fbpx

Za razliku od ostatka svijeta, Kina fokus s koronavirusa prebacuje na ekonomiju 

Kina ekonomija koronavirus

Prvi put nakon uvođenja hitnih karantenskih mjera u većem dijelu Kine, predsjednik Xi Jinping posjetio je industrijski centar zemlje, provinciju Zhejiang. South China Morning Post javlja da ovo putovanje sugerira da Peking, preuzimajući kontrolu nad širenjem koronavirusa, želi što prije osoviti ekonomiju na noge, ali to može biti problem s obzirom na pad potražnje među kineskim partnerima zbog pandemije koronavirusa.

U nedjelju, 29. ožujka, kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je industrijski centar zemlje u Zhejiangu, piše South China Morning Post. Prema kineskim državnim medijima, na ovaj je način Peking želio pokazati da počinje aktivno raditi na obnovi gospodarstva koje je teško pogodila koronavirusna kriza.

Da bi otputovao u Ningbo, jednu od najvećih svjetskih luka smještenu na istoku Kine, Xi je prvi put napustio Peking nakon posjete Wuhanu ranije u ožujku. Prema državnim publikacijama, kineski vođa je u Ningbou razgovarao sa zaposlenicima tvornica koje se bave proizvodnjom auto dijelova kako bi od njih čuo koje su mjere poduzete za nastavak posla.

Kako podsjeća South China Morning Post, gotovo dva mjeseca u mnogim regijama središnje Kine su postojale mjere stroge karantene, zbog čega su mnoga poduzeća morala obustaviti svoje aktivnosti, a gospodarstvo je u  prvom kvartalu pretrpjelo znatne gubitke.

Ali sada, prema agenciji Xinhua, put Xi Jinpinga u Ningbo je jasan dokaz da se kineska industrija vraća u puni pogon u okruženju u kojem je borba protiv koronavirusa postala “nova norma”.

Sada vodstvo Narodne Republike Kine vodi dvije bitke, jednu još uvijek s Covidom-19, a drugu za ekonomski oporavak.

Kako naglašava South China Morning Post, medijska kuća iz Hong Konga, Zhejiang je od posebnog značaja za Xi Jinipinga, jer je tamo proveo pet godina tijekom kojih se uspješno popeo na partijskoj ljestvici i tamo uživa posebnu političku podršku. Prema službenim statistikama, Zhejiang je prošle godine zaradio 3000 milijardi juana u vanjskoj trgovini, što je ekvivalent  od oko 423,2 milijarde dolara i čini 13% nacionalnih pokazatelja.

Prema kineskoj novinskoj agenciji Xinhua, kinesko je gospodarstvo u znatnoj mjeri izvozno orijentirano, tako da je njegova održivost važna ne samo za sam Peking, već i za održavanje stabilnosti lanca opskrbe širom svijeta.

Xijeva posjeta Zhejiangu, prema mišljenju promatrača, ukazuje na namjeru kineske vlade da što prije u život vrati gospodarstvo zemlje.

Tako je Zhao Xijun, profesor ekonomije na Narodnom sveučilištu u Kini, rekao da je kineski čelnik pokazao da je, preuzevši kontrolu nad svim slučajevima koronavirusne infekcije u zemlji, spreman usredotočiti se na obnavljanje gospodarskog rasta i otvaranje tržišta.

No, ovdje bi mogao nastati problem. Čak i ako Kina brzo vrati sposobnost ponude na svjetskom tržištu, potražnja za većinom njenih proizvoda je zbog pandemije u Europi i Sjedinjenim Državama opala.

„Kina je, nakon hitnih karantenskih mjera zbog koronavirusa, uspješno nastavila s radom u većem dijelu ekonomije, ali se  sada suočava s novim problemom, a to je prijetnja oštrog pada potražnje za njenim izvoznim proizvodima zato što su sami kupci sada u karanteni. To znači da je malo vjerojatno da će Kina uspjeti u svom ekonomskom oporavku onako kako očekuju vlasti, piše South Chima Morning Post, pozivajući se na anonimne stručnjake.

Ekonomska situacija u svijetu i Kini je predmet brojnih rasprava i projekcija. U smislu stope gospodarskog rasta za 2020. godinu, vlada u Pekingu je prognoze revidirala sa 6 na 5%. Postoji široki i opravdani konsenzus u Kini i svijetu da će prvi kvartal zbog Covida-19 i svih poduzetih mjera donijeti smanjenje BDP-a. Za cijelu 2020. godinu su ekonomisti revidirali svoje projekcije za Kinu prema dolje. Goldman Sachs spustio je početnu prognozu rasta od 5,5% na 3%, S&P je smanjio s 4,8% na 2,9%, a Nomura sa 4,8% na čak 1,3%. Kineska vlada i dalje ostaje pri službenoj procjeni da se projekcije za 2020. godinu mogu revidirati s početnih 6% na 5%. Prethodnih dva desetljeća su središnje vlasti u pekingu uglavnom davale točne prognoze ili su varirale za desetinku ili dvije postotnog boda. Sada puno toga ovisi o Europi i Sjedinjenim Državama, ali Aziji, Africi i Latinskoj Americi, gdje Kina ima brojne partnere i treba vidjeti kako će se situacija s ekonomskim oporavak odvijati na globalnoj razini.


SCMP

Kineska priča je uvertira u novu stvarnost i da svijet nakon ovog više nikada nece biti isti

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
52 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Problemi, prema ostatku svita kineski problemi su slatki problemi.

Neće
Gost
Neće
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Kineski put novih svilenih virusa.

Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije
Reply to  Neće

Nece vidis samo daokazivas kolika si mizerija, zar te nije sram ? Optuzivat cilu naciju za par kuna a neznas pokazati di se nalazi na geografskoj karti……. nije jer imas gubicu od karte .
…sektasu.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Savonarola

@guest_395708 Kolega, Moze biti da je tako, sto se tice Kine… Medjutim sto se tice Evrope, a Njemacka je (okupirana zemlja) koja prakticno kontrolise tzv “Evropu” – to izgleda NECE BITI tako kratko… . Ja sam upravo maloprije dobio jedan link – i bio sam bas SOKIRAN sadrzinom… Naime… Nemacka vlada je jos 2012 – bukvalno “predvidila” – ali do u najmanji detalj kako ce ova “pandemija” nastati, a takodjer i kako ce se siriti, i koliko ce ljudi (ovi satanisti) pobiti laznim “testovima i protokolima”, te takodjer i koliko ce ih “nestati” (tj oni koji se ne budu povinovali ovim satanitickim eljama, vjerovatno ce otici na “spavanje sa ribama”). … Evo… prvo video sa prevodom (tako da svi mogu skontat sta profesor prica): https://www.youtube.com/watch?v=QlHq5wRQvOg … onda DIREKNTNI link na stranicu njemacke vlave (odsjek za “pomoc u katastrofama”): https://www.bbk.bund.de/SiteGlobals/Forms/Suche/BBK/DE/Downloadsuche_Formular.html Dakle skinite kao PDF : Bericht zur Risikoanalyse im Bevölkerungsschutz 2012 O ovom je dokumentu rijec, ali link sa videoa se promijenio (bas cudno 😉 ) Naravno, poneki Nijemac (koji je dosao do voe informacije) – jeste SOKIRAN! Zato i postavljaju pitanja! (Nadam se da ce svih 80 miliona gradjana Njemacke – poceti POSTAVLJATI PITANJA!…medjutim male su sanse… zaglupljenost medijima i… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

E sad kad ovo ovako procitas…dodjes do zakljucka da Kina radi ‘zavadi pa vladaj’ u pokusaju 🙂

Mali
Gost
Mali
1 godina prije
Reply to  Bosanac

A ja zaključujem da ti se žica za zaključke odlemila!

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Mali

jbg 🙂 sve je moguce ….jos cekam neki neovisni dokumentarac iz Kine …da nam rasvijetli neku zavjeru

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Bosanac

Predpostavljam sta si htio da kazes, preformulisi i bice OK.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Pera

To ja malo provjeravam da’l se svijest na balkanu demokratizovala(domekratizirala), il se i dalje ne smije nista pricat protiv KPartije

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ehhhhhh , ta globalizacija ….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Svi proizvođači u svijetu imaju isti problem – u kakvom se stanju nalaze njihovi kupci? Kina ima velikog potencijala na svom domaćem tržištu koji bi jedini mogao koliko-toliko kompenzirati pad izvozne potražnje.
Vidimo da je ovo prvo sveopće zatvaranje država u karantenu povijesni presedan. Ne možemo pogledati u analize prošlih ekonomskih kriza, lomova pa izvući neke zaključke. Kakav će biti postkorona svijet, nemamo pojma. Možemo tek polaziti od toga da se ekonomske zakonitosti neće promijeniti – i dalje će postojati ponuda i potražnja, i dalje će postojati konkurentnost.
Hoće li opstati svjetski monetarni sustav? Svatko polazi od toga da hoće. No, hoće li se približiti realnom stanju stvari, hoće li novac biti ekvivalent za robu i usluge ili kao dosad – privilegij onih koji ga kreiraju i distibuiraju po svojim ključevima.
Ne znamo ni koliki će biti gospodarski pad. Od 10 do 50%?
Kako će se ponovo uspostaviti proizvodni lanci?
I ono zadnje – hoće li karantena, izolacija ostati trajno stanje stvari?

Psihijatar
Gost
Psihijatar
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

A slijedeci korak?
Poucen ovom dogadjajima Zapad ce pocetI vracati proizvodnju doma….

Neće
Gost
Neće
1 godina prije
Reply to  Psihijatar

Psihijatar
To bi bilo izvrsno, maksimalna samodostatnost.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Neće

Samodostatnost je lijepa priča, ali u pravilu nemoguća. Čak kad bi bila i moguća, bilo bi više štete nego koristi.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Evo nam fantstične prilike, vidimo da je CZ preuzela vlast nad državom, kretanjem ljudima, sve bez odluke Sabora ili prijedsjednika (gdi je on, jel živ?) . Idemo zatvoriti granice, ništa van, ništa unutra pa da vidimo kako smo dovoljni sami sebi, jer toga smo se svi naslušali 1990. zar ne ?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Mikojan

Čestitam. To pitanje nitko nigdje ne postavlja danima osim jednog udtavnog suca.
Ostali – pazi – nisu htjeli raspravljati o tome.

“”Zašto vlada nije proglasila zakonom predviđeno stanje, već novelom uvela novo, hibridno, sadržajem isto, a imenom različito? Da li baš zbog toga da se ne aktivira automatski i jednoznačno čl. 17. Ustava (ratno stanje, stanje neposredne ugroženosti države i stanje velike prirodne nepogode, op.a.), već da se može dopustiti (i) tumačenje da smo – još uvijek – u okvirima čl. 16.?” pita se Abramović.

Abramović je naveo kako u Zakonu o sustavu civilne zaštite u članku 51., prvom stavku stoji da prije donošenja mjera treba proglasiti stanje za koje su mjere uopće potrebne.

Ustavni sudac potom citira članak 16. Ustava u kojem stoji da se slobode i prava mogu ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje. U njemu stoji i da svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju. “, index.hr

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Psihijatar

Psihijatar

Teško, osim ako zapadnokenjci žele plaćati svoj vlastiti proizvod skuplje nego što ih je koštao dok je proizvodnja istog bila u Kini.

Maske iz Kine: 50 lipa do 1 kunu komad. Maske iz Hrvatske: 10 kn komad.

Ista stvar, a cijena? …… 😜

P***!

Neće
Gost
Neće
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Maske od onog azijata arapa nisu ni za pod brisati pa ih je uvalio nama.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Zadranin, nije ni cijena od 10KN problem kada bi radnik koji je napravio tu masku dobio, koliko, 20-35%, pa da zarade svi, gazda, država, proizvođač materijala ali ne može to tako, ako ne želiš raditi ima tko hoće, je li tako, da, bilo je tako, sad više stvarno nema tko raditi.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Zadranin
18- 20 kuna.
Ratno profiterstvo? Dobavljači tvrde da oni nisu podigli cijene?

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija

To si pitanje dobro postavila, jer ja sam one pamučne maske kupio za 10kn/kom direktno od proizvođačice/krojačice, a takve iste u ljekarni je kuma par dana prije platila 29kn/kom.

Ratno profiterstvo.. majku im.

P***!

cro crv
Gost
cro crv
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

A KAKO JE KRENULO NEKI CE MORATI U IZOLACIJU NA 2 /3 GODINE ONDA OPET UZBUNA DILJEM SVJETA .CAK CE TAJ I DAVATI NEKE EKSTREMNE IZJAVE PO FORUMIMA KAD SE SASTANE S VODECIM UMOVIMA SVJETA .OPET CE NAS BITI PUNO I OPET CE SIROTINJA BITI TA KOJA CE DA NADRLJA. BLAGO NAMA IMALI IH.AKO NE BUDE ATENTAT IZVRSEN NA NEKE VELIKE IGRACE I NE BUDE LI SE S TIME PRETILO OSTALIM VELIKIM IGRACIMA NECE BITI DOBRO VJERUJTE MI PA MAKAR IH I UNAKAZILI NE MORA BITI NI UBIJEN, RANJEN DA SE ZNA DA JE I ON OBICNI SERONJA KOJI JE ETO IGROM SLUCAJA /PUTIN, TRAMP ,KSI, OVAJ ONAJ/ DOSAO NA VLAST.ISTO KAO STO I ONI NAREDJUJU DA SE BILO KAKO UKLONE SA SCENE RAZLICITE SPODOBE KOJE NJIMA SMETAJU TAKO NE BI TREBALO IMATI MILOSTI NI PREMA NEKOM OD NJIH. ZNACI LOCIRAJ SE BLIZU, PRATI GA I OPAALI PO NJEMU ZNACI KORISTITI ISKLJUCIVO DUM DUM METKE. PA AKO GA I UBIJES NIKAKVA STETA NECE NASTATI . JER SUDECI PO TOME STA SU RADILI ODNOSNO UCINILI TI POLITICARI, BOGATASI, ZELENASI SVIH PROFESIJA TE HOPSTAPLERI NJIMA NIKAKVA DOZA NE MOZE POMOCI. OSTAVILI SU ONI POTOMAK I SJEME KOJE SAMO BUJI LI BUJI .

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA, prva rečenica je dovoljna, kakve krize, netko je odlučio za reset jer, rast, rast rast rast rast rast rast rast rast rast rast rast rast rast rast, povečanje proizvodnje, povečanje dobiti, za koga, dokle je taj rast, svake godine 2-5%, pa odavno smo zasičeni svime, reset i idemo polako rast ispočetka.
Zadnje, do kada, do onda do kada će se moći manipulirati masama, da li su nakon potresa svi ostali vani, nisu a potres može opet sad, sutra, za godinu.
Trajno, tko će nas hraniti, svemirci, oni koji su sve ovo zakuhali ili nitko ?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Mikojan
Rast…hm, rast bogatstva svih, svi tomu teže,otud težnja za rastom. Ima i još jedan razlog – raste svjetsko stanovništvo. 1979, nas je bilo 5 milijarda, sad skoro 8 milijarda.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik, osnovni razlog rasta je proizvodnja lošeg kvaliteta. Nekada si kupio fen i trajao ti 30 godina a sada crkava čim izađe iz garancije – bez obzira što više i nemaš kose.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Ne, nije to osnovni razlog. Pogledaj samo automobile. Nekad su crkavali na 100 000 km, danas bez problema prelaze 500 000 km. Nekad si morao prozore i vrata mijenjati za 20-30 godina, danas aluminijski i plastični traju li traju.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Da li ti plastični prozori traju već 30 godina? Dobro, traju duže i bolje dihtuju ali izračunaj koliko ćeš da potrošiš na “do-garancijske” stvari dok prođe 30 godina – stolarija ispada sića.
Ja nemam iskustva sa crkavanjem auta na 100 000 ali da kažemo da si u pravu – danas ti neće crći motor ali hoće kompjuter koji je skuplji nego nekad motor.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik, okej, rast stanovnoištva ali smo opet zapeli na tvojoj prvoje rečenici, kupci, može li to novo stanovništvo kupovati, da bi kupovalo mora imati vrijednost, da bi dobilo vrijednost mora što, prodavati sebe, kopati rude ili nešto proizvoditi opet za nekoga i opet svake godine više i više i više. Nema to baš smisla.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@soa,
“…hoće li karantena, izolacija ostati trajno stanje stvari?…”
.
Pa izgleda ako njemacku vladu pitas (a oni su robovi, kojima je dodjeljeno upravljanje tzv “EU”) – karantena ce trajati 3 godine…
Postavio sam link na dokumetn njemacke vlade, ali ceka odobrenje portala 🙂

Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik sve za pet ako se i sve vrati , kako je bilo , nece bit isto , jer kroz ovo vrime 70 posto ljudi zivi od place do place , kad uzmemo dugove od prije i dugove koji sad nastaju , a rcuni se ne brisu ..a ne radi se .jos ovako misec dana . Duznici do smrti ili ostajes bez svega ,
a ovaj drugi dio to niko nezna , previse lako se ukrotilo svijet da bi se to sad lako ispustilo iz ruke ,
sve opcije ostaju otvorene .

crna guja
Gost
crna guja
1 godina prije

sve ok ali moji kinezi vasi partneri su sada duboko ispd zemlje nije im do novca zlata svoju dusu traze u dubini majke zemlje izaci ce na ljeto imaju proljetni umor

crna guja
Gost
crna guja
1 godina prije
Reply to  crna guja

zalosno kina ima vise miljardera nego usa u tom grmu lezi zec

Dedolarizirani rus
Gost
Dedolarizirani rus
1 godina prije

Kini treba udariti sankcije,odnosno zabraniti uvoz na sve i jedan proizvod made in china ,cija proizvodnja zagadjuje okolis,zabraniti izvoz automobila u kinu,te uvesti turisticku kvotu,odnosno ograniciti posjet turista kini i obrnuto.Uz to uvesti 4-godisnji moratorij na sva ulaganja u kinu.

johnny-rebel
Gost
johnny-rebel
1 godina prije

Super si to zamislio. Drago mi je da te brine okolis.

Zato americka vojska, kao veliki generator staklenickih problema, to te ne brine. Neka slobodno dalje nastave razjebavati Jemen, Siriju, Irak..

Psihijatar
Gost
Psihijatar
1 godina prije

Kina radi, Zapad se gradi !!!

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Psihijatar

hahahahaha, dobar !

Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije
Reply to  Mikojan

ne bas u ovom slucaju mozda prije …Kina radi punom parom posli korone a zapad lincari ,, nas ti koliko je kinezima potrebno da te preskoce ….ovo je i najaci udarac od Kine zapadu …niko se nije ocekuva da ce tako brzo da se oporavi i zautavi virus …Morat ce naci drugi nacin da ih stopiraju ali u to ne virujem vise da je to moguce .. znci ostje samo jedna verzija ….

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

mislim da treba napraviti dobru dihalicu. pravi filter koji ne propusta viruse. cak i da je na baterije ili slicno tehnolosko rjesenje.
gledao sam na internetu o pravljenju maski. zanimljiv savjet je da sol unistava virus te da bi pamucna maska trebala biti zasoljena. onda spominju mikrofiltere. sto god, onaj tko napravi pravu masku (dihalicu) na mjesto ovih improviziranih maski uraditi ce vise nego sve karantene.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Baš je oluja, do neki dan smo pročitali da je morska voda puna virusa a sad ti da viruse ubija sol, viruse ubija samo vatra, samozapalimo se i riješili smo se virusa a ni u to nisam siguran.

Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Mikojan jod iz soli , More je ljek za sve …bacis stari postol u more i cekas 2 miseca , bude ka friski 🙂

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

ma imaš valjda rakije lijepo je namočiš, štiti te od virusa i drži te veselim

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije

Ovde je jedna druga stvar mnogo zanimljivija… Svi znamo da će Kina početi ekonomski da se oporavlja. Disciplinovan su narod i ako su u pandemiji bili poslušni biće i u radu. Mene zanima da li će se mere koje je Kineska vlast uvela radi kontrole naroda za vreme epidemije biti ukinute? Ili će te mere biti i dalje primenjivane? Ko od nas zna tačno šta se dešava u Kini na planu kontrole… svi nešto malo pročitamo u medijima, čujemo u nekom komentaru. Kineska vlast će zadržati sve mere kontrole još neko vreme, a ako ih olabavi kasnije to će biti opet malo i neće biti povratka na staro kao pre epidemije. Totalitarna država se stvara a mi svedočimo nastajanju tog procesa. Kina je bila i pre epidemije izrazito kontrolisana od strane vlasti. Kamere na svakom koraku, bodovi za društveno prihvatljivo ponašanje, evidencija o svemu i svačemu. Ekonomija kreće a kontrola ostaje, moglo bi se u najkraćem sažeti stanje u Kini.

Uno
Gost
Uno
1 godina prije
Reply to  Dejan

Tako je, Dejane. Zato su baš slučajno kinezi ti koji prednjače u 5G tehnologiji i žele je nametnuti ostatku svijeta. U međuvremenu, rusi izbacuju gomilu internet satelita u nisku orbitu za britance plus oni koje musk sam izbacuje. I nigdje im se interesi ne preklapaju, svako radi svoj posao. Kud to vodi je očito…

mislim
Gost
mislim
1 godina prije
Reply to  Dejan

tako je Dejane . i još da nekako usmjere ljudsku pohlepu i sebićnost na dobar način, što bi oni mogli pošto znaju te fore jang jing. i evoga pitomi istok novi hegemon a ne divlji zapad.

Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije
Reply to  mislim

Deane imas super podrsku ovu dvojicu …ka da ste se dogovorili …:)

Armagedon
Gost
Armagedon
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dejane imas li sajt di si to procita ? da kina mislit nastavit sa karantenom?
u kineskim novinama , ? jer zapadne sigurno neznaju sto Kina misli u buducnosti ,

PATMAT
Gost
PATMAT
1 godina prije
Reply to  Dejan

Kina je tehnokracija. Prema tome fašizam je mala beba.

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
1 godina prije

Ovo je vazno za njemacku auto industriju jer su npr.u BMW-u rekli da proizvodnju zaustavljaju na mjesec dana ne radi virusa nego radi nedostatka dijelova iz kine i istocne europe.
Sta se u međuvremenu desilo sa nariđzbama to je druga stvar,vjerovatno jos veći problem.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Tako je!!! Ako strada ekonomija, umrijet će milijuni…

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije
Reply to  Alex

Milijuni ce umrijet svakako, pitanje je hoce’l umrijet na vrijeme ili prije vremena

fićo
Gost
fićo
1 godina prije

I vreme je bilo,lovim memoriju koja je pre virusa bila 50 jevra,a sad 80.Neka malo intenziviraju produkciju.

PATMAT
Gost
PATMAT
1 godina prije
Reply to  fićo

Ne brini bit će džabe, za godinu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik