Za razliku od ostatka svijeta, Kina fokus s koronavirusa prebacuje na ekonomiju 

Kina ekonomija koronavirus
52 komentara

Prvi put nakon uvođenja hitnih karantenskih mjera u većem dijelu Kine, predsjednik Xi Jinping posjetio je industrijski centar zemlje, provinciju Zhejiang. South China Morning Post javlja da ovo putovanje sugerira da Peking, preuzimajući kontrolu nad širenjem koronavirusa, želi što prije osoviti ekonomiju na noge, ali to može biti problem s obzirom na pad potražnje među kineskim partnerima zbog pandemije koronavirusa.

U nedjelju, 29. ožujka, kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je industrijski centar zemlje u Zhejiangu, piše South China Morning Post. Prema kineskim državnim medijima, na ovaj je način Peking želio pokazati da počinje aktivno raditi na obnovi gospodarstva koje je teško pogodila koronavirusna kriza.

Da bi otputovao u Ningbo, jednu od najvećih svjetskih luka smještenu na istoku Kine, Xi je prvi put napustio Peking nakon posjete Wuhanu ranije u ožujku. Prema državnim publikacijama, kineski vođa je u Ningbou razgovarao sa zaposlenicima tvornica koje se bave proizvodnjom auto dijelova kako bi od njih čuo koje su mjere poduzete za nastavak posla.

Kako podsjeća South China Morning Post, gotovo dva mjeseca u mnogim regijama središnje Kine su postojale mjere stroge karantene, zbog čega su mnoga poduzeća morala obustaviti svoje aktivnosti, a gospodarstvo je u  prvom kvartalu pretrpjelo znatne gubitke.

Ali sada, prema agenciji Xinhua, put Xi Jinpinga u Ningbo je jasan dokaz da se kineska industrija vraća u puni pogon u okruženju u kojem je borba protiv koronavirusa postala “nova norma”.

Sada vodstvo Narodne Republike Kine vodi dvije bitke, jednu još uvijek s Covidom-19, a drugu za ekonomski oporavak.

Kako naglašava South China Morning Post, medijska kuća iz Hong Konga, Zhejiang je od posebnog značaja za Xi Jinipinga, jer je tamo proveo pet godina tijekom kojih se uspješno popeo na partijskoj ljestvici i tamo uživa posebnu političku podršku. Prema službenim statistikama, Zhejiang je prošle godine zaradio 3000 milijardi juana u vanjskoj trgovini, što je ekvivalent  od oko 423,2 milijarde dolara i čini 13% nacionalnih pokazatelja.

Prema kineskoj novinskoj agenciji Xinhua, kinesko je gospodarstvo u znatnoj mjeri izvozno orijentirano, tako da je njegova održivost važna ne samo za sam Peking, već i za održavanje stabilnosti lanca opskrbe širom svijeta.

Xijeva posjeta Zhejiangu, prema mišljenju promatrača, ukazuje na namjeru kineske vlade da što prije u život vrati gospodarstvo zemlje.

Tako je Zhao Xijun, profesor ekonomije na Narodnom sveučilištu u Kini, rekao da je kineski čelnik pokazao da je, preuzevši kontrolu nad svim slučajevima koronavirusne infekcije u zemlji, spreman usredotočiti se na obnavljanje gospodarskog rasta i otvaranje tržišta.

No, ovdje bi mogao nastati problem. Čak i ako Kina brzo vrati sposobnost ponude na svjetskom tržištu, potražnja za većinom njenih proizvoda je zbog pandemije u Europi i Sjedinjenim Državama opala.

„Kina je, nakon hitnih karantenskih mjera zbog koronavirusa, uspješno nastavila s radom u većem dijelu ekonomije, ali se  sada suočava s novim problemom, a to je prijetnja oštrog pada potražnje za njenim izvoznim proizvodima zato što su sami kupci sada u karanteni. To znači da je malo vjerojatno da će Kina uspjeti u svom ekonomskom oporavku onako kako očekuju vlasti, piše South Chima Morning Post, pozivajući se na anonimne stručnjake.

Ekonomska situacija u svijetu i Kini je predmet brojnih rasprava i projekcija. U smislu stope gospodarskog rasta za 2020. godinu, vlada u Pekingu je prognoze revidirala sa 6 na 5%. Postoji široki i opravdani konsenzus u Kini i svijetu da će prvi kvartal zbog Covida-19 i svih poduzetih mjera donijeti smanjenje BDP-a. Za cijelu 2020. godinu su ekonomisti revidirali svoje projekcije za Kinu prema dolje. Goldman Sachs spustio je početnu prognozu rasta od 5,5% na 3%, S&P je smanjio s 4,8% na 2,9%, a Nomura sa 4,8% na čak 1,3%. Kineska vlada i dalje ostaje pri službenoj procjeni da se projekcije za 2020. godinu mogu revidirati s početnih 6% na 5%. Prethodnih dva desetljeća su središnje vlasti u pekingu uglavnom davale točne prognoze ili su varirale za desetinku ili dvije postotnog boda. Sada puno toga ovisi o Europi i Sjedinjenim Državama, ali Aziji, Africi i Latinskoj Americi, gdje Kina ima brojne partnere i treba vidjeti kako će se situacija s ekonomskim oporavak odvijati na globalnoj razini.


SCMP

Kineska priča je uvertira u novu stvarnost i da svijet nakon ovog više nikada nece biti isti

COVID-19EkonomijakinaKoronavirus
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Savonarola
4 godine prije

Problemi, prema ostatku svita kineski problemi su slatki problemi.

Bosanac
4 godine prije

E sad kad ovo ovako procitas…dodjes do zakljucka da Kina radi ‘zavadi pa vladaj’ u pokusaju 🙂

Alen
4 godine prije

Ehhhhhh , ta globalizacija ….

Son of Alerik
4 godine prije

Svi proizvođači u svijetu imaju isti problem – u kakvom se stanju nalaze njihovi kupci? Kina ima velikog potencijala na svom domaćem tržištu koji bi jedini mogao koliko-toliko kompenzirati pad izvozne potražnje. Vidimo da je ovo prvo sveopće zatvaranje država u karantenu povijesni presedan. Ne možemo pogledati u analize prošlih ekonomskih kriza, lomova pa izvući neke zaključke. Kakav će biti postkorona svijet, nemamo pojma. Možemo tek polaziti od toga da se ekonomske zakonitosti neće promijeniti – i dalje će postojati ponuda i potražnja, i dalje će postojati konkurentnost. Hoće li opstati svjetski monetarni sustav? Svatko polazi od toga da hoće. No, hoće li se približiti realnom stanju stvari, hoće li novac biti ekvivalent za robu i usluge ili kao dosad – privilegij onih koji ga kreiraju i distibuiraju po svojim ključevima. Ne znamo ni koliki će biti gospodarski pad. Od 10 do 50%? Kako će se ponovo uspostaviti proizvodni lanci?… Čitaj više »

crna guja
4 godine prije

sve ok ali moji kinezi vasi partneri su sada duboko ispd zemlje nije im do novca zlata svoju dusu traze u dubini majke zemlje izaci ce na ljeto imaju proljetni umor

Dedolarizirani rus
4 godine prije

Kini treba udariti sankcije,odnosno zabraniti uvoz na sve i jedan proizvod made in china ,cija proizvodnja zagadjuje okolis,zabraniti izvoz automobila u kinu,te uvesti turisticku kvotu,odnosno ograniciti posjet turista kini i obrnuto.Uz to uvesti 4-godisnji moratorij na sva ulaganja u kinu.

Psihijatar
4 godine prije

Kina radi, Zapad se gradi !!!

Brainstorm
4 godine prije

mislim da treba napraviti dobru dihalicu. pravi filter koji ne propusta viruse. cak i da je na baterije ili slicno tehnolosko rjesenje.
gledao sam na internetu o pravljenju maski. zanimljiv savjet je da sol unistava virus te da bi pamucna maska trebala biti zasoljena. onda spominju mikrofiltere. sto god, onaj tko napravi pravu masku (dihalicu) na mjesto ovih improviziranih maski uraditi ce vise nego sve karantene.

Dejan
4 godine prije

Ovde je jedna druga stvar mnogo zanimljivija… Svi znamo da će Kina početi ekonomski da se oporavlja. Disciplinovan su narod i ako su u pandemiji bili poslušni biće i u radu. Mene zanima da li će se mere koje je Kineska vlast uvela radi kontrole naroda za vreme epidemije biti ukinute? Ili će te mere biti i dalje primenjivane? Ko od nas zna tačno šta se dešava u Kini na planu kontrole… svi nešto malo pročitamo u medijima, čujemo u nekom komentaru. Kineska vlast će zadržati sve mere kontrole još neko vreme, a ako ih olabavi kasnije to će biti opet malo i neće biti povratka na staro kao pre epidemije. Totalitarna država se stvara a mi svedočimo nastajanju tog procesa. Kina je bila i pre epidemije izrazito kontrolisana od strane vlasti. Kamere na svakom koraku, bodovi za društveno prihvatljivo ponašanje, evidencija o svemu i svačemu. Ekonomija kreće a kontrola… Čitaj više »

Hattori Hanzo
4 godine prije

Ovo je vazno za njemacku auto industriju jer su npr.u BMW-u rekli da proizvodnju zaustavljaju na mjesec dana ne radi virusa nego radi nedostatka dijelova iz kine i istocne europe.
Sta se u međuvremenu desilo sa nariđzbama to je druga stvar,vjerovatno jos veći problem.

Alex
4 godine prije

Tako je!!! Ako strada ekonomija, umrijet će milijuni…

fićo
4 godine prije

I vreme je bilo,lovim memoriju koja je pre virusa bila 50 jevra,a sad 80.Neka malo intenziviraju produkciju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI