Zamjenik šefa Pentagona priznaje da pomoć Ukrajini prazni američke arsenale

Pentagon
29 komentara

Američka administracija priznaje da njena vojna pomoć Ukrajini iscrpljuje zapadne arsenale i stvara dodatni pritisak na njihovu odbrambenu industriju, rekao je američki podsekretar odbrane za politiku Colin Kahl.

Na pitanje da prokomentariše dugoročne posljedice američke vojne pomoći Kijevu, zvaničnik je rekao: “Nema sumnje da je izvršio pritisak na naše sopstvene zalihe, izvršio je pritisak na našu odbrambenu industrijsku bazu. To je tačno za naše saveznike.”

„Reći ću, [američki ministar odbrane] [Lloyd] Austin je od početka laserski fokusiran na osiguravanje da ne preuzimamo neopravdani rizik, odnosno da ne trošimo svoje zalihe toliko da bi to potkopalo našu spremnost i našu sposobnost da odgovorimo na još jednu veliku nepredviđenu situaciju drugdje u svijetu“, nastavio je.

Istovremeno, visoki zvaničnik Pentagona je uvjeravao da vojna pomoć Ukrajini ni na koji način ne podriva odbrambene sposobnosti SAD.

„Zato se osjećam ugodno da podrška koju smo pružili Ukrajini nije dovela Sjedinjene Države u opasnu poziciju jer se odnosi na još jednu veliku nepredviđenu situaciju negdje u svijetu, ali je otkrila da imamo posla da učinimo našu obrambenu industrijskom”, dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 24. februara objavio da je, kao odgovor na zahtjev republika Donbasa, donio odluku da izvede specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. On je naglasio da Moskva ne planira da okupira ukrajinske teritorije, već da planira demilitarizaciju i denacizaciju zemlje. Kao odgovor, Zapad je počeo da uvodi sveobuhvatne sankcije Rusiji i isporučuje Kijevu oružje i vojna vozila koja već u ovom trenutku vrijede desetine milijardi dolara.

Određeni broj zapadnih političkih ličnosti priznao je da je to zapravo bio ekonomski rat protiv Rusije. Putin je 16. marta rekao da zapadna politika sankcija Moskvi ima sva obilježja agresije, dodajući da je politika odvraćanja Rusije dugoročna strategija Zapada.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i drugi ruski zvaničnici su u više navrata upozoravali na mogućnost širenja oružja koje isporučuje Zapad iz Ukrajine u druge regije. Ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov rekao je da pokušaji Zapada da militarizira Ukrajinu predstavljaju direktnu prijetnju evropskoj i globalnoj sigurnosti.

PentagonSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
1 godina prije

Pa šta smo mi ovde, naivne đokice?

Max
1 godina prije

Pa koliko su oni toga poslali u Ukrajinu da je čak i svemoćnoj Americi ponestalo oružja? Tamo se oružje prodaje po dućanima s oružjem a da ga vojska nema dovoljno???? Lobi trlja ruke.

Xam
1 godina prije

Kad su Rusi napustili ceo severni front u aprilu, i ja i svi ostali bili su smo ubeđeni da će te trupe iskoristiti da jednom za svaki zauzmu ceo Donbas i možda čak stave Harkov pod opsadu.
Pričalo se tad i o onom velikom kotlu na istoku koji će rešiti rat. Rezultat tog “strateškog prestrojavanja” bio je zauzimanje Izjuma, Lisićanska i S.Donjecka i to nakon više mjeseci užasno skupih borbi u Ruseu.
Dobar deo te teritorije su posle izgubili.

Isto tako će biti i sa Hersonom, ako se povuku, nema razloga da drugo očekujemo.

Ako se sukob zamrzne na trenutnim granicama minus Herson, to je onda kompletan poraz za Ruse, koji nisu uspjeli čak ni da odmaknu ukrajinsku artiljeriju od Donjecke.

Valter
1 godina prije

Ovo je dio plana da se naprave novi nabavni ugovori sa Raytheon i Lockheed Martin. Vrlo predvidljivo.

Zato sam kupio njihove dionice nakon veljače.

Xam
1 godina prije

Kao što sam govorio još kad se prvi put počelo pričati o povlačenju iz Hersone – ovo je izvršenje ruglu same Rusije, njenih zakona, teritorije, odluke. ”Strateški” predaješ grad koji si pre mesec dana i po dana pompezno aneksirao, njegove stanovnike motivisao a možda i prisilio da glasaju za ”da” opciju. Ko uopšte može shvatiti Ruse sada, kojih to crvenih linija se protivniku treba plašiti? Krše sopstvene odluke, igraju se teritorije i života kao da igraju Hearts of Iron 4. Sprdnja.

tihobl
1 godina prije

Rusija Iranu avionom šalje zaplijenjeno zapadno oružje u zamjenu za desetke borbenih bespilotnih letjelica, izvijestio je jučer britanski Sky News.
Pametan potez, nakupilo se toga dosta, a novorusi nece da koriste. Javelin ispucaju, pa kontejner koriste kao kantu za otpatke, za stinger kazu da je sranje, a za M-777 kazu da je previse sporo punjenje i previse njezan zbog puno alminijuma na haubici. U pocetku bili su odusevljeni zarobljenim novim igrackama, ali nakon koristenja su se razocarali. Od proljeto sto gomilaju po skladistima.

Sad ce iranci moci poslati iste igracke sitskim teroristima koje ameri salju isilovcima. Pa neka istraga utvrdjuje cim je avion pogodjen i ko je kriv.

PS. prosle sedmice pentagon je poslao inspektore da prate posiljke oruzja do jedinica jer im se ne svidja da nestaje 70% posiljki.

hiber
1 godina prije

Danas je popušio Trump na izborima. Demokrati su pretrpili minimalni poraz i rat u Ukraini ih je spasio. Ujedno je potonula Putlerova zadnja nada. Započelo je definitivno povlačenje iz Harsona sto znači da Ukrainci izvijaju na Novu Kahovku, a onda se Krim moze pozdraviti od vode. Naravno, kriza ide dalje, ali to je neka druga priča.

Xam
1 godina prije

Rusija je nazalost sad i dokazano bljeda isprana kopija SSSR izjedena korupcijom i kriminalom.

Alp Arslan
1 godina prije

Normalno da prazne vlastiti arsenal kad oni i jesu u ratu sa rusijom, ovo je po vojnoj pomoći doslovno sukob rusije sa amerikom i nato paktom, indirektan i zvanicno ukamufliran u rusko ukrajinski sukob kako bi se izbjegao treci svjetski atomski rat…a u ukrajinskim uniformama se čini da ima više americkih, engleskih i poljskih specijalaca nego samih ukrajinaca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI