Gubitak zarade zbog “Sjevernog toka 2” uzrokovao kaos u Latviji

Sjeverni tok 2
13 komentara

Budući da Njemačka i Austrija insistiraju na izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2”, a Europska komisija je dala zeleno svjetlo kompanijama i zemljama za pregovore, realizacija projekta je više nego moguća. Međutim, javio se problem u kompanijama koje će zbog toga imati gubitke, a one u Latviji traže kompenzaciju od države.

“Latvijska država nikome ništa ne duguje ništa za projekt “Sjeverni tok 2“, izjavio je premijer zemlje Māris Kučinskis.

On je komentirao zahtjev upućen Vladi od strane kompanija Noord Natie Ventspils Terminals i Baltijas Ekspresis, koje traže naknadu za izgubljene prihode u iznosu od 8,3 milijuna eura, što je iznos kojeg će ove dvije kompanije izgubiti izgradnjom plinovoda “Sjeverni tok 2”, prenosi latvijski portal Mix News.

Tajnik premijera, Andrejs Vaivars, potvrdio je da je Māris Kučinskis primio pismo od strane ove dvije tvrtke, te da sada priprema odgovor.

Vaivars je naglasio da ni država, ni Vlada Latvije nemaju ništa u vezi ovog pitanja.

“Kabinet ministara je izrazio negativan stav prema sudjelovanju Latvije u projektu “Sjeverni tok 2″, uzimajući u obzir javni interes. Odluka je da u o tom projektu neće sudjelovati latvijske luke”, rekao je glasnogovornik i, prema njegovim riječima, Māris Kučinskis ne razumije zašto bi Vlada trebala dugovati nešto nekome zbog ovog pitanja.

Predsjednik zemlje, Raimonds Vējonis, također smatra kako Vlada nije adresa na koju se trebaju obratiti oni sa zahtjevom za naknadu gubitaka od nepostojećeg posla.

Vējonis napominje kako Vlada ne odlučuje o “Sjevernom toku 2”, skladištenju u Latviji ili cijevima za plinovod, stoga ne može biti prihvaćena naknada oštećenih.

“Konačna odluka da plinovod neće teći ovuda je donijelo naše vodstvo. Dakle, poduzeća su ta koja se trebaju nositi s projektom”, rekao je predsjednik.

Međutim, kompanije Noord Natie Ventspils Terminals i Baltijas Ekspresis traže od Vlade da im nadoknadi izgubljene prihode u iznosu od 8,3 milijuna eura, a razlog je taj što je Vlada zabranila kompaniji Freeport Ventspils da sudjeluje u projektu plinovoda “Sjeverni tok 2”.

Podsjetimo da je prema ministru vanjskih poslova Latvije, Edgarsu Rinkevicsu, podrška projektu “Sjeverni tok 2” prijetnja sigurnosti države i ne odgovaraju ekonomskim interesima zemlje.

Iako je predloženo da Luka Ventspils sudjeluje u projektu, prema Rinkevicsu se korištenje nacionalnog teritorija za izgradnju plinovoda “može koristiti kao pokriće za obavještajne aktivnosti ruskih službi sigurnosti na području Latvije”.

“Vlada Latvije je protiv “Sjevernog toka 2″, jer bi to bila državna potpora u suprotnosti s temeljnim načelima naše vanjske politike u suradnji sa zemljama EU i NATO saveza”, rekao je ministar.

No, zastupnik Europskog parlamenta, Arturs Krišjānis Kariņš, priznaje da bi neki lokalni biznismeni mogli zaraditi na projektu, iako će ovaj plinovod navodno oslabiti energetsku i geopolitičku sigurnost države.

“Ako švedske, danske, finske, estonske, te luke u Litvi i Latviji odbiju ponudu suradnje, projekt postaje sve manje zanimljiv. Dakle, potrebno mu se oduprijeti svim sredstvima i ne dopustiti Moskvi da ojača ovisnost Europe o ruskom plinu”, rekao je Kariņš.

Gradonačelnik Ventspilsa  nije krio razočaranje što je Riga, na nagovor Poljske, odbila sudjelovati u projektu.

Prema njegovim riječima, latvijski ministar gospodarstva  Arvils Aseradens je izdao nacionalne interese.

“Nažalost, ispada da Aseradens radi u nacionalnom interesu ne Latvije, nego Poljske, Ukrajine, Bjelorusije, Slovačke, Češke i drugih zemalja. On pokušava što je više moguće povrijediti strateškog partnera Latvije – Njemačku, zemlju koja je srce NATO saveza i Europske unije. “Sjeverni tok 2″ je pitanje koje se izravno odnosi na energetsku sigurnost Njemačke, dok se u budućnosti planira izgradnja luke u Velikoj Britaniji, koja je također partner Latvije. Naravno, ja razumijem brigu države o svojim ekonomskim interesima, ali ovo je kratkovidna politika i čista izdaja nacionalnih interesa Republike Latvije”, rekao je Aivars Lembergs.

Gradonačelnik se nadao kako će, unatoč neuspjehu Vlade, neka od privatnih tvrtki iz Ventspilsa i dalje moći sudjelovati u projektu, ali su Rusi rekli kako ne žele činiti ništa “na stražnja vrata“, te da će poštovati volju Vlade Latvije.

“Nadam se da će Poljaci, Ukrajinci, Česi i Slovaci platiti Latviji  ukupnu štetu naše nacionalne ekonomije, a ona može doseći oko 100 milijuna eura”, ljutito je izjavio gradonačelnik Ventspilsa.

nacionalni interesiSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Odlucilo slepo crevo da podigne glas. Trazi da bude jednak sa drugim organima u organizmu. Ali izgleda ovi drugi su resili da je operacija bolje resenje. Vadice slepo crevo.
E, ovi u Rigi (a Boga mi i u Vilnusu i Ralinu) to jos nisu shvatili…
Kako sto nisu shvatili da idu kontra jednom velikom, velikom organizmu – Rusija.
A sta ces, nema slepo crevo mozak. Steta.
Da ne mozda i neko od nasih drzava na Balkanu nije slepo crevo. Sa mozgom :))))

Szatlo
6 godine prije

Govori se da ce Amerikanci uvesti sankcije na one kompanije koje budu ukljucene u finaciranje, gradnju ili odrzavanje Sjevernog toka 2.
Amerikanci zelu Rusiju pod svojom cizmom.

stipa
6 godine prije

Nerazumijem što se oni bune sada, sve je to neoliberna politika, od liberalnih (navodno ljevičarskih) vlada tražiti da potpišu neki ugovor u cilju “energetske neovisnosti” svoje države s firmama kojima je sjedište ili neki egzotični otok, ili vezan uz vladare FED-a i … a onda kad “skuže” da su za.ebali narod i državu jer od toga ništa već su tek onda energetski ovisno po skupljoj cijeni pokušavaju poništiti Ugovor, ali svi ti Ugovori imaju kvaku da onda Država mora platiti toj firmi “naknadu za izgubljenu dobit”… Kad se samo sjetim pompoznog predizbornog HDZ postavljanja kamena temeljca 1999. u Dalamaciji gdje će ka Enron sagraditi elektranu… Da bi nakon 2 godine Enron propao i bankrotirao, Račan morao poništiti Ugovor, ali gle vraga, ima “kvaka” i RH je morala platiti 100 000 000 dolara zbog “izgubljene dobiti” propale firme… Tako i ovi, a zaboravili su da su dobili od EU 100 milja… Čitaj više »

davor
6 godine prije

Nema veze poslat će im Kolinda 300 vojnika pa će im bit lakše

MilanCZ
6 godine prije

Tu ide dá ce njemacka uvoziti plin,schreder je direktor té firmě,pa ce svima ostalima prodávat i njemci zaradjivati.Pametni njemci, sa rusijom své ok,navodno sankcije za naivně a njemci bez probléma své za sebe dogovore.Ti sto sada kmece,mogu lajati na mjesec,sve tu dogovoreno.

MilanCZ
6 godine prije

Své to ide prema plánu,Njemacka ce se odvojiti od americkoj utjecaja na njezinu politiku,njemacka je prejaka dá uvijek bude vázal amerikancima.Sada citam české novine kojí napadají njemce,pisu dá ide o slobodu Evropě..a sto drugo dá píšu káď Ptice na hraní znaju dá ceskom Jos uvijek drma americká drzavna elita kao i sa Hrvatskom.Ja dá sám sa rusima na zimu zavrnuo ventile pá dá vidím gospodo Onda kmecanja,pa neka ameri dopreme plin ako mogu.Mislim dá je tu igri netko třecí dá preuzme posao od njemacka ,moguca neka americká firma.Isti slucaj bio sa nuklearkom u ceskoj,trebali dobití posao rusi,ameri namjestili aféru predsjedniku vládě Topolánků posao propao…své ide o páře,sve závisí koliko su njemci jaki i nedaju se izigarati u tom poslu,da páře odu amerima .

subaru
6 godine prije

Mislim da će sjeverni proći kao i južni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI