Zakon o mobilizaciji uslov za nove isporuke oružja Kijevu od strane NATO-a

nato i ukrajina
57 komentara

Donošenje oštrog zakona o mobilizaciji u Ukrajini kako bi se nadoknadili gubici vojske bio je uslov za nove isporuke oružja Kijevu od strane zemalja NATO-a, rekao je diplomatski izvor u Briselu.

“Donošenje novog oštrog zakona o mobilizaciji u Ukrajini bio je uslov za nove isporuke oružja od strane NATO zemalja. Zalihe oružja su razumne samo ako je na raspolaganju veliki broj vojnog osoblja koje to oružje može koristiti u odbrambenim i jurišnim operacijama i ako gubici se brzo nadoknađuju, zbog čega bi nove vojnike trebalo aktivno regrutovati u vojsku”, rekao je diplomata.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon o pooštravanju pravila mobilizacije 16. aprila. Dokument pooštrava proceduru mobilizacije i kazne za one koji izbjegavaju vojni rok, a također precizira kategorije onih koji podliježu mobilizaciji. Kao rezultat toga, očekuje se da će stotine hiljada Ukrajinaca biti regrutovano.

Dana 19. aprila održan je onlajn sastanak Savjeta Ukrajina-NATO na nivou ministara odbrane, na kojem je ministar odbrane Ukrajine izvijestio o situaciji na terenu io planovima za regrutaciju vojnika za oružane snage zemlje. Nakon sastanka, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji za novinare da očekuje nove izjave zemalja alijanse o isporuci oružja Kijevu, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, krstareće rakete i municiju kalibra 155 mm, u bliskoj budućnosti.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je 20. aprila paket zakona koji između ostalog uključuje vojnu pomoć Kijevu od 60 milijardi dolara.

Zajednički sastanak ministara vanjskih poslova i odbrane zemalja EU u Briselu zakazan je za 22. april. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pokrenuo je pitanje hitnih isporuka novih sistema protivvazdušne odbrane Kijevu.

mobilizacijaNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
11 dana prije

Snimke tenkova i zapadnog naoružanja na bugarskoj granici gledo prije mjesec. Tako da ovih 60 miljardi je već u ukraini samo sada malo narod da obavjeste….

abc
11 dana prije

Takva je neovisnost europskih zemalja. Prvo ih je USA natjerala da kupe njeno oružje, a sada su prisiljeni da ga se odreknu i pošalju u Ukrajinu. Nevjerojatno kakvo glupe ovce su građani EU!

David
11 dana prije

Koliko će trajati obuka regruta – za napravit dobog vojnika trebaju mjeseci napornih kvalitetnih treninga. Ukri ih love i regrutiraju po ulicama navlaće im uniforme i tjeraju pred cijevi ruskih topova ili u rovove koje rusi zasipaju krstarečim bombama od 3 tone. mogu regrute hvatat po ulicama ali moral i borbeni duh ne mogu uhvatiti nigdje. jedna od najbolje čuvanih tajni svake vojske je moral – mogu im ameri poslat oružje koje još ni sami nemaju bez morala i borbenog duha kao da si im dao praznu pušku ili ništa samo će vrebati priliku da zbrišu ili se predaju.

The Beatles
11 dana prije

Koliko glupi mogu biti narodi za ne povjerovat

Draško
11 dana prije

I dalje tvrde za sebe da su “demokratske” države

gargamel
11 dana prije

Ovo sam nedge kopirao, pa da još jednom objavim. Dallas Morning News objavio je intervju sa 70-godišnjim Avganistanom Abdulahom, bivšim komandantom talibana u sovjetsko-avganistanskom ratu (1979-1989). Abdulah priča zanimljivu priču: “Vrijeme prave borbe je bilo sa Rusima. To su bile dostojanstvene borbe sa dostojanstvenim vojnicima. Sve je bilo stvarno. Pomalo muški. Imali smo rat sa vama Amerikancima kasnije, ali vi ste bili kukavice. Nikada niste rizikovali život. Vaši vojnici su pucali sa sigurne udaljenosti, ispalio više od stotinu granata na selo koje smo branili. Vi ste kilometrima zbrisali sve civile. Jednom prilikom nam je Šah Masud naredio da zauzmemo brdo sa kojeg bismo mogli kontrolisati Panjar jarugu. Rusi su bili na tom brdu i mjesecima nismo mogli proći. Okupili smo vojsku za ovaj napad i trebalo nam je pet dana da slomimo ruski otpor. I to zato što su ostali bez municije. Platili smo visoku cijenu za ovaj uspjeh. Sa… Čitaj više »

tihobl
10 dana prije

У Лењинградском војном округу Оружаних снага Русије формирана је нова ракетна бригада, а јединица је стационирана у Карелији , пише лист Известија. Бригада је наоружана системима Искандер-М.

Ko ih je tjerao u NATO, eto im sad nove brigade iskandera.

tihobl
10 dana prije

Rusi prepolovili TV toranj u Harkovu.
E to je vec preciznost, a ne ko NATO PVO koji uglavnom pogadja zgrade.

tihobl
10 dana prije

Руска војска је напредовала дуж пруге 3 км дубоко у украјинске положаје и ушла у село Очеретино. Оружане снаге Украјине су неколико месеци успешно држале одбрану на овом правцу, али сада су украјинске трупе напустиле своје положаје из непознатог разлога. Разлози одласка су нејасни, пише Јулиан Репке новинар Билда.

Julijanu nije jasno zasto ukropi bjeze iz Ovcertnog.

xyz
10 dana prije

OTAN rovovski tranvestiti protratili nekoliko stotina milijardi šekela dolara da bi izgubili od zemlje pod sankcijama i bez municije….ha, ha, ha..?
Dobro jih trebe Rusi…

xyz
10 dana prije

Rusija če dugotrajnim ratom iscrpiti zapadnog hegemona, a posle toga če ga tako izmrcvarenog i istrošenog baciti pred noge svima, kojima je zapad uništio države i živote. Ceo svet jedva čeka na taj dan da se Amerikancima i njihovim slugama nahebu mamhice…

tihobl
10 dana prije

I Novomihajlovka oslobodjena.

goran
10 dana prije

koliko još vas blesavih ukrajinaca mora umrijeti prije bnego se nadje netko tko če opalit jedan metak u glavu zelenskog?

Draggo
10 dana prije

Jeste li vidjeli koja mrznja naspram Rusa u US kongresu

tihobl
10 dana prije

Cim je kongres odobrio 60 milijardi odamh je izgubljen jedan gradic i dva sela. Ostatci 47. brigade pokusali su da povrate Ovcertnoje, krenuli bredlijima, dobili po nosu i pobjegli nazad. Zelenski je naredio da se polazi drze dok im se ne javi povlacenje. Zarobljenici pricaju kad im je javljeno da se povuku i kad su pokusali bjezati da su ih rusi zasuli kasetnim bombama. Sjedi u podrumu i cekaj predaju. Zelenski je svim silama drzao front da se ne raspadne. Gurao je sta stigne da uspori rusko napredovanje do odluke kongresa. U Ovcertno je nakon unistenja 115. brigade poslao sve sto mu je bilo pri ruci – kuvare, vozace, artiljerce … Nije cudo sto nije uspio da se odrzi u tom gradicu. Sa Casov Jarom je slicna situacija – gurao je sta stigne da zadrzi grad bez obzira na potrosnju zive sile. Ukrajinski blogeri su 19. aprila prebrojali 916 objavljenih… Čitaj više »

Max
10 dana prije

Ucjena.

Darko
10 dana prije

Proklete NATO svinje, ta stoka je gora od Hitlera..

Darko
10 dana prije

Tako je Zelenski, na front sve pa čak i one iz dječjih vrtića i pelena kako bi govno Zelenski ostvario svoje mokre snove skupa sa američkim ništarijama koje su ga instalirale. A vi glupi Ukrajinci za riješiti vaš problem je dosta 10 dkg olova između ušiju Zelenskome. Koliko vam još treba da shvatite gdje je vaš problem idioti?

Noname
10 dana prije

Svi strani plaćenici, bez obzira na njihov status u Ukrajini, uključujući i status savjetnika, bit će uništeni, rekao je prvi zamjenik predsjednika Odbora za obranu Državne dume Aleksej Žuravljev (partija Rodina). Ranije je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao da Savez ne planira rasporediti borbene jedinice u Ukrajini, ali je niz članica NATO-a tamo poslao vojne savjetnike. “Svi strani plaćenici, bez obzira na njihov status, vojni savjetnici ili, kao što se često događa, predstavnici humanitarnih organizacija, ali iz nekog razloga sa strojnicom na gotovs, sigurno ćemo biti uništeni od strane nas”, rekao je Zhuravlev. Također je naglasio da zapadno oružje i borci u Ukrajini izazivaju poseban stav među ruskim vojnim osobljem. “Za ruske lovce to čak izaziva dodatno uzbuđenje: zapaliti britanski Challenger, koji se ranije smatrao nepobjedivim, pokriti vatrom jedinicu, recimo, Francuza, koji pokušavaju uvjeriti cijeli svijet da nisu u Ukrajini. … Takve uspješne akcije događaju se i protiv generala… Čitaj više »

vrlodrag
10 dana prije

Onog trenutka kada ruske snage budu imale dovoljan broj dočasnika i nižih časnika za voditi ljudstvo na terenu u skladu sa potpunim slabljenem Ukrajinskih snaga tada će krenuti u napade širih razmjera uz male gubitke u ljudstvu. 100-150000 za 1500000 vojnika će biti dovoljno za zauzimanje i čišćenje odnosno stavljanje pod kontrolu.

Dražen
10 dana prije

PROKLET JE SVATKO TKO SE RATOM BAVI I OD TOGA ŽIVI….

Davor
10 dana prije

Jadni ljudi, ovaj će ih sve poslati u smrt.

Cupo
9 dana prije

Nevjerojatno,zapad hoce da istrijebi sve Ukrajince … valjda ce to skontat dok ne bude kasno

Lucija, prva
9 dana prije

Tiho, obrati pažnju da je smijenjen zamjenik ministra obrane u Rusiji!!!

Samo to sam vidjela.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI