogodi?

palermo
6 godine prije

Francuzi su poznati po tomu da šalju osuđenike da odrađuju prljave poslove za državu, naravno, u zamjenu za slobodu ako uopće prežive akciju. O balkanskoj kukavelji je izlišno trošiti tipkovnicu.
Mene više brine zašto se ponovno pokrenula mantra o Assadovom navodnom korištenju bojnih otrova, i to baš od strane ovog Gerontofila (ne spominje druge vojne formacije što će napraviti ako se dokaže da one koriste doping), upravo nakon američkog napada kod DeZza – tko je sve stradao, i u kojem broju to sam Bog zna, ali izgleda da je sve bilo usmjereno na prvenstveno ispitivanje snaga, i kakva će biti ruska reakcija. I zbog ruskih izbora, i zbog možebitnih slijedećih napada na SAA.

Dunja
6 godine prije

Kako Vučiću, Kolindi ….nacrtati tako komplikovan krug ili tačku…kad imaš nešto svoje, TO se ne prodaje, ne poklanja, ne…

gost
6 godine prije

Boje se da im Rusi ne kupe koju firmu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI